X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:
    Agness27 i co u Was, wiadomo coś więcej co do tego wydluzenia p-k? Czytałam o nim wtedy gdy pisalas. A to pewne, że mały był owinięty pępowinką podczas badania?

Wydłużenie nadal sie utrzymuje ale jest szansa ze po porodzie zniknie.
    Maly byl owinięty pepowia jak robiłam usg przy papie i po wynikach gin wspomniała ze to mogło miec wpływ na opuchniecie na karku i za karkiem .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 12:00

Pistacja lubi tę wiadomość

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joddy000 wrote:
    A ja mam pytanie do Dzierzby. .dziś lekarka mi powiedziała żebym przygotowała się na szpisał około 30 tygodnia na przyjmowanie sterydów bo przy bliźniakach jest rozwiązanie wcześniej i chodzi o to by dzieci były dobrze rozwinięte czy Tobie lekarz też coś o tym mówił?

Mója koleżanka tez miała podane sterydy przy blixniaczej dwujajowej ciąży na rozwiniecie pluc bo bardzo jej ciśnienie skakalo i przez to miała rozwiązanie przez cc przed 36tyg

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • anian90 Ekspertka

Wysłany: 17 maja 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz po nifty :) moze w środę za tydzien juz bedzie wynik :) oby prawidłowy :P strach mimo wszystko gdzieś tam jest

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 12:34

Sylwia_T_88, Agness27, jusella, IviQ lubią tę wiadomość

3jvz9vvjg1f8syfg.png
    oar8hgqsyc4p2s3q.png
  • Pistacja Koleżanka

Wysłany: 17 maja 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anian90 3mam kciuki !
    Gdzie pobierałaś ? Powiedzieli Ci że wynik może być już po 6 dniach ?
    Dzisiaj mój 7 i cisza. Czekam na czwartek.

anian90, Sylwia_T_88 lubią tę wiadomość

y2oqc8n.png
  • anian90 Ekspertka

Wysłany: 17 maja 2016, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez trzymam kciuki żeby Twój wynik byl prawidłowy :) pobieralam w Warszawie w genomedzie. Kurierem mi przyślą wynik i będą omawiać bo osobiście raczej nie dam rady odebrać. Tak właśnie pani mi powiedziała ze w środę juz mogę sie spodziewać ale nic nie obiecuje :)

Pistacja, Sylwia_T_88, Agness27 lubią tę wiadomość

3jvz9vvjg1f8syfg.png
    oar8hgqsyc4p2s3q.png
  • Dzierzba Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pistacja wrote:
    Anian90 3mam kciuki !
    Gdzie pobierałaś ? Powiedzieli Ci że wynik może być już po 6 dniach ?
    Dzisiaj mój 7 i cisza. Czekam na czwartek.
    Ja czekałam 5 roboczych na nifty.

Sylwia_T_88 lubi tę wiadomość

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • Dzierzba Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agness27 wrote:
    Mója koleżanka tez miała podane sterydy przy blixniaczej dwujajowej ciąży na rozwiniecie pluc bo bardzo jej ciśnienie skakalo i przez to miała rozwiązanie przez cc przed 36tyg
    No rozumiem ale wtedy było wskazanie bo poród przedwczesny i trzeba było płuca rozwinąć. Serio nie da się przewidzieć co i jak się potoczy. Gdybać nie ma co.

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • Sylwia_T_88 Debiutantka

Wysłany: 17 maja 2016, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny to czekamy razem ! Trzymam kciuki za wyniki oby każdy był prawidłowy <3 ja pobieralam wczoraj i nastawiam się na te 9 dni oby były jak najszybciej :* ;*

anian90 lubi tę wiadomość

0d1yj44j19r9x6vo.png
    0d1yskjo9am7tfx1.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny trzymamy kciuki za dobre wyniki :) :)

Pistacja, anian90, Sylwia_T_88 lubią tę wiadomość

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Pistacja Koleżanka

Wysłany: 17 maja 2016, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj załamka po raz drugi. Odebrałam PAPPA. Pobrałam to i odebrałam.. ryzyko ZD 1:164.
    Czy sa jakieś normy tych parametrów oznaczanych z krwii ?
    Nawet nie mam siły już płakać.

y2oqc8n.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2016, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do sterydów to i ja się wypowiem bo pytałam lekarza, czy my możemy się "zabezpieczyć" i podać nawet bez ryzyka, tylko ze względu na to że moja córa jest wcześniakiem. Otóż nie, ponieważ sterydy najlepiej działają przez 10 dni od podania wtedy mają najmocniejsze działanie. I w tym czasie najlepiej jakby wystąpił poród. Jeżeli akcja się uspokoi to dziecko jest zabezpieczone ale sterydy już tak intesywnie nie działają. Moja koleżanka była w ciąży blizniaczej i podali jej sterydy w 25tc a urodziła 32tc i mimo wszystko jeden potrzebował respiratora a drugi cepap.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 maja 2016, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pistacja wrote:
    Dzisiaj załamka po raz drugi. Odebrałam PAPPA. Pobrałam to i odebrałam.. ryzyko ZD 1:164.
    Czy sa jakieś normy tych parametrów oznaczanych z krwii ?
    Nawet nie mam siły już płakać.

Ja szukałam i znalazłam coś takiego
    "Test PAPP-a normy, które mogą wydać się lekarzowi „podejrzane” (na podstawie: www.dobreusg.pl)

W przypadku zespołu Downa: wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM; wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM.
    W przypadku zespołu Edwardsa i Patau: wartość fb-HCG i PAPP-a jest poniżej 0,33 MoM.
    W przypadku zespołu Turnera: wartość PAPP-A poniżej 0,5 MoM przy fb-HCG rzędu 1 MoM.
    W przypadku triploidii: fb-HCG i PAPP-A są poniżej 0,1 MoM lub przekraczają 5 MoM."

• jusella Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pistacja nie załamuj się. Mnie PAPPA strasznie namiąchała pomimo świetnego USG. Ja totalnie nie rozumiem tego badania. Jedyne co mu "zawdzięczam" to miesiąc stresu. Wynik po amnio -zdrowy chłopak :-).
    Głowa do góry!

• Narmik Znajoma

Wysłany: 17 maja 2016, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pistacja - u mnie po USG ( złe przeplywy) ZD 1: 280 , po Pappa ( wysoka beta ponad 3 Mom ) 1: 84 . I miałam załamke. Byłam przekonana, że to mnie trafi. Po po Harmony- wszystko ok. Wiem, że ciężko być pozytywnym. Ale naprawde twoje ryzyko jest mega niskie.

jusella, anian90, Angela89 lubią tę wiadomość

p19udqk39u7ooa7j.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pistacjia ja miałam zd 1:26 ale mimo wysokiego ryzyka po amniopunkcji zdrowy synek :)

jusella lubi tę wiadomość

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Pistacja Koleżanka

Wysłany: 17 maja 2016, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny !
    Przeczytałam to forum od deski do deski z uśmiechem na każdą historię z dobrym zakoñczeniem.
    Wtedy wydawało mi się, że jedyny mój problem to ten przepływ.
    Już wtedy żałowałam swojej decyzji co do PAPPA.
    Na szczęście w czwartek wynik Nifty... mam nadzieję dołączyć do grona szczęśliwych mam zdrowych dzieci.

jusella, Sylwia_T_88, anian90, Agness27 lubią tę wiadomość

y2oqc8n.png
  • jusella Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pistacja wrote:
    Dzięki dziewczyny !
    Przeczytałam to forum od deski do deski z uśmiechem na każdą historię z dobrym zakoñczeniem.
    Wtedy wydawało mi się, że jedyny mój problem to ten przepływ.
    Już wtedy żałowałam swojej decyzji co do PAPPA.
    Na szczęście w czwartek wynik Nifty... mam nadzieję dołączyć do grona szczęśliwych mam zdrowych dzieci.

Trzymam kciuki za dobry wynik i z całego serca takiego życzę. Szymcio kopniaczka na szczęście przekazuje (musisz uwierzyć na słowo, że kopniak porządny - aż podskoczyłam)

Pistacja, Moko, Agness27 lubią tę wiadomość

• jusella Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak myślę cały czas nad tą/tym PAPPA i przeglądam wyniki i zastanawiam się po chusteczkę to badanie i jak spaskudziło mi ryzyko ZD. Nikt nie wyjaśnił mi po co to badanie, nie pytał czy chcę je robić - po prostu po USG lekarz powiedział, żeby przejść do gabinetu zabiegowego na pobranie krwi. Szczerze powiem, że z USG wracaliśmy szczęśliwi, że Dzieć zdrowy, że ryzyko skorygowane z USG o tyle niższe od podstawowego i spałam spokojnie do dnia gdy telefon zadzwonił... Cały świat mi się w momencie zawalił, nie wiedziałam co robić. Do tego Tatusiek w pracy w Holandii - masakra! Tatusiek na szczęście stanął na wysokości zadania i w ciągu 3 dni pozamykał wszystkie sprawy, rzucił pracę i był przy mnie. Wiedzieliśmy jedno -urodzę Synka czy będzie zdrowy czy chory. Na początku nie chciałam nic robić, dopiero po przemyśleniu wszystkiego zdecydowałam się na amnio. Chciałam wiedzieć, czy mam przygotować się na przyjęcie chorego Maleństwa i jak ewentualnie mu pomóc.
    Na szczęście Synek zdrowy :-D
    Tak patrząc z perspektywy czasu myślę, że gdybym była lepiej poinformowana, to nie byłoby tego stresu. Lekarze powinni informować, rozmawiać, powinny być jakieś ulotki, czytelne informacje. Na forum trafiłam dopiero po amnio, gdy czekałam na wyniki - gdyby nie ono to chyba bym w Tworkach wylądowała. Dopiero tu jakieś sensowne informacje znalazłam.

a tu moje wyniki:
    Wyjściowe ryzyko wad chromosomowych wyliczone na podstawie mojego wieku (wtedy 37l)
    Trisomia 21 - 1:196
    Trisomia 18 - 1:2314
    Trisomia 13 - 1:5447
    Ryzyko skorygowane obliczone na podstawie ryzyka wyjściowego i USG
    Trisomia 21 - 1:823
    Trisomia 18 - 1:7011
    Trisomia 13 - <1:20000
    A po biochemii:
    Trisomia 21 - 1:141
    Trisomia 18 - <1:20000
    Trisomia 13 - <1:20000

Wyniki biochemii:
    Wolne ß-hCG 82,54 IU/I odpowiada 2,969 MoM
    PAPP-A 3,670 IU/I odpowiada 0,775 MoM

Wyniki amnio:
    Kariotyp męski prawidłowy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 23:02

Sylwia_T_88, Agness27 lubią tę wiadomość

• anian90 Ekspertka

Wysłany: 18 maja 2016, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pistacja głowa do góry :) pappa z tego co sie słyszy wychodzi często źle, ja tez sie nastawialam ze za dobrze mi nie wyjdzie, a jak odebralam wynik byłam w szoku :) juz niedługo będziesz miała wynik nifty i sie uspokoisz :)

3jvz9vvjg1f8syfg.png
    oar8hgqsyc4p2s3q.png
  • Joddy000 Koleżanka

Wysłany: 18 maja 2016, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego ja nie robiłam pappy.. bo wiem ze często wychodzą inne wyniki a w rzeczywistości jest wszystko ok. Naprawdę nie polecam i nie jestem za tym badaniem. Mnie zostało 2 tygodnie do usg połowkowego i mam nadzieję że usłyszę że moje dzieci są zdrowe.. czego każdej z was życzę zdrowego dzidziusia w koncu nie długo święto każdej Z nas będzie dzień mamy ☺

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2016, 14:53

pabelka88, Agness27 lubią tę wiadomość

Joddy000
‹‹ 270 271 272 273 274 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ