X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Hashija Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to faktycznie problem z glowy :-)

• IviQ Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mysle ze to nie kwestia lekarza tylko suchych liczb i twardej klasyfikacji. A jak do Nifty odnosi się Twoj lekarz prowadzący? bo moja mi go własnie polecała

1usawn154wlkwiec.png[/link]
    NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2015, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IviQ wrote:
    ja mysle ze to nie kwestia lekarza tylko suchych liczb i twardej klasyfikacji. A jak do Nifty odnosi się Twoj lekarz prowadzący? bo moja mi go własnie polecała

Prowadzący mówi, że jest dobry, ale wyklucza tylko 3 wady i że on by mi polecał amniopunkcje. Ja się chyba jednak na nią nie zdecyduje…

• Michcia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No, wiedziałam co robię, kupując po drodze pół litra... orzechowych Grycanów :-D
    Super!

I jak zwykle, co lekarz - to opinia. Ja przecież miałam takie ryzyko jak Ty, tzn. z USG wszystko ok, a z krwi podwyższone ryzyko jedynie ZD i moja lekarka, a później lekarka na drugich prenatalnych zgodnie stwierdziły, że Harmony w mojej sytuacji jest wystarczający...
    Oczywiście decyzja należy do Was, ale na żadną wadę letalną Twoje wyniki nie wskazują, a ZD wykluczył Nifty.

Jest dobrze :-)

alicja_ lubi tę wiadomość

NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę! :-)
    16.09.15 - ZDROWA OLKA :-)
    gg64k6nlx91zx5z2.png
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, jak planujesz szał zakupowy, to w moim ulubionym Lindexie wyprzedaże :-)

Ja dziś dla mojej krewetki nabyłam kolejne dwie pary gatków. A i dla siebie coś upolowałam.

Ale niedobrze, bo ekspedientka już mnie rozpoznaje :-D i przywitała mnie dziś przy kasie słowami "oooo, dziś dla siebie też coś pani wybrała" :-D "bo pani to chyba na samym początku ciąży, prawda?", jak mówię, że już mamy 6-ty miesiąc, to chyba średnio mi uwierzyła i stwierdziła, że jak ostatnio byłam (ze dwa tyg. temu), to obstawiała, że 3 dopiero i się dziwiła, że tak wcześnie się za wyprawkę biorę :-D

A nie mam już takiego mikrego brzucha wcale. Już jest wyraźnie ciążowy!

No nic, nie wiem, czy tam nie wrócę po jeszcze jedną parę spodenek, bo jak je oglądałam, to mnie dziecię bardzo kopało - to chyba znaczy, że brać, nie? ;-)

alicja_, IviQ, Kaśku lubią tę wiadomość

NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę! :-)
    gg64k6nlx91zx5z2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2015, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michcia - dzięki za info od Twojej gin. Tak jak mówie, raczej się chyba nie zdecyduje… Za bardzo poje się powikłań i straty tej dzidzi o którą tyle walczyłam i walczę.

A kiedy zaczęło być u Ciebie widać brzuch? :D
    Kopniak chyba oznaczał, że brać! :D

Podoba mi się określenie "dla mojej krewetki" <3

• IviQ Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nooo Michcia szlejesz:)))
    ale sie nie dziwie jakbym samma siedziaął w domu to tez bym w szał zakupowy wpadła.

Alicjo ja też uważam ze Amnio jest zbyt ryzykowne w Twoim przypadku

NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no dobra zmywam się na połówkowe...trzymajcie kciuki

alicja_, Kaśku lubią tę wiadomość

• Michcia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na Twoim miejscu też bym nie robiła amnio, zwłaszcza, jeśli miałaś z ciążą jakieś kłopoty, a skoro brałaś takie dzikie dawki progesteronu, to zakładam, że były tam jakieś komplikacje.

Co do brzucha, to ja z tych w miarę szczupłych, ale z tendencją do wzdęć, więc długo brzuszek wyglądał, jakbym zjadła dużo bobu :-) Ja twierdzę, że już w 4 m-cu było widać, ale otoczenie twierdzi, że tak średnio ;-) no w piątym to już na pewno! Zresztą, może się odważę i wrzucę Wam tu jakieś foto, jak ogarnę jak to się robi :-)

I pewnie wrócę po te gacie, ale będę polować na inną ekspedientkę, bo mi już głupio :-D ale co robić, jak Lindex mam w bytomskiej Agorze, od której mieszkam jakieś 50 m :-D

A określenie krewetka towarzyszyło nam baaaardzo długo. Raczej wiele kobitek mówi o "fasolkach", ale to jest takie infantylne ;-) a w książce "Ciężarówką przez 9 miesięcy", w jednym z opisów co dzieje się w danym tygodniu z płodem, było właśnie porównanie do krewetki i tak nam z mężem zostało. No, właściwie u nas to nawet "krewePka", żeby było bardziej po naszemu. A teraz, jak mała już nie jest taka mała, to sami wpadliśmy w sidła "fasolki", bo będzie Ola, więc na porządku dziennym jest Olka-Fasolka :-)

IviQ, sama się nie mogę Twoich badań doczekać! Proszę nam tu pięknie zdać raport. Ciekawa jestem przede wszystkim ile młody waży :-) no i oczywiście trzymam kciuki, bo wiem, że to znowu nerwy. Ale sama widzisz, że dziś dzień dobrych wiadomości :-)

gg64k6nlx91zx5z2.png
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IviQ, mam nadzieję, że Ty nam zdasz relację zanim się weźmiesz za ten tort szpinakowy :-P

gg64k6nlx91zx5z2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2015, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michcia - tak, tak miałam komplikacje. W 6-7tygodniu nagle beta stanęła w miejscu i zaczęła spadać, pęcherzyk się spłaszczył i nie było serduszka. Lekarze kazali czekać na krwawienie, a jak nie to stawić się do szpitala. Poczekałam i teraz jestem w 16tygodniu <3
    Także jak widać moja ciąża od początku sprawia problemy i stoi pod znakiem zapytania. Nie będę ryzykować amnipunkcji - macie racje dziewczyny.

Ja też właśnie jestem z tych szczupłych i brzuch narazie wygląda jak małe wzdęcie. Osoby które nie wiedzą o ciąży raczej się nie zorientują.
    Michcia czekam koniecznie na zdjęcie brzuszka! :)

W takim razie zapożyczam krewetkę! :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IviQ czekamy na wieści! Mam nadzieje, że dobra passa będzie trwać! :)

• IviQ Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej laseczki sorki ze tak pozno ale troche bylo jeszcze spraw do zalatwienia ale juz mowie ze wsyztko ok:) dizecko wazy 445g, ale termin z pomiarów nadal przesuneity o tydzien do przodu. Byc moze to wynika z faktu ze ja tez taka malutka jestem. NIe wiem
    Najwazniejsze ze z serduszkiem mozgie, krązeniem wszystko ok
    jeszcze tylko te pomiary musze ogarnąc bo nie czaję tych skla, ale lekarz mówił ze wszystko w porządku i tyle:)))

Kaśku, alicja_, Misi@, aaaa09 lubią tę wiadomość

• IviQ Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a powiedzcie mi jakie macie tetna maluszków bo mam wpisane uwaga 130 ud/min i nie wiem czy to w rnormie czy nie, choc w sumie lekarz nic nie mowil ze zle, ale poprzednio bylo 164.
    ułozenie pośladkowe, ale podobno jeszcze się przekręci
    wszystki obrazy prawidłowe,HC i Ac prawie na maxymalnej skali, HC, prawie na minimalnej. Reszta pośrodku skali
    a i dla CM jakby poza skalą 22,2 mm -wielkość mózgu ale podobno mam sie nie przejmować. Waga zupelnie inna nzi wczoraj bo 446g
    łożysko w dnie( to noprmalnie?)
    teraz kmilę co to są te skróty

• Michcia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No! To teraz powinnam zjeść drugą połowę moich lodów ;-)

Super, bardzo się cieszę, że wszystko w porządku :-) Ja nad poszczególnymi wymiarami też jakoś nie siedziałam długo. Ważne, że w najważniejszych organach lekarz nie zauważył niczego niepokojącego.

A i wagowo nasze maluchy wypadają podobnie, bo u mnie w 20 tyg. 6 dniu (przy założeniu, że termin na 07.10, chociaż z USG wychodzi, że wcześniej - 3-5.10) było 408 g. Także może rzeczywiście młody po mamusi nie będzie koszykarzem, przynajmniej nie tuż po urodzeniu :-)

Mam nadzieję, że dzisiejsze badania w połączeniu z wynikiem Nifty dadzą Ci trochę więcej spokoju :-)

Alicja, krewetka jest do powszechnego użytku, także "częstuj się" :-) Ale przejścia faktycznie miałaś mocne. Takie psotniki z tych naszych robaczków. Nawet moja ginekolog na USG "zwróciła się" do małej, że taka młoda, a już tyle stresu rodzicom przysparza :-)

A dla uciechy macie mój bebzol. Ciemno już się robi, więc trochę nieostre, ale widać:
    http://zmniejszacz.pl/zdjecie/269/2641885_2.jpg

i jeszcze z przodu, z zachowaną resztką już talii :-) myślę, że jeszcze z tydzień-dwa i zupełnie ją pożegnam:
    http://zmniejszacz.pl/zdjecie/269/2641886_1.jpg

Edit: wzrost 163 cm, waga przed ciążą 53 kg (dwa po świętach mi zostały akurat :-|), obecnie 56 kg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2015, 21:20

gg64k6nlx91zx5z2.png
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekaj IviQ, idę po moje wyniki i będziemy patrzeć.

gg64k6nlx91zx5z2.png
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To tak:

tętna w ogóle nie mam, jest tylko napisane, że czynność serca: uwidoczniono
    położenie płodu mam zmienne :-D a łożysko na przedniej ścianie wysoko.
    Z tego co mi się kojarzy, to najlepszą opcją jest na tylnej ścianie wysoko, ale przyznam, że nie wiem o co dokładnie chodzi.

Poniżej opis skrótów, jaki znalazłam online:GS - Wielkość pęcherzyka ciążowego
    HC - Obwód głowy
    AC - Obwód jamy brzusznej
    BPD- Wymiar dwuciemieniowy
    CRL - Długość ciemieniowo- siedzeniowa (między główką a kością ogonową)
    FL - Długość kości udowej
    NB - Kość nosowa
    NF - Fałd karkowy
    NT- Przezierność karkowa
    FW - Waga płodu
    GA - Wiek ciążowy
    FHR - Częstość bicia serca płodu
    AFI - Wskaźnik płynu owodniowego
    LMP - Data ostatniej miesiączki
    TP - Termin porodu
    EDD - Przybliżony dzień porodu
    EFW - Szacunkowa waga płodu

Czyli HC/AC to stosunek obwodu głowy do obwodu brzuszka. U mnie HC/AC jest dokładnie na samym środku.

Ale np. BPD/FL mam bliżej dolnej granicy, bo to stosunek wymiaru dwuciemieniowego do długości kości udowej, a że dwuciemieniowy mam w środku norm, a kość udową w maksymalnej granicy - to średnia wychodzi niższa.

Ale co to jest CM? Ja nie mam u siebie czegoś takiego :-/

Agness27 lubi tę wiadomość

gg64k6nlx91zx5z2.png
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CL to wielkość mózgu przeczytałam, ale podobno mam sie nie przejmować

• IviQ Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2015, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    generalnie jak sobie wrzuciłam pomiary do jakiegos kalkulatora to tylko za mały mam pomiar kosci udowej, pozostale parametry na 22 tydzien tylko to udo na 21 ale w koncu ja mam tylko 152 cm to po kim ma miec wielka kosc udowa....
    to łozysko mnie troche zmartwilo bo wczesniej tez mialam tylna sciana wysoka a teraz w dnie....ale tez mi nie powiedizelizeby to zle bylo czy cos.
    Musze o to moja gin 22go zapytac
    oki uciekam bo dizs padam cosik. Mailam zle sny- ze moj Andrew zginal i sie nie wyspałam. NAjwazniejsze ze Alicja ma juz wyniki:)
    do juterka
    PS tort szpinakowy pycha:) tyle wyszloo ze na jutro tez zostanie

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IviQ - Gratulacje. Fajnie, że dzidzia rośnie zgodnie z wiekiem :)
    Michcia - Masz piękny brzucho! Nie mogę się doczekać kiedy też taki będę mieć.

‹‹ 22 23 24 25 26 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ