Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Paolaaa ja chyba bym tam tej Diagnostyce...porywala lby to malo! Awantura byla by na calego. Tyle to nerwow kosztuje. Szczerze, to ja juz w zadne ich glupie ponowne wyliczenia bym nie wierzyla. Tak namieszac komus w glowie! Sama nie wiedzialabym co no Twoim miejscu zrobic. Myslami jestem z Toba!Asiasia
-
nick nieaktualny
-
Paola cos wiadomo? ??!!
Antoś juz nami:) waga 3980g; 58cm
172g; 20tc - 411g; 24tc - 816g; 28tc - 1410g; 30tc - 1680g; 31tc - 2035g; 31tc 4dni - 2083g; 34tc 2dni - 2496g; 34tc 6dni - 2793g; 36tc - 2900g; 36tc 6dni - 3107g; 37tc 5dni - 3420g; 38tc 4dni - 3497g; -
Takie rzeczy- tylko w Polsce.
Okazało się, że do wyliczenia ryzyka nie wzięli w ogóle przezierności karkowej- bo mój lekarz nie ma jakiegoś certyfikatu i pomimo, że NT podał oni to olali. Z resztą całe USG. Wynik był tylko i wyłącznie "na podstawie wieku i biochemii".
W dodatku był błąd laboratoryjny przy badaniu wolnej bety HCG. Została zawyżona o 10% u 6 pacjentek w tym oczywiście musiałam być ja !!!
To, że brakuje przezierności zauważył genetyk, który od razu powiedział, że takie badania są ... o dupe roztrzaskał.
W diagnostyce zrobili mi na cito nowe wyliczenie ryzyka trisomii korygując wolną betę o te 10% i uwzględniając przezierność a całe badanie robione inną metodą i ... uwaga uwaga. Z wyniku 1:40 zrobił się .... 1:1007 !!! Trisomia 18 i 13- >1000
Rozumiecie? A ja prawie zrobiłam amnio. Szczęście w nieszczęściu, że wszystko wyszło dzisiaj .... I że na moją korzyść. Rozumiem, jesteśmy ludźmi i błędy popełniamy wszyscy, ale to jest tak ważne badanie, że jak się nie wkurwić?
jusella, Agness27, Asiasia, IviQ lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Paolaaa chociaż tyle dobrze, że się przyznali do błędu - spokojnej ciąży życzę bez "przygód"
Pati i Sabina - również ten sam rocznik jestem (mam już 18letniego syna) i u mnie wiek i PAPPA "zapaskudziły" wyniki. Na szczęście jestem już po amnio i czekam na kolejnego SynkaSabina, IviQ lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyjusella wrote:Paolaaa chociaż tyle dobrze, że się przyznali do błędu - spokojnej ciąży życzę bez "przygód"
Pati i Sabina - również ten sam rocznik jestem (mam już 18letniego syna) i u mnie wiek i PAPPA "zapaskudziły" wyniki. Na szczęście jestem już po amnio i czekam na kolejnego Synkajusella lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPaolaaa wrote:Takie rzeczy- tylko w Polsce.
Okazało się, że do wyliczenia ryzyka nie wzięli w ogóle przezierności karkowej- bo mój lekarz nie ma jakiegoś certyfikatu i pomimo, że NT podał oni to olali. Z resztą całe USG. Wynik był tylko i wyłącznie "na podstawie wieku i biochemii".
W dodatku był błąd laboratoryjny przy badaniu wolnej bety HCG. Została zawyżona o 10% u 6 pacjentek w tym oczywiście musiałam być ja !!!
To, że brakuje przezierności zauważył genetyk, który od razu powiedział, że takie badania są ... o dupe roztrzaskał.
W diagnostyce zrobili mi na cito nowe wyliczenie ryzyka trisomii korygując wolną betę o te 10% i uwzględniając przezierność a całe badanie robione inną metodą i ... uwaga uwaga. Z wyniku 1:40 zrobił się .... 1:1007 !!! Trisomia 18 i 13- >1000
Rozumiecie? A ja prawie zrobiłam amnio. Szczęście w nieszczęściu, że wszystko wyszło dzisiaj .... I że na moją korzyść. Rozumiem, jesteśmy ludźmi i błędy popełniamy wszyscy, ale to jest tak ważne badanie, że jak się nie wkurwić?
Jak to dobrze, ze dowiedzialas sie dzisiaj, nie jutro po zabiegu!
Wynik wspanialy, prawdopodobienstwo bardzo niskie, super!
A co do Diagnostyki - mozesz ich spokojnie pozwac i dostac odszkodowanie. Jesli by Ci sie chcialo. Teraz juz bedziesz miala nudna ciaze bez problemow wiec mozesz rozwazyc
BTW kto mial Ci robic amniopunkcjejusella, Asiasia lubią tę wiadomość
-
Gdybym byla po amnio i okazałoby się że zrobiłam ją niepotrzebnie to z pewnością skonczyloby się to w sądzie. A tak ze wglądu na ciążę unikam stresu i dam im spokój. Ale dla mnie cała sytuacja jest nienormalna.
Amnio miała robić dr Olesiak. -
Paolaaa wrote:Gdybym byla po amnio i okazałoby się że zrobiłam ją niepotrzebnie to z pewnością skonczyloby się to w sądzie. A tak ze wglądu na ciążę unikam stresu i dam im spokój. Ale dla mnie cała sytuacja jest nienormalna.
Amnio miała robić dr Olesiak.
włos się jeży na glowie po tej historii, podziwiam,że tyle stresu i odpuszczasz,ja nie robilam żadnych badań inwazyjnych,ale już mam przygotowane 2 pozwy do sądu,na tych lekarzy,ktorzy powiedzieli,że moj synek ma zespol downa,gdzie potem na innych badaniach okazalo sie,że na 10000% jest zdrowy....brak kopetencji =muszą ponieść kare za toAsiasia lubi tę wiadomość
-
Ja też jestem zaskoczona swoją postawą bo należę do osób nie dość, że nerowywch i wybuchowych to w dodatku do mściwych Ale wczoraj jakby kamień spadł mi z serca, teraz jedyne czego chcę to cieszyć się ciążą i każdym tygodniem z moim maleństwem w brzuszku. Jednak instynkt macierzyński to wielka rzecz bo ja pomimo fatalnego ryzyka ZD 1:40 byłam przekonana, że z dzieckiem jest wszystko OK. Nie miałam przeczucia tylko byłam pewna I miałam rację.
Mam też nauczkę. USG wyszło bardzo dobrze więc następnym razem nie będę szukać dziury w całym i problemu na siłę. Żadnych niepotrzebnych dodatkowych badań !!!jusella, izulala, Asiasia, IviQ lubią tę wiadomość
-
Aha, domyślam się, że lekarze nie podejrzewali ZD tylko postawili Ci diagnozę?
Ja troszkę starałam się o dziecko, ale prawda jest taka, że wszystko wydłużało się w czasie przez niekompetencje lekarzy. U ilu byłam ... głowa mała. To, co niektórzy narobili z moimi cyklami- aż włosy dęba stają. A w ciążę zaszłam jak powiedziałam, że pierd*** to wszystko niech się dzieje wola boska
Może dlatego mam teraz inne podejście. Nasza służba zdrowia to jakieś nieporozumienie. Lekarze są mega niedouczeni. Każdy ma inną teorię na ten sam temat. Aż szkoda gadać ... Moja znieczulica do nich osiągnęła swoje apogeum dawno temu.Asiasia lubi tę wiadomość
-
Paolaaa wrote:Aha, domyślam się, że lekarze nie podejrzewali ZD tylko postawili Ci diagnozę?
Ja troszkę starałam się o dziecko, ale prawda jest taka, że wszystko wydłużało się w czasie przez niekompetencje lekarzy. U ilu byłam ... głowa mała. To, co niektórzy narobili z moimi cyklami- aż włosy dęba stają. A w ciążę zaszłam jak powiedziałam, że pierd*** to wszystko niech się dzieje wola boska
Może dlatego mam teraz inne podejście. Nasza służba zdrowia to jakieś nieporozumienie. Lekarze są mega niedouczeni. Każdy ma inną teorię na ten sam temat. Aż szkoda gadać ... Moja znieczulica do nich osiągnęła swoje apogeum dawno temu.
u mnie nawet nie bylo podstaw,aby podejżewać zespol downa,nawet nikomu nie powinno to przyjsc do glowy,a dwoje lekarzy z certyfikatami fmf wykonywali badanie 15 minut i nie mogli dostrzec kości nosowej( ktora byla juz stwierdzona w 11tc) wiec nie chcialo im sie dalej szukac,potem sie okazalo,że te konowały źle przykładali glowice usg do tego,aby zdiagnozowac istnienie kości,to co ja przezylam przez 2 tygodnie,to byla tragedia,po czym sie okazalo,ze nosek jest i to jaaaaki, wtedy byl ponad norme z wielkością....dlatego powiedzialam sobie,nie przepuszcze,aby lekarze ktorym place za usg po 300 zl nie potrafili wykonywac swojej pracy,i nie interesuje mnie tlumaczejie,ze dziecko moglo sie źle ulozyc,na ostatnim usg polowkowym,dziecko rowniez bylo zle ulozone,to lekarz kazala mi wyjsc,pochodzic,zjesc cos slodkiego i wrocic po 20minutach,takze badanie trwalo lacznie 1h 40min i okazalo sie,że dziecko jest zdrowe,ruchliwe,i swietnie sie rozwijaAsiasia lubi tę wiadomość
-
candles88- widzisz, jednemu lekarzowi chciało się sprawdzić, a tamtym nie.
Ja jak sobie przypomnę co niektórzy lekarze mówili moim koleżankom w ciąży ... wodogłowie, szprotawa stopa, tętniak ... wszystkie dzieci zdrowe a ile stresu
Może faktycznie jak pacjentki zaczną się sądzić to lekarzom zacznie się chcieć douczyć albo uczyć na nowo bo niektórzy jak skończyli studia tak stanęli na tym etapie ...Asiasia lubi tę wiadomość
-
Paolaaa bo prosciej bylo mnie wyslac na amniopunkcje,gdzie pani w rejestracji kiedy zapytala jakie sa przeslanki i ile mam lat,ze tak latwo dostalam "skierowanie" na amnio to mnie wysmiala i kazla zmienic lekarza i isc na USG do normalnego lekarza,a nie weekendowego fachowca,ktory wychodzil na studiach z zalożenia ZZZ zakuć,zdac,zapomniec
Paolaaa lubi tę wiadomość