X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izulla
    ja skierowanie na krzywa dostałam od diab na ostatniej wizycie w ciązy
    niby 75g 3 punkty...
    ale mówiła ,ze jak zrobią dwupunktową to nie będzie problem
    rodzinny chyba tez może skierować, moja sasiadka miała cukrzyce ciązową a rodzinny powiedział,ze jej nie skieruje-bo badanie obciąza trzustkę...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izulla ja nie dostalam skierowania i poszlam z zaświadczeniem o cukrzycy. Z wielkim trudem ale przeszlo w labie. I mnie diab kazala tylko 2punkowa zrobic.

Nitka ja 3tyg meczylam sie z cycem od poczatku karmiac przez oslonki. Z kazdym tygodniem było coraz gorzej wiec tydzień stralam sie karmic mieszanie ale konczylo sie to chlustaniem. Po 2 takich wymiotach ze nie moglam malego odkrzusic żeby zlapal oddech przeszłam na mm.

3i49o7esw7obg123.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinka no niedziwie sie... tak patrze na te mleka w sklepach to ceny kolosalne sa moj syn mial mleko na recepte wypisywane mial pare krostek na buzi ze niby w kit skaza i dlatego od lekarza dostawalam recepty i w aptece placilam grosze w porownaniu z cenami w sklepach i sie zastanawiam czy teraz tez tak jest ze refunduja mleko?? Choc uwazam ze najlepiej cyckiem karmic..

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może dziecię jest cycocholikiem.
    Obala dwa cyce oby tak mu zostało:-)

Za 30 min idę mierzyć cukry po posiłku po 2h.
    Ciekawe jak teraz służy szpitalne żarcie.

kamciaelcia, Isia86 lubią tę wiadomość

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka_lutowa wrote:
    Dorinka no niedziwie sie... tak patrze na te mleka w sklepach to ceny kolosalne sa moj syn mial mleko na recepte wypisywane mial pare krostek na buzi ze niby w kit skaza i dlatego od lekarza dostawalam recepty i w aptece placilam grosze w porownaniu z cenami w sklepach i sie zastanawiam czy teraz tez tak jest ze refunduja mleko?? Choc uwazam ze najlepiej cyckiem karmic..

Nitka ile ja lez wylalam przez to nis wychodzi mi kp to glowa mala :( Do tej pory jak widzę karmiące mamy to zdarza mi sie ze lezka sie w oku zakręci :(
    Tym bardziej ze w 1 tygodniu karmienie super. Mały zadowolony spal. W 2 juz jakies pojekiwania sie zaczely i marudzenie przy cycku a w 3 to juz byl dramat. Potrafił jednym ciągiem z obu piersi jesc po 25min i w trakcie poplakiwac, pozniej kupa i znów płacz bo glodny wiec znow 50min karmienia. W tym czasie sie zmęczył ale mimo ze spiacy to nie usnie lub pospal 10-15min bo znowu w brzuchu burczy. Dopiero pozniej sie kapnelam ze maly mimk ze pieknie ssal to nie mial takiej mocy w ustach zeby przez te oslonki zakichane uciagnac dalsze mleko. Poki piersi w miarę pelne i latwo lecialo to było ok. I fakt przybieral ale ja nieraz 1x szlam do wc po 16-17jak maz z pracy wrocil bo takie placze byly jak cycka w buzi nie mial.
    Bilam sie z myślami co mam zrobic zeby kp ale po kilku dniach meczenia sie i placzu malego podczas jedzenia meza nerwy wziely. Zrobil mleko i okazalo sie ze maly po 40min jedzenia obu piersi zjadl z butli 120ml i chcial jeszcze :O

3i49o7esw7obg123.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my dzisiaj padlismy podczas telenoweli na TV4 :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2016, 12:20

żabka04, Isia86, kamciaelcia, twardan lubią tę wiadomość

3i49o7esw7obg123.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2016, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukry 147:-(:-(

Podajcie normy po porodzie zna któraś???

• Dorinka Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zabko 99 na czczo i 140 po 2h. A co zjadlas?
    Wiesz jesteś niedługo po porodzie. Ia bym sie jeszcze nie zamartwiala bo tez po porodzie mialam jakis czas wyzsze cukry niż teraz ;)

żabka04 lubi tę wiadomość

3i49o7esw7obg123.png
  • Izulla81 Ekspertka

Wysłany: 13 września 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka nie martw się mi tylko na czczo w szpitalu badali, a dzień po porodzie mogą się jeszcze normować cukry.
    Właśnie wróciłam od rodzinnego ... 15 minut dyskutowała że nie potrzebuję tego badania i da mi ewentualnie na dwa pobrania z żyły na czczo. Bo glukoza obciąża trzustkę i wogóle to dlaczego nie zrobię tego w labie prywatnie ?!? Powiedziałam, że sama sobie mogę zbadać glukometrem na czczo a chodzi mi o zrobienie krzywej bo tak zaleca diabetolog. Masakra. Dodam tylko że byłam z młodym bo nie miałam co z nim zrobić i tak się musiałam wypraszać o swoje z dzieckiem na rękach... W końcu pani doktor dała za wygraną i z łaską wypisała skierowanie.
    Ale teraz to sama nie wiem może to badanie rzeczywiście nie jest potrzebne skoro w domu jak sprawdzam glukometrem to wyniki w normie??? Co myślicie?

qb3c9vvjjupev46c.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izulla ja milka razy porównywalam wynik z gluko z wynikiem z lab. Za KAZDYM razem moj gluko zawyzal o ok 13-15 jednostek. W dniu krzywej tez robilam porownanie.
    Na czczo 98, na gluko w labie 93 czyli powinno byc mniej a na na wyniku z zyly 100.20 :O
    Po 2h na moim gluko bylo chyba 143 a w labie wyszło cos ok 120.
    Takze ja nie wiem. Bylam pewna ze wynik na czczo bedzie ok bo w kazdym innym wypadku gluko zawyzal i bylam mocno rozczarowana jak sie okazalo ze jednak mi ta pipka zostala i to na pomiarze na którym nie mialam przekroczen.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2016, 11:34

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izulla
    Czyli u ciebie jak u mojej sąsiadki rodzinny umyl ręce pod pretekstem obciążenia trzustki
    Ja mam skierowanie do lab w innym mieście all raczej będę chciała zrobić prywatnie na miejscu -okaże się czy da rade

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinko
    Jak u mamy mu najlepiej :) slodziaczek :)

Dorinka lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi skierowanie na krzywą wypisal gin na wizycie kontrolnej
    Ciekawe jak to jest z tą trzustka, bo.ki diablo powiedziała że raz na pół roku będę musiała robić. ..

tb732n0a0czusv9c.png
  • Izulla81 Ekspertka

Wysłany: 13 września 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciaelcia ja dzwoniłam do prowatnego laboratorium alab w Poznaniu i powiedzieli że krzywej bez skierowania mi nie zrobią i dlatego poszłam do rodzinnego. Może lepiej zadzwoń i spytaj żeby się nie denerwować na miejscu.

qb3c9vvjjupev46c.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2016, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny:-)

Wiem wiem.
    Tylko chciałam znać normy.:-)

Mój gin się odezwał.
    Pytał czy mu powiem jak tam sytuacja wyglądała itd.
    Potem zapytał o małego.

Prawda jest taka że gdyby nie jego koleżanka to pewnie bym nawet znieczulenia nie dostała.
    Za co mu podziękowała bo ta gin latala co jakiś czas koło mnie i rozmawiała że mną.
    Ahhhhhhhh
    Jej jak się cieszę że ten horror już za mną:-)
    Właśnie wzięłam prochy tak mnie tyłek boli:-(

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izulla81 wrote:
    Kamciaelcia ja dzwoniłam do prowatnego laboratorium alab w Poznaniu i powiedzieli że krzywej bez skierowania mi nie zrobią i dlatego poszłam do rodzinnego. Może lepiej zadzwoń i spytaj żeby się nie denerwować na miejscu.

U nas i tak trzeba umówić termin krzywej
    Zawsze Mogę pokazać skierowanie do lab diagnostyka w Gorzowie (30 km od domu ) I pójść na litość ze dziecko malutkie itp
    A jak nie da rady to pojadę juz do tego Gorzowa. ..
    Z rodzinnym nie przejdzie raczej bo moja to ta sama coś sąsiadki nie skierowała ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Izulla81 Ekspertka

Wysłany: 13 września 2016, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi ja właśnie zapomniałam u giną o tym pogadać może też by mi dała. Ja bym na pewno raz na pół roku nie robiła może lepiej robić hemoglobinę glikowaną zamiast krzywej tak często?

qb3c9vvjjupev46c.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak u was z brzuchami?
    Mnie moj denerwuje. Macie jakis pomysl jak mam ta opone zrzucić?
    Próbuje robic brzuszki ale nic to nie daje :( Góra brzucha ok a najgrzej przy podbrzuszu :/
    Sorki za mało widoczne zjecie ale innego nie mam :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2016, 14:52

kamciaelcia lubi tę wiadomość

3i49o7esw7obg123.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wizytę mam w listopadzie więc zapytam. Jej pewnie o wyniki chodzi bo na czczo mam dobrze, po posiłkach jak mierzylam to też, ale po 2H na krzywej ponad 160 i to niby stan przedcukrzycowy

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak długo może stać w podgrzewaczu słoiczek z obiadkiem? Bo usunął na amen, jadł o 10.30, chyba pół godziny nic się nie stanie jak będzie w podgrzewaczu? Bo dłużej chyba spać nie będzie...

tb732n0a0czusv9c.png
‹‹ 1158 1159 1160 1161 1162 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ