Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Ajłona popieram to co napisała Hope amino to ostateczność. Ja zaczęłam od Nifty i mam nadzieję, że na tym skończę. U mnie ZD wyszło ryzyko skorygowane 1:737. Ryzyko spoko ale doktorek przy amnio się upierał, ustaliliśmy z m. że amnio robimy tylko w ostateczności. Ale każdy decyduje, jak mu serce podpowiada.
Hope trzymam kciuki za twoje wyniki, kiedy będziesz wiedzieć?
U mnie dzień 5 roboczy do 9 jeszcze 4 dni zostały, powoli zżera mnie stres...
10.01.2017 r. połówkowe księżniczki;-) - 472g cudu:*
-
Dziękuję Wam Kobietki! Trzymam kciuki za Wasze bobaski oby wyniki dały spokój i radość nieopisaną! U mnie żaden z lekarzy nie zrobił przepływów i tak sobie rozważam czy by nie uderzyć jeszcze na Usg jedno żeby się i temu przyjrzeć. Amnio na ten moment wybiłam sobie z głowy. I tak jak pisze jussella z perspektywy czasu nie robilaby żadnych badań jeśli Usg ok- uważam za dobrą strategie. Będąc w ciąży z synem też proponowano mi test pappa ale odpuscilam, miałam wówczas 34 lata. Wyniki Usg cacy. Ostatnie nas tylko zmroziło bo kości udowej wyszły za krotkie i lekarz rzekł że może to oznaczać wszystko albo nic. Ale wiecie że ja tylko slyszalam WSZYSTKO! Syn zdrowy jak rybka i nózie niosą go przez życie rewelacyjnie.a ale co przeżyliśmy stresu to nasze. Myślę więc że na spokojnie z prawdopodobieństwem i przypuszczeniami....myślę czy by nie wstrzymac się że wszystkimi decyzjami do 18 tygodnia kiedy Usg połówkowe...przycisne doktorka na dokładne badanie USG i jak coś zaniepokoi robię Nifty lub amnio...co myślicie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2016, 11:51
jusella lubi tę wiadomość
-
Kariotyp prawidłowy męski
taki dziś usłyszałam wynik
cudowne słowa
Dla przypomnienia nieprawidłowy przepływ w DV w 13 tyg.wszustkie inne parametry w normie:)Asiek2108, Espera, jusella, Imię_Róży, mandy11, itania, Karolina :*, Kaśku, Krucha, Agness27 lubią tę wiadomość
MamaMiO -
nick nieaktualny
-
09.11.2016 urodziła się Pola, zdrowa
Dla przypomnienia: nieprawidłowy przepływ w PI w 13Hbd, 28lat, nieprawidłowy wynik testu PAPPA( skorygowane ryzyko ZD 1:164), NIFTY wynik prawidłowy.
Asiek2108, Espera, jusella, Imię_Róży, mandy11, itania, Karolina :*, Kaśku, Agness27, IviQ lubią tę wiadomość
-
Imie Rozy przy takim wyniku lekarz chcial robic inwazyjne badania? Ja bym sie nawet nie skłoniła na nieinwazyjne przy takim wyniku
U mnie usg ( mialam dwa) wyszly dobre
Papa 1:109 i zdecydowalam sie poczekać na polowkowe -
Hope_ wrote:jusella, ale USG dobre to też jest prawdopodobieństwo.
tzn, że jeśli na USG wszystkie parametry są ok, to daje to 60% szans na zdrowego malucha, w połączeniu z pappa i jego dobrymi wynikami to prawdopodobieństwo zdrowego malucha daje już 86%.
Zawsze jest jakieś prawdopodobieństwo - jak nie wady genetyczne to wady wrodzone. Lekarka, która robiła mi drugie USG prenatalne mówiła, że w jej karierze lekarskiej jeszcze nie zdarzyło się, by po dobrym USG urodziło się chore Dziecko.
Powtórzę się - u mnie PAPPA popsuła wszystko - ryzyko ZD z 1:900 na 1:141 - to jest bardzo duża różnica! Miesiąc zamartwiania na pewno nie wpłynął dobrze na mnie ani na Szymonka. I nie tylko ja tak miałam ale wiele Dziewczyn.
-
Carolina no właśnie mało,że o tym mówił to wpisał ręcznie na pappie amniopunkcja ze względu na wiek, podpisał się i pieczątkę przybił. Przyczepił się tej mojej 40stki jak rzep psiego ogona. Pomimo że było napisane brak wskazań do badania inwazyjnego. Więc tak mi namieszał w głowie że moj m. zarządził test nifty dla świętego spokoju.
Aha sprawdziłam pappę synka który ma teraz 3latka jest zdrowy i inteligentny i tam miałam ryzyko 1:705 i nikt mnie na amnio nie kierował.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2016, 18:04
-
Hej dziewczyny. Ja po biopsji. Wiec tak balam sie jak niewiem ale okazuje sie ze sporo dziewczyn to robilo. Jak weszlam zrobili usg. Kosc nosowa wyraźnie obecna normalnie nosek widac. Serduszko sprawdzili. Pozniej sie okazalo ze nie ma jeszcze wynikow krwi ktorej wynik pozytywny moglby byc przyczyną przeziernosci. Ale ja nie mialam kontaktu z tym wirusem - podobno dobrze. Wiec na te wyniki czekalam godzine z ktorej zrobilo sie 1.5h. Juz podczas usg lekarz zobaczył ze mam łożysko na przedniej ścianie więc biopsja będzie latwiejsza i nie będzie trzeba przebijac sie przez worek owodniowy co podobno działa na moją korzyść. Samo pobranie materialu najpierw podają znieczulenie, moim zdaniem takie jak u dentysty tak samo czułam efekt działania i zaraz potem igla. Samo pobranie juz komórek łożyska to uczucie jakby skrobniecia. I to by bylo na tyle. Teraz czekanie na wyniki ok 2 tygodnie. Wizyte mam 14.12 i juz wtedy na pewno powinny byc. Lekarz powiedział ze jesli nie zadzwonia w piatek ani w poniedziałek to dobry znak... także czeka nas stresujący czas... Oby z dzidzia bylo wszystko ok no i czekajmy na wyniki. Buziaki
-
Trzymam kciuki Karolina za Dzidziola! I za całą resztę forumowych bąbli! Umowilam się na 6 grudnia u speca gina od Usg i po zobacze co dalej. Gość wnikliwy i dokładny podobno i już przez telefon zdążył powiedzieć że u kobiet 39 letnich kluczową rolę odgrywa w testach Pappa wiek a ryzyko 1:208 określił jako na granicy. Podoba mnie się gość hehe. Jestem dobrej myśli czego i Wam życzę!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2016, 22:29
-
Kochana Hope_ nie bój się amino. Ja się strasznie bałam. Nie mówię o powikłaniach ale o samym zabiegu. Przynajmniej u nas dali znieczulenie miejscowe u czulam owszem igle jak wchodzi ale naprawde nie bylo to jakieś nie do zniesienia. Jedyne co nie można sie ruszać. Jedna reka trzymal usg a drugą igłę. Generalnie samo pobranie 2 min trwało tylko przygotowanie dłużej bo najpierw ogladali bobaska i ustalali co i jak. Jedyne później trzeba środki ostrożności odpoczywac nie dzwigac nic itd!!
U mnie papa 1:198 trisomia 21. Pozostałe trisomie ponad 1 na 7 tys. Ale tez na usg przeziernosc 2.5mm przy crl 5.5cm. Takze ponad norme. Mam 33 lata. O dlatego bylo wskazanie do amino ale zdecydowalismy sie na biopsje bo mozna ja wykonac wcześniej s amino robia tu dopiero po 16 tyg ciazy.
-
Hope kciuki za jutrzejszą amniopunkcję.
Ja miałam mieć dzisiaj o 8.00. Wolę się przebadać i wiedzieć na czym stoję, jeśli doktorek tak trzęsie się nad moim wiekiem wolę to sprawdzić ale nieinwazyjnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2016, 10:09