Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Wynik Nifty jest PRAWIDŁOWY !
ryzyko ZD 1:1206786672, pozostałe 4 i 5 miliardów!
Brzmi wspaniale po wczorajszym 1:164...
Zdrowe dziewczę !
Dziękuję Wam bardzo za wsparcieanian90, Narmik, AgataR, mmalibu, jusella, Moko, Dzierzba, rudi, izulala, pabelka88, polkosia, Agness27, IviQ lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyU mnie złe wieści. Potwierdzony zespół Turnera. Musimy jeszcze odbyć rozmowę z genetykiem i za 2 tygodnie drugie prenatalne, żeby zbadać serce. Wtedy będziemy mogli podjąć decyzje co dalej. 99% obumiera samoistnie, mam czekać do 9 miesiąca, aż wyciągnął ze mnie martwe dziecko? a potem 2 lata czuć się jak warzywo i czekać, aż kolejny raz będziemy mogli się starać? Z drugiej strony jest wybór, jak będą wady serca, a będą bo na 1 prenatalnych już nam o tym powiedzieli, żeby terminować, zrobić sobie z mężem badania genetyczne, żeby wykluczyć dalsze komplikacje i za 3 miesiące powrócić do starań.
Nie wiem co robić. Nie ma mi kto pomóc, doradzić. Wszyscy chcą akceptować moją decyzje, ale ja nie potrafię jej podjąć samodzielnie.. -
Ewelina tak bardzo mi przykro ;( ;( ;(
To niesprawiedliwe tak bardzo niesprawiedliwe..ciężka decyzja ciężki wybór przed Tobą naprawdę ;( wybór napewno musi być Twój zastanów się nad tym co będzie dobre dla Ciebie nie dla innych..Ja mam też podjęte decyzje co jeśli ..ale tego nie da się przewidzieć co się zrobi..modlę się za Was ;*
-
99% zarodków z zespołem Turnera faktycznie obumiera, ale w 1 trymestrze ciąży. Jako, że jesteś już po badaniach prenatalnych wnioskuję, że 1 trymestr już za Tobą. Nie zamierzam Cię nakłaniać do niczego, to jest tylko Wasza decyzja, chciałabym tylko zwrócić uwagę na to, że dzieci z tym zespołem przy odpowiednio wdrożonym leczeniu funkcjonują bardzo dobrze, mają normalny rozwój intelektualny, znam osobiście dziewczynę z tym zespołem, skończyła studia i funkcjonuje na swój sposób normalnie. Jest to najłagodniejsza forma aberracji chromosomowej, lżejsza niż np. zespół Downa w przypadku której ja osobiście nie podjęłabym się terminacji. Decyzja należy do was, z całego serca życzę wam powodzenia, i jaka by ta decyzja nie była, prędzej czy później wszystko się ułoży, trzymam kciuki
polkosia, Vanili lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBlopBlop wrote:99% zarodków z zespołem Turnera faktycznie obumiera, ale w 1 trymestrze ciąży. Jako, że jesteś już po badaniach prenatalnych wnioskuję, że 1 trymestr już za Tobą. Nie zamierzam Cię nakłaniać do niczego, to jest tylko Wasza decyzja, chciałabym tylko zwrócić uwagę na to, że dzieci z tym zespołem przy odpowiednio wdrożonym leczeniu funkcjonują bardzo dobrze, mają normalny rozwój intelektualny, znam osobiście dziewczynę z tym zespołem, skończyła studia i funkcjonuje na swój sposób normalnie. Jest to najłagodniejsza forma aberracji chromosomowej, lżejsza niż np. zespół Downa w przypadku której ja osobiście nie podjęłabym się terminacji. Decyzja należy do was, z całego serca życzę wam powodzenia, i jaka by ta decyzja nie była, prędzej czy później wszystko się ułoży, trzymam kciuki
nie w 1 trymestrze tylko do 20 tygodnia. Z czystym zespołem Turnera tak, tu dochodzie jeszcze wada serca i układu limfatycznego, co wiąże się ze złym rozwojem narządów wewnętrzny.
-
Ewelinka strasznie mi przykro. Bardzo ciężka i trudna decyzja przed tobą. Życzę ci siły . Pamiętaj, że jakąkolwiek decyzję podejmiesz będzie ona słuszna i nigdy nie pozwól sobie wmówić, że jest inaczej. Trzymaj się kochana i nigdy nie obwiniaj. Tak to już jest, że dostajemy odżycia tyle ile potrafimy udźwignąć. Cholernie niesprawiedliwe ale jednak życie.
-
nick nieaktualny
-
Weszłam dopiero teraz i czytam i czytam i tak mi przykro aż się łezka pojawiła. Kochana nie wiem co napisać, pamiętaj że jakąkolwiek decyzję podejmiesz będzie słuszna. Napewno pomoże Ci rozmowa z kimś doświadczonym. 3 maj się mocno mocno mocnoJoddy000
-
Ewelina tule mocno. Gdybys chciala pogadac zapraszam. Wiem co przechodzisz bo jestem w tej samej sytuacji. Dzis mialam robiona amniopunkcje, lekarz oprocz holoprosencefali wykryl jeszcze wade serca i jest prawie pewien, ze dzidzius ma zespol Turnera ale to moze potwierdzic tylko amnio. Mnie doradzaja terminacje poniewaz im starsza ciaza z tak duzym obciazeniem genetycznym tym wieksze ryzyko zdrowia matki.
Temat terminacji ciazy jest bardzo trudny i dyskusyjny. Kazdy ma swoje poglady i kazdy ma prawo wyrazic swoje zdanie. Uwazam, ze jednak nikt nie ma prawa oceniac matki ktora taka decyzje podejmuje. To trauma do konca zycia z ktora z czasem nauczymy sie funkcjonowac.
Mimo mojego pesymizmu szczerze ciesze sie z Waszymi dobrymi wynikami i zycze Wam dziewczynu duzo zdrowka i Waszym maluszkom.lat 30, PCOS, niedoczynność tarczycy, adenomioza...
Mama Aniolka 8-9 tc i cudownego Synka 16 tc (*)(*)