X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Pati78 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej myssss :-) Styczniowki przeniosly sie w sporej wiekszosci na fb i tam zycie kwitnie. Kuba pozdrawia Kube ;-)
    Jak wasze akcje z nietolerancja? Uspokoilo sie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2016, 11:15

IviQ lubi tę wiadomość

dqprj44jo5rhodwq.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myssss wrote:
    Cześć Dziewczyny! Pamiętacie mnie jeszcze? :) Nie było mnie kuuuupę czasu, właściwie to nie wiem czemu.. Może dlatego, że udzielałam się tylko tutaj i na Styczniówkach 2016. Styczniówki już umarły, a tutaj nie nadąrzałam i nie ogarniałam nowych osób :P
    Mój Kubuś rośnie, kończy za 2 dni 5 miesięcy, czas leci nieubłaganie :) Jestem najszczęśliwszą mamą na świecie :P Mały jest pogodny, śmieje się, gaworzy i daje tyle radości... a pomyśleć, że jeszcze niedawno siedziałam tu na forum i zamartwiałam się czy będzie zdrowy... A teraz? Szczęśliwi rodzice i powoli myślą o drugim :D

Pozdrawiam wszystkie mamy i przyszłe mamy :)

Pewnie ze Cie-Was pamiętamy ;-)
    Cieszę się ze u Was w porządku i Kubuś zdrowo się chowa :)
    No jak się dobrze czujesz to możecie działać z rodzeństwem ;-)
    U nas będzie roznica 5 lat miedzy dziecmi-troche dużo ale wiadomo takie życie :)
    Ale mimo wszystko myślimy jeszcze o 3 dziecku tylko nie będziemy juz czekać 5 lat na kolejne ;-)

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • myssss Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati78 wrote:
    Hej myssss :-) Styczniowki przeniosly sie w sporej wiekszosci na fb i tam zycie kwitnie. Kuba pozdrawia Kube ;-)
    Jak wasze akcje z nietolerancja? Uspokoilo sie?

A jakieś namiary na grupę na fb? Chętnie dołączę :)

Nasze problemy z brzuszkiem trwają. Ostatnio byliśmy przez weekend w szpitalu bo Mały miał 2 tyg biegunkę a pediatra w przychodni rozkladala ręce. Tam dowiedziałam się że ze względu na antybiotyk który dostawał po porodzie ma zaburzona florę bakteryjna. Pan ordynator uświadomił mnie również że przy jego wynikach nie mówi się o nietolerancji laktozy i mam spokojnie przechodzić na normalne mleko. Przez te wszystkie przeboje nie karmię już piersią :(

gyxwqps6hogdm1kg.png
  • myssss Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agness27 wrote:
    Pewnie ze Cie-Was pamiętamy ;-)
    Cieszę się ze u Was w porządku i Kubuś zdrowo się chowa :)
    No jak się dobrze czujesz to możecie działać z rodzeństwem ;-)
    U nas będzie roznica 5 lat miedzy dziecmi-troche dużo ale wiadomo takie życie :)
    Ale mimo wszystko myślimy jeszcze o 3 dziecku tylko nie będziemy juz czekać 5 lat na kolejne ;-)

Ja to bym zaczekala z tym jeszcze ale mąż bardzo chce a mnie przeraża perspektywa powrotu do pracy :(

Agness27 lubi tę wiadomość

gyxwqps6hogdm1kg.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myssss wrote:
    Ja to bym zaczekala z tym jeszcze ale mąż bardzo chce a mnie przeraża perspektywa powrotu do pracy :(

Skoro Cie przeraza to tym bardziej zacznijcie starania o kolejnego malucha za jakies 2-3 mies ;-).
    Ja po córce szybko musiałam wrócić do pracy bo po 5,5 mies bo wcześniej byl krótszy sporo macierzyński a teraz na szczęście jest roczny.chic dla mnie powinien byc jeszcze dłuższy ;-)

IviQ lubi tę wiadomość

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • myssss Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agness27 wrote:
    Skoro Cie przeraza to tym bardziej zacznijcie starania o kolejnego malucha za jakies 2-3 mies ;-).
    Ja po córce szybko musiałam wrócić do pracy bo po 5,5 mies bo wcześniej byl krótszy sporo macierzyński a teraz na szczęście jest roczny.chic dla mnie powinien byc jeszcze dłuższy ;-)

No rok to naprawdę sporo :) ale z drugiej strony oddać takiego roczniaka do żłobka i taka rozłąka na cały dzień... nie widzę tego :( wolałabym zostać z nim w domku, ale w dzisiejszych czasach jedna osoba bez dochodu to nie da rady :( Docelowo chcemy mieć dwójkę więc może warto iść za ciosem :) Tyle tylko że na pierwszego czekaliśmy 1,5 roku, tak więc nie powiedziane że się uda :P

gyxwqps6hogdm1kg.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myss jak sie pierwsze dziecko urodzi to ponoc szybko idzie staranie o drugie ;-)
    Moja znajoma jak corke urodzila i potem poszla po pol roku na kontrol a tu lekarz oznajmil ze jest w 3 mies ciazy :)

jusella lubi tę wiadomość

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • jusella Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze ja bym chciała jeszcze jedno Dzieciątko, ale nie wiem czy sobie poradzę. Nawet ostatnio rozmawialiśmy o tym z Tatuśkiem. Jeśli sytuacja się nie zmieni i Tatusiek w Norwegii będzie a ja tu to ciężko by mi było - w ciąży z małym dzieckiem, potem z 2 szkrabów sama... Teoretycznie mogłabym do Tatuśka pojechać ale też sama po całych dniach bym była z 2 dzieci. Mam nadzieję, że znajdziemy jakieś wyjście i Szymcio będzie miał młodsze rodzeństwo :-D

Agness27 lubi tę wiadomość

• Mimik Przyjaciółka

Wysłany: 11 czerwca 2016, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny właśnie się dowiedziałam - ryzyko t21 1:12. Czekam w poniedziałek na ustalenie terminu nifty, ale mam wrażenie że już posprzątane. Chociaż jednocześnie nie wierzę... pomożecie nie zwariować?

• jusella Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimik witaj - szkoda, że w takich okolicznościach. Trzymam kciuki, żeby sytuacja szybko się wyjaśniła - oczywiście tylko na plus!
    Możesz powiedzieć, co tak wpłynęło na ryzyko?

Mimik lubi tę wiadomość

• Mimik Przyjaciółka

Wysłany: 11 czerwca 2016, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jusella Usg wyszło prawidłowe, biochemii tak skopała wyniki, z tego co zrozumiałam przez telefon ilość białek. Czekam na przesłanie mailem skanów badań dzisiaj... W pn mam umówione badania nifty, ale z tego co widzę i tak będzie trzeba zrobić amiopunkcje przy takim wyniku nawet jeśli te wyjdą dobrze? A było tak pięknie.

• jusella Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ach te badania krwi... większości Dziewczyn zapaskudziły wyniki...
    Jak zdecydowałaś się na nifty, to amniopunkcję możesz zrobić, jeśli wyniki nifty potwierdzą wadę i po wynikach amnio podejmuje się decyzję o ewentualnej terminacji :-(.

U mnie też USG piękne było, ryzyko ZD niskie nawet jak na mój wiek (38l) a potem tel. że są wyniki z biochemi i d.pa - płacz, stres, amnio, 3 tyg. czekania na upragniony wynik "kariotyp męski prawidłowy" :-D. No ale ponad miesiąc wyjęty z życiorysu...

Mam nadzieję, że u Ciebie wszystko będzie w porządku.

Mimik, Isia86 lubią tę wiadomość

• Mimik Przyjaciółka

Wysłany: 11 czerwca 2016, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze bo ja przy tym 1:12 to pomyślałam że warto i jedno i drugie bo nifty tylko 3 główne wady a ainio yeż mozaiki wyłapuje :/ ehh... Dzięki jusella to podnosi na duchu trochę:*

• jusella Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimik jeśli chcesz dokładnie sprawdzić to lepsze amnio - przy Twoim wyniku dostaniesz skierowanie i na NFZ zrobisz. W takim przypadku nie ma sensu prawie 3 tyś. na nifty wykładać. Na wyniki amnio ok. 3 tygodni trzeba czekać ale można wykupić dodatkowo FISH i wstępny wynik bodajże po 3 dniach jest.

Amniopunkcja jest metodą inwazyjną i wiąże się z ryzykiem poronienia (0,5%) natomiast Nifty i Harmony to metody nieinwazyjne, gdzie DNA dziecka izoluje się z z DNA krwi matki.

Nie mogę Ci nic doradzić, bo To musi być Twoja decyzja.
    Ja osobiście robiłam amnio.

• Mimik Przyjaciółka

Wysłany: 11 czerwca 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dostłam wyniki - problemem jest wartość Pappa - 0, 285 MoM, bhcg nie przekracza 2,5 (wynosi 2,379)
    Czy wynik pappa może byc zaburzony przez przyjmowanie leku na tarczyce (tyroksyny)???

• jusella Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tutaj Ci nie pomogę bo nie mam bladego pojęcia. Też mam problem z tarczycą ale leki zaczęłam brać już po amnio.
    Podobno wyniki może zafałszować przyjmowanie luteiny lub duphastonu.

• Mimik Przyjaciółka

Wysłany: 12 czerwca 2016, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny no nie ukrywam mam gonitwę myśli i usiłuje sobie to wszystko poukładać.
    Zaczęło się od porównania wyników Pappa innych kobiet z moimi, i trochę mnie zdziwiło, że o wile bardziej odchylone wyniki od moich dają o wiele mniejsze prawdopodobieństwo. Czasami oba parametry odchylone nawet 4 krotnie ma i tak o wiele lepsze rokowania?

Okazało się że winowajcą jest wiek. 36,
    - w 20 roku życia 1:1527 (1 do 1527),
    - w 30 r.ż. 1:895,
    - w 35r.ż. 1:356,

Popatrzyłam na ryzyko wyjściowe -w 36 r.ż to 1:179

Czyli tak czy siak nawet przy wynikach w normie bylyby pewnie nerwy ... no chyba ze by wyciągly nas w drugą stronę trochę.

I tak sobie myślę żę oczywiście matematyka jest bezwzględna jak natura, ale nikt też nie bierze w tych obliczeniach pod uwagi masę rzeczy. Trybu życie, wieku partnera (który ma mniejsze znaczenie ale jednak ma) stanu zdrowia, ja ciągle łudzę się że może mój organizm jest biologicznie choć rok młodszy, bo przeciez tak pózno dojrzal... Może to naiwna nadzieja, po to żeby nie zwariować zanim dostaniemy wyniki badań.

Ale skoro to taka bezwzględna ta matematyka to cóż ... zrośliśmy losowanie. 12 kartek - 1 z kropką - 5 losowań , ani razu nie wylosowaliśmy kropki... jakas nadzieja zakiełkowała, w sam raz tyle tej nadziei żeby dotrwać do jutrzejszego badania, żeby może nie rozpłakać się w rozmowie z mamą, żeby nie wykończyć się nerwami...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 10:33

• jusella Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimik bardzo mądre słowa - ja wierzę, że będzie dobrze :-D. Z całego serca tego życzę.

Kilka razy dziennie staram się tu zajrzeć z nadzieją, że żadna nowa Mamusia do nas nie dołączy. Teraz z niecierpliwością będę czekać na Twoje wyniki i wieści od Ciebie. Jak tylko masz ochotę to pisz - o wszystkim. A to co napisałaś wyżej na pewno niejednej Dziewczynie pomoże.

Udanej niedzieli życzę i dużo spokoju.

Mimik lubi tę wiadomość

• Pati78 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimik, kazdy lek z hormonami psuje wynik, wiec tak moze byc i u Ciebie! Nie zebym byla taka madra, wiem to od Szotki :-)
    Kciuki!

jusella, Mimik, Agness27 lubią tę wiadomość

dqprj44jo5rhodwq.png
  • Pati78 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myssss, sprawdz wiadomosci, powinnas miec zaproszenie do przyjaciolek ode mnie, napisze Ci priw

dqprj44jo5rhodwq.png
‹‹ 277 278 279 280 281 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ