X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Dzierzba Autorytet

Wysłany: 23 maja 2016, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ja po usg. TTTS nie ma :) Chłopaki ważą równo 576 i 592 g :) Mam cztery stopy celujące w wątrobę. Prawy leży główkowo a lewy poprzecznie nad pępkiem i stykają się stópkami. Nic dziwnego, że mnie w prawym boku wszystko boli. Chyba fatum odpuściło na jakiś czas. :)

Ania trzymam kciuki i rozumiem twój stres ale mocno wierzę, że dzidzia zdrowa!

jusella, Agness27, anian90, mmalibu, Moko, AgataR, Sylwia_T_88, Pistacja, IviQ lubią tę wiadomość

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • Nel@ Ekspertka

Wysłany: 23 maja 2016, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny. Zmartwily mnie dzisiejsze wyniki :( mieszkam w Danii. 3 tyg temu pobierali mi krew na zasrany test pappa. Potem wyczytalam ze pappa czesto daje falszywe wyniki i ze krew powinna byc w tym samym dniu pobrana a nie wczesniej i cos mnie tknelo i 17.05 poszlam na test Harmony. Dzisiaj natomiast mialam robione usg. Wyniki usg: crl 66mm, kosc nosowa widoczna, nt 1,5mm serduszko 160. Bardzo mnie ucieszylo ze wszystko jest ok :) jednak po badaniu porownali mi wynik usg z wynikiem pappa i ryzyko zd wynioslo 1:133 :( strasznie sie boje. Bardzo bym chciala zeby test harmony wyszedl prawidlowy... W koncu usg wyszlo prawidlowe...jak dlugo czekalyscie na wyniki testu harmony itp? Wliczaja sie tylko dni robocze czy weekendy tez?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2016, 18:16

wg USG 3fbf22ea43.png
    Wg OM 2nn3pc0z4dzwif2k.png
  • Dzierzba Autorytet

Wysłany: 23 maja 2016, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej nel. Nie martw się, pappa srappa już nie jednej namieszała. Na nifty czeka się w PL do 9 dni roboczych i na harmony też ale nie wiem jak w Danii. USG masz piękne, wszystko będzie dobrze.

Sylwia_T_88 lubi tę wiadomość

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • Nel@ Ekspertka

Wysłany: 23 maja 2016, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzierzba wrote:
    Hej nel. Nie martw się, pappa srappa już nie jednej namieszała. Na nifty czeka się w PL do 9 dni roboczych i na harmony też ale nie wiem jak w Danii. USG masz piękne, wszystko będzie dobrze.
    Obys miala racje :) strasznie mnie zestresowaly te wyniki. Teraz zostaje mi tylko czekac, uufff

wg USG 3fbf22ea43.png
    Wg OM 2nn3pc0z4dzwif2k.png
  • Fiorella23 Debiutantka

Wysłany: 24 maja 2016, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny.
    Pisze bo jestem zaniepokojona wynikiem testu PAPPA.
    W 12t4d robilam USG prenatalne, wynik prawidlowy, kosc nosowa obecna, przeziernosc karkowa 0.9 i wszystkie inne parametry w porzadku. CRL 61.3mm.
    Zrobilam tez tego dnia PAPPA.
    Wczoraj otrzymalam wynik i odbierajac go polozna powiedziala, ze wszystko jest w porzadku i tak tez jest na wyniku napisane, ze ryzyko wad niskie.
    Jednak niepokoi mnie jedna rzecz. Mam 23 lata, porodow zero a ryzyko Trisomy 21 wyszlo mi podstawowe 1:1025 a skorygowane 1:1961. Biorąc pod uwagę Trisomy 18 gdzie ryzyko podstawowe jest 1:2472 a skorygowane 1:40341 i Trisomy 13 podstawowe 1:7763 a skorygowane 1:80131 to ta Trisomy 21 wyszła dosyć wysoko.
    Czy myślicie, że jest się czym przejmować?
    Wolna B hcg wyszła w normie 1.153 MoM natomiast białko PAPPA 0.427 MoM więc jest delikatnie zniżone bo norma jest od 0.5. Wydaje mi się, że to właśnie jest powodem tego wyniku Trisomy 21.
    Bardzo proszę o Wasze opinie.
    Pozdrawiam.

Fiorella23
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fiorella ja mam 24 lata i mam podobne ryzyko. Dla innych trisomii poza zespołem Downa zawsze jest niższe ryzyko.Downa może być nie widać na usg stąd być może te większe ryzyko t21. Mi doktor powiedział, że to dobry wynik, bo po testach z krwi zmniejszył się prawie dwukrotnie. Takie jest moje zdanie :) Pewność 100% da Ci jedynie amniopunkcja,ale w twoim przypadku to bezsensu.

relg6iyem5hi69f7.png
  • Fiorella23 Debiutantka

Wysłany: 24 maja 2016, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:
    Fiorella ja mam 24 lata i mam podobne ryzyko. Dla innych trisomii poza zespołem Downa zawsze jest niższe ryzyko.Downa może być nie widać na usg stąd być może te większe ryzyko t21. Mi doktor powiedział, że to dobry wynik, bo po testach z krwi zmniejszył się prawie dwukrotnie. Takie jest moje zdanie :) Pewność 100% da Ci jedynie amniopunkcja,ale w twoim przypadku to bezsensu.

A jaki miałaś wynik wolnej bety i białka PAPPA?
    Mnie martwi, że jest PAPPA delikatnie zaniżone, chociaż niewiele bo widziałam u dziewczyn, że miały bardzo niskie to białko.
    Dzięki :)

Fiorella23
  • Moko Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:)
    Dzierzba jakie piękne wiadomości! Ale masz dużo szczęście w tym brzuszku:)

Nel trzymam kciuki za wynik Harmony. Na pewno będzie dobrze. Mnie również pappa popsuła znacząco wynik, pomimo dobrego usg. Ja robiłam nifty i czekałam równo 8 dni roboczych.

Fiorella naprawdę nie masz się czym martwić przy takich pięknych wynikach. Ale jeśli nie daje Ci to spokoju, zawsze możesz zrobić nifty czy harmony żeby się uspokoić.

• Sylwia_T_88 Debiutantka

Wysłany: 24 maja 2016, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny !
    Dzierzba wow ale super oby maluszki pięknie rosły i jak najdłużej sobie rosły w zdrowiu u mamusi w brzuszku <3
    Wszystkim Wam które czekacie na wyniki trzymam moooocno kciuki

A u Nas już prawie wszystko jasne i wczoraj po 5(!) dniach przyszły wyniki Nifty.
    Dużo szybciej niż się spodziewałam..
    Kariotyp męski więc drugi synek.
    Natomiast jeśli chodzi o wyniki kamień spadł Nam z serca bo maluszek jest wolny od bardzo ciężkich schorzeń jednak jest chory.
    Kariotyp XXY 47 Zespół Klinefeltera mało wiem o tym zespole ale mam czas się wyszkolić bo NA PEWNO moje maleństwo będzie mogło z tym żyć a to najważniejsze.

Może któraś z Was spotkała się u kogoś z tą chorobą będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi.

I wiecie co to była mądra decyzja by zrobić NIFTY bo przynajmniej wiemy co się dzieje <3

anian90, izulala lubią tę wiadomość

0d1yj44j19r9x6vo.png
    0d1yskjo9am7tfx1.png
  • anian90 Ekspertka

Wysłany: 24 maja 2016, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia cieszę się że nie ma bardzo ciężkich wad, a co do tego zespołu to coś tam kiedyś czytałam o tym a teraz im więcej będziecie o tym wiedzieć to będziecie się mogli lepiej przygotować. Trzymam kciuki za Was :* Mam nadzieję że wszystko się dobrze potoczy :) rzeczywiście szybko wynik :)

3jvz9vvjg1f8syfg.png
    oar8hgqsyc4p2s3q.png
  • Dzierzba Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia teraz czas na doszkalanie. Ważne,że wiecie wcześniej i możecie się z tym oswoić i nauczyć, poszukać pomocy. Napewno wyzwanie przed wami ale mimo wszystko gratuluję! Życzę wytrwałości i jedyne co mogę poradzić jako mama chorego dziecka to to, by się z tym pogodzić i nie obwiniać, skupić na leczeniu i ufać specjalistom. :)

Sylwia_T_88, jusella lubią tę wiadomość

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia cieszę się, że to nic z tych "poważnych" chorób. Masz rację, że można z tym zespołem żyć, a co najważniejsze nie ma dużego obniżenia intelektualnego-tak wyczytałam. Dużo zdrówka dla Was i maleństwa:*

relg6iyem5hi69f7.png
  • Fiorella23 Debiutantka

Wysłany: 24 maja 2016, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:

A powiedz mi jeszcze, robiłaś jakąś inną diagnostykę?
    Bo ja mam napisane, że dalsza diagnostyka jest w przypadku wyniku 1:300, w przypadku 1:300-1:1000 zalecane UG połówkowe, a wyniki powyżej 1:1000 są w przedziale niskiego ryzyka i nie podlegają diagnostyce.
    No ja się nie łapię już na żadną diagnostykę więc nie wiem, czy test Nifty nie byłby już nadgorliwością. Tym bardziej, że to koszt 2,500zł.

Fiorella23
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyniki z krwi napiszę jak będę miała do nich dostęp, bo aktualnie leżą w teczce, której nie mam przy sobie. Ja robiłam usg połówkowe (u dwóch lekarzy) i wyszło, że wszystko dobrze. Teraz 1 czerwca idę na ostatnie szczegółowe usg dla upewnienia się, że nic się nie zmieniło :) Nam na nifty było szkoda pieniążków...a amniopunkcji nie chcieliśmy ryzykować (możesz w moich postach poczytać, mały miał jeszcze obrzęk). Za 2500zł można nakupić tyle fajnych rzeczy dziecku, a w naszym przypadku za tą sumę planuję rodzić prywatnie... Mam nadzieję, że to była nasza słuszna decyzja :) Choć powiem Ci, że ja całą ciążę się stresuje i czasami myślę, że te 2500zł mogloby odebrać mi ten stres, ale teraz to już za 2 miesiace osobiście sie przekonam i wierzę, że będzie dobrze.

Agness27, jusella lubią tę wiadomość

relg6iyem5hi69f7.png
  • Fiorella23 Debiutantka

Wysłany: 24 maja 2016, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu wrote:
    Wyniki z krwi napiszę jak będę miała do nich dostęp, bo aktualnie leżą w teczce, której nie mam przy sobie. Ja robiłam usg połówkowe (u dwóch lekarzy) i wyszło, że wszystko dobrze. Teraz 1 czerwca idę na ostatnie szczegółowe usg dla upewnienia się, że nic się nie zmieniło :) Nam na nifty było szkoda pieniążków...a amniopunkcji nie chcieliśmy ryzykować (możesz w moich postach poczytać, mały miał jeszcze obrzęk). Za 2500zł można nakupić tyle fajnych rzeczy dziecku, a w naszym przypadku za tą sumę planuję rodzić prywatnie... Mam nadzieję, że to była nasza słuszna decyzja :) Choć powiem Ci, że ja całą ciążę się stresuje i czasami myślę, że te 2500zł mogloby odebrać mi ten stres, ale teraz to już za 2 miesiace osobiście sie przekonam i wierzę, że będzie dobrze.

To lekarz polecił Ci Nifty przy niskim ryzyku? Bo pisałaś, że miałaś podobne do mnie czyli 1:1961. Czy rozumiem ze względu na obrzęk bardziej?

Fiorella23
  • Fiorella23 Debiutantka

Wysłany: 24 maja 2016, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu doczytałam Twoją historię.
    No i właściwie to u Ciebie była całkiem inna sytuacja, bo widziałam, że poczatkowe NT było dosyć mocno górnej granicy normy i ten obrzęk.
    A u mnie NT 0,9mm i wszystko w USG prawidłowo więc myślę, że chyba tym bardziej nie mam się czym przejmować, szukam chyba dziury w całym, biorąc pod uwagę, że wyszło mi niskie ryzyko.

mmalibu lubi tę wiadomość

Fiorella23
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 23:09

jusella, Agness27, izulala lubią tę wiadomość

• anian90 Ekspertka

Wysłany: 25 maja 2016, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam wynik!!! PRAWIDŁOWY :D Jestem taka szczęśliwa, płakałam i się śmiałam :D to myślę że już chwilowo odetchnę aż do połówkowych, chociaż też jestem dobrej myśli :D
    Aaa i będzie synuś :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2016, 12:34

mmalibu, Pistacja, Narmik, Dzierzba, Moko, Joddy000, Agness27, Nel@, izulala, jusella, Szotka, Vanili, IviQ, hopee lubią tę wiadomość

3jvz9vvjg1f8syfg.png
    oar8hgqsyc4p2s3q.png
  • Moko Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anian, gratuluję syneczka:)

anian90 lubi tę wiadomość

• Dzierzba Autorytet

Wysłany: 25 maja 2016, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania to teraz pozostaje tylko świętować! GRATULUJĘ!

anian90 lubi tę wiadomość

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
‹‹ 273 274 275 276 277 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ