Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Megi_Ka wrote:Może już jutro będą... Mam nadzieję że do końca tego tygodnia. Teoretycznie do 14 dni, ale podobno tak się zabezpieczają na wypadek świąt w Niemczech bo tam jest wysyłana krew.
Aaa to szybko. Ja ide dopiero w czwartek i bede znala wyniki papa...
-
Cześć dziewczyny, dołączam i ja. Wczoraj upuściłam krwi na nifty, wynik mam ostać do przyszłego piątku. Miałam skierowanie na amnio ze względu na wiek. To czekanie na wynik jest stresujące...
Zyczę wszystkim samych pozytywnych wyników.ojejku, Karolina :*, IviQ lubią tę wiadomość
10.01.2017 r. połówkowe księżniczki;-) - 472g cudu:*
-
Ja mialam zle wyniki papa (1:109} usg wszystko dobrze
Zdecydowalismy sie z mezem na Harmony test
Mialam miec go wykonanego w niedziele ale w sobote zadzwonili z kliniki, ze nie doszedl im jeszcze zestaw do pobrania i musza przelozyc wizyte na za tydzien
Po dluzszym zastanowieniu dalismy sobie spokoj
1 grudnia mam usg prywatnie
28.12 w szpitalu polowkowe
Jezeli wyjdzie cos na usg co bedzie niepokoic lekarzy wtedy zdecyduje sie na Harmony
Wyniki nic by nie zmienily w mojej decyzji takze tylko i wylacznie jezeli kolejne usg nie beda prawidlowe zdecyduje sie na test
W poprzedniej ciazy nie wykonywalam testow, sugerowalam sie tylko dobrymi wynikami usg i teraz wybilam sobie z glowy zmartwienia w koncu to tylko prawdopodobienstwo 1;109 a z tego co w ogole wyczytalam to w Polsce normy sa zupelnie inne niz w UK takze zapominam o tym badaniu pappa i nie bede sie zadreczac.. Poczekam na kolejne usgojejku lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyImię_Róży wrote:Cześć dziewczyny, dołączam i ja. Wczoraj upuściłam krwi na nifty, wynik mam ostać do przyszłego piątku. Miałam skierowanie na amnio ze względu na wiek. To czekanie na wynik jest stresujące...
Zyczę wszystkim samych pozytywnych wyników.z naszą pomocą
Ja oddawałam próbkę we wtorek wieczorem, wynik był w piątek po południu, dzwoń do kliniki nawet po południu,. bp oni maja system z Genomedu, a Genomed wrzuca wyniki do późnych godzin popołudniowych2 grudnia szacuję, że będziesz miała wynik
Imię_Róży lubi tę wiadomość
-
Imię_Róży wrote:Cześć dziewczyny, dołączam i ja. Wczoraj upuściłam krwi na nifty, wynik mam ostać do przyszłego piątku. Miałam skierowanie na amnio ze względu na wiek. To czekanie na wynik jest stresujące...
Zyczę wszystkim samych pozytywnych wyników.
Trzymamy kciuki!Imię_Róży lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny mam wyniki....
I teraz mi powiedzcie co zrobiłbyście na moim miejscu, bo tak:
wolne b-hCG 5,511 MoM
PAPP-A 1,599 MoM
Ryzyko trisomi 21 podstawowe 1:731 skorygowane 1:394
I teraz w uwagach: wynik jest prawidłowy z uwagi, że jest powyżej 1:300, ale już w zaleceniach piszą tak: ze względu na wzrost ryzyka T21 po teście w stosunku do ryzyka podstawowego - rozważenie dalszej diagnostyki.
Lekarz dał mi skierowanie do szpitala na amnio, bo jak stwierdził nie może inaczej, bo jakby coś było nie tak to będzie na niego. I że to moja decyzja.
Od pierwszych tygodni ciąży łykam Dupka, bo plamiłam czyli ciąża nie jest za bardzo stabilna i teraz nie wiem, ryzykować i robić amnio czy nie robić, bo wynik w sumie jest ok?
Ogólnie mój lekarz podkreślił jakim głupim badaniem jest test Pappa i że go nie zleca jak USG jest ok, bo tylko robi zamęt, a ja sama chciałam to teraz mam.
⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡
🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc
-
Zieziulka nie robiła bym amnio przy takim wyniku. Mój lekarz co do pappa ma taką samą opinie. Mówi że ma cała masę pacjentek że złymi wynikami po pappa dobrymi po amniopunkcji
-
Też się skłaniam do takiej decyzji. Ale może się jeszcze skonsultuje, znalazłam, że przy szpitalu jest poradnia patologi ciąży może tam podjadę i zapytam o opinie.⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡
-
Lekarze boja sie odradzac amnio ze wzgledu na sytuacje jezeli cos bedzie nie tak nie chca ponosic odpowiedzialnosci
Ogolnie Twoj wynik jest dobry 1;300 na pewno przy takim wyniku nie poszlabym na amnio
Jezeli taki wynik nie dal by mi spokoju to poszlabym na nieinwazyjne badania ( niestety nie jes tanie ) ale przy wyniku 1;300 nie zaryzykowalabym nawet tego 1% poronienia po amniopunkcji
Ja mam 1:109 z wyniku pappa i pomimo pierwszej reakcji paniki to odrazu wiedzialam, ze nie zrobie amniopunkcji
Tak jak pisalam wyzej chcialam Harmony test ale wyszlo jak wyszlo przestalam sie denerwowac i czekam na kolejne usg polowkowe jezeli bedzie cos niepokojacego wtedy wykonam nieinwazyjne badania
-
Zieziulka wrote:Dziewczyny mam wyniki....
I teraz mi powiedzcie co zrobiłbyście na moim miejscu, bo tak:
wolne b-hCG 5,511 MoM
PAPP-A 1,599 MoM
Ryzyko trisomi 21 podstawowe 1:731 skorygowane 1:394
I teraz w uwagach: wynik jest prawidłowy z uwagi, że jest powyżej 1:300, ale już w zaleceniach piszą tak: ze względu na wzrost ryzyka T21 po teście w stosunku do ryzyka podstawowego - rozważenie dalszej diagnostyki.
Lekarz dał mi skierowanie do szpitala na amnio, bo jak stwierdził nie może inaczej, bo jakby coś było nie tak to będzie na niego. I że to moja decyzja.
Od pierwszych tygodni ciąży łykam Dupka, bo plamiłam czyli ciąża nie jest za bardzo stabilna i teraz nie wiem, ryzykować i robić amnio czy nie robić, bo wynik w sumie jest ok?
Ogólnie mój lekarz podkreślił jakim głupim badaniem jest test Pappa i że go nie zleca jak USG jest ok, bo tylko robi zamęt, a ja sama chciałam to teraz mam.
W zasadzie to prawie 1:400 tez bym chyba nie robila dalej...
Ja czekam do czwartku
-
No bo wynik podobno sam w sobie jest prawidłowy tylko, że to ryzyko wzrosło i w związku z tym jest podstawa do dalszych badań. Więc wychodzi, że norma normą, a porównanie porównaniem. Mam dość dzisiejszego dnia...⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡
-
Zieziulka wrote:No bo wynik podobno sam w sobie jest prawidłowy tylko, że to ryzyko wzrosło i w związku z tym jest podstawa do dalszych badań. Więc wychodzi, że norma normą, a porównanie porównaniem. Mam dość dzisiejszego dnia...
Ciesz sie z wynikow!! Sa ok!! Jesli sie denerwujesz zrob dodatkowe badania zeby spac spokojnieAle prawdopodobnie wyjdzie ze wszystko jest ok. Do jutra pewnie ochloniesz i spojrzysz na wyniki spokojniej
1:400 to naprawde malo
❤❤❤
-
nick nieaktualny
-
Zieziulka wrote:Mam jeszcze pytanie o ten progesteron czy któraś z Was ma jakieś potwierdzone informacje czy progesteron Duphaston przykładowo wpływa na wynik testu Pappa? Bo przewija się ten temat na forach, ale bez konkretów, że ktoś coś słyszał, że wpływa inny pisali, że brali dupka, a wynik testu ok, jakiś specjalista z kliniki pisał, że nie ma wpływu, ale im może zależeć by robić kolejne droższe badania. Może którejś z Was lekarz konkretnie powiedział ma czy nie ma?
[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek)))
-
Carolina wrote:Ja mialam zle wyniki papa (1:109} usg wszystko dobrze
Zdecydowalismy sie z mezem na Harmony test
Mialam miec go wykonanego w niedziele ale w sobote zadzwonili z kliniki, ze nie doszedl im jeszcze zestaw do pobrania i musza przelozyc wizyte na za tydzien
Po dluzszym zastanowieniu dalismy sobie spokoj
1 grudnia mam usg prywatnie
28.12 w szpitalu polowkowe
Jezeli wyjdzie cos na usg co bedzie niepokoic lekarzy wtedy zdecyduje sie na Harmony
Wyniki nic by nie zmienily w mojej decyzji takze tylko i wylacznie jezeli kolejne usg nie beda prawidlowe zdecyduje sie na test
W poprzedniej ciazy nie wykonywalam testow, sugerowalam sie tylko dobrymi wynikami usg i teraz wybilam sobie z glowy zmartwienia w koncu to tylko prawdopodobienstwo 1;109 a z tego co w ogole wyczytalam to w Polsce normy sa zupelnie inne niz w UK takze zapominam o tym badaniu pappa i nie bede sie zadreczac.. Poczekam na kolejne usgAgness27 lubi tę wiadomość
[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek)))
-
nick nieaktualny
-
Nieukowa wrote:Annak przeczytałam twoja historie. Wybacz ze się wtracam, jestem genetykiem z zawodu. Bardzo mnie zainteresowały rozbieżności w twoich wynikach, mogę na PW napisać ci o podobnych przypadkach do twojego i co może was czekać jeśli reszta badań wyjdzie prawidłowa... juz teraz mogę ci napisać, żebyś sprobowala skontaktowac się z genetykiem klinicznym bez względu na wynik tego badania na który czekasz...
Witajcie dziewczyny
Witam Nieukowa
Miałabym do Ciebie pytanie w związku z amniopunkcja ale niestety nie mogę Ci wysłać pierwsza wiadomości
Jestem tu pierwszy raz i dopiero ogarniamto wspaniałe forum
PozdrawiamWiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2016, 07:49
MamaMiO -
No nic przespałam się z tym i chyba zrobię tak, że poczekam na USG połówkowe jak tam znowu wyjdą jakieś kwiaty to się zastanowię nad amnio lub testem Harmony lub NIFTY z tym, że to też podobno określa tylko prawdopodobieństwo ;/⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡