X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • Aina Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga naprawde trzeba wierzyc miec nadzieje my mamy ogromne obciazenie wachalismy sie 4 lata trzy zajelo nam majstrowanie ciazy

Strach do wczoraj bardzo relny balam sie sluchac co powie lekarz ale jest cudownie

baby lubi tę wiadomość

• Aga82# Przyjaciółka

Wysłany: 11 maja 2020, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aina,

super gratuluję :)
    Tak wierzę, że będzie dobrze - inaczej być nie może ;)

• Aga82# Przyjaciółka

Wysłany: 13 maja 2020, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam dziś tele-wizytę z genetykiem z IMID. Mam zaplanowaną amniopunkcję na 18.05 czyli na najbliższy poniedziałek (w INMID badania te wykonywane są tylko w poniedziałki).
    Lekarz poinformował mnie, że badanie przeprowadzą metodą CHG mikromacierzy i wynik będę miała w ciągu max 5-7 dni roboczych a może i wcześniej. Po 3-4 dniach od pobrania płynu owodniowego mam napisać emaila do doktora, być może już będzie miał wyniki.

• Evli Autorytet

Wysłany: 13 maja 2020, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga kciuki ✊ który już masz tydzień? Na usg wyszło coś ?

AnkaSn zaglądasz tu jeszcze?

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Aga82# Przyjaciółka

Wysłany: 13 maja 2020, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evli, w sobotę skończyłam 16tc. Na USG w 12tc wyszła brak/hypoplastyczna kość nosowa a teście PAPPA wysoka wolna jednostka B-hcg 4,029 MoM

• Aga82# Przyjaciółka

Wysłany: 13 maja 2020, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pozostałe parametry w normie ale ze względu na wiek (38 lat) ryzyko wyliczone ZD 21 na 1:4 :(

• Evli Autorytet

Wysłany: 13 maja 2020, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadal lekarze nie widzą tej kości nosowej? bo rozumiem że była niewidoczna na prenatalnych w 12tc.
    1:4 dużo ryzyko ale wiadomo że to tylko wyliczanka, oby było wszystko w porzadku :)

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Aga82# Przyjaciółka

Wysłany: 13 maja 2020, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teraz nie wiem bo nie udało mi się przed końcem 14 tc umówić na kolejne USG.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2020, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Niedawno otrzymałam wyniki badań prenatalnych i jak po USG byłam spokojna tak biochemia z krwi trochę mnie zaniepokoiła,wyszło ryzyko t.21 1;650, skorygowane 1:439. Wiem, że to nie tragedia i wiele osób miało gorsze wyniki i rodziło zdrowe dzieci, przecież to tylko statystyka (tak sobie pomyślałam). Jeszcze tego samego dnia miałam wizytę u swojej gin i byłam pewna ,że ona też mnie uspokoi.Jednak tak się nie stało. Lekarka doradziła amniopunkcję,podkresliła ,że ryzyko jest pośrednie ale jednak jest i prosiła żeby porozmawiać o tym z meżem podjąć decyzję o badaniu. Powiedziała też ,że na pewno usłyszę lub przeczytam o badaniach takich jak Nifty itd i od razu mi to odradziła mówiąc , że to strata pieniędzy . Ja mimo to zrezygnowałam z amnio i zrobiłam Nifty... Teraz czekam na wyniki i chyba za chwilę już oszaleję...

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2020, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, u mnie USG ok,ale wynik zawaliło właśnie wolne beta HCG bo ponad 4,5 mom ! I to mnie martwi bo podobno norma to 2,52 więc prawie dwukrotnie przekroczona... Trzymam kciuki za twoje amnio.

• Aina Autorytet

Wysłany: 13 maja 2020, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam gemetyczka odradzila nifty jako nie wiarygodne badanie

Bardzo balam sie amnio
    do tego w czasie pandemii mialam wizje ze igla zaaplikuja maleństwu wirusa

Sam zabieg nie jest straszny komplikacje na szczescie nie nastapily ale naczytalam sie tyle internetu ze juz widzialam w snach jak dziecko ma powykrecane nozki

Idac na badanie wylam zrobilam z szacunku do meza bo to on jest nosicielem zmian a dal sie namówić na ciaze

Dzieki Bogu jest dobrze
    Nam zrobiono kariotyp prosilam o mikromacierz ale lekarka mowila ze wiecej moga sie dowiedziec z kariotypu.plus mikromacierz malenstwa juz po porodzie

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2020, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aina bardzo się ciesze, że u was jest dobrze. Temat amnio jest na prawdę bardzo trudny.Pewnie gdyby u nas ryzyko było bardzo wysokie, to tez zrobiłabym to badanie jednak przy 1:439 to szansa , że dzieciątko będzie chore jest podobna do ryzyka powikłań lub utraty ciąży po amnio... Dlatego właśnie Nifty...Mąż był przeciwny jednemu i drugiemu ale widział jak bardzo się denerwuję i zgodził się mimo, że poszły na to aktualnie wszystkie nasze oszczędności...

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2020, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z tą wiarygodnością tych badań to już sama nie wiem. Każdy lekarz ma inne zdanie. Jedni przy wynikach z pośrednim ryzykiem doradzają właśnie Nifty bo nie jest inwazyjne inni od razu wysyłają na amnio. Wiem ,że jedynie amnio jest badaniem diagnostycznym ale zarówno jedne i drugie mają około 99% skuteczności. Podobno nie istnieje badanie które da pewność na murowane 100% i jest zupełnie nieomylne...

Betti37 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2020, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy takim wysokim ryzyku w ogole bym sie nie zastanawiala i robila amniopunkcje. Nie ma co porownywac wiarygodnosci amnio i testow typu nifty. Amnio jest badaniem diagnostycznym, otrzymujesz wynik z kariotypem dziecka. A testy typu nifty to testy przesiewowe, tak jak pappa, i ich wiarygodnosc na rowni z pappa. Po wyniki nifty nie mozna terminowac ciazy a przy zlym wyniku amnio jak najbardziej mozna. To juz wiele mowi o akuratnosci tego badania. A jak tu dziewczynie wychodzi w sanco zespol patau a amnio wyklucza to ja juz nie mam pytan. A jak sie pomyli w druga strone to bedzie przykra niespodzianka przy porodzie. Aczkolwiek zycze ci jak najlepiej i trzymam kciuki za zdrowego dzieciaczka! Mnie pocieszala mysl ze wiekszosc dzieci rodzi sie zdrowych i tego trzeba sie trzymac.

• Aga82# Przyjaciółka

Wysłany: 14 maja 2020, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia 121 to wolne beta HCG mamy podobne, mi wyszło 4,029 a jakie miałaś biało PAPPA?
    U mnie w USG wszystko ok poza tą kością nosową :( serce , przepływy, przezierność karkowa wszystko ok.
    Mi genetyk odradził nifty twierdząc, że to taka kolejna statystyka, ale ja też mam dużo wyższe ryzyko więc może i dlatego w moim przypadku wiarygodna będzie tylko amniopunkcja.
    Moja niepewność skończy się już za tydzień mam nadzieję z bardzo dobrym wynikiem i w końcu zacznę cieszyć się ciążą i tak wyczekiwaną córką :)

• Aga82# Przyjaciółka

Wysłany: 14 maja 2020, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia 1:439 to na prawdę nie jest zły wynik :) Zobaczysz że będzie wszystko dobrze i urodzisz zdrowe dziecko. Trzymam mocno kciuki za wynik badania - mam nadzieję, że Cię on uspokoi :)

• Freja000 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natallia05 wrote:
    Przy takim wysokim ryzyku w ogole bym sie nie zastanawiala i robila amniopunkcje. Nie ma co porownywac wiarygodnosci amnio i testow typu nifty. Amnio jest badaniem diagnostycznym, otrzymujesz wynik z kariotypem dziecka. A testy typu nifty to testy przesiewowe, tak jak pappa, i ich wiarygodnosc na rowni z pappa. Po wyniki nifty nie mozna terminowac ciazy a przy zlym wyniku amnio jak najbardziej mozna. To juz wiele mowi o akuratnosci tego badania. A jak tu dziewczynie wychodzi w sanco zespol patau a amnio wyklucza to ja juz nie mam pytan. A jak sie pomyli w druga strone to bedzie przykra niespodzianka przy porodzie. Aczkolwiek zycze ci jak najlepiej i trzymam kciuki za zdrowego dzieciaczka! Mnie pocieszala mysl ze wiekszosc dzieci rodzi sie zdrowych i tego trzeba sie trzymac.

no nie... nie porównujmy Nifty do pappa! Nifty daje 99,8 % (sanco o ile dobrze pamiętam), a pappa to statystyka czysta.

Betti37 lubi tę wiadomość

dqprp07wzt9w07bj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2020, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co dziewczyny masakra jakas. Dzwoniłam rano bezpośrednio do firmy która przeprowadzała badanie i powiedzieli mi ,że wyników jeszcze nie ma ale dzisiaj powinny ogólnie dotrzeć do placówki w której pobierali próbkę i żebym zadzwoniła koło 16 jeszcze raz. Zadzwoniłam a pani potwierdziła, że wyniki są już w placówce i mogę jechać odebrać. Mieli zadzwonić jak będą, oczywiście tego nie zrobili. A dzwoniąc tam usłyszałam ,że godziny skrócone i lipa bo do 15... A kolejny dzień kiedy otwierają to wtorek! Jestem wściekła, że nie dali znać zwłaszcza ,że teraz tak długo muszę czekać. Coś okropnego.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2020, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga,.dziękuję za wsparcie, teraz bardzo się przyda bo chyba oszaleję że wściekłości. Natalia po części się z Tobą zgodzę, ale taknjak napisała Freja pappa a Nifty to moim zdaniem różnica kolosalna...

• Evli Autorytet

Wysłany: 14 maja 2020, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mona o kurde 😱nie ładnie z ich strony, tyle jeszcze czekania 😡

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
‹‹ 513 514 515 516 517 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ