X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Kai Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niech wszystkie diabły idą tam, skąd przyszły ;-). Dziś na podwieczorek szarlotka! (Czytam sobie wydruk od apana doktora. "Pacjentka została pouczona o konieczności scislego przestrzegania diety").

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • martta Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai to chyba jednak przesada ze strony tego lekarza. Moja tak pare na czczo do 95 przymyka oko, nie dajmy sie zwariować przecież.
    Ja dzisiaj po paru pierogach z kapustą i grzybami 140, wiec jednak cukry jednak potrafią swirowac nadal.

o148p07w5riqasy7.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tam u Was poranek? U mnie 86 bez ketonow. :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2016, 10:53

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na czczo 90.
    Codziennie jem mojego ulubionego kit kata i codziennie jest mniej słodszy, mam ochotę juz na dwa. Najchętniej jadalnym tylko słodycze. Jestem przepadziwa, gruba i ciagle głodna .....

• Kai Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też bym tylko jadła. A najchętniej słodycze. Jakiś mam kryzys w związku z dietą ostatnio... Mam już dość chleba ig, warzyw i tego calego zdrowego żarcia. Marzą mi się pszenne bułeczki, naleśniki, pierogi, pizza, drozdzowki, pączki, czekolada i ciastka z kremem. Nawet domowa szarlotka mnie nie satysfacjonuje, bo chcę jej zjeść dużo, a nie mikroskopijny kawałek. Trzeba wytrzymać. Jeszcze 7 tygodni...

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia jak wygląda ta wysypka po trzydniówce?
    Bo młody ma na buźce kilka plamek/kropek ale nie wiem czy tego nie powinno być więcej?

tb732n0a0czusv9c.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi
    Czerwonawe kropeczki ba brzuszku, plecach. ...nie swedza. Płaskie. Pojawiają się dosłownie po 3 dniach gorączki. I ta wysypka świadczy ze choroba minęła. Z wysypka nic się nie robi . Zaraz sama znika

U nas było malutko na brzuszku ale to był dowód na trzydniowke

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2016, 17:33

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ok, więc chyba na razie nie to.
    dziś już gorączki nie ma, najwyżej 37,9
    Dawać na noc paracetamol czy nie?

tb732n0a0czusv9c.png
  • twardan Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie u diablo, nie robię krzywej, mam stosować dietę i ruch i mierzyć na czczo co drugi dzień, raz w tygodniu po posiłkach. Pani twierdzi, że cukrzyca mi nie minęła, a jak bardzo chcę to krzywą mogę zrobić. Na razie bez leków. I tak to zostawiam.
    Po roku chodzenia od lekarza do lekarza muszę odpocząć. Może zdecyduję się na rodzeństwo dla Piotrusia, to wtedy będzie powtórka z rozrywki :) Na razie planuję trochę pocieszyć się macierzyństwem bez zegarka w ręku :)

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twardan
    A na jakiej podstawie to stwierdził? ?bo ja w sumie nie wiem jak siebie sprawdzać?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi a temperatura jak mierzona? ?tzn jakim termometrem?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Ja też bym tylko jadła. A najchętniej słodycze. Jakiś mam kryzys w związku z dietą ostatnio... Mam już dość chleba ig, warzyw i tego calego zdrowego żarcia. Marzą mi się pszenne bułeczki, naleśniki, pierogi, pizza, drozdzowki, pączki, czekolada i ciastka z kremem. Nawet domowa szarlotka mnie nie satysfacjonuje, bo chcę jej zjeść dużo, a nie mikroskopijny kawałek. Trzeba wytrzymać. Jeszcze 7 tygodni...

Kai mówiłam dokładnie tak samo :) A uwierz mi ze ciąża minela a myslenie o diecie zostalo i nie szaleje z porcjami ani posilkami :)
    Pozatym szkoda mi utraconych w ciąży 10kg :) choc slodycze moglabym jesc id rana do wieczora :)

Najbardziej zmienilo się to ze 1 śniadanie nie jest zaraz po przebudzeniu ale dopiero jak ograne malego i siebie z rana bo najwazniejszy jest makijaż i jem około 2 posilkow (sniadanie - 9-10 i obiadokolację 17-18) a w miedzyczasie jakies słodkości. Ale traktuje je jako posilki, jem dana porcje na raz a nie podgryzam caly dzien ;)
    I zmianą jest ze wreszcie moge zjesc kanapke z pasztetem lub serkiem smietankowym i....ketchup :D

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jem tylko słodycze: wszystko, nie moge sie powstrzymać, mam nadzieje że to minie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Domi a temperatura jak mierzona? ?tzn jakim termometrem?
    Kamcia, najczęściej mierzę tym do czoła microlife nc100, a co każde przewijanie sprawdzam też elektrycznym w pupie. Przeważnie te wyniki się pokrywają, choć bywa że nie, ale dziś nie przekroczyło 37,9. Godzinę temu było 37,3 na obu termometrach. No i nie wiem czy na noc dać paracetamol zapobiegawczo/przeciwzapalnie czy już nie dawać...

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia nie minie;p ja już stwierdziłam że koniec i muszę się pilnować, bo po porodzie miałam -3kg do wagi sprzed ciążą,a teraz już mam +3kg czyli już mi 6kg przybyło!! Masakra, muszę przynajmniej 10kg zrzucić... Staram się wracać do diety, a przynajmniej jeść co 3 godziny bez podjadania, ale przy tym moim małym skrzacie jest to niezmiernie trudne... Choć dziś w końcu pierwszy raz udało mi się zjeść już 4 posiłki co 3 godziny i mam nadzieję ze z dnia na dzień będzie coraz lepiej. Ja też sobie pozwalam na dużo więcej, i tak np. dzisiaj jadłam
    9 śniadanie: 3 małe kromki z sałatą, szynką majonezem, musztardą + 1/4 papryki czerwonej (jem też nabiał na śniadanie a nie mogłam)
    12 II śniadanie: jogurt+nektaryna+słonecznik+migdały+chia+musli
    15.30 obiad: pieczone ziemniaczki + szaszłyki z kurczaka, z papryką, cukinią i cebulą+tzatziki
    18 podwieczorek: pół paczki limonkowych delicji + 3 kostki białej czekolady ;p;p

teraz muszę coś na kolację wymyślić

Jest na fb taka Pani, która wstawia zdjęcia i przepisy świetnych dań dla cukrzycowych mamuś, na prawdę super, spróbujcie znaleźć. Ja na tej podstawie próbuję sobie planować posiłki bo już nie mam pasków do glukometru żeby sprawdzać: https://www.facebook.com/przepisy4diabets/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2016, 18:45

tb732n0a0czusv9c.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twardan ja jestem bardzo ciekawa co mi powie moj diab na moja krzywa po porodzie ale narazie maz pracuje a ja nie zdecyduje sie jechac malutkim busikiem z malym i calym osprzętem wozkowym :)

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi
    Ja w sumie tylko tydzień po porodzie i nadal obrzęki mi schodzą i nie mogę jeszcze powiedzieć ile waże. ..ale e ogóle nie mam apetytu (choć Po pierwszym cc to samo było ) I dziś zjadłam dosłownie 3 kawy rano, kilka plastrów sera żółtego, śliwki z działki ( które w ciąży nie służyły )i kawałek sernika z lodami. ..i tak jadam codziennie. No. Wczoraj było spaghetti (w końcu biały makaron ). Ale ja mam się nie mierzyć. Rano jeszcze to zrobię ale później -kiedy? :D musi mi to minąć

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do temp
    Ja diagnostycznie używałam pod paszka a ten na czolko tylko kontrolnie. Nie podalabym leku bez potrzeby. Gorączka to od 38.5 przyznam że reagowałam np w trzydniowce przy 38 bo wiedziałam że urośnie. Ale widząc 37 nie

Piotruś z czoła ma standard 37
    W szpitalu był gorący. Lekarka kazała zmierzyć mu temp. Koniecznie pod paszka (nie czoło ) a okazało się ze temp super. Takie złudne wrażenie, wtedy pewnie z przegrzania. Ale ja leżałam i położne dziecko obsługiwaly.

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj caly czas 37.3-37.5. Juz ponad miesiac jak mu mierze i za kazdym razem taki pomiar.

Maly mnie juz denerwuje. Wlasciwie jego kupy. Juz byl czas ze robil 1x dziennie, potem zmienilo mu sie i robil po 2 o stalych porach a dzis juz 3 poszly. To normalne na mm? Przecież wraz z wiekiem kupek powinno byc chyba mniej.
    Dobrze ze nie ma z nimi problemow no ale bez przesady
    Maly juz prawie 2.5miesiaca a z uregulowana kupą i zuzyciem pampersow nadal jesteśmy w lesie.

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinko
    Ale wyższa temp u niemowlaczka to normalne. Ale ważne ze zna się tę właśnie wyjściowa temp dziecka

Dorinka lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1132 1133 1134 1135 1136 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ