Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny najcudowniejsza wiadomośc!!
Przyszły mi wyniki NIFTY- wszystko PRAWIDŁOWE!!! Jestem najszczęśliwsza na świecie!!!Margaret.Se, Cassie 65, Karolina :*, Basha, triti, Emma1, Marsylia, Asiek2108, ojejku, Zieziulka, efta, megi78, Lolka27, Est, mandy11, Ylya lubią tę wiadomość
-
Kolejny cudowny wynik! Super Maria!
dziewczyny jak Wam zazdroszcze:)
Ile czekalas doklasnie na wynik? -
No właśnie już nie chcę się denerwować, ale to co ona mi wtedy powiedziała... Nawet już nie chcę do tego wracać.
Czekałam tylko 5 dni roboczych. (Tylko i aż- najgorszy czas w moim życiu). Ale jestem dowodem na to, że przy 50% szans może być wszystko ok - chociaż nie wiem skąd ona wzięła te 50%, bo mi to "z głowy" podała. Lekarz pierwszu wyliczył 1:109 - i tak wysokie, ale do 1:2 to daleko. -
Racja, nie ma co już. Ale chyba jej nie polecisz co nie?
Najważniejsze, że mamy to już za sobą!
Straszni są tacy lekarze..jak można? Tak Jak lekarz od Bashy jej powiedział, że ryzyko 1:700 to raczej kiepski wynik.. ;/
No skąd Ci ludzie się urwali?! Albo aż tak wszystko mają w dupie byleby naciągnać na NIFTY żeby mieć z tego kasę. Będą się smażyć w piekle za takie coś! -
Cassie65, Maria91,
GRATULUJĘ DZIEWCZYNY !!!!
Maria91 jakie wyszły parametry ?
Kurczę, usiedzieć nie mogę wszystko mnie swędzi !!!! Zaczynam się drapać i jeszcze gorzej. Macie jakieś sposoby ? Olejków żadnych nie mogę bo jest jeszcze gorzej już nie wiem czym się smarowaćNT 1,7 beta hcg 26,7 = 0,560 mom pappa 1,360 = 0,655 mom, NF 6,45, pępowina dwunaczyniowa;
cukrzyca ciążowa,niedoczynność tarczycy; cc węzeł prawdziwy na pępowinie;
NIFTY = OK HARMONY = OK
-
Basha wrote:Dziewczyny, doradzcie mi, bo nie wiem, co robić. Jakies 2 tyg temu odebrałam wyniki Papp-a. Dla trisomii 21 i 18 były dobre, a dla trisomii 13 ryzyko podstawowe było 1:3800 a skorygowane 1:709. Na usg wszystko było ok, NT 1,4, pepowina ok, kość nosowa obecna. Jedynie FHR 184 ud/min, ale lekarz powiedział, że też w porządku bo dziecko się ruszało bardzo. Najpierw sie przestraszyłam, ze wynik jest gorszy, ale potem pomyslałam, ze 1:709 to całkiem niezły wynik i nawet o tym nie myślałam.
Wczoraj byłam na wizycie kontrolnej i lekarz stwierdził, że skoro ryzyko skorygowane jest większe niż podstawowe to jest duża szansa, że dziecko jest chore i powinnam zrobić albo biopsję albo nifty.
Nie wiem teraz co o tym mysleć. Czy jest mozliwe ze na usg nic nie widać, przecież zespół Patau może powodować tyle wad, że chyba powinno cos na niego wskazywać?
Nie wiem, czy robić to nifty albo biopsję, czy isc do innego lekarza na konsultację, a jesli tak, to do jakiego? Czy czekać do usg połówkowego za miesiąc i wtedy ewentualnie mysleć o dalszych badaniach?
Mój M. mówi, żeby nie robić żadnych dodatkowych badań, ale boje się, ze do konca ciazy będę sie tym martwiła.
Może to dla Ciebie :
Aktualnie trwają badania nad strategiami skriningu zależnego opartego początkowo na teście CST, którego wyniki pośredniego ryzyka będą korygowane nie za pomocą dokładniejszego wieloparametrowego USG tylko dzięki testom wysokiej czułości opartych na izolowaniu DNA płodu z krwi ciężarnej (NIPT, NIFTY). Z uwagi na wysoki koszt oznaczeń wysokiej czułości żaden system opieki zdrowotnej nie jest w stanie aktualnie ich zrefundować. Dlatego zastosowanie w formie strategii zależnej może stać się powszechniejsze. Pamiętajmy, że testy NIPT, NIFTY wykazują czułość powyżej 99% przy wskaźniku wyników fałszywie podejrzanych rzędu 0.2% dla trisomii 21. Te testy mają jednak ograniczenia zastosowania u pacjentek z bardzo niskimi poziomami PAPP-A oraz u kobiet otyłych. Dlatego dla skriningu w kierunku trisomii 18 i trisomii 13 wieloparametrowe USG jest bardziej wydajne.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2017, 07:58
NT 1,7 beta hcg 26,7 = 0,560 mom pappa 1,360 = 0,655 mom, NF 6,45, pępowina dwunaczyniowa;
cukrzyca ciążowa,niedoczynność tarczycy; cc węzeł prawdziwy na pępowinie;
NIFTY = OK HARMONY = OK
-
Cassie, Maria gratuluję wyników :*
Wiktoria zrobiła kolejny mały wielki krok. Oddycha samodzielnie, potrzebuje jedynie podawania tlenu do inkubatora
[CIACH]
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2017, 22:55
Cassie 65, Margaret.Se, Asiek2108, Another, Zieziulka, pff_prl, Karolina :*, Lolka27, ojejku, Est lubią tę wiadomość
-
Marsylia jejka jaka Wiki piekna jest:) taka silna z niej dziewczynka<3
super:)
Cassie wiem ze zaraz musi być mój wynik ale ja już obgryzam paznokcie z nerwów hehe -
Maria91 wrote:Czekałam tylko 5 dni roboczych. (Tylko i aż- najgorszy czas w moim życiu). .
jakim cudem tak szybko? zazdroszczę? dzwoiłas i dopytywałaś czy sami tak szybko podali?
6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna2 IUI
3IUI grudzień 2016serduszko bije
pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
-
Gratuluję dziewczyny! Teraz już pozostaje cieszyć się ciążą
Ja od dwóch dni piorę i prasuje ubranka, bo mi teściowa 3 wielkie torby naznosiła ;p
Marsylia widać, że Wiktoria przybrała na masie,wygląda super! Są jakieś perspektywy w najbliższym czasie na wyjście do domu?⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡
🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc
-
tez sie zdziwilam ze 5 dni. Mi mowili ze to musi trwac 9, ze nie da sie przyspieszyc procedur badawczych. Moze Biolog chce nam wyjasnic od czego zalezy ten czas oczekiwania i czy rzeczywiscie moze byc on rozny u roznych osob. Moze to zalezy od ilosci wyodrebnionego wolnego DNA plodu.
Marsylia, masz cudna dziewczynke.Emma -
Basha myśle ze przy ryzyku 1:700 badania genetyczne nifty czy amnio nie są potrzebne tym bardziej ze tu chodzi o t13 która do 20 tyg powinna śniło wyjść na usg. Ja mam 1:500 a żaden lekarz się tym zupełnie nie przejmował tylko zwracało uwagę na t18 gdzie jest 1:118 a przy moim wieku 27 lato duże ryzyko.
Kolejny już 4 lekarz zobaczył wynik nifty i powiedział ze nie mam się czym martwić i będzie Ok. Mialam dziś dziewczyny połówkowe i maluch idealnie jest zdrowy. Nie ma absolutnie żadnych wad i myśle ze już mogę coraz bardziej odetchnąć. Przy t18 i t13 by coś już wyszło a tym bardziej przy triploidi. Lekkich wad nie uwzględniam bo naprawdę bobas wyglada książkowo Wiec jest już na maksa pozytywnie nastawionanaprawę spad mi kamień z serca. Tego również wam życzę. Teraz czeka mnie doppler w 30 tyg ale mam zamiar jeszcze iść na to 3D czy 4d jakoś w 24 tygodniu żeby sobie jeszcze dokładnie pooglądać malucha u 5 specjalisty Wiec będę miała już naprawdę pewność
myśle ze teraz już z górki
pozdriwwma was mocno.
Karolina :*, Cassie 65, Asiek2108, Margaret.Se, Marsylia, Dagmarekk lubią tę wiadomość
Ryzyko
T18: 118
T13: 506
Usg idealne. Kość nosowa widoczna, organy idealne, serce 168
Pappa
Bhcg 0,355 mom
Białko 0,202 mom
NIFTY wynik prawidłowy : zdrowy synek
Usg połówkowe: prawidłowe, serce, kręgosłup, mózg wszystkie parametry idealne.