X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Hope_ Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    -

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2017, 22:17

7v8rugpjlukgsvjv.png
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope na twoim miejscu nie robiłabym szybszych wyników.
    Echo serca powinno być zalecone do zrobienia w przypadku nieprawidłowych wyników. Mogą one właśnie wskazywać na jakieś problemy z serduszkiem malucha.

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • Zieziulka Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_ na Twoim miejscu też bym zrobiła. Trzymam kciuk i wierze, że wszytko będzie dobrze po amnio <3

⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡

🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
    🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc

• IviQ Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolina wrote:
    Elaria, trzymam kciuki, zeby wszystko bylo dobrze

Ciezko jest zdecydowac co lepsze... Ja gdybym miala usg zle i papa zle to na pewno bym sie zdecydowala najpierw na Harmony a gdyby to rowniez pokazalo duze prawdopodobienstwo to bym sie zdecydowala na amnio
    Jednak dwa usg na przeziernosc karkowa byly dobre wiec poczekam na kolejne badania
    Kolejne USG mam 1.12 poprosze lekarza o bardzo dokladne ogladniecie maluszka
    Drugie polowkowe 28.12 wiec ponownie zobacze co pokaze USG a pozniej zdecyduje
    Staram sie myslec pozytywnie bo wierze, ze wszystko jest ok

IviQ robilas amnio lub nieinwazyjne padania po takim wyniku?
    Ja ne zdecydowałam się na amnio bo w moim wieku ryzyko poronienia po amnio było większe niż ryzyko zd. Robiłam nifty. Najlepiej wydane pieniądze w życiu. Spokój jaki dostałam był nieporównywalny

1usawn154wlkwiec.png[/link]
    NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zieziulka wrote:
    Odpowiedź jest bardzo prosta, bo Pappa miałam za darmo, a NIFTY kosztuje 2500 zł....Ja też uważam, że Pappa to dno, zrobiłam, bo mi lekarz zalecił (żałuje), mam skierowanie na amnio, myślę nad tymi odpłatnymi, ale zastanawiam się czy jest sens spłukać się z ponad 2 tys. a znowu dostać prawdopodobieństwo, że nie ma wady, a jak wyjdzie źle to i tak amnio i tak.

Elaria trzymam kciuki by u Ciebie było lepiej niż u mnie!
    Ale jak wyjdzie dobrze to omijać amnio. To był główny powód dla mnie. Ale jazdy sam decyduje

NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zieziulka wrote:
    Pytanie do dziewczyn, które robiły te nie inwazyjne testy. Jak dokładnie wyglądał wynik po testach NIFTY lub HARMONY ? Był zapis po prostu niskie ryzyko/wysokie ryzyko/ ogólnie czy szczegółowo dla każdej trisomii/ czy tak jak na pappa 1:iluś tam ?? I czy tylko tam są te trzy podstawowe czy można coś jeszcze zbadać ?
    Ja miałam. Juz dawno tobie ale miałam podane prawdopodobieństwo dla każdej triasomi oraz kilka dodatków np chromosomów płci ze prawidłowe oraz wykres mówiący jak daleko od ryzyka jest moja kropeczka

• Hope_ Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    -

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2017, 22:18

7v8rugpjlukgsvjv.png
  • Carolina Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope wierze, ze u Ciebie zakonczy sie wszystko pomyslnie i dzidzius bedzie zdrowy a ew wada bedzie do leczenia.
    Mnie w UK polozna poinformowala, ze ryzyko poronienia przy amnio jest 1%

No coz bez znaczenia czekam na kolejne USG i zadecyduje czy bede robic Harmony

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

27 tydzień 800g szczęścia <3
    34 tydzien i 4 dni 2kg szczęścia <3
    35 tydzien i 4 dni 2072g szczęścia <3
    36 tydzien i 4 dni 2477g szczescia <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2016, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope, właśnie to trudno mi sobie wyobrazić, jak chodzić z brzuchem i słuchać tych wszystkich gratulacji, a wewnętrznie przeżywać dramat. Ja bym w takiej sytuacji chciała odizolować się od ludzi.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2016, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja po usg genetycznym: kość nosowa widoczna, nt: 1,71 mm. Wszystko inne w normie. Dzidzia ma 6,54 cm.

Mam wyniki wolnej bety i papp-a, ale na razie tylko w IU/l, a ja się na tym kompletnie nie znam, więc będę musiała czekać do następnego piątku :(

Hope_, IviQ, Kaśku lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2016, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_ mam nadzieję, że wszystko się ułoży i że to nie będzie nic poważnego.

• Karolina :* Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bede miala biopsje łożyska w poniedziałek. Ryzyko 1:197 dla trisomi 21 Buziaki dla wszystkich

f2wlo7esqzuxwfsr.png
    zem3e6ydilxbgffb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2016, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina trzymam kciuki! Na pewno wszystko będzie dobrze :)

Wysłany: 24 listopada 2016, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Asiek ❤❤❤

f2wlo7esqzuxwfsr.png
    zem3e6ydilxbgffb.png
  • Hope_ Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    -

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2017, 22:18

7v8rugpjlukgsvjv.png

Wysłany: 24 listopada 2016, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego biopsja ponieważ można ja wykonać wcześniej. Lece do polski 18.12. Rzadko widuje sie z rodzina ehhh i zrobienie amino tuz przed wylotem nie jest dobrym pomyslem. Może powód slaby ale tęsknię za rodzina dziadek ledwie ciagnie. Moja babcia nie poznala nawet mojego syna zmarla 2 tyg po porodzie. Dzidziuś raz widzial strasznie sie cieszy i juz czeka na spotkanie i tak o :(

f2wlo7esqzuxwfsr.png
    zem3e6ydilxbgffb.png
  • Carolina Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina trzymam kciuki ale wynik nie jest zły wierzę że będzie wszystko dobrze

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

27 tydzień 800g szczęścia <3
    34 tydzien i 4 dni 2kg szczęścia <3
    35 tydzien i 4 dni 2072g szczęścia <3
    36 tydzien i 4 dni 2477g szczescia <3
  • Ania B-y Nowa

Wysłany: 25 listopada 2016, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam kochane kobietki,
    wszystkie jesteśmy tu z obaw o nasze kochane brzuszkowe pociechy jak rowniez dlatego, że coś poszło nie tak.
    Jak wiele dziewczyn na różnych forach postanowilam opisać moje przeżycia dotyczące wyników pierwszych badan prenatalnych i wielkich obaw o wykonanie amniopunkcji by dodać otuchy i wesprzeć inne zrozpaczone dziewczyny w tych trudnych chwilach.
    Ja badania prenatalne robiłam w 13 tygodniu usg + test pappa, który miałam gwarantowany w pakiecie z racji wieku gdyż skończyłam 35 lat.
    Usg wyszło super ale po tygodniu zadzwonił genetyk z wynikami testu pappa i zawalił się mój świat. Wyszlo bardzo wysokie ryzyko trzech najczęstszych chorób genetycznych a zwłaszcza zespołu Downa bo 1/20.
    Możecie sobie wyobrazić co czułam, co przeszłam i jak płakałam.
    Powiedział mi wówczas ten genetyk że kieruje mnie na amniopunkcję, że ryzyko niskie i że mam się stawić w Matce Polce w Łodzi.
    Jednak gdy wypytałam jak to wygląda, odparłam że boję się ryzyka....a on wówczas, że są na rynku bardzo nowoczesne nieinwazyjne testy "Nifty" i "Harmony", które również w ponad 99% wykrywają lub wykluczają wady płodu aczkolwiek są bardzo drogie bo Nifty 2300zł a Harmony 2900zł.
    Lekarze powiedzieli, że ryzyko u mnie wyszło bardzo duże więc trzeba diagnozować dalej i dociekać czemu test pappa tak żle wyszedł.....
    Stwierdziliśmy z mężem, że amnio nie zrobimy bo ryzyko małe ale jest (nasza koleżanka straciła dziecko) i jedziemy na Nifty....
    W Genomed gdzie robiłam Nifty - super fachowa opieka i obsługa, godzinna rozmowa o naszej sytuacji i szczegółach wyników a potem tylko pobranie krwi i do domu .....i długie czekanie na wynik (do 9 dni).
    Po 7 dniach dostałam telefon, że wyniki wyszły dobre i wlasnie je do mnie wysyłają kurierem.
    Już w poniedziałek gdy odbiorę paczkę,dowiem się kogo noszę w brzuszku....czy chłopca czy dziewczynkę i poznam szczegóły wyników !
    Jednak każdy lekarz i genetyk powiedział mi, że moja ciąza już do rozwiązania musi być pod stałym nadzorem bo wynik testu pappa wyszedł źle z jakiegoś powodu, wady genetyczne zostały praktycznie wykluczone ale zły wynik może oznaczać podobno jakieś inne choroby dziecka, łożyska lub moje na późniejszym etapie ciązy...muszę więc na siebie uważać :) Jestem jednak dobrej myśli :) Kamień z serca spadł Nam po Nifty!
    Amniopunkcji nie mam zamiaru już robić bo nawet jeśli bylo by coś nie tak, to i tak nie zdecydujemy się na terminację.
    Opatrzność Boska czuwa nad moim maleństwem ! Wierzę i ufam, że wszystko będzie dobrze!
    Dr Dudarewicz powiedział mi, że konieczne jest zrobienie dobrego usg serca w 19 tygodniu ciąży, jednak wtydy on nie ma dla mnie terminu. Zapisałam się do niego na 22 tydzień ciązy ale czy to nie za późno ???
    Poczucie niepewności o stan zdrowia naszych bobasków zostanie zapewne w każdej z nas już do rozwiązania ale głowy do góry, musi być dobrze!

Trzymajcie się dzielnie kochane i pamiętajcie, że statystycznie tylko 3% kobiet ze złymi wynikami pappa rzeczywiście rodzi chore dzieci!
    Zyczę Wam wszystkiego co najlepsze, samych dobrych wyników badań i zdrowiutkich pociech ! Ania :)

• Marsylia Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2016, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiek z usg masz dobre wyniki. Trzymam kciuki żeby i takie były z papp-a.
    Karolina za ciebie też trzymam kciuki. Będzie dobrze, ryzyko wg mnie jest bardzo niskie.
    Hope mogę się tylko domyślać co przeżywasz. Gdzieś w necie, jak szukałam jakiś informacji o amnio, natknęłam się na pozytywne rozwiązanie podobnego przypadku jak twój. Teraz już pewnie go nie odnajdę.
    Ania gratuluję pozytywnego wyniku Nifty. Echo serca najczęściej wykonuje się między 19 a 24 tc, więc gdyby było za późno na to badanie, szukaliby dla ciebie jakiegoś miejsca w odpowiednim czasie. U mnie tak było z amniopunkcją - nie było miejsc, ale jeden z lekarzy powiedział, że mnie przyjmie "poza kolejką" i zarejestrowali mnie do niego. W sumie to cieszę się, że do niego trafiłam. Po raz pierwszy usłyszałam coś, czego chyba każda z nas w takiej sytuacji potrzebuje - że niezależnie od wyników i dalszej decyzji, gdyby te okazały się niekorzystne, nie zostanę sama, że otrzymam odpowiednie wsparcie od całego ich zespołu lekarskiego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2016, 14:38

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • MamaMiO Debiutantka

Wysłany: 25 listopada 2016, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marsylia tez mam termin na 18.04.2017 :)
    Czekam na wynik Amniopunkcji ma być w poniedziałek po 4 tyg
    Pozdrawiam Was wszystkie

MamaMiO
‹‹ 311 312 313 314 315 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ