Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Asiek Nie bralam zadnych lekow w ciazy i przed ciaza poza podstawowymi witaminami dla kobiet w ciazy bralam dodatkowe witaminami od 8 do 13tc ktore zapisal mi ginekolog
Ogolnie ryzyko wzroslo bo mam 38lat
Nie wiem co jeszcze jest brane pod uwage
Ja poronilam dwa razy:
pierwszy raz koniec grudnia 2015 ale przyczyna jest mi raczej znana
Drugi raz w marcu 2016 ciaza blizniacza jedno dziecko przestalo rosnac, zaczelam krwawic i cala ciaza sie nie utrzymala
Do tego bylam chora w ciazy ( porzadna grypa ktora trzymala mnie prawie 2 tygodnie )
Biore juz wszystko pod uwage co tylko mozliwe i wierze, ze wynik Harmony bedzie dobry... aby jeszcze tylko tydzien wytrzymac. Mam nadzieje, ze sie nie rozchoruje do niedzieli kiedy mam jechac na pobranie krwi, bo corka wlasnie zlapala jelitowke a wiadomo jak te cholerstwo jest zarazliwe
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKarolina :* wrote:Cześć dziewczyny. W piątek mialam usg genetyczne i przeziernosc wyszla 2.5 przy crl 5.5
kosc nosowa widoczna. Czekam do czwartku na wyniki papa i wizyte u specjalisty i bardzo się denerwuje
Spróbuj się uspokoić, poczytaj jakie wyniki miały tutaj dziewczyny i zobacz, ze to się właściwie prawie zawsze dobrze kończy, szczególnie w takim przypadku.
Będziesz chciała robić amniopunkcję, czy nifty/harmony?
-
nick nieaktualny
-
ojejku wrote:Karolina spokojnie, 2,5 to nie jest jeszcze zawyżony wynik. Poza tym jest ta nieszczęsna kość nosowa
Spróbuj się uspokoić, poczytaj jakie wyniki miały tutaj dziewczyny i zobacz, ze to się właściwie prawie zawsze dobrze kończy, szczególnie w takim przypadku.
Będziesz chciała robić amniopunkcję, czy nifty/harmony?
W ciąży z synkiem mialam propozycje aminopunkcji z uwagi na cysty. Jednak papa wyszedl dobrze i nie robilismy. Teraz pewnie tez zaproponuja. I nie wiem czy sie decydowac. Amino mam bezpłatnie mieszkam w Portugalii.
-
Elaria tak szybko to ja pewnie jeszcze tydzień czekania
Ja się trochę uspokoiłam, bo i tak raczej nie będę robić dodatkowych badań. Co ma być to będzie trudno. Chyba, że wyjdzie jakaś skrajna tragedia po Pappa czyli 1:50 to się zastanowię.
A z tym NT to przecież decydują dziesiętne milimetra, zależy to od sprzętu, jak ktoś zmierzy i od pozycji dziecka mój się źle ułożył i wyszło 2,2 mm i teraz nie wiem czy tak ma czy jest źle zmierzone.⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡
🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAsiek2108 wrote:Mi się już to USG dziś śniło, tak samo jak test. Chyba zaczynam wariować
Megi trzymam kciuki! Do którego tc można robić Nifty?
Nifty można od 10 do 24tc robić.
Elaira, to nie jest tak, że nifty określa ryzyko tak samo jak Pappa, Nifty po prostu nie ma 100% pewności a 99-98-98,5 w zależności o który fragment wyniku chodzi, a wynik faktycznie podaje się jako ryzyko, jednak mianownik ryzyka zależy od ilości wystąpienia krwi pępowinowej we krwi kobiety. Wynik prawidłowy należy uznać za prawidłowy i nie ma potrzeby robić amnio. Ale każdy podejmuje decyzję, czy decyduje się na nifty, czy na amnio. Są wypadki takie, że nie ma sensu robić nifty, bo obraz z usg wskazuje na spore ryzyko, wówczas zaleca się amnio. Jednak przy dobrym obrazie usg i podwyższonym ryzyku testu pappa ja bym jednak robiła nieinwazyjne badanie.
Aha - ja testu pappa wcale nie robiłam. Zrobiłam usg i nifty.