Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Miałam dziś tele-wizytę z genetykiem z IMID. Mam zaplanowaną amniopunkcję na 18.05 czyli na najbliższy poniedziałek (w INMID badania te wykonywane są tylko w poniedziałki).
Lekarz poinformował mnie, że badanie przeprowadzą metodą CHG mikromacierzy i wynik będę miała w ciągu max 5-7 dni roboczych a może i wcześniej. Po 3-4 dniach od pobrania płynu owodniowego mam napisać emaila do doktora, być może już będzie miał wyniki.
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny. Niedawno otrzymałam wyniki badań prenatalnych i jak po USG byłam spokojna tak biochemia z krwi trochę mnie zaniepokoiła,wyszło ryzyko t.21 1;650, skorygowane 1:439. Wiem, że to nie tragedia i wiele osób miało gorsze wyniki i rodziło zdrowe dzieci, przecież to tylko statystyka (tak sobie pomyślałam). Jeszcze tego samego dnia miałam wizytę u swojej gin i byłam pewna ,że ona też mnie uspokoi.Jednak tak się nie stało. Lekarka doradziła amniopunkcję,podkresliła ,że ryzyko jest pośrednie ale jednak jest i prosiła żeby porozmawiać o tym z meżem podjąć decyzję o badaniu. Powiedziała też ,że na pewno usłyszę lub przeczytam o badaniach takich jak Nifty itd i od razu mi to odradziła mówiąc , że to strata pieniędzy . Ja mimo to zrezygnowałam z amnio i zrobiłam Nifty... Teraz czekam na wyniki i chyba za chwilę już oszaleję...
-
nick nieaktualny
-
Nam gemetyczka odradzila nifty jako nie wiarygodne badanie
Bardzo balam sie amnio
do tego w czasie pandemii mialam wizje ze igla zaaplikuja maleństwu wirusa
Sam zabieg nie jest straszny komplikacje na szczescie nie nastapily ale naczytalam sie tyle internetu ze juz widzialam w snach jak dziecko ma powykrecane nozki
Idac na badanie wylam zrobilam z szacunku do meza bo to on jest nosicielem zmian a dal sie namówić na ciaze
Dzieki Bogu jest dobrze
Nam zrobiono kariotyp prosilam o mikromacierz ale lekarka mowila ze wiecej moga sie dowiedziec z kariotypu.plus mikromacierz malenstwa juz po porodzie
-
nick nieaktualnyAina bardzo się ciesze, że u was jest dobrze. Temat amnio jest na prawdę bardzo trudny.Pewnie gdyby u nas ryzyko było bardzo wysokie, to tez zrobiłabym to badanie jednak przy 1:439 to szansa , że dzieciątko będzie chore jest podobna do ryzyka powikłań lub utraty ciąży po amnio... Dlatego właśnie Nifty...Mąż był przeciwny jednemu i drugiemu ale widział jak bardzo się denerwuję i zgodził się mimo, że poszły na to aktualnie wszystkie nasze oszczędności...
-
nick nieaktualnyA z tą wiarygodnością tych badań to już sama nie wiem. Każdy lekarz ma inne zdanie. Jedni przy wynikach z pośrednim ryzykiem doradzają właśnie Nifty bo nie jest inwazyjne inni od razu wysyłają na amnio. Wiem ,że jedynie amnio jest badaniem diagnostycznym ale zarówno jedne i drugie mają około 99% skuteczności. Podobno nie istnieje badanie które da pewność na murowane 100% i jest zupełnie nieomylne...
Betti37 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPrzy takim wysokim ryzyku w ogole bym sie nie zastanawiala i robila amniopunkcje. Nie ma co porownywac wiarygodnosci amnio i testow typu nifty. Amnio jest badaniem diagnostycznym, otrzymujesz wynik z kariotypem dziecka. A testy typu nifty to testy przesiewowe, tak jak pappa, i ich wiarygodnosc na rowni z pappa. Po wyniki nifty nie mozna terminowac ciazy a przy zlym wyniku amnio jak najbardziej mozna. To juz wiele mowi o akuratnosci tego badania. A jak tu dziewczynie wychodzi w sanco zespol patau a amnio wyklucza to ja juz nie mam pytan. A jak sie pomyli w druga strone to bedzie przykra niespodzianka przy porodzie. Aczkolwiek zycze ci jak najlepiej i trzymam kciuki za zdrowego dzieciaczka! Mnie pocieszala mysl ze wiekszosc dzieci rodzi sie zdrowych i tego trzeba sie trzymac.
-
Monia 121 to wolne beta HCG mamy podobne, mi wyszło 4,029 a jakie miałaś biało PAPPA?
U mnie w USG wszystko ok poza tą kością nosowąserce , przepływy, przezierność karkowa wszystko ok.
Mi genetyk odradził nifty twierdząc, że to taka kolejna statystyka, ale ja też mam dużo wyższe ryzyko więc może i dlatego w moim przypadku wiarygodna będzie tylko amniopunkcja.
Moja niepewność skończy się już za tydzień mam nadzieję z bardzo dobrym wynikiem i w końcu zacznę cieszyć się ciążą i tak wyczekiwaną córką -
Natallia05 wrote:Przy takim wysokim ryzyku w ogole bym sie nie zastanawiala i robila amniopunkcje. Nie ma co porownywac wiarygodnosci amnio i testow typu nifty. Amnio jest badaniem diagnostycznym, otrzymujesz wynik z kariotypem dziecka. A testy typu nifty to testy przesiewowe, tak jak pappa, i ich wiarygodnosc na rowni z pappa. Po wyniki nifty nie mozna terminowac ciazy a przy zlym wyniku amnio jak najbardziej mozna. To juz wiele mowi o akuratnosci tego badania. A jak tu dziewczynie wychodzi w sanco zespol patau a amnio wyklucza to ja juz nie mam pytan. A jak sie pomyli w druga strone to bedzie przykra niespodzianka przy porodzie. Aczkolwiek zycze ci jak najlepiej i trzymam kciuki za zdrowego dzieciaczka! Mnie pocieszala mysl ze wiekszosc dzieci rodzi sie zdrowych i tego trzeba sie trzymac.
no nie... nie porównujmy Nifty do pappa! Nifty daje 99,8 % (sanco o ile dobrze pamiętam), a pappa to statystyka czysta.Betti37 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWiecie co dziewczyny masakra jakas. Dzwoniłam rano bezpośrednio do firmy która przeprowadzała badanie i powiedzieli mi ,że wyników jeszcze nie ma ale dzisiaj powinny ogólnie dotrzeć do placówki w której pobierali próbkę i żebym zadzwoniła koło 16 jeszcze raz. Zadzwoniłam a pani potwierdziła, że wyniki są już w placówce i mogę jechać odebrać. Mieli zadzwonić jak będą, oczywiście tego nie zrobili. A dzwoniąc tam usłyszałam ,że godziny skrócone i lipa bo do 15... A kolejny dzień kiedy otwierają to wtorek! Jestem wściekła, że nie dali znać zwłaszcza ,że teraz tak długo muszę czekać. Coś okropnego.
-
nick nieaktualny