Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Pabelka ja mam ciążę blizniacza i u jednego wyszło podwyższone ryzyko trisomii 1:194 na żadne dodatkowe badania się nie zdecydowałam czekam do usg połowkowego w 18 tyg. Obecnie zaczyna mi się 16. Przemyśl sobie dobrze wszystko. I pamiętaj że nie możesz się denerwować bo to dzieciątko też odczuwa..Joddy000
-
pabelka88 wrote:Witam Was kochane! Jestem obecnie w 13 tygodniu 2 bardzo długo wyczekiwanej ciąży.Dodam że ciąża z ivf,pierwsze podejscie,świeży zarodek klasy 422 (4aa) .wczoraj mieliśmy badania prenatalne,i odebralismy wynik pappa.Po wpisaniu wszystkich wyników do programu fnf z obliczeń wyszlo prawdopodobienstwo trisomi 21 1:191, dodam że dzieciatko ma przeziernosc karkowa 2,3 ,i widoczną kość nosową.Bardzo się martwimy.wylalam już chyba morze łez.Nie wiem co robić.Lekarka wczoraj powiedziała zeby zastanowic sie nad amniopunkcją.Nie wiem cY jest sens,bo wynik nic nie zmieni,czy moj prawdopodobnie syn jest zdrowy czy nie,przeciez mniej kochać go nie będę...szukam uspokojenia i pocieszenia...dodam rowniez że nasz zarodek się podzielił i do 9tc była to ciaza bliźniacza...może wchloniecie bliźniaka miało wplyw na wynik? Spotkała się któraś z Was z podobną sytuacja? Proszę o pomoc...pocieszenie...
Cześć Pabelka.
Ja miałam taką samą sytuację, tzn. zespół zanikającego bliźniaka do 9 tygodnia. Mój lekarz mi nie pozwolił robić testów typu Pappa, nifty czy harmony ze względu właśnie na to, że będzie zafałszowany wynik (tam gdzie bliźniaki to większa ilość hormonów a jak liczyć jak jeden bliźniak zaniknął?). Opieraliśmy się tylko na badaniu usg i ewentualnie jak źle wyjdzie, to wtedy amniopunkcja.
A jaki wynik miałaś na usg? -
Joddy000 wrote:Rudi a jaki Ci wynik wyszedł? Czyli jednak coś w tym jest ze przy bliźniakach może wyjść zfalszowany wynik..
Ja miałam tylko badanie usg i mi wszystko dobrze wyszło. Nt 2,3
Ale gdybym zrobiła test papa czy nifty to wynik wyszedłby zły i bym też płakała i szykowała się do amniopunkcjiWiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2016, 15:47
-
rudi wrote:Ja miałam tylko badanie usg i mi wszystko dobrze wyszło. Nt 2,3
Ale gdybym zrobiła test papa czy nifty to wynik wyszedłby zły i bym też płakała i szykowała się do amniopunkcjiWiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2016, 16:03
-
pabelka88 wrote:U mnie tez nt 2,3 z usg wszystko w porządku.
Więc dzieciątko musi być zdrowe
Niepotrzebnie twój lekarz zafundował ci tyle stresu.
Ja bym na Twoim miejscu skonsultowała się z jakimś bardzo dobrym lekarzem. Mnie prowadzi prof. Dębski.pabelka88 lubi tę wiadomość
-
rudi wrote:Więc dzieciątko musi być zdrowe
Niepotrzebnie twój lekarz zafundował ci tyle stresu.
Ja bym na Twoim miejscu skonsultowała się z jakimś bardzo dobrym lekarzem. Mnie prowadzi prof. Dębski. -
Pabelka u mnie po USG i wywiadzie ryzyko ZD było 1:1000 a reszta jeszcze niższa i już się cieszyłam, że pomimo wieku (38l) ryzyka niskie, do czasu gdy lekarz zadzwonił, że po PAPPA ryzyko ZD wzrosło do 1:141 i mam się umówić na konsultację z genetykiem.
Na początku chciałam nic nie robić, ale po kilku nieprzespanych nocach umówiłam się na amnio. Bez względu na wynik chciałam urodzić ale chciałam też wcześniej wiedzieć co i jak, żeby już w ciąży zacząć działać i wiedzieć jak najwięcej o chorobie, by zaraz po urodzeniu móc rehabilitować dzieciaczka. Na szczęście wynik po amnio "Kariotyp męski prawidłowy"
To są ciężkie decyzje, trzeba wziąć pod uwagę przeróżne czynniki. A przede wszystkim rozmawiać z partnerem.
-
A ja doszukalam sie w opisie z usg u nas NT wynosi 7mm
konieczna jest amniopunkacja ale opuszcza mnie nadzieja
jutro po usg idziemy odrazu do szpitala
Dziewczyny trzymam mocno kciuki aby z Waszymi babelkami bylo wszystko dobrze ❤lat 30, PCOS, niedoczynność tarczycy, adenomioza...
Mama Aniolka 8-9 tc i cudownego Synka 16 tc (*)(*) -
AgataR wrote:A ja doszukalam sie w opisie z usg u nas NT wynosi 7mm
konieczna jest amniopunkacja ale opuszcza mnie nadzieja
jutro po usg idziemy odrazu do szpitala
Dziewczyny trzymam mocno kciuki aby z Waszymi babelkami bylo wszystko dobrze ❤ -
nick nieaktualny
-
szotka jak sie czuje moja imienniczka ??
Szotka, Agness27 lubią tę wiadomość
Antoś juz nami:) waga 3980g; 58cm
172g; 20tc - 411g; 24tc - 816g; 28tc - 1410g; 30tc - 1680g; 31tc - 2035g; 31tc 4dni - 2083g; 34tc 2dni - 2496g; 34tc 6dni - 2793g; 36tc - 2900g; 36tc 6dni - 3107g; 37tc 5dni - 3420g; 38tc 4dni - 3497g; -
nick nieaktualny
-
Ja byłam u trzech lekarzy co badali przezierność
i dr w Łodzi powiedział jak zobaczył zdj z usg że faktycznie audytu by nie przeszło i źle zrobione ale to i tak nie zmieniło faktu że przezierność 3.3 mm.
Wyniki z pappy już będę miała w poniedziałek, jestem umówiona po odbióri myślę że jak wyjdą dobre i skonsultuję to z genetykiem to zrobię samo nifty a jak wyjdą drastycznie źle to od razu idę na amnio..dopłacę za fisha wtedy. Oczytałam się mnóstwo przypadków zarówno dobrych i złych i raz jest tak że mam nadzieję że tryskam energią a raz że mam doła i nie chcę z nikim rozmawiać.
Boję się tylko że po amnio stracę maluszka i to jest największa obawa że będę wśród tego 1% gdzie grożą powikłania.
-
U nas niestety diagnoza sie potwierdzila. Nt dzis mniejsze bo 5.25 ale to noe zmienia faktu ze nasze dziecko ma naczyniaka limfatycznego i holoprozencefalie. To powazna choroba i wiaze sie z bardzo duzym ryzykiem dalszego obciazenia genetycznego. Dziecko moze umrzec w trakcie ciazy lub zaraz po narodzinach, tylko maly procent dozywa pierwszego roku zycia. Nawet jesli jakims cudem po amniopunkcji okaze sie, ze nie ma wiecej obciazen genetycznych to dziecko bedzie bardzo uposledzone.
Dostalismy skierowanie do najlepszego szpitala ginekologicznego i dzieciecego w kraju. W czwartek mamy spotkanie ze specjalista.
Przeraza mnie fakt, ze byc moze bedziemy musieli podjac najgorsza decyzje w naszym zyciu
Nie pisze tego aby kogokolwiek straszyc bo wiem co przechodzicie. Takie przypadki jak nasz nie zdazaja sie czesto. Byc moze kiedys trafi tu kobieta z podobna diagnoza poszukujaca odpowiedzi i w rozpaczy wiec nie bedzie juz sama.
❤lat 30, PCOS, niedoczynność tarczycy, adenomioza...
Mama Aniolka 8-9 tc i cudownego Synka 16 tc (*)(*) -
Agata bardzo mi przykro... Bardzo chciałabym cię pocieszyć jednak jedyne co mogę to tylko życzyć ci byś odnalazła w sobie siłę bez względu na decyzję jaką podejmiesz.
Ania cieszę się, że ułożyłaś sobie w głowie plan działania. Trzymam mocno kciuki za pozytywne, poniedziałkowe wieści.AgataR, anian90 lubią tę wiadomość
-
Szotka wrote:Mała Iza ma sie bardzo dobrze
wlasnie spi na moim brzuchu
każdego dnia zmienia sie jej zachowanie, szybko uczy sie nowych rzeczy i rosnie jak na drożdżach
wczoraj byliśmy na patronazu u położnej - Iza wazy juz 3660, wiec bardzo ładnie przybiera. Spacerujemy juz, no i walczymy z brzuszkiem, bo czasem cos doskwiera, ale przytulanie i spanie u mamy, albo taty na brzuszku pomaga
Izulala! Jeszcze troche i Ty bedziesz miala swojego maluszka w ramionach)) ale ten czas leci
juz wszystko gotowe. pokoik jest. wóz jest. pelna szafa ubranek oraz nawet torbe juz spakowalam
nie moge sie doczekać ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
jusella, Szotka lubią tę wiadomość
Antoś juz nami:) waga 3980g; 58cm
172g; 20tc - 411g; 24tc - 816g; 28tc - 1410g; 30tc - 1680g; 31tc - 2035g; 31tc 4dni - 2083g; 34tc 2dni - 2496g; 34tc 6dni - 2793g; 36tc - 2900g; 36tc 6dni - 3107g; 37tc 5dni - 3420g; 38tc 4dni - 3497g;