X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Martins1988 Znajoma

Wysłany: 31 marca 2017, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annak ogromne gratulacje!!! ❤️❤️❤️

Ja również muszę przekazać dobre wiadomości

23.02.2017 córcia. 37tc. 2220g

Z Pappa Zespół Downa
    Nifty Zespół Turnera
    Amniopunkcja i qf-pcr Trisomia x

Kilka razy wstawiałam tu dziś długi opis ale za każdym razem ucinali mi wiadomosc wiec tak w skrocie

Marsylia, triti, Karolina :*, Ylya, Asiek2108, Margaret.Se lubią tę wiadomość

• fo09czka Ekspertka

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ryzyko t21 1 1:598 ( podstawowe 1:621) przy fhr 172, NT 2,2 crl 62, bhcg 1,245 mom pappa 0,55.
    Przy Fhr 184 ryzyko t21 1:340
    Także bardzo dużo w tym przeliczeniu zależy od fhr.
    Także jak widać te ryzyka są wartością iście statystyczna

bebloszka90 lubi tę wiadomość

34bwgzu3qov4higv.png

ex2bupjyy1j7l7t7.png

Nasza Córeczka Marysia 03.09.2014 [*] - 9tc
    Aniołek 29.12.2014 [*] - 8tc ciąża pozamaciczna

• fo09czka Ekspertka

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I której liczbie wierzyć, gdy inny lekarz wprowadził do algorytmu dane z usg ( pośrednie tzn u mnie wychodziło NT od 1,65 do 2,17 i crl od 62 do 64,3) wyniki były zupełnie inne i bądź tu mądry. A właśnie na podstawie Pappy kierują nas na nifty i amino, także coraz mniej ufam pappie a dokładnie niektórym lekarzom którzy je wykonują

34bwgzu3qov4higv.png

ex2bupjyy1j7l7t7.png

• fo09czka Ekspertka

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anak, Martinis gratulacje!!!!!!!!!!!

34bwgzu3qov4higv.png

ex2bupjyy1j7l7t7.png

• triti Ekspertka

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimo częstych wyników fałszywie pozytywnych testów pappa - uważam, że są potrzebne. Nawet ten cały stres związany z dodatkowymi badaniami pewnie ma się nijak to wiadomości o chorobie po porodzie - zwłaszcza kiedy kobieta zdecydowana jest na terminację.
    A dodatkowo to wszystkie które tu piszemy jesteśmy pewnie tą grupą, która znajduje się w tych kilku % pomyłek.
    U mnie pappa wyszło dobrze bo ryzyko zmalało z podstawowego coś około 1:120 do 1:2500. Ale tak z perspektywy kolejnych badań = połówkowych to wolałabym żeby pappa wyszedł źle miałabym amnio za sobą i już bym się nie stresowała do końca :)

NT 1,7 beta hcg 26,7 = 0,560 mom pappa 1,360 = 0,655 mom, NF 6,45, pępowina dwunaczyniowa;
    cukrzyca ciążowa,niedoczynność tarczycy; cc węzeł prawdziwy na pępowinie;
    NIFTY = OK HARMONY = OK
    74diupjy62v7xsdv.png
  • Karolina :* Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martins gratulacje!!!!

Ja juz końcówka ciazy!! Doczekać sie juz nie moge!!

triti lubi tę wiadomość

f2wlo7esqzuxwfsr.png
    zem3e6ydilxbgffb.png
  • Martins1988 Znajoma

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Triti

Powiem szczerze że mimo iż przeszłam przez wszystkie te badania, zarówno nieinwazyjne jak i amniopunkcję i wydawać by się mogło ze już wiedziałam na czym stoję ( trisomia x,której nie traktujemy w ogóle jako choroby i nawet lekarze w szpitalach mi mówili ze to żadna wada) to do końca mnie prześladowały myśli czy po urodzeniu nie okaże się coś gorszego (mimo ze u nas na usg było idealnie od początku). I może to głupie, ale przyznam ze od razu jak mi dali małą przy cc to patrzyłam pod katem tego wszystkiego co nam wróżyli...

Na szczęście z moją malutką Gretą jest wszystko w porzadku. Jest śliczna i kochana.
    Jako ze w pierwszej ciazy z synkiem miałam rzucawkę (ostatnia faza zatrucia ciążowego )tym bardziej dziękuje losowi ze wszystko tak dobrze się skończyło bo cała ciąże tez musiałam kontrolować czy nie pojawia się nadciśnienie i białkomocz.

Dziś uwierzyć nie mogę ze jeszcze kilka miesięcy temu nie wiedziałam co się wydarzy. Czy dane mi będzie poznać moją córcię...
    Myśle ze wkrótce i Ty będziesz się z tego wszystkiego śmiała

triti lubi tę wiadomość

• Martins1988 Znajoma

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fo09czka Dziękuje
    Karolina :* na kiedy masz termin?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2017, 14:50

• Ylya Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annak, Martins, ogromne gratulacje!!!

Mam pytanie do dziewczyn, które miały prawidłowy wynik NIFTY. Czy u którejś z Was pojawiło się zdanie na wyniku (teoretycznie bardzo dobrym), że:

"Podwyższone ryzyko trisomnii w teście PAPP-A może wynikać z obecności chorób genetycznych innych niż oceniane w NIFTY i wymagac dalszej diagnostyki, w tym inwazyjnej, bez względu na wynik NIFTY"

?

Dodam, że test PAPP-A nie podwyższył mi ryzyka trisomnii, a zaniżył (wyjściowe 1:64, po USG i PAPP-A 1:1280). Dlatego nie rozumiem, o co to chodzi w tym zdaniu i czy się nim przejmować... Miała tak któraś?

hashi, mthfr a1298 c, (*) 16.X.14 5/6tc, IUI 19 X 2016 :-( , IUI 14 XII 2016 :) synek Dawid urodzony 9.9.2017 <3
  • Dagmarekk Koleżanka

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ylia ja robiłam nifty ze względu na wysokie nt i nie miałam takiego zapisu tylko że test nie wyklucza innych chorób genetycznych niż badane aneuplodie w nifty. Swoją drogą nie rozumiem o jakie wysokie ryzyko chodzi u Ciebie skoro Co papa zmniejszyło ryzyko. Może osoba wypełniająca ankiete wpisała odwrotne wartości,ze po pappa miałaś 1:64 bo to faktycznie bez sensu.

Ylya lubi tę wiadomość

• Ylya Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, Dagmarku, że napisałaś. No własnie to zdanie mnie denerwuje a w Genomedzie już nie odbierają telefonów. I tak zamiast się uspokoić to znowu rozkminka cały weekend będzie.

hashi, mthfr a1298 c, (*) 16.X.14 5/6tc, IUI 19 X 2016 :-( , IUI 14 XII 2016 :) synek Dawid urodzony 9.9.2017 <3
  • Emma1 Przyjaciółka

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ylya, tez kompletnie tego nie rozumiem, pappa powyzej tysiaca to nie wysokie ryzyko, wyglada to na pomylke. U mnie tez byl komentarz ale typu: "wobec niskiego ryzyka aneuploidii nalezy wziac pod uwage inne mozliwe przyczyny podwyzszonego NT (3 mm)". Dodam, ze moje ryzyko po USG bylo 1:55 (ze wzgledu na NT i wiek bo kosc nosowa i przeplywy w normie). Po tescie pappa 1:70 ale tej informacji genomed nie mial bo test robilam po badaniu usg jednoczesnie czekajac na wyniki testu pappa. Tak wiec przy moim ryzyku nie ma nawet informacji o potrzebie wykonania badan inwazyjnych, mowa o wykluczeniu innych wad niz aneuploidie czyli min.wady serca ( dlatego robilam tez echo serca i tez w normie). Mysle ze mozesz napisac maila z zapytaniem bezposrednio do laboratorium Genomedu (jesli noe odbieraja telefonu). Mi odpisali natychmiast. Chcesz adres?

Ylya lubi tę wiadomość

Emma
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martins Twoja historia jest zdumiewajaca! Wspaniale że wszystko dobrze się skończyło! Serdeczne gratulacje!

T21 po USG 1:3862, po Pappa 1:269.
    Amniopunkcji- Zdrowa dziewczynka
    0S32p2.png
  • Ylya Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma1 wrote:
    Ylya, tez kompletnie tego nie rozumiem, pappa powyzej tysiaca to nie wysokie ryzyko, wyglada to na pomylke. U mnie tez byl komentarz ale typu: "wobec niskiego ryzyka aneuploidii nalezy wziac pod uwage inne mozliwe przyczyny podwyzszonego NT (3 mm)". Dodam, ze moje ryzyko po USG bylo 1:55 (ze wzgledu na NT i wiek bo kosc nosowa i przeplywy w normie). Po tescie pappa 1:70 ale tej informacji genomed nie mial bo test robilam po badaniu usg jednoczesnie czekajac na wyniki testu pappa. Tak wiec przy moim ryzyku nie ma nawet informacji o potrzebie wykonania badan inwazyjnych, mowa o wykluczeniu innych wad niz aneuploidie czyli min.wady serca ( dlatego robilam tez echo serca i tez w normie). Mysle ze mozesz napisac maila z zapytaniem bezposrednio do laboratorium Genomedu (jesli noe odbieraja telefonu). Mi odpisali natychmiast. Chcesz adres?

bardzo chętnie poproszę! Napiszę od razu.
    Ja zrobiłam NIFTY bo mam 41 lat. Niby USG i PAPP-A wyszło OK ale dwóch lekarzy mi mówiło, że znają przypadki, że rodzą się zdrowe dzieci z ZD, tzn USG ani PAPP-A nie wychwytuje nieprawidłowości, gdy są wady niewielkie. Więc dla pewności postanowiliśmy to zrobić.

• Martins1988 Znajoma

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ylya

Te wszystkie dopiski w wynikach Nifty są głównie ochrona dla Genomedu.
    Zabezpieczają się na wszelki wypadek,gdyby okazało się że się pomylili...

Tak było u mnie. Pod wynikami było zdanie ze wynik może być fałszywie pozytywny ze względu na mozaicyzm łożyskowy itd
    I ze zaleca się badanie inwazyjne

Kiedy amniopunkcja wykazała ze Nifty się pomylił Genomed bronił się właśnie tym co napisał pod wynikami. Ze zapewne to kwestia mozaicyzmu łożyska. Czy faktycznie tak było niestety się nie dowiem. Ale te wszystkie przypisy są po to by mogli się wymigać od ewentualnego odszkodowania,które kiedyś wypłacali.

• Dagmarekk Koleżanka

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martins u mnie na wyniku Nifty nawet słowa nie ma o badaniach inwazyjnych. Ale może u Ciebie tak było, bo jednak miałaś nieprawidłowy wynik? Bo po co proponują na stronie swoje badanie jako alterenatywę do badań inwazyjnych jak i tak by je zalecali, bez sensu.A ten dopisek o mozaicyzmie i innych przyczynach ewentualnych fałszywie pozytywnych wyników być musi, właśnie jako zabezpieczenie. Odszkodowanie było wypłacane jak próbki jeździły do Honkongu.

• triti Ekspertka

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martins1988 wrote:
    Triti

Powiem szczerze że mimo iż przeszłam przez wszystkie te badania, zarówno nieinwazyjne jak i amniopunkcję i wydawać by się mogło ze już wiedziałam na czym stoję ( trisomia x,której nie traktujemy w ogóle jako choroby i nawet lekarze w szpitalach mi mówili ze to żadna wada) to do końca mnie prześladowały myśli czy po urodzeniu nie okaże się coś gorszego (mimo ze u nas na usg było idealnie od początku). I może to głupie, ale przyznam ze od razu jak mi dali małą przy cc to patrzyłam pod katem tego wszystkiego co nam wróżyli...

Na szczęście z moją malutką Gretą jest wszystko w porzadku. Jest śliczna i kochana.
    Jako ze w pierwszej ciazy z synkiem miałam rzucawkę (ostatnia faza zatrucia ciążowego )tym bardziej dziękuje losowi ze wszystko tak dobrze się skończyło bo cała ciąże tez musiałam kontrolować czy nie pojawia się nadciśnienie i białkomocz.

Dziś uwierzyć nie mogę ze jeszcze kilka miesięcy temu nie wiedziałam co się wydarzy. Czy dane mi będzie poznać moją córcię...
    Myśle ze wkrótce i Ty będziesz się z tego wszystkiego śmiała

LICZĘ NA TO, ŻE ZA JAKIEŚ 5 TYGODNI BĘDĘ NAJSZCZĘŚLIWSZĄ PODWÓJNĄ MAMĄ NA ŚWIECIE :) a z siebie i moich panicznych lęków będę się już tylko śmiała !!!!

Napisz kochana jak będziesz miała chwilę jak malutka ? Szybko wyszłyście do domu ? Dlaczego cc i w 37t ? I jak rozwijała się malutka bo u nas też problem z wielkością - w 31+6t waga 1500 ale brzuszek i nóżki zwalniają .... mam nadzieję, że przez pępowinę.

ZDRÓWKA ŻYCZĘ DLA WAS :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2017, 22:08

NT 1,7 beta hcg 26,7 = 0,560 mom pappa 1,360 = 0,655 mom, NF 6,45, pępowina dwunaczyniowa;
    NIFTY = OK HARMONY = OK
    74diupjy62v7xsdv.png
  • triti Ekspertka

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ylya,

może to pomyłka, a może zaczynają dopisywać taką formułkę.

U mnie tego nie ma.
    Wynik, interpretacja i uwag brak.
    Na samym dole informacje ogólne.

NIFTY = OK HARMONY = OK
    74diupjy62v7xsdv.png
  • Martins1988 Znajoma

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś

Triti
    Ja w 29tc byłam na III usg prenatalnym. I wtedy mała ważyła 1300g. Czyli prawidłowo. Później byłam w 32tc+4 i już wtedy pojawił się problem, obwód brzuszka i kości udowej był 2-3tygodnie mniejszy. Waga 1480g. Lekarka wysłała mnie wtedy do szpitala żeby zapobiegawczo podali mi sterydy na płucka . W 35tc byłam znów w szpitalu na kontroli i wtedy mała ważyła 1800g. W tętnicy pepowinowej był zwiększony opór stad mała nie otrzymywała ode mnie składników odżywczych. Moja ginekolog chciała bym od 37tc była już w szpitalu do rozwiązania,ze względu tez na historie rzucawki z mojej pierwszej ciazy. Miałam jeszcze około tygodnia poleżeć ale Pani ordynator stwierdziła ze nie ma sensu przeciągać bo córa i tak już dużo nie przybierze. Następnego dnia,w 37+1 miałam cc. 12h przed dostałam zastrzyk przypominający ze sterydami. W czwartek urodziłam, w pon nas puścili do domku z wagą 2040g. Dziś mała ma 5tygodni i 3kg. Od początku była ze mną i wszystko było ok. Musimy jedynie być pod okiem poradni neonatologicznej z racji niskiej wagi :)

• Emma1 Przyjaciółka

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ylya e- mail: [email protected]
    Martins, tu nie chodzi o formule, w ktorej mowa o mozaicyzmie macicy i spowodowanym tym ryzykiem bledu. Ale o zdanie, ze Ylya miala wysokie ryzyko po tescie pappa- a ryzyko miala ponad tysiac! Wyglada na to, ze lekarz wysylajacy podanie blednie wpisal dane badz genomed ryzyko wyjsciowe potraktowal jako glowne nie biorac pod uwage skorygowanego. Warto to wyjasnic. Z reguly przy prawidlowym wyniku Nifty nie zalecaja badan inwazyjnych w opisie, dalsza diagnostyke owszem ale nie amnio.
    Gratuluje coreczki, ladne imie Greta.

Emma
‹‹ 367 368 369 370 371 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ