Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
malgorzalka wrote:Biopsja ma mniej wiecej taki sam % powiklan.
Tylko wygrywa w przedbiegach jesli chodzi o czas oczekiwania na wyniki:
biopsja 2-3 dni pelny wynik
amnio 3 tyg pelny wynik, 2-4 dni FISH.
A biopsja jest płatna czy bezplatna?
Faktycznie szybko wynik.
-
nick nieaktualny
-
Malgorzalka, ale NT 2,4 to nie jest zly wynik, jeszcze zalezy przy jakim CRL. Co Ty za publikacje czytalas? Ja czytalam, ze np w Anglii 3mm to ok wynik. U nas norma do 2,5. Ja mialam NT 2,4 i bylo uznane za norme, graniczna, ale norme. Wiec uszy do gory!
I ja mialam amnio na NFZ (nie z powodu NT, tylko przeplywow) , a placilam dodatkowo za FISHA (Ruda Slaska), wiec prosze nie pisz tak kategorycznie, bo mozesz kogos zmylic.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2016, 14:41
Est lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
malgorzalka wrote:Paolaaa bardzo dobrze, ze robisz amnio! Ja bylam tak przerazona, ciagle jestem zreszta, ze wybralam harmony. Pobrali mi krew 23/02, wynik bedzie kolo 8/03 , a ja nawet jak bedzie dobry to i tak sie nie uspokoje bo ani Nifty ani Harmony nie wykrywa mozaikowych translokacji
Niezaleznie od tego jaki bedzie wynik to i tak robie od razu biopsje kosmowki. Musze wiedziec.
U mnie wyszlo zle NT na usg, w 11 t 4 d wyszlo 2.4mm, reszta parametrow jest ok...Ale po przeczytaniu prawie wsz publikacji naukowych jakie udalo mi sie znalezc w necie nie robie sobie wiekszej nadziei na to, ze bedzie dobrze.
Powodzenia z amnio! Gdzie robisz?
Nie wiem czy da Ci to nadzieje, ale my mielismy nt 2,7 w centylach powyzej 95 a i tak przy tum jednym parametrze ryzyko wad zmalalo mi w stosunku do wad z wieku. Tez czytalam dostepne artykuly wiec doczytalam ze moga to byc rozne rozniste wady. Synek urodzil sie zdrowy. Co więcej lekarz juz przy badaniukazal sie na razie nie martwic(wiadomo ze sie martwilam mimo to) jedyne co to na polowkowym robil wiecej pomiarow odnosnie pracy serca. Czytalam tez publikacje w jezyku angielskim i chyba wrzucalam je na watek o przeziernosci jakos lipiec 2014. Na zachodzie wieksza wage do nt przywiazuja gdy jest ponad 3 a w niektorych krajach powyzej 3,5. A nawet przy podwyzszonym nt jest wciaz ponad 90 procentowa szansa urodzenia calkowicie zdrowego dziecka. Wiem ze mowienie, zeby sie nie denerwowac malo daje, ale stres bardziej szkodzi Twojej fasolce. Staraj sie myslec i czytac o tych historiach gdzie nt bylo duze a dzieci sa zdrowe miej nadzieje
marta.fi, jusella lubią tę wiadomość
-
Ja czytałam ze jedna mama u dzidzi miała nt 6mm a mimo to urodziła zdrowe dziecko bo po porodzie bylo dokladnie badanie.
Tu na forum bylo bardzo dużo poważnych przyczyn świadczących o chorobie dziecka ale się nie poddalysmy i dzieciatka okazaly sie zdrowe i nie ma co się zalamywac od razu i myśleć pesymistycznie .szpilka, jusella lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziewczyny,
to nieprawda, ze w UK norma jest do 3.5mm. Oni maja takie same normy jak my -> bad.genetyczne robione sa wg Fetal Medicine Foundation http://www.fetalmedicine.com/synced/fmf/FMF-polish.pdf.
Moja NT najpierw dla CRL 42.5 mialo 3.5 mm, potem 3 dni pozniej u innego lekarza przy CRL 54,2 mialo 2.7mm, a jeszcze na kolejny usg przy CRL 52mm mialo 2.4mm.
I tak zdaje sobie sprawe, ze usg jest robione przez czlowieka. Co zreszta widac na zalaczonych pomiarach - 2 i 3 usg bylo robione dzien po dniu, a pomiary sa inne.
Wszystkie 3 usg robione byly przez "specjalistow" z certyfikatami FMF. Pierwszy lekarz skreslil ten zarodek i powiedzial, ze nie ma szans i, ze mam sie nie nastawiac ze ciaza przetrwa. Drugi powiedzial, ze szanse sa, ale ryzyko jest zwiekszone 3-krotnie przez NT, trzeci wyliczyl ryzyko ZD 1:85 i powiedzial, ze to nie wyglada dobrze.
A straszyc nikogo nie chce, ale jestem realistka i patrze na statystyki. Mam 70% szans na zdrowe dziecko. Dla jednych to duzo, dla mnie to malo.
A jesli ktos chce sie doedukowac polecam: https://courses.fetalmedicine.com/fmf/show/300?locale=pl , ustawilam pl tekst i ang lektor.
-
nick nieaktualny
-
Agness hemoroidow nir mislam...weic nie pomoge
agsha matko ale masz rodzinne doswiadczenia z lekarzami...wspolczuje...gdzie mieszkasz?? o
adelka co do kolek to nam pomogl dicoflor i bobotic .Kornel mial wtedy miesiac.a potem espumisan. Co do jezyczka nie mam pojecia co to
dunda super wiesci!!!!! kolejny chlopak
Wiosna chyba faktycznie lezie, bo już są pierwsze pąki;-)
myss co do kupki to u nas tez przez jakis czas takie byly. nie wiem skad co i jak ale poniewaz inych objawow nie bylo nie robilam nic. minelo samo
izulala co do pampersow to na poczatku jakies 10 dziennie a po ok miesiacu czy dwoch juz nie pamietam duzo mniej bo mniej kup sie robi. teraz mi schodza 4 dziennie w porywach a bywa ze 3
michcia szczesciara z Ciebie ze KAsku wpadla. NA pewno zdala relacje z pogody
szkoda ze nie widzialam wczesniej przeslalabym buziaki
co do pieluch keszcze nam pasuja kazde hehehe a zapachami roznie bywa ale one sa chyba specjaklnie nasaczane jakim aloesem czy czyms
co do oliwki to ja stosowalam bambino i babydrem oraz teraz kupilam hipp bo dostajac od nich paczke byl kupon znizkowy. ale lekarze polecaja emoliu. linomag nam sie przydal na ciemieniuche, a na odparzenia czasem sudocrm, ale jak pamietam o oliwce to odparzen nie ma:))
co do kremu ochronnego odradzam babydream zostawia plamy
do kapani amleka nie stosuje. mam go za malo wiec byloby mi szkoda
izulala moja mam tez do mneidzwoni jak jej sie cos przysni ale ja sie po prostu nie przejmuje bo nie ma czym. jak ona w to wierzy to ok i jak ma sie uspokoic tel to ok. mnie to nie rusza
Candless pczywiscie za mzesz do nas dolaczyc:) witaj
jednym slowem widze ze trafiasz na konowalow. Ty juz druga.... co do hipotrofii jak szotka pisala to ja mialam taki przypadek. stwierdzony. Synek jest cudowny i w pelni zdrowy tylko urodzil sie malutki. musialam byc tylko pod kontrola stala i wczesniejszym CC by uchronic przed niedotlenieniem.jakbys miala pyatnia pytaj. wiem juz chyab prawie wszytsko na ten temat. przyczyny i fakty i mity
paolla. Co powiedzial genetyk? my chyba nie mielismy tu takiego przypadku ale oczywiscie nifty czy harmony oraz amnio odpowiedza na to pytanie. kwestia pieniedzy i decyzji czy inwazyjnie czy nieinwazyjne. Wiekszosc dziewczyn amnio przeszla bezproblemowo ale mialysmy tez przypadek poronienia zdrowego jak sie potem okazalo dzidziusia wiec decyzja trudna. jak pieniadze nie sa problemem zrob nfty lub harmony. takie moje zdanie. Ale najpierw rozmowa z genetykeim byc moze sa leki lub inne dzialani cktre wplynely na wynik.wiem jedno. Papap nastraszyla kazda z nas a dzieciaczki sa zdrowe. Tylko jeden przypadek okazal sie niestety zly ale wtedy wszytstkie traisomie byly skopane na maxa i okazalo sie ze dizecko ma triplodie czyli cos co jest niezmiernie rzadkie. pozstoale dziewczyny maja zdrowe dzieciaczki. wiec nie martw sie na zapas/ co do nifty za naszych czasow bylo po prosty nifty i uwazam ze wersja za 2500 jur rozwieje Twoje watpliwosci bo ona juz bada triasomie. o widze ze amnio. genetyk zalecil?
malgorzatka a dlaczego masz takie nastawienie?
przeciez nt jest wysokie ale to jeszcze nie wyrok1! co Ty za publikacje czytalas bo wystarczy poczytac losy kbet ktore pokazuja ze zly wynik to nie wyrok tylko podejzenie czesto niesluszne
izulala, jusella lubią tę wiadomość
[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek ))) -
nick nieaktualny
-
U mnie tez bylo brak kości nosowej u synka i 2 tyg temu gin mierzyla i byla jednak tylko malutka-taka uroda:)
A teraz nas czeka usg połówkowe i wizyta u kardiologa w sprawie małego serduszka no i echo ma robic by sprawdzić co się dzieje ze tętno skacze..
Ale i tak się cieszymy ze najgorsze juz za nami i zbieramy wyprawkę dla synka:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2016, 19:40
izulala, IviQ, jusella lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
no tak to jest jak sie nie zaglada codziennie. Ale niestety maleństwo na to nie pozwala plus obowiazki i czasu brak.... a w ciazy..kilka razy dziennie.
izulala lubi tę wiadomość
[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek )))