X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Kai Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niech wszystkie diabły idą tam, skąd przyszły ;-). Dziś na podwieczorek szarlotka! (Czytam sobie wydruk od apana doktora. "Pacjentka została pouczona o konieczności scislego przestrzegania diety").

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • martta Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2016, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai to chyba jednak przesada ze strony tego lekarza. Moja tak pare na czczo do 95 przymyka oko, nie dajmy sie zwariować przecież.
    Ja dzisiaj po paru pierogach z kapustą i grzybami 140, wiec jednak cukry jednak potrafią swirowac nadal.

o148p07w5riqasy7.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tam u Was poranek? U mnie 86 bez ketonow. :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2016, 10:53

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na czczo 90.
    Codziennie jem mojego ulubionego kit kata i codziennie jest mniej słodszy, mam ochotę juz na dwa. Najchętniej jadalnym tylko słodycze. Jestem przepadziwa, gruba i ciagle głodna .....

• Kai Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też bym tylko jadła. A najchętniej słodycze. Jakiś mam kryzys w związku z dietą ostatnio... Mam już dość chleba ig, warzyw i tego calego zdrowego żarcia. Marzą mi się pszenne bułeczki, naleśniki, pierogi, pizza, drozdzowki, pączki, czekolada i ciastka z kremem. Nawet domowa szarlotka mnie nie satysfacjonuje, bo chcę jej zjeść dużo, a nie mikroskopijny kawałek. Trzeba wytrzymać. Jeszcze 7 tygodni...

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia jak wygląda ta wysypka po trzydniówce?
    Bo młody ma na buźce kilka plamek/kropek ale nie wiem czy tego nie powinno być więcej?

tb732n0a0czusv9c.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi
    Czerwonawe kropeczki ba brzuszku, plecach. ...nie swedza. Płaskie. Pojawiają się dosłownie po 3 dniach gorączki. I ta wysypka świadczy ze choroba minęła. Z wysypka nic się nie robi . Zaraz sama znika

U nas było malutko na brzuszku ale to był dowód na trzydniowke

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2016, 17:33

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ok, więc chyba na razie nie to.
    dziś już gorączki nie ma, najwyżej 37,9
    Dawać na noc paracetamol czy nie?

tb732n0a0czusv9c.png
  • twardan Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie u diablo, nie robię krzywej, mam stosować dietę i ruch i mierzyć na czczo co drugi dzień, raz w tygodniu po posiłkach. Pani twierdzi, że cukrzyca mi nie minęła, a jak bardzo chcę to krzywą mogę zrobić. Na razie bez leków. I tak to zostawiam.
    Po roku chodzenia od lekarza do lekarza muszę odpocząć. Może zdecyduję się na rodzeństwo dla Piotrusia, to wtedy będzie powtórka z rozrywki :) Na razie planuję trochę pocieszyć się macierzyństwem bez zegarka w ręku :)

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twardan
    A na jakiej podstawie to stwierdził? ?bo ja w sumie nie wiem jak siebie sprawdzać?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi a temperatura jak mierzona? ?tzn jakim termometrem?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Ja też bym tylko jadła. A najchętniej słodycze. Jakiś mam kryzys w związku z dietą ostatnio... Mam już dość chleba ig, warzyw i tego calego zdrowego żarcia. Marzą mi się pszenne bułeczki, naleśniki, pierogi, pizza, drozdzowki, pączki, czekolada i ciastka z kremem. Nawet domowa szarlotka mnie nie satysfacjonuje, bo chcę jej zjeść dużo, a nie mikroskopijny kawałek. Trzeba wytrzymać. Jeszcze 7 tygodni...

Kai mówiłam dokładnie tak samo :) A uwierz mi ze ciąża minela a myslenie o diecie zostalo i nie szaleje z porcjami ani posilkami :)
    Pozatym szkoda mi utraconych w ciąży 10kg :) choc slodycze moglabym jesc id rana do wieczora :)

Najbardziej zmienilo się to ze 1 śniadanie nie jest zaraz po przebudzeniu ale dopiero jak ograne malego i siebie z rana bo najwazniejszy jest makijaż i jem około 2 posilkow (sniadanie - 9-10 i obiadokolację 17-18) a w miedzyczasie jakies słodkości. Ale traktuje je jako posilki, jem dana porcje na raz a nie podgryzam caly dzien ;)
    I zmianą jest ze wreszcie moge zjesc kanapke z pasztetem lub serkiem smietankowym i....ketchup :D

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jem tylko słodycze: wszystko, nie moge sie powstrzymać, mam nadzieje że to minie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    Domi a temperatura jak mierzona? ?tzn jakim termometrem?
    Kamcia, najczęściej mierzę tym do czoła microlife nc100, a co każde przewijanie sprawdzam też elektrycznym w pupie. Przeważnie te wyniki się pokrywają, choć bywa że nie, ale dziś nie przekroczyło 37,9. Godzinę temu było 37,3 na obu termometrach. No i nie wiem czy na noc dać paracetamol zapobiegawczo/przeciwzapalnie czy już nie dawać...

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia nie minie;p ja już stwierdziłam że koniec i muszę się pilnować, bo po porodzie miałam -3kg do wagi sprzed ciążą,a teraz już mam +3kg czyli już mi 6kg przybyło!! Masakra, muszę przynajmniej 10kg zrzucić... Staram się wracać do diety, a przynajmniej jeść co 3 godziny bez podjadania, ale przy tym moim małym skrzacie jest to niezmiernie trudne... Choć dziś w końcu pierwszy raz udało mi się zjeść już 4 posiłki co 3 godziny i mam nadzieję ze z dnia na dzień będzie coraz lepiej. Ja też sobie pozwalam na dużo więcej, i tak np. dzisiaj jadłam
    9 śniadanie: 3 małe kromki z sałatą, szynką majonezem, musztardą + 1/4 papryki czerwonej (jem też nabiał na śniadanie a nie mogłam)
    12 II śniadanie: jogurt+nektaryna+słonecznik+migdały+chia+musli
    15.30 obiad: pieczone ziemniaczki + szaszłyki z kurczaka, z papryką, cukinią i cebulą+tzatziki
    18 podwieczorek: pół paczki limonkowych delicji + 3 kostki białej czekolady ;p;p

teraz muszę coś na kolację wymyślić

Jest na fb taka Pani, która wstawia zdjęcia i przepisy świetnych dań dla cukrzycowych mamuś, na prawdę super, spróbujcie znaleźć. Ja na tej podstawie próbuję sobie planować posiłki bo już nie mam pasków do glukometru żeby sprawdzać: https://www.facebook.com/przepisy4diabets/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2016, 18:45

tb732n0a0czusv9c.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twardan ja jestem bardzo ciekawa co mi powie moj diab na moja krzywa po porodzie ale narazie maz pracuje a ja nie zdecyduje sie jechac malutkim busikiem z malym i calym osprzętem wozkowym :)

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi
    Ja w sumie tylko tydzień po porodzie i nadal obrzęki mi schodzą i nie mogę jeszcze powiedzieć ile waże. ..ale e ogóle nie mam apetytu (choć Po pierwszym cc to samo było ) I dziś zjadłam dosłownie 3 kawy rano, kilka plastrów sera żółtego, śliwki z działki ( które w ciąży nie służyły )i kawałek sernika z lodami. ..i tak jadam codziennie. No. Wczoraj było spaghetti (w końcu biały makaron ). Ale ja mam się nie mierzyć. Rano jeszcze to zrobię ale później -kiedy? :D musi mi to minąć

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do temp
    Ja diagnostycznie używałam pod paszka a ten na czolko tylko kontrolnie. Nie podalabym leku bez potrzeby. Gorączka to od 38.5 przyznam że reagowałam np w trzydniowce przy 38 bo wiedziałam że urośnie. Ale widząc 37 nie

Piotruś z czoła ma standard 37
    W szpitalu był gorący. Lekarka kazała zmierzyć mu temp. Koniecznie pod paszka (nie czoło ) a okazało się ze temp super. Takie złudne wrażenie, wtedy pewnie z przegrzania. Ale ja leżałam i położne dziecko obsługiwaly.

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj caly czas 37.3-37.5. Juz ponad miesiac jak mu mierze i za kazdym razem taki pomiar.

Maly mnie juz denerwuje. Wlasciwie jego kupy. Juz byl czas ze robil 1x dziennie, potem zmienilo mu sie i robil po 2 o stalych porach a dzis juz 3 poszly. To normalne na mm? Przecież wraz z wiekiem kupek powinno byc chyba mniej.
    Dobrze ze nie ma z nimi problemow no ale bez przesady
    Maly juz prawie 2.5miesiaca a z uregulowana kupą i zuzyciem pampersow nadal jesteśmy w lesie.

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2016, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinko
    Ale wyższa temp u niemowlaczka to normalne. Ale ważne ze zna się tę właśnie wyjściowa temp dziecka

Dorinka lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1132 1133 1134 1135 1136 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ