X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • kajakowe Ekspertka

Wysłany: 20 maja 2021, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia, za dobrze jak na zbliżający się rzekomo poród 😂😂 ogólnie stary ma dziś urodziny i wczoraj zaproponowałam że upiekę mu coś do pracy. Obudziłam się z bólami w krzyżu i napinaniami mocniejszymi i z nadzieją że może coś. Od rana na nogach, cały dzień na obrotach. Upiekłam mu karpatkę, brownie i zrobiłam wielki tort. W międzyczasie jeszcze odkurzyłam i zrobiłam obiad. Pohopsałam na piłce. I wiesz co? Nic to nie dało prócz bólu stóp i kręgosłupa. Ta mała będzie uparta jak stary, już to czuję 😂

Atena000, Nalia lubią tę wiadomość

• Atena000 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2021, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kajakowe wrote:
    Nalia, za dobrze jak na zbliżający się rzekomo poród 😂😂 ogólnie stary ma dziś urodziny i wczoraj zaproponowałam że upiekę mu coś do pracy. Obudziłam się z bólami w krzyżu i napinaniami mocniejszymi i z nadzieją że może coś. Od rana na nogach, cały dzień na obrotach. Upiekłam mu karpatkę, brownie i zrobiłam wielki tort. W międzyczasie jeszcze odkurzyłam i zrobiłam obiad. Pohopsałam na piłce. I wiesz co? Nic to nie dało prócz bólu stóp i kręgosłupa. Ta mała będzie uparta jak stary, już to czuję 😂
    heheie jeszcze ma czas nie śpieszy się pewnie czeka na ładną pogodę :)

kajakowe lubi tę wiadomość

INVICTA Warszawa - 33l - 2ivf długi - 1ET FET 1 - S
    PCO
    NK-12%
    Nasienie-Fragmentacja 30%
    MTHFR c.677C>T homozygota (CC)
    MTHFR c.1298A>C homozygota(CC)
    16.01.2021 - test II kreski naturals???
    04.02.2021- jest serduszko :) 7tc 1 d

2 IVF -start 27.09.2019 protokół długi- punkcja 07.10, przewidywany termin transferu 12.10- podane 2 zarodki, 0- na zimowisku , (było 10 zarodków 8 przestało się rozwijać :( )
    * 6 dpt - 40,7
    *10 dpt- 121,6
    * wizyta pęcherzykowa 29.10- jest pęcherzyk :)
    * 05.11.2019 - jest serduszko :)
    * 16.12.2019- dzidziuś zdrowy (usg prenatalne)
    na chwilę obecną chłopak - czekamy na usg 20 tc
    mhsv3e5egkhasukv.png
    8p3os65g7oyt0r03.png
  • kajakowe Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2021, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wróciłam z kontroli w luxmedzie i lekarz mówi że główka już bardzo nisko i uciska, szyjka miękka i skrócona, rozwarcie na opuszek. Więc od razu zabrałam się za porządki, może coś to da 😂😂

Nalia lubi tę wiadomość

• Nalia Autorytet

Wysłany: 21 maja 2021, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kajakowe wrote:
    Właśnie wróciłam z kontroli w luxmedzie i lekarz mówi że główka już bardzo nisko i uciska, szyjka miękka i skrócona, rozwarcie na opuszek. Więc od razu zabrałam się za porządki, może coś to da 😂😂
    Pochodz Po schodach :D to ponoć pomaga :D

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • kajakowe Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2021, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia, mieszkam na parterze a myślę że sąsiedzi mogliby dziwnie na mnie patrzeć zwłaszcza że w większości to faceci- żolnierze 😂😂 pohopsam na piłce 😀

• Atena000 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2021, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kajakowe wrote:
    Nalia, mieszkam na parterze a myślę że sąsiedzi mogliby dziwnie na mnie patrzeć zwłaszcza że w większości to faceci- żolnierze 😂😂 pohopsam na piłce 😀
    podobnież sex pomaga :) jak możesz to wypróbuj

INVICTA Warszawa - 33l - 2ivf długi - 1ET FET 1 - S
    PCO
    NK-12%
    Nasienie-Fragmentacja 30%
    MTHFR c.677C>T homozygota (CC)
    MTHFR c.1298A>C homozygota(CC)
    16.01.2021 - test II kreski naturals???
    04.02.2021- jest serduszko :) 7tc 1 d

2 IVF -start 27.09.2019 protokół długi- punkcja 07.10, przewidywany termin transferu 12.10- podane 2 zarodki, 0- na zimowisku , (było 10 zarodków 8 przestało się rozwijać :( )
    * 6 dpt - 40,7
    *10 dpt- 121,6
    * wizyta pęcherzykowa 29.10- jest pęcherzyk :)
    * 05.11.2019 - jest serduszko :)
    * 16.12.2019- dzidziuś zdrowy (usg prenatalne)
    na chwilę obecną chłopak - czekamy na usg 20 tc
    mhsv3e5egkhasukv.png
    8p3os65g7oyt0r03.png
  • kajakowe Ekspertka

Wysłany: 22 maja 2021, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No zobaczymy 😂 dam znać wieczorem czy pomogło 😂

Atena000 lubi tę wiadomość

• kajakowe Ekspertka

Wysłany: 22 maja 2021, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niestety, nie pomogło 😂

• Panda_xx Przyjaciółka

Wysłany: 23 maja 2021, 04:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    Bardzo miło Was poznać :)
    Jestem nowa na tym forum.
    A pisze do Was z nadzieją, że będziecie mogły mi doradzić albo chociaż uspokoić :)

Jestem w 13 tyg ciąży, ostatnio miałam USG prenatalne (wykonywane dwukrotnie). Pierwsze z nich miałam na NFZ łącznie z testem PAPP-A.
    Na obydwu USG wyszło wszystko w porządku, natomiast otrzymałam teraz wyniki testu PAPP-A na którym jest napisane "trisomia 21 ryzyko pośrednie" oraz "do rozważenia badanie wolnego DNA płodu". Trochę mnie to zaniepokoilo..
    Nie miałam jeszcze możliwości skontaktować się ze swoim lekarzem.
    Czy któraś z Was była może w takiej sytuacji? Czy robilyście te dodatkowe badania?

Z góry bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi :)

• Nalia Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Panda!
    Ja miałam ryzyko pośrednie. Robiłam test NIFTY PRO, który wyszedł dobrze.

Że swojego doświadczenia powiem: nie czytaj Internetu i for za dużo, bo na mnie to zle dzialalo. ;) Ale ryzyko posrednie wiaze sie najczesciej z dobrym scenariuszem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2021, 08:16

Panda_xx lubi tę wiadomość

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • Panda_xx Przyjaciółka

Wysłany: 23 maja 2021, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo Ci dziękuję!
    Właśnie już sam ten wynik mnie strasznie zmartwił. Staram się o tym nie myśleć, ale nie umiem.. :(

Czyli dla bezpieczeństwa jednak dobrze byłoby zrobić ten dodatkowy test. I dzidzia urodziła się zupełnie zdrowa ?

Wszystkiego dobrego!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2021, 11:40

• kajakowe Ekspertka

Wysłany: 23 maja 2021, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panda, u nas ryzyko wyszło wysokie 1:82 przez krew. Usg było idealne. Lekarz wykonujący jak i genetyk doradzili nifty pro zamiast amniopunkcji. Zrobiliśmy, ryzyko wyszło niskie i wynik idealny. Aktualnie czekamy aż mała zechce wyjść 😀
    Myślę, że jeśli możesz sobie pozwolić na taki wydatek to jak najbardziej zrób to badanie i będziesz spokojna do końca ciąży ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2021, 12:15

Panda_xx lubi tę wiadomość

• Nalia Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajakowe, a jak to było, że lekarz zalecił NIFTY? Z tego co wiem wtedy masowo wysyłają na amnio. Mi też krew rozwaliła wynik przy idealnym USG. 😐

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • kajakowe Ekspertka

Wysłany: 23 maja 2021, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia, usg wyszło nam idealne, wszystkie parametry książkowe, nt 1.1
    Ale krew do kitu i to ona zaburzyła wynik. Lekarz dał skierowanie do poradni genetycznej i powiedział, że on by się skłaniał najpierw ku Nifty pro lub innym nipt bo jego zdaniem dziecko jest zdrowe. Na drugi dzień oddałam krew na nifty. A na kolejny mialam konsultacje z genetykiem klinicznym. I on pierwsze co to zapytał o stosowanie progesteronu i choroby itp. I powiedział że miał juz wiele pacjentek które stosowały długo progesteron, miały idealne usg a biochemię rozjechaną. I że w pierwszej kolejności zalecałby badanie nipt zamiast amniopunkcji. Że gdyby nipt były refundowane to moglibyśmy uniknąć ponad 70% amniopunkcji. I jest bardzo czułe na 3 trisomie, na poziomie amniopunkcji jeśli wynik jest dobry. I jeśli Nifty wyjdzie dobrze to mam schować dokumenty do szuflady i cieszyć się ciążą. U mnie długie stosowanie progesteronu, niedoczynność tarczycy, pcos, jakieś niezidentyfikowane 3 guzki w tarczycy i 3 tygodnie przed badaniem przebyty covid. A od 34tc łożysko w 3 stopniu dojrzałości i ze zwapnieniami. W związku z czym muszę robić częściej przepływy

Nalia lubi tę wiadomość

• Nalia Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też niedoczynność tarczycy, do tego covid przeszłam krótko przed zajsciem w ciążę. Myślę, że on mógłby mieć wpływ na moje wyniki. 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2021, 20:46

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • kajakowe Ekspertka

Wysłany: 23 maja 2021, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Genetyk jak się dowiedział że zrobiłam już nifty od razu to powiedział że bardzo rozsądnie podeszłam do tematu. Że jeśli cokolwiek wyszłoby nie tak w nifty to wtedy zaprasza na amniopunkcję. No i nie spotkał się jeszcze z fałszywie negatywnym nifty. On też upatrywał takiej biochemii w tym co opisałam. Później miałam echo serca u bardzo dobrego perinatologa i on również mówił że dobrze zrobiłam i że nie spotkał się z pomyłką nipt.

Nalia lubi tę wiadomość

• Nalia Autorytet

Wysłany: 23 maja 2021, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kajakowe wrote:
    Genetyk jak się dowiedział że zrobiłam już nifty od razu to powiedział że bardzo rozsądnie podeszłam do tematu. Że jeśli cokolwiek wyszłoby nie tak w nifty to wtedy zaprasza na amniopunkcję. No i nie spotkał się jeszcze z fałszywie negatywnym nifty. On też upatrywał takiej biochemii w tym co opisałam. Później miałam echo serca u bardzo dobrego perinatologa i on również mówił że dobrze zrobiłam i że nie spotkał się z pomyłką nipt.
    Super! To pokrzepiajace.
    Ja też na drugi dzień po otrzymaniu wyników robiłam NIFTY PRO, też polecił mi je Genetyk. I w sumie spalabym spokojnie, gdybym nie weszła na grupę na fb o badaniach prenatalnych, na której teksty NIPT są często niestety hejtowane i tam tylko amnio. :/ Ja jestem wrażliwa na takie rzeczy i oczywiście widziałam już najgorsza scenariusz. ;P Odkąd nie wchodzę na tamtą grupę to czuje się spokojniejsza.

❤Ada&Pola❤
    gg642n0atc7priww.png
    o1488ribmfu4nl5k.png
  • kajakowe Ekspertka

Wysłany: 23 maja 2021, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia, taaaa znam to. I mówimy chyba nawet o tym samym forum 😀 szkoda nerwów. Tam negują testy nipt głównie dziewczyny, ktorym test nipt nie wyszedł albo szkoda im kasy 🤷 dlatego twierdzą że to tylko statystyka 🤦 więc ostatnio znowu podjęłam temat i zapytałam tam dlaczego w takim razie panie znawczynie nie polecają amniopunkcji innym dziewczynom u których pappa wyszła dobrze. Przecież to też statystyka w dodatku niedokładna w porównaniu do nipt. No ale nie doczekałam się odpowiedzi 😂😂

• Panda_xx Przyjaciółka

Wysłany: 23 maja 2021, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem Was całkowicie.. ja od wczoraj bez sensu wertuje internet i tylko niepotrzebnie dodatkowo się stresuje :( mam tego świadomość, a nie potrafię inaczej.
    Czekam na info od lekarza kiedy może mnie przyjac, żeby ustalić co dalej.
    Jestem zdania, że spokój w ciąży jest bezcenny, więc jesli tylko można sobie pomóc to dlaczego nie..

Ja tez chorowałam na covid w 2 mscu ciąży, może faktycznie jest coś na rzeczy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2021, 00:03

• Panda_xx Przyjaciółka

Wysłany: 24 maja 2021, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś odpisał mi lekarz, aby przyjsc na echo serca oraz ocenę dysmorfologiczna płodu. Już sama teraz nie wiem :( Myślalam, że właśnie trzeba zrobić ten test DNA wolnego płodu.

‹‹ 594 595 596 597 598 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ