X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jakie masz normy dla cukrow po 1,5H ? bo idac tym tokiem to juz wiadomo czemu norma po 2h jest 140 po jedzeniu ( nie dla ciezarnych ) .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2015, 18:51

kapturnica, Aguś26 lubią tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś26 wrote:
    A jak zjecie coś z grzeszkow próbowaliście mierzyć cukier po 1,5 godz bo ja np po cieście po godz miałam 104 a pi 1,5 godz 139... dlatego w mojej poradni karza mierzyć po 1,5 godz bo wtedy może być większy

Ja dzisiaj zgrzeszyłam i zrobiłam tak jak napisałaś :) Zjadłam na podwieczorek Magnum migdałowe (w całości z polewą), mały kawałek ciasta z truskawkami i małą kawę z mlekiem... chyba nie muszę mówić, że moja potrzeba słodkiego została całkowicie zaspokojona ;)
    Cukier po godzinie 110 a po 1.5 96 :) To oczywiście nie znaczy, że od teraz będę tak robić codziennie, powiem szczerze, że tak się najadłam aż mam dość ;) Jednak organizm odzwyczaja się od słodkiego. Na diecie jestem od miesiąca i schudłam 1.5 kg a malutka ma wagę w okolicach 50 centyla :) Jestem zadowolona!

kapturnica, Kasiarzynka, .ona., czarownica_tea lubią tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magnum i podobne lody maja duzo skladnikow (oraz tluszcz) , wiec to powoduje ,ze cukier nie skoczy wysoko bo go tluszcz przychamuje . I lepiej wlasnie zjesc loda ze smietana niz wodnego czy sorbeta sklepowego , w skladzie ktorego przedewszystkim cukier i to zaraz na 1szym lub 2gim miejscu w skladzie.
    Ja dzis zjadlam loda w kubeczku i po godzinie cukier 101 .Dzien wczesniej sorbeta na patyku (gramaturowo o polowe mniejszego ) i cukier 112 byl wiec znaczna roznica.

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0na88 wrote:
    a jakie masz normy dla cukrow po 1,5H ? bo idac tym tokiem to juz wiadomo czemu norma po 2h jest 140 po jedzeniu ( nie dla ciezarnych ) .
    Mam tak jak wy do 120 ale po 1,5 godz zawsze Mierzę tak nie całe 1,5 godz a dziś z ciekawości zmierzylam po godz i po 1,5 a po 2 godz już był 100

0na88 lubi tę wiadomość

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy kiełbasa Śląska z grilla zjedzona o godz 19 mogła mieć wpływ na cukier na czczo ? Po tym zjadłam o 21 kanapki takie jak zwykle i przed snem mała kanapkę i jogurt naturalny jak co dzień I ha zawsze miałam cukier trochę powyżej 90 no ale dziś miałam 109 tragedia nigdy nie był on aż tak wysoki

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    Magnum i podobne lody maja duzo skladnikow (oraz tluszcz) , wiec to powoduje ,ze cukier nie skoczy wysoko bo go tluszcz przychamuje . I lepiej wlasnie zjesc loda ze smietana niz wodnego czy sorbeta sklepowego , w skladzie ktorego przedewszystkim cukier i to zaraz na 1szym lub 2gim miejscu w skladzie.
    Ja dzis zjadlam loda w kubeczku i po godzinie cukier 101 .Dzien wczesniej sorbeta na patyku (gramaturowo o polowe mniejszego ) i cukier 112 byl wiec znaczna roznica.

Dobrze wiedzieć, ja dziś zjadłam trochę loda, wafelka i miło się zaskoczyłam, bo po godzinie cukier 92. Było pyszne, ale jak Apaczka wspomniała powyżej - potwierdzam, organizm się odzwyczaja, miesiąc nie jadłam nic słodkiego :)

kapturnica, 0na88, Smartunia, apaczka lubią tę wiadomość

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • andziaok3 Debiutantka

Wysłany: 15 czerwca 2015, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny!

czy mając na czczo cukry w granicach 90-94 będę musiała brać insulinę na noc? cukry po posiłkach mieszczą się w granicy 80-117, więc ok.

A! i czy trzeba iść na szpitala przed ewentualnym wprowadzeniem insuliny?

2fwahsv27gftj9wc.png
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 15 czerwca 2015, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie przed wprowadzeniem insuliny nie brano do szpitala, w poradni mi trochę powiedziano co i jak i tyle. Ja też miałam takie cukry i mi włączono insulinę ale może dlatego że w południe nie mogłam sobie poradzić z cukrami i na to głw dostałam insuline a na te ranne to może dostałam tak już przy okazji.

Mam pytanko czy jecie jajka sadzone?? Bo ja dziś zjadłam: ziemniaczki, fasolka szparagowa i to jedno jajko i cukier 154 az sie przeraziłam. Nie wiem czy to jest to jajko winowajcą. Jajecznicę smażoną jem i cukier max do 100 a tu taka niespodzianka, ehhh.

201509057452.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivuszka a szparagowki nie jadlas z bulka tarta ? bo ja sie tak z kolei ostatnio zalatwilam :)

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ivuszka wrote:

Mam pytanko czy jecie jajka sadzone?? Bo ja dziś zjadłam: ziemniaczki, fasolka szparagowa i to jedno jajko i cukier 154 az sie przeraziłam. Nie wiem czy to jest to jajko winowajcą. Jajecznicę smażoną jem i cukier max do 100 a tu taka niespodzianka, ehhh.

Ja jadam jajko sadzone i cukry zawsze ok :) Moim zdaniem to może być wina fasolki - gotowana. Ostatnio jadłam 2 jajka sadzone, 3 młode ziemniaki, fura mizerii i cukier 88 :)

.ona. lubi tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    andziaok3 wrote:
    Dziewczyny!

czy mając na czczo cukry w granicach 90-94 będę musiała brać insulinę na noc? cukry po posiłkach mieszczą się w granicy 80-117, więc ok.

A! i czy trzeba iść na szpitala przed ewentualnym wprowadzeniem insuliny?
    Ja mialam taki przedzial cukrow na czczo i dostałam insuline na noc .Nie byłam w szpitalu przy wprowadzaniu insuliny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 07:01

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam taki przedział i nie dostałam zależy od diabetologa

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • czarownica_tea Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam cukry na czczo oscylujące w okolicy 94-98 i jeszcze nie dostałam insuliny. To z ciekawostek dropsa po zdrowym obiedzie: 30 g brązowego ryżu i kurczak z warzywami cukier- 143mg%, po sałatce greckiej i jednym kawałku pizzy z da grasso (ciężko gotować w trakcie przeprowadzki :P)- 117 mg% i bądź tu mądry :)

kapturnica, isssi lubią tę wiadomość

dxomcwa16q3sloop.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarownica bierz pizze ! :D

kapturnica, czarownica_tea lubią tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 16 czerwca 2015, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej co do tej fasolki to nie była w bułce i wczesniej ją jadłam i wszystko było ok, nie wiem czemu tak się stało. Myślałam, że może jajka sadzonego nie można a tu proszę Wam nic po nim, ehh. Już sama nie wiem.

201509057452.png
  • ola.321 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć Dziewczyny :)

mam do Was prośbę o pomoc, wizytę u gin mam za tydzień a to są moje wyniki krzywej:

Glukoza na czczo we krwi żylnej
    Glukoza (jedn. SI) 4,9 mmol/l norma 3,8 - 5,5
    Glukoza (jedn. tradyc.) 88 mg/dl norma 70 - 99

Glukoza po 75g glukozy - oznaczenie po 1h
    Glukoza (jedn. SI) 7,3 mmol/l
    Glukoza (jedn. tradyc.)132 mg/dl (tu nie mam norm)

no i chyba teraz pod górkę :/

Glukoza po 75g glukozy - oznaczenie po 2h
    Glukoza (jedn. SI)9,0 mmol/l
    Glukoza (o) 163 mg/dl (też nie mam podanych norm)

Czy możecie mi powiedzieć czy mam się martwić? biorę już zastrzyki codziennie z clexane i mam nadzieję że nie będę musiała brać kolejnego zastrzyku :(.

Pozdrawiam Was wszystkie :)

edit: nie wiem czy to ma znaczenie ale dodam jeszcze, że badania na czczo cukru miałam wcześniej też w normie i w moczu też brak glukozy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 18:37

l22ntv73ar096ms1.png
    dqprj44jdaytfglm.png

09.2013r (10tc)
    07.2014r (9tc)
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola.321 no ta glukoza po 2h nie jest niestety dobra .

Wg norm PTD i PTG diagnoza cukrzycy wyglada tak :

Na czczo Po 1 godz. Po 2 godz.
    >92-125 mg/dl ≥180 mg/dl >153-199 mg/dl

wiec tak jak sie spodziewasz po 2h jest troche za duzo - u mnie bylo identycznie , choc ja mialam ponad 170.

Co do cukrow na czczo - ja caly czas mam je w normie ,ani razu ich nie przekroczylam - gdyby nie krzywa nie wiedzialabym ze mam cukrzyce. Jednak w ciagu dnia po posilkach cukry mam za wysokie.

Na poczatku nie bedziesz musiala sie kluc ( lub wcale) - ja dlugo walczylam sama dieta , na koncowce dostalam insuline ale tez nie narzekam , ba ! moge zjesc wiecej a zastrzyku nie czuc w ogole.

Bedzie dobrze ! uszy do gory !

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 19:29

ola.321, kapturnica, czarownica_tea lubią tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • ola.321 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona88 - czyli muszę się psychicznie nastawić na dietę i mierzenie cukru pewnie :/, miałam nadzieję że chociaż to mnie ominie. Trochę mi się płakać chce :(, tyle leków biorę już teraz i na dodatek jeszcze cukrzyca. No ale dobrze że wiem, dieta też mi na dobre wyjdzie ;).
    Dziękuję za odp :)

l22ntv73ar096ms1.png
    dqprj44jdaytfglm.png

09.2013r (10tc)
    07.2014r (9tc)
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawka na noc wczoraj 22 jednostki i wreszcie dzis rano cukier na satysfakcjonujacym poziomie 74.Najnizszy jaki mialam kiedykolwiek w ciagu ostatniego miesiaca 8)

Zrobilam eksperyment . Zjadłam loda z lidla copa ballino cos takiego nazwa ,smak tiramisu , z ciastkiem na dolem w kubeczku.Po godzinie cukier 94 o.O Po 2h godzinach 87 o.O Ja nie ogarniam tego czasem .Słodkie powinno cukier podniesc do gory przeciez jak nie po godzinie to po dwoch z tego co wiem .A moj skoczyl mniej niz po kromce chleba z maslem i wedlina .
    Czarownica chyba spr jak bedzie u mnie po pizzy tylko ,ze ja zrobie swoja domowa ,zeby wiedziec co w niej siedzi 8)

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2016, 15:22

wnidtv73dpzdszlc.png
‹‹ 115 116 117 118 119 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ