Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyZieziulka wrote:No nic przespałam się z tym i chyba zrobię tak, że poczekam na USG połówkowe jak tam znowu wyjdą jakieś kwiaty to się zastanowię nad amnio lub testem Harmony lub NIFTY z tym, że to też podobno określa tylko prawdopodobieństwo ;/
One podają wynik z jakimś prawdopodobieństwem, ale nie ma to nic wspólnego z tym, co bada pappa.
Te testy badają krew pępowinową, selekcjonują DNA płodu, podają wynik z pewnym prawdopodobieństwem ponieważ te testy nie mają 100% pewnosci, jednka wynik prawidłowy należy uznać za prawidłowy. To nie jest wróżenie z fusów, ale skomplikowane badanie DNA płodu.Imię_Róży lubi tę wiadomość
-
IviQ wrote:mialam 1:98 a teraz mam zdrowego juz 13 miesiecznego juniora:)
Wierze w takie samo zakonczenie
Zieziulka, ja podeszlam do tego w ten sam sposob, czekam na polowkoweIviQ lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyojejku wrote:Zeziulka, poczytaj czym są badania nifty/harmony.
One podają wynik z jakimś prawdopodobieństwem, ale nie ma to nic wspólnego z tym, co bada pappa.
Te testy badają krew pępowinową, selekcjonują DNA płodu, podają wynik z pewnym prawdopodobieństwem ponieważ te testy nie mają 100% pewnosci, jednka wynik prawidłowy należy uznać za prawidłowy. To nie jest wróżenie z fusów, ale skomplikowane badanie DNA płodu.
A dziś mają dzwonić z wynikami ryzyka (usg+ pappa) i strasznie się denerwuję. -
nick nieaktualnyElaria wrote:No właśnie Annak pisała, że testy nipt nie badają DNA płodu tylko DNA łożyska i mogą wyjść tragiczne pomyłki, takie, jak u niej. A ona robiła i NIFTY i HARMONY i oba te testy praktycznie skazywały jej dziecko, tak wysokie ryzyko wyszło. Gdyby nie historia Annak, to już dawno zrobiłabym któryś z tych testów, ale teraz nie wiem, czy jest sens. Tyle pieniędzy, potem czekać na wynik, a na końcu i tak być skazanym na amnio.
A dziś mają dzwonić z wynikami ryzyka (usg+ pappa) i strasznie się denerwuję. -
ojejku wrote:Przy podwyższonym pappa 99% po amnio wychodzi, ze jednak pappa przekłamała - testy nifty/harmony mają diametralnie inną statystykę. Nie rozumiem zatem dlaczego robicie pappe, a nifty nie bo jeden przypadek na całą historię wątku wykazał przekłamany wynik - bo w łożysku jednak wada wystąpiła...
Odpowiedź jest bardzo prosta, bo Pappa miałam za darmo, a NIFTY kosztuje 2500 zł....Ja też uważam, że Pappa to dno, zrobiłam, bo mi lekarz zalecił (żałuje), mam skierowanie na amnio, myślę nad tymi odpłatnymi, ale zastanawiam się czy jest sens spłukać się z ponad 2 tys. a znowu dostać prawdopodobieństwo, że nie ma wady, a jak wyjdzie źle to i tak amnio i tak.
Elaria trzymam kciuki by u Ciebie było lepiej niż u mnie!Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2016, 12:02
⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡
🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc
-
nick nieaktualnyA powiedzcie mi Dziewczyny jak sprawa ma się z amniopunkcją? Jeżeli wynik Papp-a będzie do duszy, to dostaję skierowanie na amnio. Ale jeśli wizyta była prywatna, to wykonanie amniopunkcji też jest płatne? W jakiej kwocie? Wiem, że dopłaca się za przyspieszone wyniki.
-
Elaria, trzymam kciuki, zeby wszystko bylo dobrze
Ciezko jest zdecydowac co lepsze... Ja gdybym miala usg zle i papa zle to na pewno bym sie zdecydowala najpierw na Harmony a gdyby to rowniez pokazalo duze prawdopodobienstwo to bym sie zdecydowala na amnio
Jednak dwa usg na przeziernosc karkowa byly dobre wiec poczekam na kolejne badania
Kolejne USG mam 1.12 poprosze lekarza o bardzo dokladne ogladniecie maluszka
Drugie polowkowe 28.12 wiec ponownie zobacze co pokaze USG a pozniej zdecyduje
Staram sie myslec pozytywnie bo wierze, ze wszystko jest ok
IviQ robilas amnio lub nieinwazyjne padania po takim wyniku? -
Asiek2108 wrote:A powiedzcie mi Dziewczyny jak sprawa ma się z amniopunkcją? Jeżeli wynik Papp-a będzie do duszy, to dostaję skierowanie na amnio. Ale jeśli wizyta była prywatna, to wykonanie amniopunkcji też jest płatne? W jakiej kwocie? Wiem, że dopłaca się za przyspieszone wyniki.
Mi wyszedł średni wynik i od razu dostałam skierowanie na amnio. Robiłam wszytko w Medicover czyli prywatnie, a na skierowaniu mam na NFZ. Nie wiem ile kosztuje amnio odpłatnie, ale jak będziesz miała wskazania to Ci się należy na NFZ, można pewnie podejść do innego lekarza w razie jakby ten nie mógł wystawić. Za szybszy wynik czytałam, że coś między 300-600 zł zależy jaką techniką i gdzie.⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡
🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc
-
nick nieaktualnyZiezulka dziękuję, mam nadzieję, że ta wiedza do niczego mi się nie przyda
Nifty rozważamy przy złym Papp-a, ale nie ukrywam, że koszt jet sporyJednak jest to nieinwazyjna metoda, a to duży plus.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2016, 12:31
IviQ lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, myślę, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, które badanie lepiej zrobić.
To zależy od całej serii czynników: począwszy od najważniejszego, czyli CO dam nam odpowiedź z badania (co z nią zrobimy), poprzez analizę własnego przypadku (dotychczasowe wyniki innych badań - jakie są), aspekty psychologiczne (jak dużo potrzebujemy wiedzieć), skończywszy na kwestii finansowej (też, bądź co bądź, ważnej i czasem zaporowej).
Dlatego myślę, że każda para rodziców musi sama zastanowić się, co będzie dla nich najlepsze, choć pewnie wszystkie wolałybyśmy znaleźć tutaj jednoznaczną odpowiedź.
Zauważcie, że mamy tu u nas na wątku nietypowe przypadki:
- super USG + fatalna PAPPa + super Harmony = fatalna amniopunkcja
- super USG + super PAPPa + fatalne Nifty + fatalne Harmony = super amniopunkcja
Ale one oczywiście stanowią absolutną mniejszość. Większość przypadków z naszego wątku jest czysta i nieobarczona takimi dziwnymi uwarunkowaniami. W większości badania typu NIPT są i okazały się bardzo przydatne. Poza tym, ja zawsze mówię, że nie żałuję, że te badania zrobiłam. U mnie akurat wyszedł wynik fałszywie pozytywny, ale gdyby jednak przewidywana przez te testy choroba potwierdziła się potem w amnio, to tylko tym testom zawdzięczałabym tę wiedzę.
Dla trisomii testy NIPT są dość precyzyjne. A już w przypadku Zespołu Downa są one naprawdę bardzo precyzyjne. Oczywiście każda metoda niesie ze sobą jakieś ryzyko błędu. Nawet zwykła morfologia, którą robimy.
Co do kosztów amniopunkcji, to w Warszawie wahają się one mniej więcej od 1600 do 2500 zł, w zależności od tego, w jakim miejscu się je robi i czy bierze się wynik szybki FISH.
Być może w innych miastach wygląda to inaczej.
Uważam, że testy NIPT są dobrym rozwiązaniem, jeśli chce się uniknąć badań inwazyjnych, przy czym trzeba pamiętać o jednym - jeśli wynik testu NIPT wyjdzie zły, wówczas ZAWSZE trzeba sprawdzić na amniopunkcji, czy faktycznie tak jest, czy może był to błąd. Bowiem tylko amniopunkcja (i biopsja kosmówki) jest badaniem diagnostycznym.
To byłoby takie moje przesłanie na bazie własnych doświadczeń. Nie, żeby tych testów nie robić. Ale, żeby robiąc je, wiedzieć, że w tym złym wariancie nie są one absolutnie żadnym wyrokiem. Zresztą tak samo jest w przypadku USG i PAPPy. Ich zły wynik nic nie przesądza.Karolina :*, ojejku, Asiek2108, Elaria, Kaśku lubią tę wiadomość
-
Przez ten cały mój wywód zapomniałam napisać bardzo ważnej rzeczy, a mianowicie:
Megi_Ka,
Bardzo, bardzo serdecznie gratuluję!!
Cieszę się ogromnie z dobrego wyniku!
Dziewczyny wszystkie,
Niezmiennie jestem tu z Wami, czekam na wyniki, trzymam kciuki.
Naprawdę wiem, całą sobą wiem, co czujecie w tym oczekiwaniu, ale wiem też jak smakują łzy szczęścia, kiedy wreszcie otrzymuje się ten wymarzony dobry wynik. Odliczam dni do momentu, kiedy każda z Was poczuje ten smak.Asiek2108, Kaśku lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyojejku wrote:Przy podwyższonym pappa 99% po amnio wychodzi, ze jednak pappa przekłamała - testy nifty/harmony mają diametralnie inną statystykę. Nie rozumiem zatem dlaczego robicie pappe, a nifty nie bo jeden przypadek na całą historię wątku wykazał przekłamany wynik - bo w łożysku jednak wada wystąpiła...
Ps. z tego wszystkiego zapomniałam napisać, że dzwonił lekarz, akurat stałam przy kasie w sklepie (wrrr!) i powiedział, że PAPPA wyszła bardzo dobrze i nie kierują mnie na dalsze badania. Zapytałam, jakie to ryzyko wyszło, a on mówi, że dzwoni już z innego miejsca niż gabinet i cytuje z pamięci, ale coś koło 1:2500 dla ZD. Dla pozostałych dwóch ryzyko oczywiście jeszcze niższe. Trochę to moim zdaniem nieprofesjonalne, że mówi mi o wynikach nie mając ich przed sobą na papierze, bo mógł się przecież pomylić mnie z kimś innym! Mają mi przesłać wyniki pocztą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2016, 15:55
IviQ lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja też trzymam kciuki za dobre wyniki. Ja dziś pierwszy raz od początku ciąży wstałam w dobrym humorze i spokojna. Życzę Wam tego samego.
Napiszę też że osobiście polecam testy nieinwazyjne. Wiadomo że to bardzo duży wydatek dla większości z nas, ale uspokajają co jest bezcenne. Żałuję że chcieliśmy zaoszczędzić i zamiast Pappa nie zrobiliśmy od razu Harmony. Jeśli więc możecie sobie pozwolić finansowo to warto.
Powodzenia!IviQ lubi tę wiadomość
-
Amniopunkcję miałam 31.10.2016 informacja z wczoraj ze wyhodowali narazie 2 komórki (chyba dobrze zapamiętałam) i obie są prawidłowe. To jest podobno dobra wiadomość-słowa lekarza. Reszta hodowli słabo rośnie w piątek będą do niej zaglądać i w poniedziałek powinien być wynik. Także czekam pełna stresu
Usg z 12+5 dni
CRL 65 mm- 2,2 NT
Ale nieprawidłowy przepływ w DV wszystkie inne parametry w normie
Pappa zrobiona
Beta 0,902 mom
A Pappa 0,566 mom niby dobrze po Pappie ryzyko się zmniejszyło ale i tak było mniejsze niż 300 stad decyzja o Amniopunkcji
MamaMiO