Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Elena26 wrote:Witajcie Dziewczyny.
Czy któraś z Was korzystała z NIFTY PRO ze strony testdna.pl? Czy warto zrobić test z tej firmy? A może macie do polecenia inna firmę?
Jestem po wczorajszych badaniach prenatalnych, ryzyko choroby Zespołu Downa 1:390. Przezierność karkowa 2,64 w 12t5d😥
Od wczoraj zaznajamiam się z tematem a chce jak najszybciej wykonać te badanie, ponieważ martwię się o maleństwo.
ja kupowalam test sanco na zdrowegeny.pl nifty pro tez maja. Dodatkowo jest kupon -5% ZDROWIE18 lub -100 zl przy zakupie za ponad 1500 PICODI100 lub jesli masz konto w peako to jest -8% przy zakupach powyzej 1000 lub 1500 (musisz zaplacic z konta pekao lub karta pekao ) ja kupowalam test we wtorek, to jeszcze obowiazywal kupon -10% z pekao (pekao10) ale cos juz nie dziala...Warto poszukac kuponow w internecie. Zawsze to troche taniej...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2021, 15:00
-
Dziewczyny wyszło mi bardzo niskie białko Pappa (0.25) i statystycznie zespół Downa 1:570... Lekarz zaleca NIFTY... Idziemy w poniedziałek na badanie.
USG ( W 11+4) wyszło wzorowo.
- NT 1.2
- Crl 5.9 cm
- serce 170 ud/min
- kość nosowa widoczna
- akcja serca prawidłowa, miarowa
- serce, żołądek, ręce i nogi uwidoczniono
- mózg prawidlowy❤Ada&Pola❤
-
Nalia wrote:Dziewczyny wyszło mi bardzo niskie białko Pappa (0.25) i statystycznie zespół Downa 1:570... Lekarz zaleca NIFTY... Idziemy w poniedziałek na badanie.
- NT 1.2
- Crl 5.9 cm
- serce 170 ud/min
- kość nosowa widoczna
- mózg prawidlowy
Też miałam niskie białko pappa (0,285 MoM ) i wzorowe usg.Zrobiłam aminio , prawdopodobnie problem leży na łożysku stąd taki wynik. Z aminio wyszła zdrowa dziewczyna 💗 Dobrze,że zdecydowałaś się na Nifty, trzymam kciuki,że będzie dobrze jak w moim przypadkuNalia lubi tę wiadomość
-
Carmenn wrote:Też miałam niskie białko pappa (0,285 MoM ) i wzorowe usg.Zrobiłam aminio , prawdopodobnie problem leży na łożysku stąd taki wynik. Z aminio wyszła zdrowa dziewczyna 💗 Dobrze,że zdecydowałaś się na Nifty, trzymam kciuki,że będzie dobrze jak w moim przypadku❤Ada&Pola❤
-
Nalia wrote:Mi Pani Genetyk poleciła najpierw NIFTY, bo wynik nie jest tragiczny. A na amnio trzebabt czekać jeszcze do 16tc. Jak się u Ciebie objawialy problemy z lozyskiem? Jak minęła ciąża?
Ja też zrobiłam ale akurat test Sanco zaraz po tej tragicznej pappie dla upewnienia i w sanco wyszła trisomia 16 więc jeszcze gorzej .. dopiero po tym wyniku zdecydowałam się na aminio aminio wyszło pozytywnie , ale zrobiłam tez przy okazji Fisha w którym wyszło że trisomia 16 obejmuje tylko 8/100 komórek i prawdopodobnie jest to spowodowane łożyskiem stąd taka pappa niska. Genetyk powiedziała dla upewnienia żeby zrobić kariotyp małej jak się urodzi a jeżeli coś by było z łożyskiem to powiedziała że raczej nic się z tym nie robi bo lozysko i dziecko to dwie osobne rzeczy. Zalecono mi tylko brać acard 150. Nie miałam żadnych objawów, gdyby nie te wszystkie badania to bym nie wiedziała Jestem obecnie w 19 tc -
Carmenn wrote:Ja też zrobiłam ale akurat test Sanco zaraz po tej tragicznej pappie dla upewnienia i w sanco wyszła trisomia 16 więc jeszcze gorzej .. dopiero po tym wyniku zdecydowałam się na aminio aminio wyszło pozytywnie , ale zrobiłam tez przy okazji Fisha w którym wyszło że trisomia 16 obejmuje tylko 8/100 komórek i prawdopodobnie jest to spowodowane łożyskiem stąd taka pappa niska. Genetyk powiedziała dla upewnienia żeby zrobić kariotyp małej jak się urodzi a jeżeli coś by było z łożyskiem to powiedziała że raczej nic się z tym nie robi bo lozysko i dziecko to dwie osobne rzeczy. Zalecono mi tylko brać acard 150. Nie miałam żadnych objawów, gdyby nie te wszystkie badania to bym nie wiedziała Jestem obecnie w 19 tc
Carmenn lubi tę wiadomość
❤Ada&Pola❤
-
Carmenn wrote:Ja też zrobiłam ale akurat test Sanco zaraz po tej tragicznej pappie dla upewnienia i w sanco wyszła trisomia 16 więc jeszcze gorzej .. dopiero po tym wyniku zdecydowałam się na aminio aminio wyszło pozytywnie , ale zrobiłam tez przy okazji Fisha w którym wyszło że trisomia 16 obejmuje tylko 8/100 komórek i prawdopodobnie jest to spowodowane łożyskiem stąd taka pappa niska. Genetyk powiedziała dla upewnienia żeby zrobić kariotyp małej jak się urodzi a jeżeli coś by było z łożyskiem to powiedziała że raczej nic się z tym nie robi bo lozysko i dziecko to dwie osobne rzeczy. Zalecono mi tylko brać acard 150. Nie miałam żadnych objawów, gdyby nie te wszystkie badania to bym nie wiedziała Jestem obecnie w 19 tc
Carmen znam takie przypadki, nifty wychodziło nieprawidłowo a amniopunkcja wskazywała na zdrowe dziecko. Przyczyna zawsze leżała w łożysku a opinie genetyków były takie, że łożysko to taki śmietnik, może być nośnikiem zupełnie innych genów, często więc zaburza wyniki Pappy i nifty. We wszystkich znanych mi przypadkach kariotypy dzieci po porodzie były prawidłowe, niestety w części dochodziło do problemów z łożyskiem, dlatego powinnaś razem z lekarzem mocno tego dopilnować.Gratuluję zdrowej córeczki!Carmenn lubi tę wiadomość
-
Nalia wrote:Dziewczyny wyszło mi bardzo niskie białko Pappa (0.25) i statystycznie zespół Downa 1:570... Lekarz zaleca NIFTY... Idziemy w poniedziałek na badanie.
- NT 1.2
- Crl 5.9 cm
- serce 170 ud/min
- kość nosowa widoczna
- mózg prawidlowyWiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2021, 16:05
Nalia lubi tę wiadomość
Starania od 09.2018
05.2019 - Aniołek 3.5 mm(6 tc)
07.2020 - Aniołek 3.5 mm(6 tc) -
Gwiazdka86 wrote:Nalia ja robiłam tydzień temu Nifty pro. Usg super , ale Papp-a też popsuła mi wyniki i ryzyko ZD wzrosło do 1:194 (Białko pappa 0.44 mom ,beta hcg 1.8 mom). Wczoraj odebrałam wyniki nifty i wyszły niskie ryzyka 1: kilku milionów. Dziś byłam jeszcze na usg u dr Roszkowskiego - na szczęście potwierdził że usg bez zarzutu. Bardzo ci współczuje stresu i sama ledwo wytrzymałam te 6 dni , ale jestem pewna że wszystko będzie dobrze:)❤Ada&Pola❤
-
Nalia wrote:Czyli nie decydujesz się na amnio?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2021, 20:12
Nalia lubi tę wiadomość
Starania od 09.2018
05.2019 - Aniołek 3.5 mm(6 tc)
07.2020 - Aniołek 3.5 mm(6 tc) -
Cześć dziewczyny. Jestem po prenatalnych i ryzyko po pappie wyszło 1 do 359. Usg ok, przeziernosc 1.6, jest nosek, wszystkie pozostałe parametry w srodku Dzisiaj zrobiłam nifty pro. u mnie zawinił wiek, ale przede wszystkim wysokie wolne beta hcg bo 3.8 i hipotrofia dziecka z pierwszej ciazy. Mam.cukrzyce w ciąży z insulina , biorę heparyne acard 150 encorton letroxu 125. Myślę że u mnie tą cukrzyca wszystko pomieszala ale przy pierwszej ciąży też była od początku i była beta ok choć niska papka. Wiecie co oznacza wysoką beta bo ja wyczytałam że cukrzyca, problem z lozyskuem i stan przedrzucawkowy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2021, 13:36
36 lata, starania o pierwszą ciążę od 01.2017
1 procedura invitro - krótki protokół -1 transfer świeżych 3 dniowców 8A i 8B😢
2 transfer 3bb - 6 dpt -34; 8dp- 104; 11dpt - 392; 14 dpt -1272; 25 dpt- ♥️ i jest już na swiecie💗💞💝
uregulowana niedoczynność tarczycy (spalona riadoaktywnym jodem - kiedyś nadczynność), niskie AMH - 1.5, endometrioza I stopnia, IO, NK 23%, nietoleracje pokarmowe..., krótkie cykle, KIR BX (większość implementacyjnych)
mąż średnio.
Teraz druga ciąża z zaskoczenia ...i rośnie druga dziewczyna 🥰🤩🤩 -
dziewczyny dostałam wynik
Osoczowe białko ciążowe (PAPP-A) 1.160 _ IU/l
Wolne beta HCG 17.80 _ IU/l
nie wiem jak to interpretować nie wiem jak przeliczyć na mom zaczynam się martwić ciaża 13 t 4 dzień , 1,9 NT
INVICTA Warszawa - 33l - 2ivf długi - 1ET FET 1 - S
PCO
NK-12%
Nasienie-Fragmentacja 30%
MTHFR c.677C>T homozygota (CC)
MTHFR c.1298A>C homozygota(CC)
16.01.2021 - test II kreski naturals???
04.02.2021- jest serduszko 7tc 1 d
2 IVF -start 27.09.2019 protokół długi- punkcja 07.10, przewidywany termin transferu 12.10- podane 2 zarodki, 0- na zimowisku , (było 10 zarodków 8 przestało się rozwijać )
* 6 dpt - 40,7
*10 dpt- 121,6
* wizyta pęcherzykowa 29.10- jest pęcherzyk
* 05.11.2019 - jest serduszko
* 16.12.2019- dzidziuś zdrowy (usg prenatalne)
na chwilę obecną chłopak - czekamy na usg 20 tc
-
Bylam dzisiaj na 1 usg genetycznym i jestwm zalamana
Myslalam, ze to tylko formalnosc bo juz mialam test sanco w kieszeni, ktory nie twierdzil zadnych wad.
Dzisiaj po usg i pappa ryzyko trisomii 21 1:13 (skorygowane) 1:174 podstawowe:(
Wiek 37lat, cukrzyca ciazowa i niedoczynność tarczycy
Fizycznie z usg wszystko ok poza przeziernoscia, ktora wyniosla 3,46
Crl 72mm 67%
Bpd 22,1 mm 55%
Fhr 158u/ min 44%
Wolna podj beta 35000IU/l co odpwoada 1,5381
Pappa 2,620 IU co odpowiada 1,0517
Srednia MAP 93,7 mmzhG co odpowiada 1,0638
Wg wczesniejszych 2 usg wychodził 12t4d dzisisj 13t1d
Pozostałe ryzylo trisomia18 1:233 )skorygowane, T13 1:1381
Za tydzien wizyta u genetyka i omowienie wynikow. Chyba zwariuje! Bede musiala zdecydować czy robic amnio ;(
Na ike wierzyć testowi sanco przy tak duzym ryzykuWiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2021, 19:26
-
canhota wrote:Bylam dzisiaj na 1 usg genetycznym i jestwm zalamana
Myslalam, ze to tylko formalnosc bo juz mialam test sanco w kieszeni, ktory nie twierdzil zadnych wad.
Dzisiaj po usg i pappa ryzyko trisomii 21 1:13 (skorygowane) 1:174 podstawowe:(
Wiek 37lat, cukrzyca ciazowa i niedoczynność tarczycy
Fizycznie z usg wszystko ok poza przeziernoscia, ktora wyniosla 3,46
Crl 72mm 67%
Bpd 22,1 mm 55%
Fhr 158u/ min 44%
Wolna podj beta 35000IU/l co odpwoada 1,5381
Pappa 2,620 IU co odpowiada 1,0517
Srednia MAP 93,7 mmzhG co odpowiada 1,0638
Wg wczesniejszych 2 usg wychodził 12t4d dzisisj 13t1d
Pozostałe ryzylo trisomia18 1:233 )skorygowane, T13 1:1381
Za tydzien wizyta u genetyka i omowienie wynikow. Chyba zwariuje! Bede musiala zdecydować czy robic amnio ;(
Biochemie masz bardzo dobra, więc pewnie NT+wiek zawyzyl. Wyniki falszywie negatywne w Sanco właściwie chyba się nie zdarzają. W NIFTY były chyba 3 w Polsce.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2021, 19:25
❤Ada&Pola❤
-
Nalia wrote:A co ginekolog mówił na wynik SANCO? Zalecał amnio?
Biochemie masz bardzo dobra, więc pewnie NT+wiek zawyzyl. Wyniki falszywie negatywne w Sanco właściwie chyba się nie zdarzają. W NIFTY były chyba 3 w Polsce.
Zeby sie nie denerwowac bo jest sanco, ale ze to nadal nie jest 100. W
Bylam na usg z nfz, nie u swojego lekarza. Lekarz od usg zalecil wizytę u genetyka, dostalam tez skierowanie na echo seca po20tyg (ze wzgledu ma cukrzycę ciazowa) genetyk pewnie zadecyduje/ zasugeruje lub nie amnio...
Dobrze, ze mialam sanco zrobione wczesniej...daje mi to jakas nadzieję, inaczej bym chyba padla w tym gabinecie