X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2016, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biopsja ma mniej wiecej taki sam % powiklan.

Tylko wygrywa w przedbiegach jesli chodzi o czas oczekiwania na wyniki:

biopsja 2-3 dni pelny wynik
    amnio 3 tyg pelny wynik, 2-4 dni FISH.

• Agness27 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malgorzalka wrote:
    Biopsja ma mniej wiecej taki sam % powiklan.

Tylko wygrywa w przedbiegach jesli chodzi o czas oczekiwania na wyniki:

biopsja 2-3 dni pelny wynik
    amnio 3 tyg pelny wynik, 2-4 dni FISH.

A biopsja jest płatna czy bezplatna?
    Faktycznie szybko wynik.

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agness27 wrote:
    A biopsja jest płatna czy bezplatna?
    Faktycznie szybko wynik.

Platna. U mnie 2 500 pln.

Na NFZ czeka sie na wynik 3 tygodnie, bez mozliwosci FISH'a.

• Pati78 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgorzalka, ale NT 2,4 to nie jest zly wynik, jeszcze zalezy przy jakim CRL. Co Ty za publikacje czytalas? Ja czytalam, ze np w Anglii 3mm to ok wynik. U nas norma do 2,5. Ja mialam NT 2,4 i bylo uznane za norme, graniczna, ale norme. Wiec uszy do gory!
    I ja mialam amnio na NFZ (nie z powodu NT, tylko przeplywow) , a placilam dodatkowo za FISHA (Ruda Slaska), wiec prosze nie pisz tak kategorycznie, bo mozesz kogos zmylic.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2016, 14:41

Est lubi tę wiadomość

dqprj44jo5rhodwq.png
  • Pati78 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Halina

Michcia lubi tę wiadomość

dqprj44jo5rhodwq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2016, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 22:57

Asiasia, jusella lubią tę wiadomość

• szpilka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malgorzalka wrote:
    Paolaaa bardzo dobrze, ze robisz amnio! Ja bylam tak przerazona, ciagle jestem zreszta, ze wybralam harmony. Pobrali mi krew 23/02, wynik bedzie kolo 8/03 , a ja nawet jak bedzie dobry to i tak sie nie uspokoje bo ani Nifty ani Harmony nie wykrywa mozaikowych translokacji :/

Niezaleznie od tego jaki bedzie wynik to i tak robie od razu biopsje kosmowki. Musze wiedziec.

U mnie wyszlo zle NT na usg, w 11 t 4 d wyszlo 2.4mm, reszta parametrow jest ok...Ale po przeczytaniu prawie wsz publikacji naukowych jakie udalo mi sie znalezc w necie nie robie sobie wiekszej nadziei na to, ze bedzie dobrze.

Powodzenia z amnio! Gdzie robisz?
    Malgorzalko ja przepraszam, ze tu weszlam, ale martwimy sie na wrzesniowkach, no i prze zytalam tylko te strone i nastepna, bo malo czasu mam, ale z tego co widze TYLKO nt wuszlo Wam zle
    Nie wiem czy da Ci to nadzieje, ale my mielismy nt 2,7 w centylach powyzej 95 a i tak przy tum jednym parametrze ryzyko wad zmalalo mi w stosunku do wad z wieku. Tez czytalam dostepne artykuly wiec doczytalam ze moga to byc rozne rozniste wady. Synek urodzil sie zdrowy. Co więcej lekarz juz przy badaniukazal sie na razie nie martwic(wiadomo ze sie martwilam mimo to) jedyne co to na polowkowym robil wiecej pomiarow odnosnie pracy serca. Czytalam tez publikacje w jezyku angielskim i chyba wrzucalam je na watek o przeziernosci jakos lipiec 2014. Na zachodzie wieksza wage do nt przywiazuja gdy jest ponad 3 a w niektorych krajach powyzej 3,5. A nawet przy podwyzszonym nt jest wciaz ponad 90 procentowa szansa urodzenia calkowicie zdrowego dziecka. Wiem ze mowienie, zeby sie nie denerwowac malo daje, ale stres bardziej szkodzi Twojej fasolce. Staraj sie myslec i czytac o tych historiach gdzie nt bylo duze a dzieci sa zdrowe miej nadzieje

marta.fi, jusella lubią tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czytałam ze jedna mama u dzidzi miała nt 6mm a mimo to urodziła zdrowe dziecko bo po porodzie bylo dokladnie badanie.
    Tu na forum bylo bardzo dużo poważnych przyczyn świadczących o chorobie dziecka ale się nie poddalysmy i dzieciatka okazaly sie zdrowe i nie ma co się zalamywac od razu i myśleć pesymistycznie .

szpilka, jusella lubią tę wiadomość

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2016, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,

to nieprawda, ze w UK norma jest do 3.5mm. Oni maja takie same normy jak my -> bad.genetyczne robione sa wg Fetal Medicine Foundation http://www.fetalmedicine.com/synced/fmf/FMF-polish.pdf.

Moja NT najpierw dla CRL 42.5 mialo 3.5 mm, potem 3 dni pozniej u innego lekarza przy CRL 54,2 mialo 2.7mm, a jeszcze na kolejny usg przy CRL 52mm mialo 2.4mm.

I tak zdaje sobie sprawe, ze usg jest robione przez czlowieka. Co zreszta widac na zalaczonych pomiarach - 2 i 3 usg bylo robione dzien po dniu, a pomiary sa inne.

Wszystkie 3 usg robione byly przez "specjalistow" z certyfikatami FMF. Pierwszy lekarz skreslil ten zarodek i powiedzial, ze nie ma szans i, ze mam sie nie nastawiac ze ciaza przetrwa. Drugi powiedzial, ze szanse sa, ale ryzyko jest zwiekszone 3-krotnie przez NT, trzeci wyliczyl ryzyko ZD 1:85 i powiedzial, ze to nie wyglada dobrze.

A straszyc nikogo nie chce, ale jestem realistka i patrze na statystyki. Mam 70% szans na zdrowe dziecko. Dla jednych to duzo, dla mnie to malo.

A jesli ktos chce sie doedukowac polecam: https://courses.fetalmedicine.com/fmf/show/300?locale=pl , ustawilam pl tekst i ang lektor.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2016, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 22:58

marta.fi, Sabina, Pati78, jusella lubią tę wiadomość

• IviQ Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agness hemoroidow nir mislam...weic nie pomoge

agsha matko ale masz rodzinne doswiadczenia z lekarzami...wspolczuje...gdzie mieszkasz?? o

adelka co do kolek to nam pomogl dicoflor i bobotic .Kornel mial wtedy miesiac.a potem espumisan. Co do jezyczka nie mam pojecia co to

dunda super wiesci!!!!! kolejny chlopak <3

Wiosna chyba faktycznie lezie, bo już są pierwsze pąki;-)

myss co do kupki to u nas tez przez jakis czas takie byly. nie wiem skad co i jak ale poniewaz inych objawow nie bylo nie robilam nic. minelo samo

izulala co do pampersow to na poczatku jakies 10 dziennie a po ok miesiacu czy dwoch juz nie pamietam duzo mniej bo mniej kup sie robi. teraz mi schodza 4 dziennie w porywach a bywa ze 3

michcia szczesciara z Ciebie ze KAsku wpadla. NA pewno zdala relacje z pogody :D
    szkoda ze nie widzialam wczesniej przeslalabym buziaki

co do pieluch keszcze nam pasuja kazde hehehe a zapachami roznie bywa ale one sa chyba specjaklnie nasaczane jakim aloesem czy czyms

co do oliwki to ja stosowalam bambino i babydrem oraz teraz kupilam hipp bo dostajac od nich paczke byl kupon znizkowy. ale lekarze polecaja emoliu. linomag nam sie przydal na ciemieniuche, a na odparzenia czasem sudocrm, ale jak pamietam o oliwce to odparzen nie ma:))

co do kremu ochronnego odradzam babydream zostawia plamy

do kapani amleka nie stosuje. mam go za malo wiec byloby mi szkoda

izulala moja mam tez do mneidzwoni jak jej sie cos przysni ale ja sie po prostu nie przejmuje bo nie ma czym. jak ona w to wierzy to ok i jak ma sie uspokoic tel to ok. mnie to nie rusza

Candless pczywiscie za mzesz do nas dolaczyc:) witaj
    jednym slowem widze ze trafiasz na konowalow. Ty juz druga.... co do hipotrofii jak szotka pisala to ja mialam taki przypadek. stwierdzony. Synek jest cudowny i w pelni zdrowy tylko urodzil sie malutki. musialam byc tylko pod kontrola stala i wczesniejszym CC by uchronic przed niedotlenieniem.jakbys miala pyatnia pytaj. wiem juz chyab prawie wszytsko na ten temat. przyczyny i fakty i mity

paolla. Co powiedzial genetyk? my chyba nie mielismy tu takiego przypadku ale oczywiscie nifty czy harmony oraz amnio odpowiedza na to pytanie. kwestia pieniedzy i decyzji czy inwazyjnie czy nieinwazyjne. Wiekszosc dziewczyn amnio przeszla bezproblemowo ale mialysmy tez przypadek poronienia zdrowego jak sie potem okazalo dzidziusia wiec decyzja trudna. jak pieniadze nie sa problemem zrob nfty lub harmony. takie moje zdanie. Ale najpierw rozmowa z genetykeim byc moze sa leki lub inne dzialani cktre wplynely na wynik.wiem jedno. Papap nastraszyla kazda z nas a dzieciaczki sa zdrowe. Tylko jeden przypadek okazal sie niestety zly ale wtedy wszytstkie traisomie byly skopane na maxa i okazalo sie ze dizecko ma triplodie czyli cos co jest niezmiernie rzadkie. pozstoale dziewczyny maja zdrowe dzieciaczki. wiec nie martw sie na zapas/ co do nifty za naszych czasow bylo po prosty nifty i uwazam ze wersja za 2500 jur rozwieje Twoje watpliwosci bo ona juz bada triasomie. o widze ze amnio. genetyk zalecil?

malgorzatka a dlaczego masz takie nastawienie?
    przeciez nt jest wysokie ale to jeszcze nie wyrok1! co Ty za publikacje czytalas bo wystarczy poczytac losy kbet ktore pokazuja ze zly wynik to nie wyrok tylko podejzenie czesto niesluszne

izulala, jusella lubią tę wiadomość

1usawn154wlkwiec.png[/link]
    NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a sorki ze zniknelam ale mielismy ostatnio mlyn w zwiazku z poszukiwaniem mieszkania...

NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2016, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tu jeszcze jakby ktos szukal kiedys jakie wielkosci ma miec kosc nosowa u plodu:

http://www.srdimanabi.org/CasosClinicos/HuesoNasal.pdf

• szpilka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.babycentre.co.uk/a544491/nuchal-translucency-nt-scan
    Malgorzalko akapit tuz nad zdjeciami z usg zaczyna sie od zdania, ze przrziernosc do 3,5jest uwaxana za normalna

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez bylo brak kości nosowej u synka i 2 tyg temu gin mierzyla i byla jednak tylko malutka-taka uroda:)
    A teraz nas czeka usg połówkowe i wizyta u kardiologa w sprawie małego serduszka no i echo ma robic by sprawdzić co się dzieje ze tętno skacze..
    Ale i tak się cieszymy ze najgorsze juz za nami i zbieramy wyprawkę dla synka:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2016, 19:40

izulala, IviQ, jusella lubią tę wiadomość

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2016, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 22:58

izulala lubi tę wiadomość

• Agness27 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IvQ jak do Nas napisze to jest co czytac od razu:)

A tak na marginesie lekarz przepisał mi maść na te moje hemoroidy..

IviQ lubi tę wiadomość

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no tak to jest jak sie nie zaglada codziennie. Ale niestety maleństwo na to nie pozwala plus obowiazki i czasu brak.... a w ciazy..kilka razy dziennie.

izulala lubi tę wiadomość

• Pati78 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2016, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo kto nie czytal, niech wie, ze Ivi z dzieckiem pod pacha pracuje jak za czasow ciazowych, nawet na porodowce :-D

Michcia, IviQ lubią tę wiadomość

dqprj44jo5rhodwq.png
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 06:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, nasza mama robocop! Co u Was Iviq? Jak Korni? Przeprowadzacie się?

NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę! :-)
    16.09.15 - ZDROWA OLKA :-)
    gg64k6nlx91zx5z2.png
‹‹ 214 215 216 217 218 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ