Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam Was wszystkie bardzo serdecznie
Z gory wybaczcie pisownie ale to kwestia klawiatury..
Mam 27 lat to moja druga ciaza..synek ma 2,5 roku jestem w 12 tc.
Jestem po dwoch USG u dwoch roznych lekarzy.
Obaj potwierdzili wynik przeziornosc 5 mm przy CRL 51 mm oraz kosc nosowa niewidoczna..
Jestem juz po pobraniu krwi na PAPPA czekam na wynik w poniedzialek jestem umowiona na test nifty.
Blagam czy ktoras z was czytala o takich parametrach i ze wszystko wyszlo ok
Strasznie sie boje odchodze od zmyslow..pierwszy synek zdrowy w rodzinie zero przypadkow..Czytam i nigdzie nie widzialam jeszcze takiej przeziernosci w polaczeniu z brakiem kosci..
staram sie miec nadzieje
ryzyko po samym USG
Trisomia 21 1-24
Trisomia 18 1-226
Trisomia 13 1-2336
Z góry dziękuję za odpowiedź
-
Sylwia nie słyszałam o takiej przeziernosci, ale spokojnie trzeba być dobrej myśli. U mnie też nie było kości tzn. Było nie do oceny, poszłam po tygodniu i już widać ☺ jeśli chodzi o ryzyko ... wiem że tu dziewczyny miały gorsza i szczęśliwie się zakończyło. Trzymam kciuki ☺
Sylwia_T_88 lubi tę wiadomość
Joddy000 -
Sylwia niestety nie czytałam o dokładnie takich parametrach ale tu w wątku znajdziesz sporo dziewczyn u których było wiele nieprawidłowości, a dzieciaczki są zdrowe. Jednym z przykładów jestem ja.
Trzymam kciuki za ciebie.
Sylwia_T_88 lubi tę wiadomość
-
Sylwia u mojego maluszka też jest powiększone nt i tyle się oczytałam i powiem Ci, że jest forum ginekologiczne o przezierności właśnie i tam jest sporo najróżniejszych przypadków, jest coś ponad 5000 stron o tym
są zarówno dobre jak i złe ale tych dobrych się lepiej trzymać
ja się zastanawiam co jutro mi wyjdzie z pappa. Czytałam trochę o amnio jeszcze dziś i coraz mniej się do niej przekonuję..tym bardziej że jedno poronienie mam za sobą, biorę acard i do tego mam rh- więc chyba jest za duże ryzyko...także pozostanę przy nifty raczej
-
Ania właśnie dlatego wybrałam Nifty bo z synkiem miałam duże problemy z donoszeniem ciąży.. Teraz bardzo się bałam że mogłabym stracić ciążę zdrowa a po drugie lekarz i tak kazał czekać z amino do 15 tc a nie wytrzymam tyle.. W poniedziałek badanie około 27 maja wynik dopiero jeśli on wyjdzie źle to zdecydujemy co dalej ;( jakie NT u Twojego maluszka ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2016, 21:11
-
Sylwia u mojego maluszka nt 3.3.
Dziewczyny mam pappa! Wydaje mi sie ze w porządku
Wolne B-HCG 1.448 MoM
PAPP-a 2.105 MoM
Ryzyko mam wyliczone na:
Trisomia 21 1:1303
A pozostałe <1:20000mmalibu, Moko, jusella, Sylwia_T_88, Agness27, Dzierzba, Vanili, pabelka88 lubią tę wiadomość
-
mmalibu będzie dobrze, czytałam właśnie Twoje posty
Ja jutro jestem umówiona na niftyPappa miałam robione w środę i w piątek kazali dzwonić o wyniki, a jak zadzwoniłam w piątek to na poniedziałek na wizytę od razu z lekarzem
mmalibu lubi tę wiadomość
-
Sylwia_T_88 wrote:Witam Was wszystkie bardzo serdecznie
Z gory wybaczcie pisownie ale to kwestia klawiatury..
Mam 27 lat to moja druga ciaza..synek ma 2,5 roku jestem w 12 tc.
Jestem po dwoch USG u dwoch roznych lekarzy.
Obaj potwierdzili wynik przeziornosc 5 mm przy CRL 51 mm oraz kosc nosowa niewidoczna..
Jestem juz po pobraniu krwi na PAPPA czekam na wynik w poniedzialek jestem umowiona na test nifty.
Blagam czy ktoras z was czytala o takich parametrach i ze wszystko wyszlo ok
Strasznie sie boje odchodze od zmyslow..pierwszy synek zdrowy w rodzinie zero przypadkow..Czytam i nigdzie nie widzialam jeszcze takiej przeziernosci w polaczeniu z brakiem kosci..
staram sie miec nadzieje
ryzyko po samym USG
Trisomia 21 1-24
Trisomia 18 1-226
Trisomia 13 1-2336
Z góry dziękuję za odpowiedź
ja miałam przezierność 4 nt i tez brak kosci nosowej dodatkowo kilka innych złych parametrów.zdecydowaliśmy sie na amniopunkcje bo po pappie wyszło bardzo duze ryzyko trisomi 21 1;26
Amniopunkcja wyszła prawidłowy kariotym męski
Agata bardzo mi przykro ze takie nowiny u Ciebie.Przytulam mocno .
-
Mmalibu właśnie spojrzałam na Twoje wpisy też byłam w sonomedico zory..
Byłam na USG lekarz super ale później dzwonilam umówić się na test harmony i dopytac to nie miały pojęcia o temacie nie umiały kompetentnie odpowiedzieć na żadne pytanie a kiedy stwierdziły że Nifty i Harmony nie ma żadnej różnicy to odpuściłam i umowilam się poprzez konsultantke na infolini Nifty która odpowiedxiala wyczerpująco na każde pytanie i sama dzwoni bez proszenia informuje co i jak.Jakby ktoś potrzebował to mogę posłać do niej numer bo naprawdę mega miła i ciepła osoba umówiła mi badanie i jest na bieżąco co z moim testem..
Agness no to mnie trochę pocieszylasi gratuluję dobrych wyników ! A wiadomo skąd mogły wynikać takie parametry ?
Agness27 lubi tę wiadomość
-
Sylwia_T_88 wrote:Mmalibu właśnie spojrzałam na Twoje wpisy też byłam w sonomedico zory..
Agness no to mnie trochę pocieszylasi gratuluję dobrych wyników ! A wiadomo skąd mogły wynikać takie parametry ?
Ogólnie mój maly miał podczas usg przy teście pappa owinięta szyjkę pepowinka i tez byl obrzęk za karkiem.
W serduszku pojawilo sie wydłużenie przedsionkowo-komorowe i może od tego takie wyniki -tego nie wiem i lekarze tez nie potrafili mi odpowiedzieć.
Po 4 tyg od usg wszystko się porawilo i byl widoczny maly nowe na usg
U Ciebie tez będzie dobrze.
Byc może maluszek u Ciebie byl zle ulozony bo to ma duże znaczenie przy pomuarach usg.
Trzymam kciuki za dobre nowinyWiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2016, 20:34
-
A ja mam pytanie do Dzierzby. .dziś lekarka mi powiedziała żebym przygotowała się na szpisał około 30 tygodnia na przyjmowanie sterydów bo przy bliźniakach jest rozwiązanie wcześniej i chodzi o to by dzieci były dobrze rozwinięte czy Tobie lekarz też coś o tym mówił?Joddy000
-
Joddy dziś właśnie pytałam o to lekarza. Ja idę profilaktycznie do szpitala po 25 tc i tam omówią plan. Sterydy podaje się przy zagrożeniu porodem przedwczesnym i nie jest to regułą. Nie zakładaj od razu, że urodzisz w 30 tc bo to się rzadko zdarza tym bardziej że masz ciążę dwukosmówkową. Jak będzie ok to urodzisz w 38 tc.
Mój gin chce chłopców wyciągać w 36 tc, no chyba, że będą pchali się wcześniej sami albo coś się będzie działo. Nikt cię specjalnie, bez potrzeby nie będzie kładł do szpitala na sterydy. Jak dzieci będą rosły zdrowo, szyjka i reszta będzie w porządku to po co? Profilaktycznie tego nie robią, a donoszona ciąża bliźniacza jest w 38 tc. Faktem jest, że częściej w mnogiej ciąży się te sterydy na rozwój płuc dzieci dostaje bo się szybciej pchają na świat, ale nie słyszałam by ktoś je dawał w zdrowej ciąży.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 09:53