X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malgorzatka- ja też jestem przerażona :( Ale też jednocześnie dobrej myśli. Ja w czwartek po odebraniu wyników byłam pewna, że zrobię NIFTY, ale po rozmowie z dwoma lekarzami i zastanowieniu się jednak zdecydowaliśmy się na amnio. U mnie USG wyszło dobrze, przezierność 1,13 i na tak zły wynik Pappy wpłynęła moja bardzo, ale to bardzo wysoka wolna beta (ok 431 IU/l). Istnieje za duże ryzyko, że NIFTY znów wyjdzie niejednoznaczne, a my chcemy mieć możliwość wyboru jeśli chodzi o terminację. Może nie jest tak, że jesteśmy pewni, że byśmy to zrobili, ale gdy lekarz się nas zapytał czy zdecydowalibyśmy się na terminację gdyby z amnio wyszło, że dzidzia ma ZD nie zareagowaliśmy od razu odpowiedzią NIE. Nie powiedzieliśmy nic. Stąd ta decyzja.
    Ja jednak jestem bardzo pozytywnie nastawiona, wręcz pewna że z amnio wyjdzie, że dziecko jest zdrowe.
    Każda z nas ma inne podejście. Jedne niezależnie od tego czy dziecko będzie chore czt zdrowe chcą urodzić i wcale nie muszą znać "diagnozy" do porodu. Ja nawet gdybym się zdecydowała na urodzenie chorego dziecka wolałabym to wiedzieć wcześniej. Chyba musiałabym się na to przygotować psychicznie.
    malgorzatka trochę mnie dziwi twoje negatywne nastawienie bo faktycznie wcale Twoja przezierność nie jest tragiczna, ale wiadomo, takich stanów emocjonalnych nie przeskoczymy, każda z nas ma inny charakter.

Szotka- ja dostałam skierowanie do genetyka od Pani doktor, która amnio będzie robić. Ale z kolei od mojego gina prowadzącego muszę mieć skierowanie na samą amnio. Nie od genetyka. Wizyta musi być w Poradni Genetycznej, nigdzie indziej. Najgorsze jest to, że lekarze przyjmują cieżarne tylko dwa razy dziennie przez godzinę np. jutro 8-9 i 14-15, a rejestracja jest w godzinach 9-14. Jadę tam rano, muszę załatwić to jak najszybciej. Gdybym mogła iść do jakiegoś genetyka prywatnie to nie byłoby problemu :/ Wynik (przynajmniej ten z FISHa) będę mieć do odebrania w placówce gdzie będzie robiona amnio. Być może ten pełny wynik na który będę czekać 3 tygodnie będę odbierać od genetyka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2016, 12:40

Asiasia, Agness27 lubią tę wiadomość

4c3t9n73nr884ilb.png
    01.03.2016- test HARMONY- zdrowa dziewucha :*
    15.08.2016- WITAJ KSIĘŻNICZKO :-)
  • Pati78 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolaaa, bedzie dobrze, mowi Ci to matka zdrowego dwumiesiecznego chlopczyka, ktoremu wyliczono ryzyko 1:33 z usg, a 1:44 po Pappie.

Ten watek jest do wspierania, dawania nadziei, a nie straszenia i tego sie trzymajmy :-)

Szotka, izulala, Paolaaa, IviQ, Agness27, Asiasia, Misi@, jusella, Est lubią tę wiadomość

dqprj44jo5rhodwq.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje :*

4c3t9n73nr884ilb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2016, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam pytanie. Dziewczyny czy za badanie amnio sue płaci?

• Paolaaa Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja płacę tylko za fish

4c3t9n73nr884ilb.png
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati78 wrote:
    Bo kto nie czytal, niech wie, ze Ivi z dzieckiem pod pacha pracuje jak za czasow ciazowych, nawet na porodowce :-D
    to prawda:))))

1usawn154wlkwiec.png[/link]
    NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michcia wrote:
    Haha, nasza mama robocop! Co u Was Iviq? Jak Korni? Przeprowadzacie się?
    Korni ma zapalenie oskrzeli, ja tez przeziębiona, ale mimo to poniewaz mam urodziny dzis tatus porwal do ina itd... zatem dzis super nastroj
    co do przeprowadzki. Jeszcze nie ale jzu umowa przedwstepna na zakup mieskzania podpisana. teraz notariusz i najgorsze czyli kredyt......masakra.... ale damy. przeprowadzka w czerwcu:)))))

NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabina wrote:
    A ja mam pytanie. Dziewczyny czy za badanie amnio sue płaci?
    to zalezy. od sytuacji i od wieku. JA mialabym za darmo ale zrezygnowalam ale to moj wiek 40 lat. o tym zadecydowal. ale chyba jak masz amnio po prostu zalecone bo zlej papipie to jest za darmo. Fish tylko jest doplata

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2016, 19:31

• Agness27 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IviQ to wszystkiego najlepszego:))
    My na szczęście przeprowadzki mamy za sobą a bylo ich 3..
    Teraz mamy swoje cztery kąty czego życzymy i Tobie:))

IviQ lubi tę wiadomość

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IviQ wrote:
    to zalezy. od sytuacji i od wieku. JA mialabym za darmo ale zrezygnowalam ale to moj wiek 40 lat. o tym zadecydowal. ale chyba jak masz amnio po prostu zalecone bo zlej papipie to jest za darmo. Fish tylko jest doplata
    Ja zaczęłam sledzis ten wątek, choć jeszcze nie.powinnam ;) prenatalne mam dopiero w piątek. Ale że mam skończone 37 lat to.Liczę się z tym, ze badanie może wyjść nieciekawie.
    Nie to , ze panikuje. Po prostu zdaje sobie sprawę, ze może wyjść różnie i staram się za wczasy przygotować. Nie wiem czy robić Pappa i bije się z myślami. Bo nawet jak usg wyjdzie ok to i tak Pappa wyjdzie gorzej. Wiadomo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2016, 20:06

• Pati78 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha, Sabina, tez mam 37,rocznikowo nawet 38 i wyobraz sobie pappe mialam lepsza niz usg. Do tego lekarz, ktory robil mi amnio, twierdzil, ze z doswiadczenia wynika, iz anomalie coraz czesciej zdarzaja sie u mlodszych pacjentek i ze ten wiek wcale nie pogarsza sprawy tak jak sie powszechnie uwaza. Wiec uszy do gory!

Sabina lubi tę wiadomość

dqprj44jo5rhodwq.png
  • Pati78 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivi, pije Twoje zdrowie! :-D

dqprj44jo5rhodwq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2016, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati78 wrote:
    Ha, Sabina, tez mam 37,rocznikowo nawet 38 i wyobraz sobie pappe mialam lepsza niz usg. Do tego lekarz, ktory robil mi amnio, twierdzil, ze z doswiadczenia wynika, iz anomalie coraz czesciej zdarzaja sie u mlodszych pacjentek i ze ten wiek wcale nie pogarsza sprawy tak jak sie powszechnie uwaza. Wiec uszy do gory!
    O ten sam rocznik ;) dzięki za moje słowa. Ja muszę zdecydować czy robić to Pappa czy nie. Mąż się boi. Ale jeśli ja zdecyduję że robimy, to się nie będzie sprzeciwiał. A Pappa odbiera się samemu czy wysyłają do gina?

• Pati78 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba zalezy od placowki. Ja robilam prenatalne w innej miejscowosci, nie u swojego lekarza, tylko skierowana przez niego. Lekarka, ktora robila usg, sama wyslala mnie na pappe po zauwazeniu nieprawidlowosci. Tam nie mozna bylo samemu odebrac wynikow, ta lekarka miala mi je wyslac mailem. Jeszcze bez pappy dala skierowanie na amnio. I pojechala na urlop...Zeby cokolwiek zakumac z wynikow zaczelam grzebac po necie i tak trafilam tutaj. Nie dajmy robic z siebie geriatrii, Kozuchowska rodzila pozniej :-p

Sabina, Szotka, hopee lubią tę wiadomość

dqprj44jo5rhodwq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2016, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiele kobiet rodzi później ;) nie myślcie ze sobie coś wmawiam. Nigdy się tym tematem nie zajmowalam i po prtu jestem zieloną ja ziemia w maju ;)
    Stąd tyle pytań ;)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabina
    Ja robiłam pappe w poradni badań prenatalnych razem z usg i - jak juz wiesz - nawet wyniku z usg nie znam, na wszystko mam czekać. A to na nfz. Prywatnie pappy bez nieprawidłowości na usg nigdy bym nie zrobiła. Sama tyle papierów podpisywałam ze aż strach. ..w tym oświadczenie ze wiem ze pappa to nie diagnoza a statystyka. Lepiej sobie tych nerwów darować. Jeśli nie ma większej potrzeby. Dwa dni później zrobiłam prywatnie samo usg - w normie

Sabina lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2016, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Sabina
    Ja robiłam pappe w poradni badań prenatalnych razem z usg i - jak juz wiesz - nawet wyniku z usg nie znam, na wszystko mam czekać. A to na nfz. Prywatnie pappy bez nieprawidłowości na usg nigdy bym nie zrobiła. Sama tyle papierów podpisywałam ze aż strach. ..w tym oświadczenie ze wiem ze pappa to nie diagnoza a statystyka. Lepiej sobie tych nerwów darować. Jeśli nie ma większej potrzeby. Dwa dni później zrobiłam prywatnie samo usg - w normie
    Ja mam skierowanie zw względu na wiek. Chyba i tym czy zrobię Pappa zdecyduje po usg. Jak wyjdzie nie halo to zrobię i już.
    Ja wiedziałam że to l4 teraz nie będzie mi służyć, tylko leżę i myślę ;)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2016, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zrobiłam bo miałam za darmo i jakiś specjalista robił usg. Zawsze należałaby się inna diagnostyka na nfz

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2016, 22:11

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez miałam zalecony tez pappa bo wyszly nieprawidłowości w ust i tak naprawde nie miałam pojecia co on znaczy 1,5 mies miałam wyjęte z życiorysu.
    Ale teraz cieszę sie z ciąży i zbieramy wyprawkę.Mam nadzieje ze nic nie zakloci spokoju..

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Paolaaa Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wstałam wcześnie rano żeby od 8 okupować poradnię genetyczną- musiałam mieć wizytę jeszcze dzisiaj lub jutro rano. Udało się, idę na 14 (ktoś zrezygnował). Pojechałam do lekarza prowadzącego po skierowanie, z resztą drugie bo poprzednie źle wypisał. Od rana latam, jestem zestresowana jutrzejszą amnio, a tu nagle dzownią do mnie z Diagnostyki, że u 6 kobiet wystąpił błąd w interpretacji Pappy w tym u mnie !!!!!!!!!!!!!!! Rozumiecie? Nie wiedziałam co powiedzieć! Zapytali tylko czy byłaś już u jakiegoś lekarza z tymi wynikami, powiedziałam, że ja już mam termin amnio na jutro !!! Ktoś już podobno robi znów tą interpretację, ale mają jeszcze dzwonić przy czym powiedziano mi, że przy mojej wysokiej wolnej becie i tak powinnam zrobić amnio. Ale kur ^^^^^^^ jakby mi na początku wyszło prawdopodobieństwo np. 1:200 to bym się nie zdecydowała !!!!!!!!
    Boże, jaka jestem zła. Nie wiem co robić. Czekam na tel pół godziny, ale cisza :/

4c3t9n73nr884ilb.png
‹‹ 215 216 217 218 219 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ