X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • anian90 Ekspertka

Wysłany: 1 czerwca 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie słodkie kociaki! :D ja uwielbiam zwierzęta :D pieszczoszę wszystkie nawet te obce, chociaż wiem że teraz powinnam się wstrzymać z tym, szczególnie jak jakieś wyrzucone są no ale niestety, serducho by mi pękło jakbym nie nakarmiła albo nie pogłaskała

jusella lubi tę wiadomość

3jvz9vvjg1f8syfg.png
    oar8hgqsyc4p2s3q.png
  • Joddy000 Koleżanka

Wysłany: 1 czerwca 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słodkie ale właściwie kocham bardziej psy.. miałam kota i szczerze nie było go całymi dniami przychodził jeść tylko. Pisałam wcześniej ale Widze że się nie pokazało dowiedziałam się wczoraj ze nie do końca wiadomo czy są jedno czy dwujajowe są zdania lekarzy dwa na dwa. Jeśli są jedno to rozwiązanie musi być w 34 Tc jeśli dwujajowe to 37 38 Tc w piątek połowkowe może się dowiem w końcu czy jedno czy dwujajowe ale mam niespodzianek w tej ciąży..

jusella, Moko, Szotka lubią tę wiadomość

Joddy000
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2016, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusella przeslodkie koteczki :)
    Dobre serducho masz ze obie wzięłaś ;-)
    Ja mam tez rodzeństwo ,przynajmniej Cora będzie miała zajęcie ;-)

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joddy000 wrote:
    Słodkie ale właściwie kocham bardziej psy.. miałam kota i szczerze nie było go całymi dniami przychodził jeść tylko. Pisałam wcześniej ale Widze że się nie pokazało dowiedziałam się wczoraj ze nie do końca wiadomo czy są jedno czy dwujajowe są zdania lekarzy dwa na dwa. Jeśli są jedno to rozwiązanie musi być w 34 Tc jeśli dwujajowe to 37 38 Tc w piątek połowkowe może się dowiem w końcu czy jedno czy dwujajowe ale mam niespodzianek w tej ciąży..

To troche dziwne ze oni nie wiedza - w sensie lekarze.
    Moja przyjaciółka juz na pierwszym usg wiedziała ze będzie miała bliźniaki dwujajowe.

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Joddy000 Koleżanka

Wysłany: 1 czerwca 2016, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agness no są wątpliwości zdanie dwóch lekarzy na dwóch lekarzy. A podobno im później tym gorzej tzn. Trudniej do stwierdzenia czy jedno czy dwujajowe no zobaczymy.

Joddy000
  • karkam83 Ekspertka

Wysłany: 1 czerwca 2016, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

3jgxrjjg02ocpjyq.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z Was robiła Nifty lub Harmony bez wskazań? I bez jakiegoś tam progu wieku? Mam 29 lat i w pierwszej ciąży nie robiłam nic oprócz USG, ale teraz wszyscy dookoła robią, już 3 koleżanki po Nifty i nie wiem czy jest sens czy nie... Jednak to stres i jak USG dobrze wyjdzie to czy jest potrzeba?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 11:24

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Dziewczyny, czy któraś z Was robiła Nifty lub Harmony bez wskazań? I bez jakiegoś tam progu wieku? Mam 29 lat i w pierwszej ciąży nie robiłam nic oprócz USG, ale teraz wszyscy dookoła robią, już 3 koleżanki po Nifty i nie wiem czy jest sens czy nie... Jednak to stres i jak USG dobrze wyjdzie to czy jest potrzeba?

ja bym napewno nie robiła jabym miała dobre usg.Po pierwsze to duzy stres i dla mamy i dla malucha no i do tego dochodzi koszt wcale nie mały.
    Ja robiłam amnipunkcje na nfz bo wystapiło duże ryzyko zespołu downa u dziecka przez złe usg.Ale wszystko dobrze sie skonczyło :)
    Byc może koleżanki miały podejrzenia co do ewentualnej choroby dziecka i dlatego robiły.Nieraz to przykry i stresujacy temat i nie kazdy chce go nagłaśniac..
    U nas tylko moja dobra przyjaciółka wiedziała że robie amniopunkcje.Nawet jak dostalismy prawidłowy wynik to nikomu nie mówilismy ze takie badania robiliśmy

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Pati78 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia, Nifty bez wskazan? Serio? A nie pomylilas z Pappa? Boze, jakie te dziewczyny sa biedne stresowane...

Szotka lubi tę wiadomość

dqprj44jo5rhodwq.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie o te "większe" pytałam, bo Pappa niby niezbyt pewne, nieraz przekłamuje itd.? W sumie nie zamierzam robić żadnego z nich, jeśli USG będzie OK, tylko zastanawia mnie dlaczego taka "moda" teraz się zrobiła na te badania. Rok temu nie słyszałam od żadnej koleżanki ani znajomej, żeby robiła cokolwiek poza USG.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Dzierzba Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    No właśnie o te "większe" pytałam, bo Pappa niby niezbyt pewne, nieraz przekłamuje itd.? W sumie nie zamierzam robić żadnego z nich, jeśli USG będzie OK, tylko zastanawia mnie dlaczego taka "moda" teraz się zrobiła na te badania. Rok temu nie słyszałam od żadnej koleżanki ani znajomej, żeby robiła cokolwiek poza USG.
    Hej! Dobrze napisałaś. To tylko moda, może trochę przewrażliwienie a dla mnie osobiście głupota. Po co robić nifty czy harmony bez wyraźnych wskazań? Dla szpanu? Tylko co wtedy gdy wyjdzie złe? Najpierw trzeba się zastanowić co w takiej sytuacji się zrobi. Ja robiłam nifty jako alternatywę dla amnio. Miałam bardzo duże ryzyko downa i jeszcze większe patau u bliźniaków. Gdyby usg było ok to w życiu bym nie robiła żadnych dodatkowych badań.

polkosia, jusella, Summerka lubią tę wiadomość

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się tak patrząc w swoim przypadku to jesli np jeden parametr w usg wyjdzie nieprawidłowy to sami lekarze trochę "straszą " ze cos może byc z dzieckiem nie tak..
    A w większości takich przypadków okazuje sie dziecko zdrowe.ale lekarz wystarczy ze zasieje ziarenko niepewności i potem czkowiek glupieje i wykonuje badania

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Joddy000 Koleżanka

Wysłany: 3 czerwca 2016, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś mam połowkowe... 3 maj cie kciuki odezwę się po...tak się denerwuje. Odnośnie tych usg genetycznych moda czy nie moda kurcze faktycznie nabywają coraz więcej stresu kobietom a to źle wpływa na dzieci. Dawniej nie robiły, cieszyły się ciążą nawet im przez myśl nie przechodziło że dzieciątko może być chore. Teraz wszystko jest pod komputer,to tylko komputer oblicza na podstawie tego co lekarz wpisze owszem wychodzą różne wady ale tak jak mówię ciąży bym ją osobiście nie usunęła dlatego dodatkowych badań nie robiłam. Aż nadszedł ten dzień połowkowego a od wczoraj z nerwów mam przepraszam teraz... biegunkę i co tylko człowiek chodzi podlamany. Nie planuje kolejnej ciąży ale osobiście coraz mniej jestem za tymi genetycznymi.

Dzierzba, Agness27, IviQ lubią tę wiadomość

Joddy000
  • Moko Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny,
    Piękne kociaki! Ja kociara jestem, a kota mieć nie możemy, bo mąż mega uczulony, no ale co zrobić;/
    Joddy trzymam mocno kciuki za połówkowe! Mnie też to czeka za 2 tyg. i już takie lekki stresik jest, a co dopiero w dniu badania, ehhh...
    Co do pytania o testy bez wskazań, też bym nie zrobiła, a nawet chyba by mi to do głowy nie przyszło. No chyba, że ktoś jest dobrze usytuowany, to niech sobie robi, jak to się mówi, kto bogatemu zabroni;p

polkosia, jusella, Joddy000, Agness27, Szotka lubią tę wiadomość

• anian90 Ekspertka

Wysłany: 3 czerwca 2016, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joddy powodzenia! :) a co do tych badań to lekarze naprawdę straszą i do tego my za dużo wiemy na temat wszystkich wad itp..Naprawdę wolałabym mniej wiedzieć w tym temacie.
    A dziewczynki dzisiaj byłam na wizycie u mojej gin, namówiłam ją na usg bo dzisiaj nie miała w planach robić i z maluszkiem ok :) przyglądała się na to serduszko i w ogóle no ale tak naprawdę dokładnie maluch będzie zbadany na połówkowym usg. Dziś za to świecił jajkami w każdej pozycji :P :P

jusella, Joddy000, Agness27 lubią tę wiadomość

3jvz9vvjg1f8syfg.png
    oar8hgqsyc4p2s3q.png
  • Joddy000 Koleżanka

Wysłany: 3 czerwca 2016, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie kochane najgorsze to martwię nie na zapas.. więc jeśli chodzi o wadę to już się nie bada na tym etapie chociaż lekarka z pełnymi certyfikatami fnf powiedziała że widziała wiele rzeczy i tu widzi perfekcyjnie zdrowe dzieci i jak najbardziej z nimi wszystko ok. Jestem dobrej nadziei we wtorek idę po skierowanie do mojej lekarki wysyła mnie już do bardzo dobrego lekarza jednego z lepszych na sprawdzenie tego czy jedno czy dwukosmowkowe bo musi to zostać wyjaśnione
    Na szczęście skierowanie więc nie będę płacić ale od lekarza do lekarza kurcze mam taki kocioł już przy tych moich maluchach. Jeszcze muszę być pod częsta kontrola mojej lekarki bo jeden drugiemu pokarm zabiera i jest między nimi 70 g różnicy ponoć to dużo. I tu pytanie do Dzierzby jak u Ciebie z tą różnicą między chłopakami?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 czerwca 2016, 21:54

Joddy000
  • Dzierzba Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2016, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joddy jeżeli miałabyś TTTS to znaczy,że to ciąża jednojajowa, w dwujajowych podkradać się nie da (przetoczenia są we wspólnym łożysku). Między moimi chłopcami jest jakieś 20 g różnicy więc idą bardzo równo i poza nierównymi wodami w owodniach nic na syndrom podkradania nie wskazuje a wody się równają pomału. Obawa będzie do końca ciąży bo TTTS może pojawić się na każdym etapie. Sprawdzali ci przepływy w mózgach i pępowinach? Wypełnianie się pęcherzy? To są sprawy określające występowanie ttts oczywiście poza różnicą mas i wód (I stopień to właśnie mało i wielowodzie u dzieci) Czytałam coś o hipotrofii jednego płodu a to coś innego niż podkradanie i dziecko ot tak nie dostaje pokarmu i to zdarza się w jedno i dwu. Ja nie wiem czy 70 g to dużo czy mało, wiem, że dużo to różnica masy pomiędzy dziećmi wynosząca minimum 20%. Może być też tak, że ci się dzieciolki rozwijają po swojemu, bardzo rzadko jest tak, że są równiutkie w ciążach jednojajowych a co dopiero w dwujajowych, uznawanych przez lekarzy za dwie odrębne ciąże ale w jednym czasie. Bardzo dziwne jest to, że jeszcze nie wiesz czy to ciąża jedno czy dwu kosmówkowa. Im dalej tym ciężej to stwierdzić. Ja wiedziałam w 7,5 tc bo pięknie było widać jeden pęcherz płodowy i dwa zarodki w nim a w 9 tc (coś koło tego) zauważono dwie owodnie bo było podejrzenie jednej. U mnie między chłopcami jakoś do 13 tc były różnice w cm i teraz też jeden jest troszkę krótszy i "grubszy" w obwodach a drugi dłuższy i "chudszy". Pamiętaj, że pomiary robi się w milimetrach więc bardzo łatwo o błędy.

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • Joddy000 Koleżanka

Wysłany: 4 czerwca 2016, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak sprawdzali ogólnie wszystko jest prawidłowe ale muszę być pod stałą obserwacja jeśli chodzi o to podkradanie. Moja lekarka uznała że są dwujajowe natomiast na pierwszym usg genetycznym namieszal bo jemu wydaje się że jednojajowe i dlatego zrobiło się zamieszanie. Boże ja zwariuje teraz to już w ogóle się boję o te moje dzieci.

Joddy000
  • Dzierzba Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2016, 05:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joddy będzie dobrze. ;) Mnie też kontrolują co chwilę choć weszłam już w taki etap, że z TTTS nic się nie da zrobić bo operować można do 26tc. No albo się pojawi albo nie. Martwić się na zapas nie będę bo już się swoje wymartwiłam do 20 tc. :D

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2016, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joddy na pewno będzie wszystko dobrze ,kiedy masz połówkowe ?

Ja w piatek bylam na wizycie i synek juz 2800g takze troche juz ma ;-)

A dzis czytam na forum zastój moczu ze agsha urodziła Olka i niestety walczy o życie ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2016, 16:53

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
‹‹ 275 276 277 278 279 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ