X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • triti Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2017, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie65,
    dziękuję :)
    teraz to już chyba nie ma znaczenia tym bardziej, że chodzę do dwóch i powiedzmy wielkości jakoś się "pokrywają"....
    Ale wściekła jestem bo ten Wrocław to taki zaścianek, że szok !!!!
    Ale tego dowiadujesz się dopiero jak pojawia się problem.... Warszawa, Łódź i Śląsk tam można znaleźć specjalistów ale nie u nas !!!!
    Nawet z tym karkiem - ten mój prowadzący - nie nie on nie bada.... no tak biorę usg córeczki sprzed około 6 lat i mam zaznaczone - chyba 2,2mm no to bada czy nie jak mogę mu ufać jak mnie okłamuje?).
    Z córeczką wszystko było w porządku więc nie miałam steresa (swoją drogą miałam bardzo długo plamienia i to był cały stres w ciąży).

Carolina,
    a jak u Ciebie z brzuszkiem bo u mnie też jest do tyłu :( ile waży maluszek i jakie fl ma ?

NT 1,7 beta hcg 26,7 = 0,560 mom pappa 1,360 = 0,655 mom, NF 6,45, pępowina dwunaczyniowa;
    cukrzyca ciążowa,niedoczynność tarczycy; cc węzeł prawdziwy na pępowinie;
    NIFTY = OK HARMONY = OK
    74diupjy62v7xsdv.png
  • triti Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2017, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ursa_Major wrote:
    Ach jak ja Wam dziewczyny zazdroszczę tego NIFTY. Mi już pobrali 2 razy krew i za każdym razem za mało DNA dziecka. (robiłam w 12 i w 14 tygodniu). Co prawda z USG u mnie nie było wskazań, ale chciałam zrobić dla mojego świętego spokoju. Więc teraz muszę jakoś w spokoju dotrwać do 5 maja, bo wtedy mam połówkowe USG. Ale staram się nie nakręcać, chociaż wcale nie chciałam być w tym wybranym 1% kobiet u których nie da się przeprowadzić tego badania…

A oddali Ci kasę ?
    Jeżeli tak to spróbuj jeszcze raz !!!! Za jakie 2 tygodnie tym razem Harmony czy jakiś inny. Co Ci szkodzi :)

NT 1,7 beta hcg 26,7 = 0,560 mom pappa 1,360 = 0,655 mom, NF 6,45, pępowina dwunaczyniowa;
    NIFTY = OK HARMONY = OK
    74diupjy62v7xsdv.png
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Triti może przez te 6 lat coś się pozmieniało z tym fałdem. Może właśnie stwierdzili, że mierzenie go nie ma sensu dlatego Twój lekarz już tego nie bada

T21 po USG 1:3862, po Pappa 1:269.
    Amniopunkcji- Zdrowa dziewczynka
    0S32p2.png
  • Karolina :* Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolina wrote:
    Podczytuje Was cały czas i trzymam kciuki za te co jeszcze czekaja na wyniki i za te ktore juz je maja aby reszta ciąży minela bezstresowo :)
    Ja juz niebawem zobacze mojego synka i wierzę, ze bedzie wszystko ok. Wszystkie usg wychodziły prawidłowo a pezy ostatnim 33tc i 4 dni brzuszek maluszka nie urósł do odpowiednich wymiarów

Karolina czy ja dobrze pamietam, ze jestes z Portugalii? Czy cos mi sie pokrecilo

Tak jestem w portugalii :)

f2wlo7esqzuxwfsr.png
    zem3e6ydilxbgffb.png
  • Carolina Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Triti fl na 33 tc i 4 dni maly ma fl 60.3mm a brzuszek AC 282.9
    Niby wszystkie pomiary mieszcza sie w granicach ale AC spadlo malemu w centylach ( obwod brzuszka za mało urósł) i spadl z okolo 85 centyla na 50 centyl i stad panika lekarzy ( mieszkam w UK )

Karolina czy mogę dodać Cie do przyjaciółek? Miała bys czas odpowiedzieć mi na kilka pytań ( mam męża portugalczyka ale mieszkamy w UK ) :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2017, 00:22

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

27 tydzień 800g szczęścia <3
    34 tydzien i 4 dni 2kg szczęścia <3
    35 tydzien i 4 dni 2072g szczęścia <3
    36 tydzien i 4 dni 2477g szczescia <3
  • Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2017, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziwnie z tym NT bo w Pl norma jest niby 2.5 a w UK już w ogóle 3.5 w ogóle skąd Ci przyszło do głowy że coś jest nie tak? Ja miałam NT 1.9 lekarz zaokrąglil do 2.0 tak wpisał widocznie Fo pomiarów pappy też. Dziś wymarzone, książkowe połowkowe i nie zamierzam twierdzic nawet przez chwilę, że jest inaczej bo co się się miałam nastresowac w tej ciąży już się nastrrsowalam. Bite 2 miesiące. Ale już koniec i nie wracam do tego:) Z resztą po co?! Lekarz nie dał mi nawet cienia wątpliwości że coś może być źle :)
    Widomo trzeba być czujnym ale wszytko ale nie popadajmy przy tym w panikę!

triti lubi tę wiadomość

0S32p2.png
  • Emma1 Przyjaciółka

Wysłany: 30 marca 2017, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Triti, a co sadzisz o Corfamedzie? Czy bylas tam kiedys? Ja zawsze jak odwiedzam Polske to tam wstepuje. Dr Barcikowskiego chwale.Ma certyfikaty, doswiadczenie, odpowiada na wszystkie pytania. Moze sprobuj jesli wciaz nie mozesz trafic na odpowiedniego lekarza.

Emma
  • annak Autorytet

Wysłany: 31 marca 2017, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny,

Bardzo dawno mnie tu nie było, już praktycznie w ogóle się nie udzielam, ale podczytuję Was od czasu do czasu.
    Cieszę się, że przybywa nam na tym wątku pozytywnych wyników testów. Życzę Wam zawsze i niezmiennie, abyście dostawały tylko takie dobre wiadomości.

A piszę dziś do Was, żeby podzielić się najpiękniejszą wiadomością w życiu.

Dwa tygodnie temu przyszła na świat moja córka. Trochę przed terminem (36t3d), ale i tak silna (2995 g, 53 cm, 10/10 Apgar) i przede wszystkim... zdrowa!
    Piszę o tym, bo przez długi czas byłam częścią tego wątku, czerpałam od Was wsparcie, dzieliłam się swoimi doświadczeniami i byłam jednym z tych nietypowych przypadków, które przewinęły się przez to forum.
    Dlatego tak bardzo mi zależało, aby przekazać Wam, że po tej trudnej drodze, jaką (mimo wszystko) jest ciąża, po zmaganiach z testami, badaniami i swoim lękiem, można otrzymać najpiękniejszą nagrodę pod słońcem.

Każdej z Was życzę tej cudownej nagrody. Zdrowej, silnej i dającej tyle szczęścia ile ja zaznałam przez ostatnie dni.

Pozdrawiam i ściskam Was bardzo mocno!

Cassie 65, triti, Dagmarekk, efta, Karolina :*, fo09czka, ojejku, Zieziulka, Ylya, Asiek2108, Maria91, Margaret.Se lubią tę wiadomość

<3 16.03 2017 - przyszłaś do mnie...
    iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2017, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annak- wielkie wielkie gratulacje! bardzo się cieszę, że wszystko dobrze się u Ciebie skończyło :)

0S32p2.png
  • triti Ekspertka

Wysłany: 31 marca 2017, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolina,
    dlaczego panikowali - 50 centyl to ok przecież - a waga całkiem spora :) może jakoś tak niefortunnie się ułożył i źle zmierzyli ?

Cassie65,
    być może :) ale jak masz konkretnego, stanowczego lekarza, który powie Ci co, jak i dlaczego to super. A ten mój to taka dupa nic nie mówi i trzeba wszystko od niego wyciągać, a że przy okazji wyszło, że raz mówi tak, raz inaczej to jak mam mu ufać ? Jeszcze echo serca - specjalista uważa, że są różne dane - wada serca=wada genetyczna, ale około 50-60 % i tak naprawdę nie ma dokładnych danych, a on powiedział 80-90%. Wiesz ja to jak już coś mówię, a związane jest to z moją pracą czy zawodem to muszę być na 100 % pewna. A nie jak gałązka na wietrze, co kto chce usłyszeć....

Jedno jest pewne - mam u niego cc jak już pisałam powiązania rodzinne i w tym wiem, że jest wyjątkowo dobry. Ponoć ogólnie jest bardzo dobrym specjalista, ale taki ma sposób bycia i oby tak było .... tak czy inaczej po porodzie już zmieniam definitywnie :)

Emma1,
    nie znam nazwiska :)
    teraz chodzę już regularnie do dwóch - jedna to babeczka z sonocardu i jestem zadowolona bo jest bardzo dokładna, wszystko tłumaczy i sprawdza.
    po porodzie spróbuję się umówić bo na 100% zmienię lekarza.

NIFTY = OK HARMONY = OK
    74diupjy62v7xsdv.png
  • triti Ekspertka

Wysłany: 31 marca 2017, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ANNAK,

GRATULUJĘ !!! SUPER WIADOMOŚĆ !!!! DUŻO ZDROWIA DLA WAS :)

NIFTY = OK HARMONY = OK
    74diupjy62v7xsdv.png
  • Carolina Autorytet

Wysłany: 31 marca 2017, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annak wielkie gratulacje a powiedz mi kochana mala w 100% samodzielna po narodzinach w tym tygodniu czy trzeba bylo ja podrzewac? Czy podali Ci steryd na plucka czy juz sie go w tym tyg nie podaje?
    W uk chyba nic nie podaja a grozi mi porod w podobnym tygodniu jak Tobie

Triti panika ze wzgledu na spadek centyli AC
    Tak wszystko ok ale obawiaja sie, ze bedzie dalszy spadek... zobaczymy 11.04 jaki bedzie pomiar jak rowniez w ten wtorek ide prywatnie wiec bede miala porownanie ile brzusio urósł w tydzien

Tak uwazam, ze wszystko jest ok kazdy pomiar miesci sie w centylach a w uk lubia panikowac

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

• Cassie 65 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2017, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie. Ja wczoraj tak galopowałam z tymi pytaniami, że mnie lekarz musiał sprowadzać na ziemię ;p
    Co chwile powtarzał "spokojnie, zaraz do tego dojdziemy" bo ja chciałam wszystko na raz a on się pośmiechiwał, że on zna kolejność ;)

triti lubi tę wiadomość

0S32p2.png
  • triti Ekspertka

Wysłany: 31 marca 2017, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolina,
    lepiej jak panikują niż jak olewają :) chociaż Tobie też stres się udziela, a to już niefajnie. Nie ma dobrego rozwiązania.

Źle przeczytałam - nie zauważyłam, ze spadek. Ale pewnie błąd pomiaru :)

A u nas - mała urodziłam 6 lat temu - co do dnia 37t waga 2800 i nie dostała nic z dodatkowych leków ani grzana nie była - procedura jak u donoszonych dzieciaczków miała 10/10 pkt.

NIFTY = OK HARMONY = OK
    74diupjy62v7xsdv.png
  • Karolina :* Autorytet

Wysłany: 31 marca 2017, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolina pewnie ze możesz dodac mnie do przyjaciółek. Postaram sie odpowiedzieć na pytania. Choc u nas teraz idzie 8 ząbków na raz i trochę zakrecona jestem :)

Annak cudowne wiadomości!!

f2wlo7esqzuxwfsr.png
    zem3e6ydilxbgffb.png
  • fo09czka Ekspertka

Wysłany: 31 marca 2017, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Triti ja prz 1 córce jak wylądowałam w szpitalu to miałam tak rózne pomiary głowy brzuszka i uda że róznice wynosiły nieraz 2-3 tygodnie co by wskazywało że w ciagu miesiąca w pewnych miejscach ciała maluszek zmniejszył się. Lekarka nastraszyła mnie i powiedziała że sumiennie zrobiła usg i może to żle wróżyć. Dodam córka urodziła się zdrowa, kolejne usg już na dobrym sprzęcie i wykonane przez innego lekarz nie wskazywało na odchylenia choć zawsze coś było za duże bo mała urodziła się 4,05kg.

Będzie wszystko dobrze to tylko usg i może się mulić a dokładnie to lekarz, który je niewłaściwie wykona

triti lubi tę wiadomość

34bwgzu3qov4higv.png

ex2bupjyy1j7l7t7.png

Nasza Córeczka Marysia 03.09.2014 [*] - 9tc
    Aniołek 29.12.2014 [*] - 8tc ciąża pozamaciczna

• annak Autorytet

Wysłany: 31 marca 2017, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolina wrote:
    Annak wielkie gratulacje a powiedz mi kochana mala w 100% samodzielna po narodzinach w tym tygodniu czy trzeba bylo ja podrzewac? Czy podali Ci steryd na plucka czy juz sie go w tym tyg nie podaje?
    W uk chyba nic nie podaja a grozi mi porod w podobnym tygodniu jak Tobie

Carolina,
    Córka była i jest absolutnie samodzielna :-)
    Nie spędziła nawet minuty w inkubatorze. Nie ma ani jednego objawu wcześniaczkowego. Ze szpitala wypisali nas po dwóch dobach (!) mimo, że mała urodziła się przedwcześnie, a ja byłam po cesarce. Nie dostaliśmy żadnych dodatkowych zaleceń ani ograniczeń, które odróżniałyby córkę od dzieci urodzonych o czasie.
    Sterydów nie miałam podanych, chociaż moja gin prowadząca już 10 dni wcześniej przewidywała, że ciąża pewnie zakończy się szybciej.
    Tak więc moje dziecko jest najlepszym dowodem na to, że można przyjść na świat prawie 4 tygodnie wcześniej i właściwie... nic to nie zmienia, bo wszystko jest perfekt :-)

* * *
    Dziękuję Wam za wszystkie gratulacje i ciepłe słowa.
    Teraz ja czekam na przyjście WASZYCH dzieciaczków na świat!

Margaret.Se lubi tę wiadomość

<3 16.03 2017 - przyszłaś do mnie...
    iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• fo09czka Ekspertka

Wysłany: 31 marca 2017, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny poczytuje Was i często tutaj zaglądam u mnie ryzyko pośrednie wyszło z Pappy co do ZD.

Trzymam kciuki za wszystkie dzidziusie niech zdrowo rosną:*

34bwgzu3qov4higv.png

ex2bupjyy1j7l7t7.png

Nasza Córeczka Marysia 03.09.2014 [*] - 9tc
    Aniołek 29.12.2014 [*] - 8tc ciąża pozamaciczna

• triti Ekspertka

Wysłany: 31 marca 2017, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fo09czka wrote:
    Dziewczyny poczytuje Was i często tutaj zaglądam u mnie ryzyko pośrednie wyszło z Pappy co do ZD.

Trzymam kciuki za wszystkie dzidziusie niech zdrowo rosną:*

A jakie miałaś wyniki ?

NIFTY = OK HARMONY = OK
    74diupjy62v7xsdv.png
  • Carolina Autorytet

Wysłany: 31 marca 2017, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annak dałaś mi wiarę, ze jezeli bedzie trzeba rozwiazac ciaze maly bedzie samodzielny
    Fo09czka jaki masz wynik?

Dzieki Karolina wyslalam zaproszenie. Na spokojnie jak bedziesz miala chwile odpowiedzieć jak juz do Ciebie naskrobie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2017, 21:46

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

‹‹ 366 367 368 369 370 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ