X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Moko Autorytet

Wysłany: 15 maja 2016, 00:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata <3 przykro mi, nie wiem co napisać... sily Ci życzę jak najwięcej w tym trudnym czasie i żeby słońce jak najszybciej zagościło w Twym serduszku. Trzymaj się cieplutko <3

• Sylwia_T_88 Debiutantka

Wysłany: 15 maja 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was wszystkie bardzo serdecznie
    Z gory wybaczcie pisownie ale to kwestia klawiatury..

Mam 27 lat to moja druga ciaza..synek ma 2,5 roku jestem w 12 tc.
    Jestem po dwoch USG u dwoch roznych lekarzy.
    Obaj potwierdzili wynik przeziornosc 5 mm przy CRL 51 mm oraz kosc nosowa niewidoczna..

Jestem juz po pobraniu krwi na PAPPA czekam na wynik w poniedzialek jestem umowiona na test nifty.

Blagam czy ktoras z was czytala o takich parametrach i ze wszystko wyszlo ok
    Strasznie sie boje odchodze od zmyslow..pierwszy synek zdrowy w rodzinie zero przypadkow..Czytam i nigdzie nie widzialam jeszcze takiej przeziernosci w polaczeniu z brakiem kosci..

staram sie miec nadzieje

ryzyko po samym USG
    Trisomia 21 1-24
    Trisomia 18 1-226
    Trisomia 13 1-2336

Z góry dziękuję za odpowiedź

0d1yj44j19r9x6vo.png
    0d1yskjo9am7tfx1.png
  • Joddy000 Koleżanka

Wysłany: 15 maja 2016, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia nie słyszałam o takiej przeziernosci, ale spokojnie trzeba być dobrej myśli. U mnie też nie było kości tzn. Było nie do oceny, poszłam po tygodniu i już widać ☺ jeśli chodzi o ryzyko ... wiem że tu dziewczyny miały gorsza i szczęśliwie się zakończyło. Trzymam kciuki ☺

Sylwia_T_88 lubi tę wiadomość

Joddy000
  • Dzierzba Autorytet

Wysłany: 15 maja 2016, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia niestety nie czytałam o dokładnie takich parametrach ale tu w wątku znajdziesz sporo dziewczyn u których było wiele nieprawidłowości, a dzieciaczki są zdrowe. Jednym z przykładów jestem ja. :) Trzymam kciuki za ciebie.

Sylwia_T_88 lubi tę wiadomość

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png

Wysłany: 15 maja 2016, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak więc pozostaje czekać na wyniki Nifty i mieć nadzieję.. Dziękuje za odpowiedź dziewczyny i trzymajcie kciuki..

0d1yj44j19r9x6vo.png
    0d1yskjo9am7tfx1.png
  • anian90 Ekspertka

Wysłany: 15 maja 2016, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia u mojego maluszka też jest powiększone nt i tyle się oczytałam i powiem Ci, że jest forum ginekologiczne o przezierności właśnie i tam jest sporo najróżniejszych przypadków, jest coś ponad 5000 stron o tym :P są zarówno dobre jak i złe ale tych dobrych się lepiej trzymać :) ja się zastanawiam co jutro mi wyjdzie z pappa. Czytałam trochę o amnio jeszcze dziś i coraz mniej się do niej przekonuję..tym bardziej że jedno poronienie mam za sobą, biorę acard i do tego mam rh- więc chyba jest za duże ryzyko...także pozostanę przy nifty raczej :)

3jvz9vvjg1f8syfg.png
    oar8hgqsyc4p2s3q.png

Wysłany: 15 maja 2016, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania właśnie dlatego wybrałam Nifty bo z synkiem miałam duże problemy z donoszeniem ciąży.. Teraz bardzo się bałam że mogłabym stracić ciążę zdrowa a po drugie lekarz i tak kazał czekać z amino do 15 tc a nie wytrzymam tyle.. W poniedziałek badanie około 27 maja wynik dopiero jeśli on wyjdzie źle to zdecydujemy co dalej ;( jakie NT u Twojego maluszka ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2016, 21:11

0d1yj44j19r9x6vo.png
    0d1yskjo9am7tfx1.png
  • anian90 Ekspertka

Wysłany: 16 maja 2016, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia u mojego maluszka nt 3.3.
    Dziewczyny mam pappa! Wydaje mi sie ze w porządku :)
    Wolne B-HCG 1.448 MoM
    PAPP-a 2.105 MoM
    Ryzyko mam wyliczone na:
    Trisomia 21 1:1303
    A pozostałe <1:20000

mmalibu, Moko, jusella, Sylwia_T_88, Agness27, Dzierzba, Vanili, pabelka88 lubią tę wiadomość

3jvz9vvjg1f8syfg.png
    oar8hgqsyc4p2s3q.png
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu ja mam ryzyko po pappa, t21:1:2089, pozostałe tak samo. Za 77 dni mam nadzieję się okaże że dobrze sr nie robiłam amnio.

jusella, Sylwia_T_88, anian90 lubią tę wiadomość

relg6iyem5hi69f7.png

Wysłany: 16 maja 2016, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania super ! Bardzo się cieszę.. Oby u Nas też były dobre wieści Nasz test Nifty już jest w laboratorium w Katowicach wielkie odliczanie 9 dni się zaczęło.. A Pappa dalej nie mam..Aniu ile czekalas na wyniki ?

anian90 lubi tę wiadomość

0d1yj44j19r9x6vo.png
    0d1yskjo9am7tfx1.png
  • anian90 Ekspertka

Wysłany: 16 maja 2016, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu będzie dobrze, czytałam właśnie Twoje posty :)

Ja jutro jestem umówiona na nifty :) Pappa miałam robione w środę i w piątek kazali dzwonić o wyniki, a jak zadzwoniłam w piątek to na poniedziałek na wizytę od razu z lekarzem :)

mmalibu lubi tę wiadomość

3jvz9vvjg1f8syfg.png
    oar8hgqsyc4p2s3q.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia_T_88 wrote:
    Witam Was wszystkie bardzo serdecznie
    Z gory wybaczcie pisownie ale to kwestia klawiatury..

Mam 27 lat to moja druga ciaza..synek ma 2,5 roku jestem w 12 tc.
    Jestem po dwoch USG u dwoch roznych lekarzy.
    Obaj potwierdzili wynik przeziornosc 5 mm przy CRL 51 mm oraz kosc nosowa niewidoczna..

Jestem juz po pobraniu krwi na PAPPA czekam na wynik w poniedzialek jestem umowiona na test nifty.

Blagam czy ktoras z was czytala o takich parametrach i ze wszystko wyszlo ok
    Strasznie sie boje odchodze od zmyslow..pierwszy synek zdrowy w rodzinie zero przypadkow..Czytam i nigdzie nie widzialam jeszcze takiej przeziernosci w polaczeniu z brakiem kosci..

staram sie miec nadzieje

ryzyko po samym USG
    Trisomia 21 1-24
    Trisomia 18 1-226
    Trisomia 13 1-2336

Z góry dziękuję za odpowiedź

ja miałam przezierność 4 nt i tez brak kosci nosowej dodatkowo kilka innych złych parametrów.zdecydowaliśmy sie na amniopunkcje bo po pappie wyszło bardzo duze ryzyko trisomi 21 1;26
    Amniopunkcja wyszła prawidłowy kariotym męski :)

Agata bardzo mi przykro ze takie nowiny u Ciebie.Przytulam mocno .

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png

Wysłany: 16 maja 2016, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmalibu właśnie spojrzałam na Twoje wpisy też byłam w sonomedico zory..
    Byłam na USG lekarz super ale później dzwonilam umówić się na test harmony i dopytac to nie miały pojęcia o temacie nie umiały kompetentnie odpowiedzieć na żadne pytanie a kiedy stwierdziły że Nifty i Harmony nie ma żadnej różnicy to odpuściłam i umowilam się poprzez konsultantke na infolini Nifty która odpowiedxiala wyczerpująco na każde pytanie i sama dzwoni bez proszenia informuje co i jak.Jakby ktoś potrzebował to mogę posłać do niej numer bo naprawdę mega miła i ciepła osoba umówiła mi badanie i jest na bieżąco co z moim testem..

Agness no to mnie trochę pocieszylas <3 i gratuluję dobrych wyników ! A wiadomo skąd mogły wynikać takie parametry ?

Agness27 lubi tę wiadomość

0d1yj44j19r9x6vo.png
    0d1yskjo9am7tfx1.png
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia,a o u którego lekarza w żorach byłaś?

relg6iyem5hi69f7.png

Wysłany: 16 maja 2016, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu Bartosz Czuba a Ty ?

0d1yj44j19r9x6vo.png
    0d1yskjo9am7tfx1.png
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia,również. Posłałam zaproszenie, nie chcę na forum o lekarzu rozmawiać. :)

relg6iyem5hi69f7.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia_T_88 wrote:
    Mmalibu właśnie spojrzałam na Twoje wpisy też byłam w sonomedico zory..

Agness no to mnie trochę pocieszylas <3 i gratuluję dobrych wyników ! A wiadomo skąd mogły wynikać takie parametry ?

Ogólnie mój maly miał podczas usg przy teście pappa owinięta szyjkę pepowinka i tez byl obrzęk za karkiem.
    W serduszku pojawilo sie wydłużenie przedsionkowo-komorowe i może od tego takie wyniki -tego nie wiem i lekarze tez nie potrafili mi odpowiedzieć.
    Po 4 tyg od usg wszystko się porawilo i byl widoczny maly nowe na usg :)
    U Ciebie tez będzie dobrze.
    Byc może maluszek u Ciebie byl zle ulozony bo to ma duże znaczenie przy pomuarach usg.
    Trzymam kciuki za dobre nowiny :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2016, 20:34

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • mmalibu Autorytet

Wysłany: 16 maja 2016, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agness27 i co u Was, wiadomo coś więcej co do tego wydluzenia p-k? Czytałam o nim wtedy gdy pisalas. A to pewne, że mały był owinięty pępowinką podczas badania?

relg6iyem5hi69f7.png
  • Joddy000 Koleżanka

Wysłany: 16 maja 2016, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam pytanie do Dzierzby. .dziś lekarka mi powiedziała żebym przygotowała się na szpisał około 30 tygodnia na przyjmowanie sterydów bo przy bliźniakach jest rozwiązanie wcześniej i chodzi o to by dzieci były dobrze rozwinięte czy Tobie lekarz też coś o tym mówił?

Joddy000
  • Dzierzba Autorytet

Wysłany: 17 maja 2016, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joddy dziś właśnie pytałam o to lekarza. Ja idę profilaktycznie do szpitala po 25 tc i tam omówią plan. Sterydy podaje się przy zagrożeniu porodem przedwczesnym i nie jest to regułą. Nie zakładaj od razu, że urodzisz w 30 tc bo to się rzadko zdarza tym bardziej że masz ciążę dwukosmówkową. Jak będzie ok to urodzisz w 38 tc.;) Mój gin chce chłopców wyciągać w 36 tc, no chyba, że będą pchali się wcześniej sami albo coś się będzie działo. Nikt cię specjalnie, bez potrzeby nie będzie kładł do szpitala na sterydy. Jak dzieci będą rosły zdrowo, szyjka i reszta będzie w porządku to po co? Profilaktycznie tego nie robią, a donoszona ciąża bliźniacza jest w 38 tc. Faktem jest, że częściej w mnogiej ciąży się te sterydy na rozwój płuc dzieci dostaje bo się szybciej pchają na świat, ale nie słyszałam by ktoś je dawał w zdrowej ciąży. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 09:53

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
‹‹ 269 270 271 272 273 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ