X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.
Odpowiedz

Amniopunkcja, Nifty, Harmony - żeby nie zwariować czekając na wynik.

Oceń ten wątek:
  • sercewplecaku Koleżanka

Wysłany: 16 grudnia 2021, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lolapola wrote:
    Dobrze ze jest taki temat. Dostałam dziś wynik nifty. Wysokie ryzyko T 18. 1:20.
    Wcześniej na usg prenatalnych wszystko ok. NT 1,2cm. Ogólnie lekarz nie miał się do czego przyczepić. Niestety po pappie ryzyko T21 wyszło 1:65. Stąd nifty. No i dziś lekarz wystawił mi skierowanie na amniopunkcje. Umieram ze stresu. Mam 34 lata, w domu zdrowe dziecko a tu taki klops. Zastanawiam się czy to możliwe że mimo wysokiego ryzyka w nifty okaże się zejednak wszystko jest ok. Jutro będę dzwoniła szukać termin na amnio. Mój lekarz proponuje gamete w Gdyni lub uck w Gdańsku. Może jest tu ktoś z pomorskiego i może coś o tych miejscach powiedzieć.
    Ja robiłam amniopunkcje w In Victa w Gdańsku.

• Alrauna1987 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2021, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

Chciałam się poradzić bo nie wiem co robic.
    Usg genetyczne 12+4 beż zarzutu. Kosz nosowa widoczna nt 1.36 dziećmi 7 cm z usg 13+1 . Praktycznie tak samo jak z synkiem 3 lata temu. Ale teraz namieszala pappa i po skorygowanie ryzyko t21 wyszło 1:62 🥺😪 Babeczka mówiła że to prawdopodobnie fałszywie dodatni wynik ale i tak zaproponowała nifty albo amnio. Nie wiem co robić 😭

age.png
    Ponad 4 lata walki...[***]....
    "Przyjdzie taka chwila gdy stwierdzisz, że wszystko sie skończyło.
    To właśnie będzie początek."

Louis L'Amour
    6 stymulacji , 9 transferów, 14 zarodków , 2 cb , 1 poronienie i 1 kochany cud na ziemi 💞💞💞
    4aa +embryoglue
    7dpt - 4.91
    11dpt - 36.94
    14 dpt - 338
    18 dpt - 1456
    22dpt - pęcherzyk z ciałkiem żółtkowym
    25 dpt 8610 prg 45
    26 dpt pulsuje 💓
    12+4 tc usg prenatalne OK 😁
    Zły wynik pappy 😭 ryzyko ZD 1:62
    14+3 tc usg bez zarzutu u docenta , będzie 🧑
    19+4 II usg prenatalne bez zarzutu.
    Krystianek waży ok 350g.💓💓💓 Boże miej w swej opiece mój CUD 🙏
    age.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2021, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dlatego nie lubię pappy. W pierwszej ciąży właśnie przez nią wyszło mi wysokie ryzyko (a usg było wzorowe). Tyle stresu, a dziecko okazało zdrowe... Dlatego obiecałam sobie nie robić już nigdy więcej pappy. Słowa dotrzymałam, bo ani w drugiej, ani w trzeciej ciąży nie zrobiłam. Zaufałam tylko usg i dzięki temu cieszę się ciążą zamiast stresować.
    Tobie zalecam nifty, bo nie widzę podstaw do amnio skoro tylko pappa jest kiepska.

age.png

5️⃣Córka 11.2025
    4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Alrauna1987 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2021, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Ja dlatego nie lubię pappy. W pierwszej ciąży właśnie przez nią wyszło mi wysokie ryzyko (a usg było wzorowe). Tyle stresu, a dziecko okazało zdrowe... Dlatego obiecałam sobie nie robić już nigdy więcej pappy. Słowa dotrzymałam, bo ani w drugiej, ani w trzeciej ciąży nie zrobiłam. Zaufałam tylko usg i dzięki temu cieszę się ciążą zamiast stresować.
    Tobie zalecam nifty, bo nie widzę podstaw do amnio skoro tylko pappa jest kiepska.

Woła beta wyszła mi 3.13 a pappa 0.198
    Nie mam pojęcia dlaczego pappa wyszła mi taka skopana. Amnio na pewno nie będę robiła. A nifty nie wiem. To sporo kasy a mój mąż uwaza że bez sensu wydawać pieniądze jak i tak dziecko się urodzi i będzie wychowywać. Tylko nie on chodzi q ciąży 9 miesięcy.

age.png

Louis L'Amour
    6 stymulacji , 9 transferów, 14 zarodków , 2 cb , 1 poronienie i 1 kochany cud na ziemi 💞💞💞
    4aa +embryoglue
    7dpt - 4.91
    11dpt - 36.94
    14 dpt - 338
    18 dpt - 1456
    25 dpt 8610 prg 45
    26 dpt pulsuje 💓
    age.png
  • Agaczi91 Koleżanka

Wysłany: 16 grudnia 2021, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alrauna1987 wrote:
    Woła beta wyszła mi 3.13 a pappa 0.198
    Nie mam pojęcia dlaczego pappa wyszła mi taka skopana. Amnio na pewno nie będę robiła. A nifty nie wiem. To sporo kasy a mój mąż uwaza że bez sensu wydawać pieniądze jak i tak dziecko się urodzi i będzie wychowywać. Tylko nie on chodzi q ciąży 9 miesięcy.

To nie jest do końca tak jak mówi Twój mąż. Chwała mu za to, że ma takie podejście, że i tak będzie kochał i wychowywał (chociaż ja wierzę że będzie maluch zdrowy). Ale tu przede wszystkim chodzi o Twój a więc i o dziecka spokój. Już masz zasiane ziarno niepokoju i szukasz informacji, a jeśli w kolejnych USG pojawi się cokolwiek, nawet nic nie znaczącego a Ty już będziesz mdlała że strachu? Poza tym jeśli decyzja wspólna i tak rodzisz nawet chorego maluszka to przecież tym bardziej lepiej wiedzieć! Dla jego dobra i Waszego jak najlepszego przygotowania się do nowej roli. Dr facto nie wydajesz tej kasy na bzdury (chociaż fakt cena oporowa) ale Ty kupujesz sobie spokój i wiedzę. A to moim zdaniem istotne.

klz9jw4z5ulte5q3.png
    f2wl2n0aen3q8smb.png
  • Evli Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2021, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alrauna1987 niziutkie masz to białko :/ ja bym bardziej rozważała problem łożyska niż chore dziecko …ale lekarzem nie jestem, pisze to tylko z własnego doświadczenia. Bierzesz może acard?

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Alrauna1987 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2021, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evli wrote:
    Alrauna1987 niziutkie masz to białko :/ ja bym bardziej rozważała problem łożyska niż chore dziecko …ale lekarzem nie jestem, pisze to tylko z własnego doświadczenia. Bierzesz może acard?

Nie biorę acardu. Na chwilę obecną utrogestan 3x1 I heparyne 0.6
    Problemy z łożyskiem czyli wcześniejszy poród? Bo dziecko nie będzie rosło ?

age.png

Louis L'Amour
    4aa +embryoglue
    7dpt - 4.91
    11dpt - 36.94
    14 dpt - 338
    18 dpt - 1456
    25 dpt 8610 prg 45
    26 dpt pulsuje 💓
    age.png
  • Evli Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alrauna1987 Nie chce Ci dorzucać stresu 😔 ale tak przy tak niskim białku w którymś momencie łożysko może nie dawać rady. Do kontroli przy każdym usg czy dziecko dobrze rośnie. Ogolnie powinno byc powyzej 0,5 mom..Kiedy masz lekarza? Najlepiej porozmawiaj z nim, masz już heparynę, może będzie potrzebne włączenie acardu wieczorem.

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Alrauna1987 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evli wrote:
    Alrauna1987 Nie chce Ci dorzucać stresu 😔 ale tak przy tak niskim białku w którymś momencie łożysko może nie dawać rady. Do kontroli przy każdym usg czy dziecko dobrze rośnie. Ogolnie powinno byc powyzej 0,5 mom..Kiedy masz lekarza? Najlepiej porozmawiaj z nim, masz już heparynę, może będzie potrzebne włączenie acardu wieczorem.

Jutro idę. U mojego prowadzącego dziec 3 dni do tyłu z terminu @ ale na prenatalnych i w klinice cały czas 4 do przodu. Parametry bardzo zbliżone do synka nawet nt ma mniejsza niż Miki miał w tym samym czasie. Dlatego mnie zastanawia ta pappa...

Evli lubi tę wiadomość

age.png

Louis L'Amour
    4aa +embryoglue
    7dpt - 4.91
    11dpt - 36.94
    14 dpt - 338
    18 dpt - 1456
    25 dpt 8610 prg 45
    26 dpt pulsuje 💓
    age.png
  • Evli Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alrauna1987 Polubiłam Twoj post przez przypadek, daj znać co Ci powiedział lekarz. Odchyły od „normy” pojawiają się pozniej ..mam głęboką nadzieje że u Ciebie będzie ok 😏życzę Ci tego z całego serca 😘

Marutka lubi tę wiadomość

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Alrauna1987 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2021, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evli wrote:
    Alrauna1987 Polubiłam Twoj post przez przypadek, daj znać co Ci powiedział lekarz. Odchyły od „normy” pojawiają się pozniej ..mam głęboką nadzieje że u Ciebie będzie ok 😏życzę Ci tego z całego serca 😘

Mam skonsultować się z docentem bardzo dobrym w usg I zrobić ewentualnie nifty. Nic nie mówił o łożysku.

age.png

Louis L'Amour
    4aa +embryoglue
    7dpt - 4.91
    11dpt - 36.94
    14 dpt - 338
    18 dpt - 1456
    25 dpt 8610 prg 45
    26 dpt pulsuje 💓
    age.png
  • coma Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2021, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lolapola, ja mialam wlasnie taka sytuacje i jestem juz po polowkowych i wszystko dobrze, skad jestes?

Znam oprocz mnie 2 dziewczyny ktorym wydarzylo sie to samo co mi, tylko mi jedynej panorama a im obu nifty pokazalo blednie t18

uIHap1.png
  • coma Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2021, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alrauna, ja tez mam nisko bialko, ja to konsultowalam z 3 genetykami no i generalnie nie chce Cię straszyc, ale takie białko zwiastuje problemy - to jest i ryzyko powikłan polozniczych (cukrzyca, nadcisnienie, a wiec ryzyko preeklampsji) i zatrzymania wzrastania płodu (tu warto dodac ze to da sie zobaczyc dopiero po 26 tc), ale tez roznych wad genetycznych - nie tylko tych trzech głownych.

Ja bym na 100% przy takim bialku zrobila amnio.

uIHap1.png
  • Alrauna1987 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2021, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    alrauna, ja tez mam nisko bialko, ja to konsultowalam z 3 genetykami no i generalnie nie chce Cię straszyc, ale takie białko zwiastuje problemy - to jest i ryzyko powikłan polozniczych (cukrzyca, nadcisnienie, a wiec ryzyko preeklampsji) i zatrzymania wzrastania płodu (tu warto dodac ze to da sie zobaczyc dopiero po 26 tc), ale tez roznych wad genetycznych - nie tylko tych trzech głownych.

Ja bym na 100% przy takim bialku zrobila amnio.

Jeśli juz to bym obstawiała problemy z łożyskiem. Z synkiem w 29tc łożysko miało 3 stopień starzenia. Miki malo przybierał jak na swój wiek. Urodził się 3060 w skoncoznym 39tc.
    Robiłam krzywa i cukry ok a jestem niskocisnieniowcem.
    Myślisz że nifty nie będzie tak dobre jak amnio?
    Poprzednia ciążę bylam na heparynie 0.6 i teraz też ja biorę. Ona ma podobne działanie jak acard ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2021, 22:26

age.png

Louis L'Amour
    4aa +embryoglue
    7dpt - 4.91
    11dpt - 36.94
    14 dpt - 338
    18 dpt - 1456
    25 dpt 8610 prg 45
    26 dpt pulsuje 💓
    age.png
  • coma Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2021, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zupełnie bez związku z ta pappa tez biore heparyne i acard - tylko w poprzedniej ciazy bralam acard 75 a teraz biore 150, zastrzyk biore rano a acard łykam wieczorem.

No ale nadciśnienie ani cukrzyca to nie wyjdzie na początku, wyjdzie później właśnie jak zaczną się problemy z łożyskiem. Ja to sie strasznie boje tego co bedzie za miesiac, bo od tego czasu lekarz chce mnie widywac co 2 tyg i sprawdzać przepływy i wzrastanie.

Znaczy tak wg zaleceń to przy takim ryzyku tylko amniopunkcja, bo Nifty na positive predicitve value wysoką w zasadzie tylko dla trzech głównych wad i aberracji chromosomów płciowych, a problemów może być milion. Mi profesor genetyki z CZD powiedziala, ze przy takiej pappie bezwzglednie amnio. Mialam amnio, nie bylo to straszne.

uIHap1.png
  • Alrauna1987 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2021, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coma wrote:
    Ja zupełnie bez związku z ta pappa tez biore heparyne i acard - tylko w poprzedniej ciazy bralam acard 75 a teraz biore 150, zastrzyk biore rano a acard łykam wieczorem.

No ale nadciśnienie ani cukrzyca to nie wyjdzie na początku, wyjdzie później właśnie jak zaczną się problemy z łożyskiem. Ja to sie strasznie boje tego co bedzie za miesiac, bo od tego czasu lekarz chce mnie widywac co 2 tyg i sprawdzać przepływy i wzrastanie.

Znaczy tak wg zaleceń to przy takim ryzyku tylko amniopunkcja, bo Nifty na positive predicitve value wysoką w zasadzie tylko dla trzech głównych wad i aberracji chromosomów płciowych, a problemów może być milion. Mi profesor genetyki z CZD powiedziala, ze przy takiej pappie bezwzglednie amnio. Mialam amnio, nie bylo to straszne.

Na wyniki się czeka długo po amnio chyba że się wykupi fisha . W środę mam konsultacje z docentem . W MWU dobre usg w Krk. Zobaczymy co powie. Myślisz już wziąć avard na własną rękę czy zaczekać do środy?

age.png

Louis L'Amour
    4aa +embryoglue
    7dpt - 4.91
    11dpt - 36.94
    14 dpt - 338
    18 dpt - 1456
    25 dpt 8610 prg 45
    26 dpt pulsuje 💓
    age.png
  • coma Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2021, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym brała, czytalam duzo publikacji i im wczesniej sie zacznie brac tym lepiej. Przy bialku ponizej 0,4 chyba wszyscy i tak zalecają.

Ja fisha nie robiłam, ale robilam mikromacierz i wyniki mikromacierzy mialam po 6 dniach a klasycznej amniopunkcji po 13 dniach. Szybko bardzo. Robilam w IMiD w Warszawie.

uIHap1.png
  • Mia91 Przyjaciółka

Wysłany: 20 grudnia 2021, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a jeszcze takie pytanie. Sanco czy Nifty? Co lepiej wykonać? Cena ta sma, przy Sanco kusi szybki czas wyników, ale jednak Nifty wydaje się bardziej wiarygodny. Na co Wy się decydowałyście i dlaczego?

• Alrauna1987 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2021, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mia91 wrote:
    Dziewczyny, a jeszcze takie pytanie. Sanco czy Nifty? Co lepiej wykonać? Cena ta sma, przy Sanco kusi szybki czas wyników, ale jednak Nifty wydaje się bardziej wiarygodny. Na co Wy się decydowałyście i dlaczego?

W ciąży z synkiem robiłam nifty. Jest ubezpieczone i dokładne. U mnie potwierdziło zdrowego chłopca. Wtedy nie robiłam pappy tylko usg I nifty.

age.png

Louis L'Amour
    4aa +embryoglue
    7dpt - 4.91
    11dpt - 36.94
    14 dpt - 338
    18 dpt - 1456
    25 dpt 8610 prg 45
    26 dpt pulsuje 💓
    age.png
  • Agaata Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2021, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z moich informacji wynika, że zarówno Sanco, jak i Nifty, to to samo. Sanco nie wysłają tylko robią w Warszawie. W razie problemów, możliwości pomyłki itp nie robią problemów w powtórzeniu testu w cenie.

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
‹‹ 610 611 612 613 614 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ