X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • izulala Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny oszaleje!!!

Dzwonila do mnie teściowa czy u mnie ok i czy u dzidzi ok , bo jej sie snil mały Antos ze powiedzial jej ze jej nie lubi tylko drugich dziadkow. No i czy wszystko u mnie dobrze bo jak sie sni dziecko tzn ze cos nie tak!!!!

KUR...WA mac!!!!! Tak mnie zdenerwowala kur.. wa mac wariatka!!!! Uwazacie ze to normalne teksty???!! Wydzwaniac i pieprzyc takie glupoty!!!!!??, przestane odbierać od niej telefon!!!! Powiedzialam mężowi tak sie wkur...wil ze chciał juz jechac do niej ale uspokoilam go... ku***rwa potakich przejściach jak mialam pappa nifty itp ona pierd...oli takie rzeczy!!!!! Sorry za przekleństwa ale musiałam gdzieś sie wyzalic!!!!

f2w3rjjgetjavtgc.png
    Antoś juz nami:) waga 3980g; 58cm
    172g; 20tc - 411g; 24tc - 816g; 28tc - 1410g; 30tc - 1680g; 31tc - 2035g; 31tc 4dni - 2083g; 34tc 2dni - 2496g; 34tc 6dni - 2793g; 36tc - 2900g; 36tc 6dni - 3107g; 37tc 5dni - 3420g; 38tc 4dni - 3497g;
  • candles88 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej czy mogę do Was dołączyć,ja co prawda nie miałam wykonywanych testów pappa,nifty itp,ale to co przeszłam z lekarzami w mojej obecnej (pierwszej ciąży) zaowocowało u mnie w rozpoznaną depresje okołoporodową

3jgxyx8dmcbb0boo.png
    ckais65gxltldsj7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 22:57

jusella, izulala lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2016, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• candles88 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jestem z Warszawy, cala moja historia jest w jednym wątku w moim pamiętniku,ale tak w wielkim skrócie,moj maluszek w 11 tc miał wykonywane USG tam okazało sie,że przeziarnośc karkowa jest w normie,kośc nosowa obecna,wszystko inne w porządku,ogólnie synek zdrowy i prawidlowo rozwijajacy się,potem trafiłam do 2 lekarzy (z czego jednego z nich poleciła mi pani doktor prowadząca) tam okaząlo sie,że nie widzą kości nosowej,fałd karkowy w normie,ognisko hyperechogenne w serduszku diagnoza---> zespol Downa, po czym trafiłam na 3 usg gdzie okaząlo się,że padłam ofiarą tragicznego blędu ze strony braku kompetencji przez lekarzy,ktorzy nie potrafili czytać obrazu usg, wszystko wydawało sie być już w porządku, ale znowu w poniedzialek bylam na wizycie u mojej prowadzącej i ona zrobila usg (na ktorym nic kompletnie nie widac,ponieważ jest bardzo slabiej jakosci) i powiedziala,że na 27t6d (gdzie oczywiscie sie pomyliła bo byl wtedy 27t0d) uznała,ze synek sie zatrzymal ze wzrostem na 25t 4d) i zasugerowala,że tym razem nie jest to wada genetyczna,ale hipotrofia plodu,wszystkie inne parametry są zgodne,waga maluszka 1100g jestem załamana byłam wczoraj u psychiatry,bo czułam że coś sie ze mna dzieje nie tak i postawił diagnoze,że jestem w ciązkiej depresji okołoporodwej ze względu na to,że moj psychika,mam 24 lata nie poradziła sobie z tym,ze spotkalam się z brakiem kompetencji u lekarzy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 12:12

3jgxyx8dmcbb0boo.png
    ckais65gxltldsj7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2016, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• candles88 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wystarczyła tylko rozmowa,depresja jest umiarkowana,prowadząca nie waży naszego malucha zrobiła to w poniedziałek na moją prośbę
    ...oczywiście ona nie jest ginekologiem,tylko lekarzem medycyny estetycznej,a ginekologia to jakby jej druga dziedzina,ale żadnej specjalizacji w tym kierunku nie ma....dlatego teraz będę szła tylko na usg 28-32 tc do tej specjalistki,która ostanie ust robila i już więcej ust robić nie będę

3jgxyx8dmcbb0boo.png
    ckais65gxltldsj7.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Pisałam w zeszłym tygodniu, miałam bardzo wysoką wolną betę. Dziś odebrałam wyniki ryzyka. Trisomia 18 i 13 wyszła bardzo ładnie, ale trisomia 21- 1:40.
    Boże, jak ja sobie pluje w brodę, że się na tą Pappę zdecydowałam :( Teraz jestem w kropce, nie wiem co robić. Czy Nifty, czy amnio .... czy nic :( Czy lecieć do jakiegoś innego lekarza, zasięgnąć dodatkowej opinie czy dać sobie spokój.
    Zobaczę co mój gin powie na te wyniki :(

4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2016, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

jusella, izulala lubią tę wiadomość

• jusella Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    Cześć dziewczyny.
    Pisałam w zeszłym tygodniu, miałam bardzo wysoką wolną betę. Dziś odebrałam wyniki ryzyka. Trisomia 18 i 13 wyszła bardzo ładnie, ale trisomia 21- 1:40.
    Boże, jak ja sobie pluje w brodę, że się na tą Pappę zdecydowałam :( Teraz jestem w kropce, nie wiem co robić. Czy Nifty, czy amnio .... czy nic :( Czy lecieć do jakiegoś innego lekarza, zasięgnąć dodatkowej opinie czy dać sobie spokój.
    Zobaczę co mój gin powie na te wyniki :(

Mnie też wyniki z PAPPA nie pozwoliły przez miesiąc spać spokojnie. Po tygodniu zdecydowałam się na amnio i nie żałuję bo wiem że Synek zdrowy :-).
    Ja doradziłabym Ci najpierw wizytę u genetyka i pamiętaj,że PAPPA to czysta statystyka. Jak USG w porządku to raczej nie masz powodu do paniki

• Paolaaa Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś będę u swojego gin, ale cóż mi innego doradzi jak amnio albo wizyta u genetyka? Wolę iść od razu jutro zrobić NIFTY dla świętego spokoju, dziecka nie usunę, ale życie w niepewności to jakaś masakra. Chyba dopiero gdyby NIFTY wyszło źle poszłabym do genetyka i zastanawiała się nad amnio.
    Wyniki mam od 2 godzin wiec póki jest we mnie sporo emocji ...

4c3t9n73nr884ilb.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I zastanawia mnie jaka jest różnica między badaniem Nifty a Nifty+pełna ocena ultrasonograficzna i biochemiczna z krwi matki. Wiecie może?
    Pierwsze badanie za 2400, a drugie prawie 3200.

4c3t9n73nr884ilb.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Candles88 bardzo mi przykro ze type spadlo na twoje barki I ze tak to na ciebie przeszlo:(.
    Tez bym na Twoim miejscu poszukala dobrego specjalisty żeby dobrze zbadal malucha i zobaczył co się faktycznie dzieje
    Oby te wizyty u psychiatry dodaly Ci wsparcia i podniosły na duchu..

Paola a usg jak Ci przy papie wyszlo?byly jakies zle parametry?

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biochemie to przy papie masz robiona jak dobrze mi sie kojarzy

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa, różnica pewnie jest taka, że Nifty to samo badanie DNA, a druga opcja to badanie DNA + usg + być może pappa? (to jest jedno z badań biochemicznych), także możliwe, yten drugi pakiet kierowany jest do kobiet przed pierwszym prenatalnym. To moje przypuszczenie.

No nic innego Ci ginekolog nie poradzi niestety, bo opcje masz trzy: brak dalszej diagnostyki, amnio lub dna. Ale może zasugerować, która opcja jest wg niego najlepsza.

Pewnie każdy lekarz radzi inaczej, ale pamiętam, że u jednej z naszych forumowych koleżanek lekarz powiedział, że przy ryzyku wyższym niż 1:50 zaleca się amniopunkcję.

NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę! :-)
    16.09.15 - ZDROWA OLKA :-)
    gg64k6nlx91zx5z2.png
  • izulala Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szotka wrote:
    Izulala - wspolczuje, co za babsztyl i głupie teksty, jak tak mozna do ciężarnej mowić. Te teściowe jakieś szalone. Moja niby jest fajna i taka wyluzowana, mimo wieku, i w ogóle "cool", ale czasem jak trzepnie tekstem, to nie wiem, czy sie smiac czy płakać.

Juz na pewno nie wierz, ze jak sie śni dziecko, to cos jest nie tak. Teściowej sie śniło, bo pewnie rozmyslala, albo przeżywała, czy Antoś bedzie ja kochał tak jak drugich dziadków i jej powiedział, co o miej myśli xD Mogłaby dziob trzymac na kłódkę i zatrzymać dla siebie swoje przemyślenia :/

Candles - ja nie widzę przeciwwskazań, zebys dołączyła :) a możesz cos wiecej powiedzieć, co doprowadziło do depresji okołoporodowej? Nie brzmi to najlepiej :( mam nadzieję, ze choc w jakimś małym stopniu bedziemy mogły Ci pomóc, chociaż rozmową o czymkolwiek :)
    no u mnie tez niby ona wyluzowana i ok. ale jak sie dowiedziala ze jestem w ciazy to pierdolca dostala. !!! ryczy ze bedzie taki cudowny wnuczek, wydzwania wlasnie z takimi tekstami, wszsytkim na okolo gada ze ona wie jak on bedzie wygladal itp... zygac mi sie chce. moj maz powiedzial ze ja zjebie... ale ja mowie na cholere bedzie afera itp. po prostu postanowilam nie odbieram tel juz od niej i tyle

f2w3rjjgetjavtgc.png
    172g; 20tc - 411g; 24tc - 816g; 28tc - 1410g; 30tc - 1680g; 31tc - 2035g; 31tc 4dni - 2083g; 34tc 2dni - 2496g; 34tc 6dni - 2793g; 36tc - 2900g; 36tc 6dni - 3107g; 37tc 5dni - 3420g; 38tc 4dni - 3497g;
  • izulala Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    Dziś będę u swojego gin, ale cóż mi innego doradzi jak amnio albo wizyta u genetyka? Wolę iść od razu jutro zrobić NIFTY dla świętego spokoju, dziecka nie usunę, ale życie w niepewności to jakaś masakra. Chyba dopiero gdyby NIFTY wyszło źle poszłabym do genetyka i zastanawiała się nad amnio.
    Wyniki mam od 2 godzin wiec póki jest we mnie sporo emocji ...
    Paola ja tez mialam usg wszystko w normie i betę podwyzszona. z tego wyszlo zd 1:204. bylam zalamana.... po prostu czulam sie wrakiem czlowieka. poszlam do genetyczki, ona spojrzala na bete i mowi o znow podwyzszony wskaznik ze wzgledu na krew.... ahhh.. a ja mowie ze to ok czy jak. ona powiedziala ze to najwiekszy blad zazwyczaj przy tescie pappa i wielki stres dla ciezarnych - choc wg niej w moim przypadku akurat nie bylo podstaw do niepokoju. powiedziala ze amnio nie poleca i nie da skierowania bo ryzyko powiklan wieksze niz w moich wynikach... ale co ... ja i tak w panice strasznej ryczalam - maz mnie uspokajal mowil ze przeciez powiedziala itp.. ale strach jest zawsze - wiadomo.... wiec polecila ona sama mi genetyczne - jesli mam kase ;) hheheeh - wykombinowalam pieniadze bo bym nie przezyla do konca ciazy w nieswiadomosci ..... po 9dniach nifty wszystko ok,

Paola jak masz środki na nifty to zrob - dla wlasnego spokoju.. ...... ale tak czy inaczej bedzie dobrze!!! ZOBACZYSZ... !!!!!!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 14:30

Asiasia lubi tę wiadomość

f2w3rjjgetjavtgc.png
  • Michcia Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Halina?

NT 2,2 mm, złe wyniki PAPPa, ryzyko T21 - 1:72 - wynik Harmony: zdrowe dziewczę! :-)
    16.09.15 - ZDROWA OLKA :-)
    gg64k6nlx91zx5z2.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agness27, USG wyszło dobrze dlatego pluję sobie w brodę że podjęłam decyzję o zrobieniu Pappy. Przezierność 1,13, kość nosowa widoczna, ogólny obraz OK.

Izulala- środki na Nifty mam dlatego jestem już praktycznie zdecydowana na zrobienie. Klinikę we Wroclawiu też wybrałam także czekam jeszcze do dzisiejszej wizyty u mojego prowadzącego Gina i najprawdopodobniej po przyjeździe zadzownie i się zarejestruje bo nawet nie wiem czy mogę iść zrobić tylko test czy musi to być zawsze zwiazane z wizytą u ginekologa, który w danej placówce pracuje ...
    Wiem, że Pappa to głupie prawdopodobieństwo, myślałam że jak wyniki wyjdą źle poczekam di badań połówkowych, ale przez te 5 tygodni które mam przed sobą chyba jajko zniosę. Szkoda moich nerwów i stresu dla dziecka ...
    Izulala a czy lekarz powiedział Ci skąd się bierze wysoka beta?
    Ja nie wiem czy amnio moglabym zrobić chociaż dla mnie to ostateczność nad ostatecznościami bo kojarzę, że lekarz powiedział, że mam przodujące łożysko ....

Asiasia lubi tę wiadomość

4c3t9n73nr884ilb.png
  • izulala Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa wrote:
    Agness27, USG wyszło dobrze dlatego pluję sobie w brodę że podjęłam decyzję o zrobieniu Pappy. Przezierność 1,13, kość nosowa widoczna, ogólny obraz OK.

Izulala- środki na Nifty mam dlatego jestem już praktycznie zdecydowana na zrobienie. Klinikę we Wroclawiu też wybrałam także czekam jeszcze do dzisiejszej wizyty u mojego prowadzącego Gina i najprawdopodobniej po przyjeździe zadzownie i się zarejestruje bo nawet nie wiem czy mogę iść zrobić tylko test czy musi to być zawsze zwiazane z wizytą u ginekologa, który w danej placówce pracuje ...
    Wiem, że Pappa to głupie prawdopodobieństwo, myślałam że jak wyniki wyjdą źle poczekam di badań połówkowych, ale przez te 5 tygodni które mam przed sobą chyba jajko zniosę. Szkoda moich nerwów i stresu dla dziecka ...
    Izulala a czy lekarz powiedział Ci skąd się bierze wysoka beta?
    Ja nie wiem czy amnio moglabym zrobić chociaż dla mnie to ostateczność nad ostatecznościami bo kojarzę, że lekarz powiedział, że mam przodujące łożysko ....
    Teraz na polowkowych powiedzial ze moglo to byc spowodowane ze mam większe lozysko. Mam taki jskby babel w środku lozyska który nie przeszkadza dzidzi. Powiedział ze moglo być od tego. Ale ja mam niedoczynność i biore hormony oraz luteine tez hormony..... czytałam ze to tez moze miec wpkyw choc lekarze twierdzą ze nie bo nie ma takich potwierdzonych badan..... Genetyczka potwierdila ze luteina i letrox mogly miec wplyw na bete. Ale lekarze nie potwierdzaja...

f2w3rjjgetjavtgc.png
‹‹ 212 213 214 215 216 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ