Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
malgorzalka wrote:Ja czekam na wynik Harmony. Krew pobrali mi 23/02. Dzwonilam do Alab Labolatoria i powiedziano mi, ze krew od niedawna wysylana jest do Niemiec (zamiast do USA) wiec termin oczekiwania na wyniki moze sie znacznie zmniejszyc. Termin do 14 dni roboczych byl ustalony z wysylka do USA.
Trzymam kciuki za Ciebie!!! I naprawde mega mi przykro, ze musisz przez to przechodzic...
Robilas Harmony w Wawie?
Ja mam wizytę 15 marca u genetyka w Klinice gdzie zrobiłam Harmony (Wrocław) i zapewniono mnie, że do tego dnia wyniki będę mieć na 100% więc u mnie nie liczyli 14 dni roboczych tylko 14 dni. No i Pani wszystko musiała spakować przy mnie i powiedziała, że to leci do USA.
Dziś trafiłam na bloga dziewczyny, która także robiła harmony pod koniec zeszłego roku. Na wyniki miała czekać 15 dni przez to, że w między czasie były święta i nowy rok, a wyniki i tak otrzymała po 11 dniach. I były wysyłane do USA.
Czy mogę wiedzieć ile płaciłaś? I dlaczego Harmony a nie Nifty?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 19:33
-
nick nieaktualnyPaolaaa wrote:Ja mam wizytę 15 marca u genetyka w Klinice gdzie zrobiłam Harmony (Wrocław) i zapewniono mnie, że do tego dnia wyniki będę mieć na 100% więc u mnie nie liczyli 14 dni roboczych tylko 14 dni. No i Pani wszystko musiała spakować przy mnie i powiedziała, że to leci do USA.
Dziś trafiłam na bloga dziewczyny, która także robiła harmony pod koniec zeszłego roku. Na wyniki miała czekać 15 dni przez to, że w między czasie były święta i nowy rok, a wyniki i tak otrzymała po 11 dniach. I były wysyłane do USA.
Ile płąciłas?
No mi powiedzieli w Alab (oni sa dystrybutorem tego testu w Polsce) , ze leci do Niemiec. Ze wczesniej byly wysylane do USA, a teraz wysylaja do labolatorium w Niemczech.
Wierze Pani w Alab. Mozesz do nich zadzwonic - to jest numer Badanie wykonywane wyłącznie na podstawie skierowania od lekarza współpracującego z ALAB laboratoria. Wykaz placówek pobierających materiał do badania dostępny u lekarza lub pod numerem telefonu 22 349 60 12.
Placilam 2300 PLN bo w Alab nie chcieli zrealizowac mi skierowania od mojego lekarza. Wiem, ze cena "producenta" jest rozna od tego co badasz. Mi zlecili wersje 3 czyli: standardowe badanie trisomii plus badanie tych dodatkowych hormonow (nie wiem jak to sie nazywa) + plec dziecka. Cena w labolatorium byla 2170 pln wiec przeplacilam 130 pln.
' -
nick nieaktualny
-
Hmm... Nifty czy Harmony nigdzie w PL nie są refundowane, zawsze trzeba za to zapłącić. Ja płaciłam 2450 zł, ale nie miałam do wyboru żadnej wersji. Też będę mieć płeć, a czy oprócz trisomii i płci coś jeszcze to nie wiem.
Pani poinformowała mnie, że to leci do USA więc może u mnie idzie starą metodą. Z resztą przy mnie Pani pakowała i przygotowywała do wysyłki więc widziałam gdzie było adresowaneNo i zapewne będzie widać na wynikach gdzie to było zrobione więc wszystko wyjdzie prędzej czy później. Z resztą czy to jest aż takie ważne? Ważny jest wynik
Ja późnym popołudniem zadzwoniłam do innej Kliniki we Wrocławiu gdzie wiedziałam, ze robią Nifty i Harmony, dla porównania zapytałam o cenę i czas oczekiwania i też powiedziano mi, że na Harmony czeka się do 14 dni bo wysyłają to do USA, ale zazwyczaj jest szybciej bo po ok 10 dniach a Nifty robią w PL i czeka się 9-10 dni. Tylko tam Harmony kosztowało aż 2980 zł, a z biochemią i usg 3470zł. Nifty 2400zł a zbiochemią i usg 3180.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 20:06
-
Paolaaa wrote:A u mnie dziewczyny telenoweli ciąg dalszy. Okazało się, że Diagnostyka zrobiła mi wczoraj nowe wyliczenia ryzyka trisomii jakąś metodą, która jest nieużywana od wielu lat- ze względu na zbyt dużą wadliwość wyników. A już nam kamień z serca spadł, że taki wynik wspaniały ...
Skończyło się na tym, że zrobiliśmy dziś test Harmony. Na wynik mamy czekać do 14 dni, ale istnieje duże prawdopodobieństwo, że wynik będzie szybciej. Panie z Kliniki mają zadzwonić jeżeli wynik będzie przed 15 marca i mają mnie poinformować tylko cy wyszedł dobrze czy źle. A dostanę go do ręki 15 marca na wizycie u genetyka. Ja pewnie nie wytrzymam i zadzwonię w przyszły piątek.
Czy któraś z Was kochane miała Harmony? Może napisać ile czekała?
Morał z tego wszystkiego jest jeden. Nie robi się interpretacji testów Pappa w laboratoriach, tylko bezpośrednio u lekarza, który ma certyfikat i robi to przy pacjentce na wizycie.
Bo jeżeli pacjentka ma dane z USG od "zwykłego" lekarza to nigdzie nie wezmą jej pod uwagę danych z usg do wyliczania ryzyka. Zawsze zrobią to tak jak u mnie- tylko z biochemii- a taki wynik jest nierzetelny i można go wyrzucić do kosza. W sumie to wina jest zarówno lekarza prowadzącego ciążę jak i w Diagnostyce, ale ja chcę o tym temacie zapomnieć. To nie czas na nerwy i przepychanie się z kimkolwiek.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 20:15
Antoś juz nami:) waga 3980g; 58cm
172g; 20tc - 411g; 24tc - 816g; 28tc - 1410g; 30tc - 1680g; 31tc - 2035g; 31tc 4dni - 2083g; 34tc 2dni - 2496g; 34tc 6dni - 2793g; 36tc - 2900g; 36tc 6dni - 3107g; 37tc 5dni - 3420g; 38tc 4dni - 3497g; -
Czy stwierdzili ze juz nie beda wyliczać?
172g; 20tc - 411g; 24tc - 816g; 28tc - 1410g; 30tc - 1680g; 31tc - 2035g; 31tc 4dni - 2083g; 34tc 2dni - 2496g; 34tc 6dni - 2793g; 36tc - 2900g; 36tc 6dni - 3107g; 37tc 5dni - 3420g; 38tc 4dni - 3497g; -
Wynik z wczoraj (1:1007) zrobiony był na jakimś programie, który jest nieużywany od dobrych 10 lat !!! Nie ma żadnego certyfikatu, a tylko na podstawie programu z certyfikatem można pacjentowi robić obliczenia. Ja nie miałam prawa wczoraj w ogóle tego dostać. Podobno mogę za to, co mi wysłali podać ich do sądu bo to co zrobili to już nie świństwo, ale oszustwo. Ale to już inny temat ...
Pierwszego wyniku nie mieli mi prawa wydawać bo do ryzyka nie wzięli przezierności karkowej, a genetyk i lekarz majacy robić amnio zachodzili w głowę jak im w ogóle bez tego wyszedł wynik.
Wczorajszy wynik też nie mogę brać pod uwagę z powodów które opisałam powyżej.
Na powtórzenie Pappy + przezierność za późno. Badanie połówkowe podobno bardziej służy wykrywaniu wad typu wada serca, a wady genetyczne najlepiej widać między 12 a 14 tc.
Więc zrobiliśmy Harmony. Bo na to jest czas. I wynik wiarygodny ...izulala lubi tę wiadomość
-
Ja miałam robione badanie (robili usg i na oddziale pobierali krew )w poradni badań prenatalnych. Czyli mam rozumieć ze to dobrze? Lekarz po usg nic mi nie powiedział (nawet czy są rączki i nóżki ),mam czekać na wynik ponad tydzień (juz tylko do czwartku ). Nawet nie wiem jakie to badanie :pappa czy test podwójny. ..
-
Paolaaa wrote:A Ty w którym mieście robiłaś Harmony izulala?
paola ale to co narobili z twoimi wynikami i stresem przeżywamym przez ciebie to dramat! !!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 20:35
kamciaelcia test podwójny to przecież Pappa
Skoro robiłaś to w poradni badań prenatalnych to spokojnie, na pewno moja historia Cię nie spotka. Lekarze nie mówią na badaniach genetycznych o rączkach i nóżkach. Gdyby czegoś brakowało na pewno zwróciłby na to uwagę, jeżeli nic nie powiedział na pewno wszystko jest dobrze. A Ty nie widziałaś obrazu USG? Bo ja mogłam bez problemu dostrzec dwie rączki i dwie nóżki ... -
Tak, doktor O. robi amnio. Wiem, że w szpitalu na Kamieńskiego jak i w tej prywatnej placówce. Nie wiem od jak dawna, ale ta placówka podpisała umowę z NFZ na wykonywanie inwazyjnych badań prenatalnych. Ja miałam za to nie płacić, tylko za fisha.
Musiałam mieć tylko skierowanie do nich od lekarza prowadzącego, mają gotowy wzór na stronie.
Kochana nie chcę rzucać nazwami. Wejdź na jej profil na znanylekarz proszęWiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 20:57
-
malgorzalka wrote:Moja przyjaciolka dostala skierowanie na Pappa bo tetno bylo 186. Ale poszla nastepnego dnia na usg i bylo 169 wiec nie wiem czy to jest miarodajne.
Moje jak masz skierowanie to zrob ten test, jest bezbolesny w sumie, serduszko jest slabym markerem wady wiec nie skoryguje Ci wyniku in minus. Jesli NT masz w normie, jest kosc nosowa i przeplywy w porzadku (bez fali wstecznej) to nie powinnas sie martwic
To jest tylko moje zdanie, lekarzem nie jestem...
Tutaj jest b.obszerna publikacja Fetal Medicine http://www.fetalmedicine.com/synced/fmf/FMF-polish.pdf - tam jest akapit o serduszku.