Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Ania ja robiłam NIFTY tylko ze względu na wysokie ryzyka po USG bo miałam T21 1:86 i T13 1:24. Poza tym profesor, która mi robiła usg powiedziała, że napewno moje dzieci mają patau i mam robić amnio i myśleć o terminacji. Amnio nie robiłam, mój lekarz mnie uspokoił nieco. Pappa (niepotrzebna) zmniejszyła mi trochę ryzyko. Teraz po połówkowych i echo, które jest zalecane przy podwyższonym NT i ciąży bliźniaczej nic złego w rozwoju dzieci się nie dzieje. Lekarz u którego robiłam połówkowe jest bardzo dobrym i znanym lekarzem i się śmiał z profesor i jej straszenia. Stwierdził, że NT wcale nie było takie duże tylko trochę podwyższone, że sporo dzieci tak ma i w 95% nie oznacza to nic złego. Tu dużo dziewczyn miało poza podwyższonym NT różne inne problemy i dzieci są zdrowe.
Bądź dobrej myśli, zrób pappę i nie panikuj.
jusella lubi tę wiadomość
-
Anian90 będzie dobrze. Może spróbuj raz jeszcze iść do tej pierwszej lekarki albo do całkiem innego lekarza i sprawdź raz jeszcze zanim, nie daj boże, dopadnie Cię jakaś deprecha.
Co do badania PAPPA - wielu dziewczynom (w tym mnie) bardzo namieszało w wynikach - wychodziło duże prawdopodobieństwo chorób genetycznych a po badaniach amnio, nifty czy harmony dzieciaczki zdrowe. Nie tyle chcę Ci odradzać ale poinformować, że coś takiego ma miejsce i dobrze to przemyśl a najlepiej poczytaj ten wątek od początku.
Jak będzie mi dane raz jeszcze być w ciąży to na pewno badania PAPPA nie zrobię.
Życzę Ci samych dobrych wyników i dużo optymizmu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2016, 21:39
-
Anian90 ja u synka miałam przeziernosc 4nt I obrzeki serduszka i karku no i poza i kilka innych zlych wyników,T21 -1:26 ryzyko.
Po amniopunkcji synek zdrowy.
I tez bardzo dużo lez wylalam.ale otuchy dodaly mi tu dziewczyny i przeczytanie wątku ze szczęśliwymi narodzinami dzieci:)
Spróbuj iść do innego ginekologa specjalisty ale bdb i niech pomierzy maluszka jeszcze raz.
Bardzo duże znaczenie ma ułożenie dziecka przy mierzeniu właśnie parametrów i to mówił mi kardiolog przy echo .
Takze trzymam kciuki za dobre wieścianian90 lubi tę wiadomość
-
Dzierzba a powiedz mi do jakiego chodzisz lekarza? Myślałam nawet pojechać do dr Dudarewicza w Łodzi, czytałam dużo pozytywnych opinii..teraz juz mnie nie wcisnie na pewno ale na kolejne usg bym pojechała do niego, mam co prawda kawałek ale to juz nie ma znaczenia
-
Aniu ja właśnie połówkowe i echo robiłam u Dudarewicza. Teraz śmigam do niego na kontrolę owodni u chłopców bo mają nierówne wody płodowe i było podejrzenie TTTS po połówkowych ale jak na razie wszystko wygląda dobrze (takie bonusy do ciąży jednojajowej) Ja mam plus taki, że jestem z Łodzi więc mam blisko, a wiem, że z całej polski do niego przyjeżdżają. Mogę ci tego lekarza z całego serca polecić. Bardzo dobry fachowiec, nie straszy niepotrzebnie i wszystko tłumaczy. Musiałabyś zadzwonić i się umówić ale terminy są długie więc polecam na połówkowe się zapisać. Termin ci wyznaczy napewno optymalny. Ja u niego po usg w 13 tc robiłam nifty i miałam konsultacje telefoniczną. Bardzo mnie uspokoił, powiedział na co zwracać uwagę itp., zapisał mnie na usg w 19 tc i później miałam po tyg dodatkową kontrolę bezpłatną tych owodni i przepływów w mózgach. Teraz mam do niego przychodzić jak mnie coś będzie niepokoiło.
Agness27 lubi tę wiadomość
-
Dzierzba dzwonilam właśnie do doktora i kazał jutro przyjechać na szpital w Łodzi, powiedział ze skoro w piątek malenstwo mialo 6.3 a wczoraj 8cm to mógł byc zle dokonany pomiar bo maluch byl za bardzo wyprostowany. Zobaczymy co uslysze, moze jest jeszcze nadzieja...
-
Anian90, nadzieja, to nie może, ale jest na pewno. Super, że działasz i mimo tego wielkiego stresu nie poddajesz się. Wiem jakie to ciężkie, ale naprawdę lektura tego wątku bardzo pomaga. Zobacz ile tu przypadków, wydawałoby się naprawdę poważnych, a dzidzie zdrowe. Moim zdaniem najgorsze jest to podejście niektórych lekarzy, którzy niepotrzebnie straszą, zamiast od razu powiedzieć jakie są inne opcje, a jest ich jeszcze trochę.
Uszy do góry, brzuch do przodu. Wierzę, że i u Ciebie sytuacja rozwiąże się pomyślnie:)
edit: i jeszcze jedno co być może Cie pocieszy, nie wszędzie górna granica NT to 2,5, w Belgii jest np. 3,5, a poza tym naprawdę z Twojego opisu wynika, że nie było dobrych warunków do porządnego wymierzenia maluszka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2016, 14:15
Agness27, anian90 lubią tę wiadomość
-
anian90 wrote:Dzierzba dzwonilam właśnie do doktora i kazał jutro przyjechać na szpital w Łodzi, powiedział ze skoro w piątek malenstwo mialo 6.3 a wczoraj 8cm to mógł byc zle dokonany pomiar bo maluch byl za bardzo wyprostowany. Zobaczymy co uslysze, moze jest jeszcze nadzieja...
anian90 lubi tę wiadomość
-
Ja już po badaniach, o dziwo wyniki mogą być już w piątek także fajnie, tylko że ja biorę duphaston i się zastanawiam czy wyniki nie będą przekłamane..chociaż dr mi powiedział że mogą wyjść złe ze względu na NT. A po badaniu krwi było usg i maluch ma 7.89, a NT najmniej 2.98 a najwięcej 3.18. Poza tym wszystko ok, kość nosowa widoczna(tym się pocieszam bo czytałam że przy wysokiej przezierności jak coś nie tak to jej nie ma).
Dzierzba dr mi mówił że mnie zbada tam na szpitalu i coś wspominał o ewentualnej biopsji ale z naciskiem na ewentualnej
a pani dr która dzisiaj mi robiła usg powiedziała żebym się nie zamartwiała że dużo jest takich przypadków a maluchy rodzą się zdrowe, żeby potem pamiętać o echo serca dziecka i dodała że będzie trzymać kciuki żeby było wszystko ok. Mam nadzieję że jutro usłyszę coś pozytywnego i przestanę się zadręczać bo teraz to póki co beczę w kółkojusella lubi tę wiadomość
-
Też biorę duphaston od początku ale nie wiem jak to się ma do pappy. Wszystko będzie dobrze. Po jutrzejszym usg zdecydujesz co dalej.
Trzymam kciuki i proszę nie zamartwiaj się! Co do echo to naprawdę lepiej zrobić bo wyższe NT wskazuje czasem wady serca, które są widoczne dopiero na połówkowych albo po urodzeniu ale to też znikomy procent. Dasz radę a dzidzia jest zdrowa
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2016, 15:49
anian90 lubi tę wiadomość
-
No u mnie przezierność 4nt i brak kości nosowej ale amniopunkcja prawidłowy wynik a na echo serduszka wyszlo ze jest blok przedsionkowo-komorowy bo tętno bylo nie równe.teraz troche sie unormowało.mam nadzieje ze po porodzie będzie lepiej.Echo robiłam w Gdańsku w Invicta
-
Joddy000 wrote:Ania 90, ja też zażywam dupfaston i dodatkowo luteine gdzieś przeczytałam że przez zażywania lekarstw często wychodzi falszywy wynik. I też mam taką nadzieję.
jedynie gentyczka potwierdzila, ze faktycznie moze miec to wplyw. takze glowa do góry będzie dobrze zobaczysz!!
Joddy000, Moko, Agness27 lubią tę wiadomość
Antoś juz nami:) waga 3980g; 58cm
172g; 20tc - 411g; 24tc - 816g; 28tc - 1410g; 30tc - 1680g; 31tc - 2035g; 31tc 4dni - 2083g; 34tc 2dni - 2496g; 34tc 6dni - 2793g; 36tc - 2900g; 36tc 6dni - 3107g; 37tc 5dni - 3420g; 38tc 4dni - 3497g; -
Izulala no przecież nie mogą zawodowi lekarze powiedzieć że mają wpływ a jednak wydaje mi się że mają to jednak hormony są. Tak jak piszesz .. poza tym to komputer wylicza na podstawie tego co lekarz wpisuje z pomiarów. Także trzeba w tym kierunku myśleć. Ps:Antos piękne imię zastanawiamy się z mężem właśnie bo strasznie mu się to imię podoba, jeszcze dla drugiego myślimy ☺Joddy000
-
Dziewczyny dziś juz mam lepszy nastrój
na usg dr powiedział ze rzeczywiście ta przeziernosc jest podwyższona ale ogólnie maluch wygląda mu na zdrowego
narzady wg niego są ok, umowilam sie od razu na to polowkowe z echo
biopsji nie robiłam, mowil ze nie ma aż takich wskazań do tego ale będę robiła nifty i zobaczymy co wyjdzie. Mowil ze to tez nie daje 100% wyniku i nie wykrywa wszystkiego jak amnio ale gdybym naciskala na amnio to on ja wykona. Ryzyko mowil jest niewielkie.
Dzierzba, jusella, Moko, Sabina, IviQ lubią tę wiadomość