Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Miło słyszeć, ze urodziłaś zdrowego synka. Ja najbardziej boje się problemów z łożyskiem i przedwczesnego porodu. Na razie miałam krwotoki i dużego krwiaka, lekarka mówi, ze może to tez mieć skutki w późniejszej ciąży. Ale mam nadzieje, ze wszystko będzie dobrze.
20.01.2022 mamy ❤️
27.12.2021 FET❄️
Beta7dpt83,1;9dpt212,2;11dpt464,8;14dpt1851,3
—————————-————
12.12.2019 mamy ❤️
Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
18.11.2019 FET ❄️
10.2019 II IVF
—————————————-
Zostały ❄️❄️❄️
—————————————-
7.2019 FETx2 - beta <0,1
6.2019 I IVF ❄️❄️
—————————————-
9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
Endometrioza I st., AMH 1,91
MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
on: morf. 1% Kariotypy: ok -
Kochane, obiecałam sobie że napiszę po porodzie. Więc tak, 17.02.urodzilam SN zdrowego Julianka(10pkt,3270 gram, 57 cm). Na prenatalnym wyszło mi podwyższone ryzyko ZD(1:272) i podwyższone ryzyko hipotrofii (1:97).zrobiłam oczywiście test Sanco Plus, który wyszedł bardzo ok, ale jak wiadomo matka odetchnie dopeiro jak urodzi i zobaczy zdrowe dziecko. Piszę tu dla otuchy wszystkich którym wyjdzie zła Pappa(bo pamiętam jak sama jak oszalała szukałam pozytywnych historii w necie);pamiętajcie że Pappa to czysta statystyka, i naprawdę nie musi oznaczać nic złego,i bardzo często nie wiadomo dlaczego wychodzi taki a nie inny wynik (ja miałam taki: białko Pappa:0,346MoM;wolne Beta Hcg:0,95MoM,gdy dołożyli do tego mój wiek - 38lat - to wyszło wysokie ryzyko). Trzymam kciuki za wszystkie Wasze maluszki i za Was też rzecz jasna ❤️✊
Evli, i_ka lubią tę wiadomość
42 lata
08.03.2019 puste jajo płodowe💔
17.02.2020 Julek 💙 -
Ja jestem zaciętym wrogiem pappy. Sama przez nią w poprzedniej ciąży przeszłam koszmar. Miałam dobre usg, ale coś mnie podkusiło, żeby zrobić te cholerne badanie. I dalej już 3 tygodnie wyjęte z życia, nie wliczając już w to kasy... W tej ciąży po dobrym usg w 12 tc odmówiłam wykonania pappy. I bardzo mnie to cieszy, bo mogę spokojnie oglądać zdjęcia z usg nie myśląc o tej głupiej statystyce. Niestety koleżanka mnie nie posłuchała i mimo dobrych parametrów zrobiła pappe. Wyszła jej poniżej normy. Teraz codziennie płacze i czeka 2 tyg na wynik sanco. Jest wrakiem człowieka. A ja wiem, że przyjdzie jej info, że dziecko zdrowe. Bo miała statystycznie z pappy podwyższone ryzyko ZE. A wiadomo, że przy tym zespole wady są już widoczne w 12 tc. Generalnie pappa ma znaczenie diagnostyczne tylko przy nieprawidłowym usg. Wtedy zwiększa jego czułość. Przy dobrym usg jest bezwartościowa.
-
edka85 wrote:Ja jestem zaciętym wrogiem pappy. Sama przez nią w poprzedniej ciąży przeszłam koszmar. Miałam dobre usg, ale coś mnie podkusiło, żeby zrobić te cholerne badanie. I dalej już 3 tygodnie wyjęte z życia, nie wliczając już w to kasy... W tej ciąży po dobrym usg w 12 tc odmówiłam wykonania pappy. I bardzo mnie to cieszy, bo mogę spokojnie oglądać zdjęcia z usg nie myśląc o tej głupiej statystyce. Niestety koleżanka mnie nie posłuchała i mimo dobrych parametrów zrobiła pappe. Wyszła jej poniżej normy. Teraz codziennie płacze i czeka 2 tyg na wynik sanco. Jest wrakiem człowieka. A ja wiem, że przyjdzie jej info, że dziecko zdrowe. Bo miała statystycznie z pappy podwyższone ryzyko ZE. A wiadomo, że przy tym zespole wady są już widoczne w 12 tc. Generalnie pappa ma znaczenie diagnostyczne tylko przy nieprawidłowym usg. Wtedy zwiększa jego czułość. Przy dobrym usg jest bezwartościowa.
Nie zgodzę się... jest dokładnie odwrotnie. USG może być prawidłowe przy ZD - Pappa pomaga wykryć dodatkowe przypadki. Są na to szerokie badania, poza tym znam jedną matkę synka z ZD - ona nie robiła Pappy, bo USG było modelowe... Szok przeżyła po porodzie, ostatecznie została też samotną matką, bo jak się okazało dla jej partnera był to jednak za duży szok.
Jak USG jest nieprawidłowe to Pappa już i tak nie rozwieje wątpliwości. W takiej sytuacji ha bym robiła amniopunkcję.
Test podwójny nie wykrywa wszystkich przypadków trisomii. Najlepszym testem przesiewowym jest NIPT - czyli te wszystkie nifty, sanco i panoramy... I można na USG iść już z wynikiem tego testu, bo jest dostępny wcześniej.
Poza tym jak komuś wychodzi z testu podwójnego ryzyko 1:200 i ktoś już panikuje to ja trochę nie rozumiem. To przecież oznacza ryzyko mniejsze niż 1%. Z takiego ryzyka urodzi się 1vhore dziecko i 199 zdrowych.
Evli lubi tę wiadomość
2020
2023 -
Ajka zgadzam się, takie jest założenie, ze Pappe robi się jak usg wychodzi ok. Bo jak usg wychodzi zle to nie ma sensu robić Pappy, tylko właśnie amniopunkcję. A najlepiej zrobić jeden i drugie. Ja wole zrobić pappe i ewentualnie poszerzyć diagnostykę i wiedzieć czy dziecko jest zdrowe. Poza tym u mnie wyszedł niski poziom białka Pappa i dzięki temu wiem, ze muszę brać acard, bo mogę mieć problemy z łożyskiem albo nadciśnienie czy stan przedrzucawkowy i muszę to kontrolować.
Evli, Ajka lubią tę wiadomość
20.01.2022 mamy ❤️
27.12.2021 FET❄️
—————————-————
12.12.2019 mamy ❤️
18.11.2019 FET ❄️
10.2019 II IVF
—————————————-
Zostały ❄️❄️❄️
—————————————-
7.2019 FETx2 - beta <0,1
6.2019 I IVF ❄️❄️
—————————————-
Co do pappy to każdy robi jak uważa. Ja w l robiłam, wyszło wysokie ryzyko ZD, przepłakałam swoje, ZD nie było ale z pappy dowiedziałam się istotnej rzeczy, że moje łożysko nie pracuje tak jak powinno
Teraz też robiłam. Tym razem pappa mnie uspokoiła.
I jeszcze jedno pappe robi się jak usg jest w porzadku, jak są nieprawidłowości to pappa już nie ma sensu.
AnkaSn myśle o Tobie ♥️ Daj znać jak dojdziesz do siebie....i_ka lubi tę wiadomość
2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Hej, więc tak...
24.02 zostałam przyjęta na oddział
25.02 rano usg i dramat... 1 synek Obrzęk głowy i jamy brzusznej, cos z sercem i nerka. 2 Synek ok. 1 Zaczyna zagrażać drugiemu i mi, więc ostateczna decyzja o terminacji.(sam i tak by zmarł, ale z gorszym skutkiem dla brata i dla mnie)
26.02 papierologia -podpisywanie zgód i oświadczeń
27.02 rano zabierają mnie na "usg" gdzie czeka na mnie Pani profesor i okazało się, że to nie było usg... maz za drzwiami nie wie co się w środku dzieje. Wbijaja igłą w serce chorego dziecka wstrzykuja cos i za chwilę odciagaja wody plodowe ok 320 ml. Po paru minutach profesor pokazuje mi zdrowego synka, slysze jego bicie serca i po wszystkim... Nie będę wam pisac szczegółów jak wychodziłam z tego "badania "
28.02 sprawdzenie czy serce drugiego (w zasadzie juz jednego) synka bije i do domku.
5.03 Idę na polowkowe . Mam nadzieję że czekają na mnie tylko dobre wieści.
P.s w szpitalu miałam bardzo dobra opiekę, również psychologa.
Wiem, że tak miało być i teraz dokładnie wiem o co chodziło w tym "Jest Pani w dobrej sytuacji bo ma Pani drugiego jeszcze".Lat 28,C1, bliźniacza, dwukosmowkowa
selektywna terminacja 1 płodu z trisomia 21
-
AnkaSn straszne 😓 Ale decyzja podejrzewam że była „łatwiejsza” po tej diagnozie z obrzękiem...w sumie nie miałaś wyjścia.
Mogę Ci zadać jeszcze jedno pytanie, jak nie chcesz nie odpowiadaj.. co się stało z tym chorym dzieciątkiem, bo go nie wyciągnęli?
Trzymaj się kochana, dobrze że masz to już za sobą.2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Anka tak jak napisałaś, tak miało być. Najważniejsze jest to, ze masz drugiego zdrowego synka i na nim musisz się skupić. Trzymam kciuki za połówkowe ❤️
mariooola3 lubi tę wiadomość
20.01.2022 mamy ❤️
27.12.2021 FET❄️
—————————-————
12.12.2019 mamy ❤️
18.11.2019 FET ❄️
10.2019 II IVF
—————————————-
Zostały ❄️❄️❄️
—————————————-
7.2019 FETx2 - beta <0,1
6.2019 I IVF ❄️❄️
—————————————-
Evli wrote:AnkaSn straszne 😓 Ale decyzja podejrzewam że była „łatwiejsza” po tej diagnozie z obrzękiem...w sumie nie miałaś wyjścia.
Mogę Ci zadać jeszcze jedno pytanie, jak nie chcesz nie odpowiadaj.. co się stało z tym chorym dzieciątkiem, bo go nie wyciągnęli?
Trzymaj się kochana, dobrze że masz to już za sobą.
Tak, mały jest we mnie i zostanie do porodu . Częściowo sie wchłonie a część bede musiała urodzić (taki papirus jakby- z kości,które utworzyły się do tej pory) bede mogła go sama pochować albo oni się tym zajmą.
Nie jest powiedziane, ze będzie musiała być cesarska, ani, ze urodze przed terminem.
A decyzja... im więcej wyszlo wad,tym było mi jakoś łatwiej.Lat 28,C1, bliźniacza, dwukosmowkowa
-
Ktosiowa gratuluje pozytywnego wyniku i córeczki ! Na usg coś było nie tak, że niepokój został?
Natalia05 widzę że skasowałaś konto 😔😓 miałaś mieć teraz cesarkę na dniach, mam nadzieje że wszystko w porządku z Twoją córeczką..ktosiowa lubi tę wiadomość
2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Lekarka mi powiedziała, ze widziała 2 zespoły downa mimo dobrego nifty, ale to były mozaiki do tego stopnia, ze na pierwszy rzut pediatrycznie nie było widać zd.
Druga sprawa, ze mam córkę, wiec nifty mniej wiarygodne.
Ustaliliśmy, ze robię usg 2 trymestru w 18 tc, bo wtedy mogą wyjść wady, które występują przy zd, a jeszcze da sie terminowac ciazę jakby co.
-
ktosiowa wrote:Lekarka mi powiedziała, ze widziała 2 zespoły downa mimo dobrego nifty, ale to były mozaiki do tego stopnia, ze na pierwszy rzut pediatrycznie nie było widać zd.
Druga sprawa, ze mam córkę, wiec nifty mniej wiarygodne.
Ustaliliśmy, ze robię usg 2 trymestru w 18 tc, bo wtedy mogą wyjść wady, które występują przy zd, a jeszcze da sie terminowac ciazę jakby co.
20.01.2022 mamy ❤️
27.12.2021 FET❄️
—————————-————
12.12.2019 mamy ❤️
18.11.2019 FET ❄️
10.2019 II IVF
—————————————-
Zostały ❄️❄️❄️
—————————————-
7.2019 FETx2 - beta <0,1
6.2019 I IVF ❄️❄️
—————————————-
Nie jestem przekonana, czy lekarka miała racje ze mniej wiarygodne jak dziewczynka... w zasadzie na podstawie tego co czytałam, to wydaje mi się, ze lekarka nie ma racji... NIPT to badanie ilościowe... sprawdza sie ilość chromosomów łacznie.... matka + dziecko - wpływ miałby nieprawidłowy kariotyp matki...
2020
2023 -
AnkaSn wrote:Tak, mały jest we mnie i zostanie do porodu . Częściowo sie wchłonie a część bede musiała urodzić (taki papirus jakby- z kości,które utworzyły się do tej pory) bede mogła go sama pochować albo oni się tym zajmą.
Nie jest powiedziane, ze będzie musiała być cesarska, ani, ze urodze przed terminem.
A decyzja... im więcej wyszlo wad,tym było mi jakoś łatwiej.
Dobrze że masz to już za sobą...2020
2023 -
Dzisiaj miałam usg 2 trymestru.
Jeden wiadomo...
Drugi zdrowy, wielki chłopak 491g ❤.
W końcu dobre wieści. Tak się bałam, że znowu coś wyjdzie.Evli, i_ka, Ajka, Freja000, mmalibu, fiorella82 lubią tę wiadomość
Lat 28,C1, bliźniacza, dwukosmowkowa
-
AnkaSn wrote:Dzisiaj miałam usg 2 trymestru.
Jeden wiadomo...
Drugi zdrowy, wielki chłopak 491g ❤.
W końcu dobre wieści. Tak się bałam, że znowu coś wyjdzie.
Super, rośnie chłop jak dąb.Ajka, AnkaSn lubią tę wiadomość
Córeczka 13.03.2020
Jest i on 💕 24.06.2021r.
Mutacja czynnika V Leiden hetero.