X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien doberek Ciezarowki:)

wczoraj padlam doslownie
    Alicjo doczekaszsię oj doczekasz sie :p
    No niby mi wpsał ze mam 20t+6 dni a powinno byc 21+5 ale kalkulator w necie jakis znalazłam wpisałam wymiary i podał mi 22 tydzien wszedzie poza udem
    No i martwi mnie to łożysko na dnie i to CM bez skali, ale lekarz nic nie powiedział. Musze mojej gin zapytać 22go

alicja_ lubi tę wiadomość

1usawn154wlkwiec.png[/link]
    NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michcia jak sie dziś czujesz???

Kaśku pewnie rowerkiem śmiga:)

gorzkagoska lubi tę wiadomość

NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IviQ, wczoraj w nocy doczytałam. Dno macicy, wbrew temu co nam się wydaje jest u góry, czyli położenie w dnie macicy jest najlepszym możliwym miejscem dla łożyska :-)

Zgadza się, Alicja, doczekasz się :-) Chociaż nie powiem, ja miałam trochę inne wyobrażenie o ciąży. Wydawało mi się, że to dłużej się chodzi z takim wielkim brzuchem, w każdym przypadku. A tu 24 tydzień, a mi tylko trochę gorzej się buty zapina. Ale jakby zaszła potrzeba powąchania stopy, to nadal mogę to zrobić bez problemu ;-)

No ja dziś nastrój słodko-gorzki w związku z Luteiną. Chyba całkiem się jej już pozbyłam z organizmu, bo obudziłam się dziś rano bez ani jednego ropnego wyprysku, czyli ewidentnie ona była winowajcą. Oczywiście mojej skórze daleko do ideału, ale wraca do swojej normy :-)
    Niestety, drugim skutkiem pozbycia się Luteiny jest to, że nie śpię już tak cudnie. Wczoraj o 1szej się kręciłam, wierciłam, nie mogłam zasnąć, w nocy się budziłam, a przed 8mą wstałam. Coś za coś. Mąż się śmieje, że mam wybór: pryszczata-niewyspana albo niewyspana-gładzina. I jedno i drugie sprawia, że nastrój w ciągu dnia gorszy ;-)

Ciekawe jaką Kaśku ma pogodę, bo ona zdaje się na Wyspach, aj?

U nas dziś upał, także już się wyprysznicowałam, suszę włos i za jakąś godzinkę z książką dreptam do parku. A później jeszcze raz o sklepy zahaczę, bo wszędzie wyprzedaże, to nabędę jakieś zwykłe koszulki, których nie będzie żal brzuchem rozciągać :-) I trzymajcie kciuki, żebym nie polazła do Lindexa :-P

A Ty IviQ jeszcze jutro do pracy?

alicja_, IviQ, Blondik lubią tę wiadomość

NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę! :-)
    16.09.15 - ZDROWA OLKA :-)
    gg64k6nlx91zx5z2.png
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Michacia masz rację jeszcze jutro do pracy a potem Warszawa. Jedziemy na parpetówkę. Nie chce mi sie i che. Nie chce bo potrzbuje odpoczynku a nie stale w biegu, a chce bo do fajnych znajomych jedziemy. No nie dogodzisz, nie dogodzisz.....
    kurde martwi mnie ten pomiar CM bo czytam i czytam i laski maja po 5 mm a ja 22,5?? do 10 mm norma wyczytałam ze to moze być potem wodogłowie i inne takie no i sie zamartwiam znowu
    Michacia miałas to na badaniu połowkowym?

• IviQ Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy tylko ja nie widze suwaczków???

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IviQ wrote:
    czy tylko ja nie widze suwaczków???

ja tez :(

• Michcia Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IviQ, ja na swoich wynikach wcale nie mam takiego parametru :-|

Ale zapewniam Cię, gdyby Twój wynik był niepokojący, lekarz musiałby Ci o tym powiedzieć.

Nie szperaj już, nie czytaj, najwyżej zapytasz swojej gin. A nie mogłabyś do niej zadzwonić, żeby się uspokoić?

NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę! :-)
    gg64k6nlx91zx5z2.png
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze patrzę na te moje badania i u mnie jest opisane tak:

Mózgowie: obraz półkul, komór bocznych, śródmózgowia i TYLNEGO DOŁU CZASZKI (czyli chyba właśnie ta cisterna magna) prawidłowy.

Czyli u mnie tego wcale nie mierzyli w mm.

gg64k6nlx91zx5z2.png
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak też mam Michcia zapisany. Ja się genetyczki ytyałam i mówila ze to olać. Ale sama wiesz jak jest..... Do gin idę 22go to się wypytam

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki :)
    Byłam wczoraj u lekarza i maly rośnie jak na drożdzach..waży już 1192 gr :)

Niesety musze zrobić dodarkowe badania, bo brzuch i nogi mnie swedza i może to oznaczać cholestazę, chociaż mnie się wydaje, że mi się poprostu skóra roźciąga.
    Pojawiło mi sie mnóstwo pajączków na nogach i mam jeść rosół i brac wit C.
    A nie długo bede miała badanie analizy anatomi płodu. Myślałam, że to nie jset potrzebne, ale lekarz prowadzący prosił bym wykonała, więc musze się umówić. Jutro jednak pójde na badania i jak wyjdzie dobrze ( innej możliwości nie przewiduję) to umawiam się na tamto badanie.

buziaczki :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2015, 14:52

IviQ, Kaśku lubią tę wiadomość

• Kaśku Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny
    Rowerek dopiero co do mnie dotarł i dopiero planuję na nim pojeździć. Najpierw trzeba go trochę poskręcać.
    A jestem w Szwecji (nie na wyspach). Pogoda dziś akurat jest bardzo ładna, świeci słonko i nawet nie wieje. Jest tu chłodniej niż w PL bo obecnie coś koło 20-23 st. Mi to akurat odpowiada.

IviQ super że połówkowe wyszło ok. I jak lekarz mówi że jest dobrze to tego masz się trzymać. Zgadzam sie z Michcią, nie szperaj, nie czytaj a już na pewno nie pytaj wujka googla!!!

IviQ, Misi@ lubią tę wiadomość

8R8Zp1.png
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misi@ prawie 1200 g to 3* tyle co mój hehe noo ładnie:))
    co do badań to ja tam zawsze wole zrobic o jedno badanie za dużo niż za mało
    Mi lekarka czasmi mówi tego Pani nie musi jak nie chce ale że dobrzxebybyło i wszsytkie robie. Dla spokoju

Kaśku nooo to się pochwal pierwszą wyprawą rowerową na nowym sprzecie:D

Misi@, Kaśku lubią tę wiadomość

• Michcia Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O nie! Kaśku! Szwecja to moje marzenie! Ty się w ogóle nie zastanawiaj, tylko się pakuj w lipcu i tam śmigaj na dłużej :-)

Misi@, będziesz spać jeszcze spokojniej dzięki dodatkowym badaniom :-) A te badania w celu zdiagnozowania cholestazy to z krwi normalnie? Chociaż mnie się wydaje, że to bardzo prawdopodobne, że skóra Cię swędzi, bo w ciąży się zawsze robi bardziej sucha. Tym bardziej, że na zewnątrz coraz cieplej. Z tego co wiem, to typowe dla ciężarnych, takie swędzenie, więc mam nadzieję, że i u Ciebie to taki standard.

Alicja pewnie wkuwa na kolokwium, a IviQ gdzieś lata :-)
    Ja jutro jadę w odwiedziny do domu rodzinnego, a po południu w końcu grill u przyjaciela. No nie mogę się doczekać. Zjem kiełbasy za nas wszystkie :-P

I jeszcze Wam muszę powiedzieć, że w ogóle mi się nie podoba zmiana, jaka zaszła w ruchach młodej. Ostatnio nie kopie tak fajnie w brzuch, tylko raczej jakoś do wewnątrz. Nie jest to bolesne, ale niezbyt przyjemne. Często trafia w pęcherz. A czasem to mam wrażenie, że gdzieś w okolicy szyjki gmera. Wczoraj w nocy tak właśnie bardzo nisko mnie kopała, jak nie mogłam zasnąć i o 1szej w nocy to jeszcze googlowałam, bo już miałam wizję, że zaraz urodzę :-D Ale okazało się, że to bardzo powszechne i większość maluchów ma taki etap, jak jeszcze nie są na stałe odwrócone główką w dół. A podobno będzie jeszcze gorzej :-)

No dobra, czas na arbuza!

Misi@, alicja_, Kaśku lubią tę wiadomość

gg64k6nlx91zx5z2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2015, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michcia smacznego. Ja za chwile wstaje. Musialam sie zdrzemnoc i zabiore sie za truskawki. Ostatnio tak wyglada moja kolacja. Wiem. Ze nie powinno sie jesc o tej porze owocow bo idzie w biodra ale zawsze czekam na meza i po objedzie sie zajadamy :-)
    Dobrze, ze u Was ok. Ja dzis czulamnjak maly sie przekreca...dziwne uczucie.
    Szewcja super zazdraszczam ! :-) wypocznij sobie. U mnie dzis burzowo i co chwile pada i grzmi i tak sie z praniem nalatalam, bo co przestalo to na balkon. Normalnie sie zmeczylam tymni teraz pranie wisi w domu, ale przestalo padac, wiec moze przeniose je znowu :p
    Zdrowka i slonecznego cienia wszystkim taka pogoda jak u Kasku w Szwecji dla mnie rewelacja :-)

Kaśku lubi tę wiadomość

• IviQ Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2015, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NO ja tam sie na noc zajadam lodami od zawsze wiec truskawki to pikuś zwłąszcza żę maja mało cukru.
    Michcia masz rację latalam:) dzis zrobiłam soboie wypadzik z koleżankami na kawkę i lody, a co tam:)
    Młody dziś coś z kopaniem się wstrzymuje ale mam to samo ze nieraz kopnie do środka a nie nazewnątrz i to boli trocchę nawet. Aż się boję co bedzie jak podrosnie i sie odwróci.
    Ja jutro do 13 praca a potem wawa ale chyba wspominalam wiec ciezko bedzie mi na forum wejsc ale zobacze co da sie zrobic.
    Przestraszylam dzis kumpele namawiajac ja jak najszybciej na dziecko.jest tylko 3 lata młodsza ode mnie a ja po przejsciach z prenatalnymi nie zycze tego nikomu, a wiadomo im wiecej lat na karku tym wieksze ryzyko. Powiedzialam ze zadna kariera nie jest tego warta. I nie myslalm tak dopoki nie przeszłam sama przez to piekło wyników)
    czy ja przekonałam nie wiem. ale zastanawiali sie nad dzieckiem i przełozyli bo artykuły do dokotratu bo coś tam i ze za 3 lata.

objadłam się własnie resztą tortu szpinakowego :p

a jeszcze musze wpałaszowac arbuza bo do pn sie zepsuje a ja nie uznaje marnowania jedzenia, wiec bedzie zamiast lodow do łóżka zwłaszccza ze lody juz zaliczone:)

alicja_ lubi tę wiadomość

• Michcia Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2015, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczęta!

IviQ, tylko znajdź chwilę przez weekend, żeby choć trochę odpocząć. Mi na samym początku ciąży lekarka powiedziała: funkcjonować jak dotychczas minus jakieś 20%. No, chyba, że te aktualne "szaleństwa panny IviQ" to już jest minus 20% ;-)

A z tym stresem badań prenatalnych, to miałam podobnie. Mam przyjaciółkę w moim wieku (30 l.), nie chcieli dzieci, ale jak już byłam w ciąży to zaczęła ze mną rozmawiać, że gdzieś to kołacze po głowie. I może nie tyle ją namawiam, bo to jej decyzja, co jej po prostu bardzo dokładnie wytłumaczyłam jak to wygląda i że stres jest naprawdę duży.

A na dobrą sprawę, to nie jest tak, jak sobie tu często tłumaczymy "to przez wiek Ci ryzyko skacze, nie martw się". No z czegoś to się bierze. Właśnie dlatego przez wiek ryzyko wzrasta w statystykach, bo im jesteśmy starsze, tym większe ryzyko na chore dziecko.

Nie żałuję, że się nie zdecydowałam wcześniej, bo różnie mi się do tej pory układało (głównie w głowie), ale przyznam, że się nie spodziewałam takiego stresu. Raczej się obawiałam, że będzie problem, żeby zajść. Wręcz zakładałam, że tak do 6 miesięcy nawet się nie zmartwię jak się nie uda, bo najmłodsi nie jesteśmy (30 l. i 36 l.), a te sprawy często potrzebują czasu. A tu psikus - udało się za pierwszym razem, a później cyrk ;-)

No nic. Misi@, informuj nas na bieżąco ze swoimi badaniami, chociaż serio, mam nadzieję że Ci się tylko skóra rozciąga :-)

Ja się zbieram, bo za godzinę wyruszamy. Miłego dnia dziewczęta, korzystajcie z pięknej pogody, pamiętajcie o kremach z filtrem (na całe ciało), siedźcie w cieniu i dużo pijcie :-)

gg64k6nlx91zx5z2.png
  • AsiaPoli Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2015, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, wczoraj mieliśmy połówkowe.bardziej stresowałam,po poprzednim usg,ale mała Amelia Lilly rośnie zdrowo,choć nie udało się wziąć wszystkich pomiarów bo cały czas spała chyba,albo było jej tak wygodnie że nie chciała się ruszyc.pani mnie pół godziny skanowała,kazała podskawiwac, kręcić się na tej kozetce,potem wysłała zjeść batonik i wypić cole znowu skakanie no i nic,mała się nie ruszyła.za 3 tyg wracam powtórzyć, boniemogla dobrze zbadać serduszka.no i mam dość nisko łożysko,ale mówią że to się może jeszcze zmienić, więc będę monitorowania częściej.reszta wygląda ok.Bardzo się cieszymy na małą corunie,pozdrowienia

3s4kwbr.png
    04u9k61.png
    Aniołek-17/10/2016 11tc-serduszko przestalo bic 8tc
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2015, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michcia moje szleństwa to jest jakieś minus 40% :p
    ale własnie jestem zła na siebie bo się zabrałam za porzaddki w sklepie i zamiast jak planowałam powywalać puste kartony skończyło sie na dźwiganiu cięzkich zanęt..ach...głupia jestem czasmi naprawdę...
    co do wieku to wiesz gdybym miala tyle lat co Ty to pewnie bym też nie żałowała, ale mam 40 i tu już naprawdę przesadziłam, ale faktem jest że nie bardzo było jak. Z obecnym pratnerem jestem 4 lata a układało się róznie, najpierw onw angli, potem w holandi, rostania i poerot.. a wczesniej po rozwodzei to na facetów patrzeć nie mogłam, Zaluje jedyne ze nie zaszłam w ciaze jako mezatka, mąż mężem zawsze się można rozstać a dziecko zostaje. Wiesz sumarycznie teraz patrzac ze dziecko jest zdrowe -przynajmneij jesli chodzi o ZD to akurat fajnie ze mam teraz, ale z perspektywy stresu i ryzuka to tropchę żałuję. Nie mniej ja nie miałam z kim, a ona ma z kim tylko kariera wazniejsza to troszkę inaczej....

Michci ajeszcze nie urodzłas a juz Matka Polka z Ciebie heheh. Krem od kiedy jestem w ciązy mam zawsze przuy sobie, wodę też;p

AsiaPoli
    Gratuluję badań:) a dlaczego się nie udało pobrać jak spała? bo mój też spał ale lekarz nic nie mówil że nie mozę zmierzyć, chyba ze leżała Amelia Lilii jakoś nie tak

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!:)
    Ale dziś upał. Jak wsiadłam do nagrzanego auta to myślałam, że się upiekę!
    Nie odzywałam się, bo wczoraj lataliśmy za obrączkami i potem trochę się uczyłam do dzisiejszego kolokwium:)
    AsiaPoli – gratulacje!:)

• IviQ Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicjo i co udało się wybrać wymarzone obrączki?

Ja śmigam do Warszawy do jutra.
    Życzę pogody i udanego weekendu:)

alicja_, Kaśku lubią tę wiadomość

‹‹ 23 24 25 26 27 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ