Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
-
WIADOMOŚĆ
-
Nalia, za dobrze jak na zbliżający się rzekomo poród 😂😂 ogólnie stary ma dziś urodziny i wczoraj zaproponowałam że upiekę mu coś do pracy. Obudziłam się z bólami w krzyżu i napinaniami mocniejszymi i z nadzieją że może coś. Od rana na nogach, cały dzień na obrotach. Upiekłam mu karpatkę, brownie i zrobiłam wielki tort. W międzyczasie jeszcze odkurzyłam i zrobiłam obiad. Pohopsałam na piłce. I wiesz co? Nic to nie dało prócz bólu stóp i kręgosłupa. Ta mała będzie uparta jak stary, już to czuję 😂
Atena000, Nalia lubią tę wiadomość
-
kajakowe wrote:Nalia, za dobrze jak na zbliżający się rzekomo poród 😂😂 ogólnie stary ma dziś urodziny i wczoraj zaproponowałam że upiekę mu coś do pracy. Obudziłam się z bólami w krzyżu i napinaniami mocniejszymi i z nadzieją że może coś. Od rana na nogach, cały dzień na obrotach. Upiekłam mu karpatkę, brownie i zrobiłam wielki tort. W międzyczasie jeszcze odkurzyłam i zrobiłam obiad. Pohopsałam na piłce. I wiesz co? Nic to nie dało prócz bólu stóp i kręgosłupa. Ta mała będzie uparta jak stary, już to czuję 😂
kajakowe lubi tę wiadomość
INVICTA Warszawa - 33l - 2ivf długi - 1ET FET 1 - S
PCO
NK-12%
Nasienie-Fragmentacja 30%
MTHFR c.677C>T homozygota (CC)
MTHFR c.1298A>C homozygota(CC)
16.01.2021 - test II kreski naturals???
04.02.2021- jest serduszko 7tc 1 d
2 IVF -start 27.09.2019 protokół długi- punkcja 07.10, przewidywany termin transferu 12.10- podane 2 zarodki, 0- na zimowisku , (było 10 zarodków 8 przestało się rozwijać )
* 6 dpt - 40,7
*10 dpt- 121,6
* wizyta pęcherzykowa 29.10- jest pęcherzyk
* 05.11.2019 - jest serduszko
* 16.12.2019- dzidziuś zdrowy (usg prenatalne)
na chwilę obecną chłopak - czekamy na usg 20 tc
-
kajakowe wrote:Właśnie wróciłam z kontroli w luxmedzie i lekarz mówi że główka już bardzo nisko i uciska, szyjka miękka i skrócona, rozwarcie na opuszek. Więc od razu zabrałam się za porządki, może coś to da 😂😂❤Ada&Pola❤
-
kajakowe wrote:Nalia, mieszkam na parterze a myślę że sąsiedzi mogliby dziwnie na mnie patrzeć zwłaszcza że w większości to faceci- żolnierze 😂😂 pohopsam na piłce 😀INVICTA Warszawa - 33l - 2ivf długi - 1ET FET 1 - S
PCO
NK-12%
Nasienie-Fragmentacja 30%
MTHFR c.677C>T homozygota (CC)
MTHFR c.1298A>C homozygota(CC)
16.01.2021 - test II kreski naturals???
04.02.2021- jest serduszko 7tc 1 d
2 IVF -start 27.09.2019 protokół długi- punkcja 07.10, przewidywany termin transferu 12.10- podane 2 zarodki, 0- na zimowisku , (było 10 zarodków 8 przestało się rozwijać )
* 6 dpt - 40,7
*10 dpt- 121,6
* wizyta pęcherzykowa 29.10- jest pęcherzyk
* 05.11.2019 - jest serduszko
* 16.12.2019- dzidziuś zdrowy (usg prenatalne)
na chwilę obecną chłopak - czekamy na usg 20 tc
-
Hej dziewczyny,
Bardzo miło Was poznać
Jestem nowa na tym forum.
A pisze do Was z nadzieją, że będziecie mogły mi doradzić albo chociaż uspokoić
Jestem w 13 tyg ciąży, ostatnio miałam USG prenatalne (wykonywane dwukrotnie). Pierwsze z nich miałam na NFZ łącznie z testem PAPP-A.
Na obydwu USG wyszło wszystko w porządku, natomiast otrzymałam teraz wyniki testu PAPP-A na którym jest napisane "trisomia 21 ryzyko pośrednie" oraz "do rozważenia badanie wolnego DNA płodu". Trochę mnie to zaniepokoilo..
Nie miałam jeszcze możliwości skontaktować się ze swoim lekarzem.
Czy któraś z Was była może w takiej sytuacji? Czy robilyście te dodatkowe badania?
Z góry bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi
-
Cześć Panda!
Ja miałam ryzyko pośrednie. Robiłam test NIFTY PRO, który wyszedł dobrze.
Że swojego doświadczenia powiem: nie czytaj Internetu i for za dużo, bo na mnie to zle dzialalo. Ale ryzyko posrednie wiaze sie najczesciej z dobrym scenariuszem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2021, 08:16
Panda_xx lubi tę wiadomość
❤Ada&Pola❤
-
Bardzo Ci dziękuję!
Właśnie już sam ten wynik mnie strasznie zmartwił. Staram się o tym nie myśleć, ale nie umiem..
Czyli dla bezpieczeństwa jednak dobrze byłoby zrobić ten dodatkowy test. I dzidzia urodziła się zupełnie zdrowa ?
Wszystkiego dobrego!Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2021, 11:40
-
Panda, u nas ryzyko wyszło wysokie 1:82 przez krew. Usg było idealne. Lekarz wykonujący jak i genetyk doradzili nifty pro zamiast amniopunkcji. Zrobiliśmy, ryzyko wyszło niskie i wynik idealny. Aktualnie czekamy aż mała zechce wyjść 😀
Myślę, że jeśli możesz sobie pozwolić na taki wydatek to jak najbardziej zrób to badanie i będziesz spokojna do końca ciąży ❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2021, 12:15
Panda_xx lubi tę wiadomość
-
Nalia, usg wyszło nam idealne, wszystkie parametry książkowe, nt 1.1
Ale krew do kitu i to ona zaburzyła wynik. Lekarz dał skierowanie do poradni genetycznej i powiedział, że on by się skłaniał najpierw ku Nifty pro lub innym nipt bo jego zdaniem dziecko jest zdrowe. Na drugi dzień oddałam krew na nifty. A na kolejny mialam konsultacje z genetykiem klinicznym. I on pierwsze co to zapytał o stosowanie progesteronu i choroby itp. I powiedział że miał juz wiele pacjentek które stosowały długo progesteron, miały idealne usg a biochemię rozjechaną. I że w pierwszej kolejności zalecałby badanie nipt zamiast amniopunkcji. Że gdyby nipt były refundowane to moglibyśmy uniknąć ponad 70% amniopunkcji. I jest bardzo czułe na 3 trisomie, na poziomie amniopunkcji jeśli wynik jest dobry. I jeśli Nifty wyjdzie dobrze to mam schować dokumenty do szuflady i cieszyć się ciążą. U mnie długie stosowanie progesteronu, niedoczynność tarczycy, pcos, jakieś niezidentyfikowane 3 guzki w tarczycy i 3 tygodnie przed badaniem przebyty covid. A od 34tc łożysko w 3 stopniu dojrzałości i ze zwapnieniami. W związku z czym muszę robić częściej przepływyNalia lubi tę wiadomość
-
Genetyk jak się dowiedział że zrobiłam już nifty od razu to powiedział że bardzo rozsądnie podeszłam do tematu. Że jeśli cokolwiek wyszłoby nie tak w nifty to wtedy zaprasza na amniopunkcję. No i nie spotkał się jeszcze z fałszywie negatywnym nifty. On też upatrywał takiej biochemii w tym co opisałam. Później miałam echo serca u bardzo dobrego perinatologa i on również mówił że dobrze zrobiłam i że nie spotkał się z pomyłką nipt.
Nalia lubi tę wiadomość
-
kajakowe wrote:Genetyk jak się dowiedział że zrobiłam już nifty od razu to powiedział że bardzo rozsądnie podeszłam do tematu. Że jeśli cokolwiek wyszłoby nie tak w nifty to wtedy zaprasza na amniopunkcję. No i nie spotkał się jeszcze z fałszywie negatywnym nifty. On też upatrywał takiej biochemii w tym co opisałam. Później miałam echo serca u bardzo dobrego perinatologa i on również mówił że dobrze zrobiłam i że nie spotkał się z pomyłką nipt.
Ja też na drugi dzień po otrzymaniu wyników robiłam NIFTY PRO, też polecił mi je Genetyk. I w sumie spalabym spokojnie, gdybym nie weszła na grupę na fb o badaniach prenatalnych, na której teksty NIPT są często niestety hejtowane i tam tylko amnio. Ja jestem wrażliwa na takie rzeczy i oczywiście widziałam już najgorsza scenariusz. ;P Odkąd nie wchodzę na tamtą grupę to czuje się spokojniejsza.❤Ada&Pola❤
-
Nalia, taaaa znam to. I mówimy chyba nawet o tym samym forum 😀 szkoda nerwów. Tam negują testy nipt głównie dziewczyny, ktorym test nipt nie wyszedł albo szkoda im kasy 🤷 dlatego twierdzą że to tylko statystyka 🤦 więc ostatnio znowu podjęłam temat i zapytałam tam dlaczego w takim razie panie znawczynie nie polecają amniopunkcji innym dziewczynom u których pappa wyszła dobrze. Przecież to też statystyka w dodatku niedokładna w porównaniu do nipt. No ale nie doczekałam się odpowiedzi 😂😂
-
Rozumiem Was całkowicie.. ja od wczoraj bez sensu wertuje internet i tylko niepotrzebnie dodatkowo się stresuje mam tego świadomość, a nie potrafię inaczej.
Czekam na info od lekarza kiedy może mnie przyjac, żeby ustalić co dalej.
Jestem zdania, że spokój w ciąży jest bezcenny, więc jesli tylko można sobie pomóc to dlaczego nie..
Ja tez chorowałam na covid w 2 mscu ciąży, może faktycznie jest coś na rzeczy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2021, 00:03