Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Aguś26 wrote:A jak zjecie coś z grzeszkow próbowaliście mierzyć cukier po 1,5 godz bo ja np po cieście po godz miałam 104 a pi 1,5 godz 139... dlatego w mojej poradni karza mierzyć po 1,5 godz bo wtedy może być większy
Ja dzisiaj zgrzeszyłam i zrobiłam tak jak napisałaś Zjadłam na podwieczorek Magnum migdałowe (w całości z polewą), mały kawałek ciasta z truskawkami i małą kawę z mlekiem... chyba nie muszę mówić, że moja potrzeba słodkiego została całkowicie zaspokojona
Cukier po godzinie 110 a po 1.5 96 To oczywiście nie znaczy, że od teraz będę tak robić codziennie, powiem szczerze, że tak się najadłam aż mam dość Jednak organizm odzwyczaja się od słodkiego. Na diecie jestem od miesiąca i schudłam 1.5 kg a malutka ma wagę w okolicach 50 centyla Jestem zadowolona!kapturnica, Kasiarzynka, .ona., czarownica_tea lubią tę wiadomość
-
Magnum i podobne lody maja duzo skladnikow (oraz tluszcz) , wiec to powoduje ,ze cukier nie skoczy wysoko bo go tluszcz przychamuje . I lepiej wlasnie zjesc loda ze smietana niz wodnego czy sorbeta sklepowego , w skladzie ktorego przedewszystkim cukier i to zaraz na 1szym lub 2gim miejscu w skladzie.
Ja dzis zjadlam loda w kubeczku i po godzinie cukier 101 .Dzien wczesniej sorbeta na patyku (gramaturowo o polowe mniejszego ) i cukier 112 byl wiec znaczna roznica. -
0na88 wrote:a jakie masz normy dla cukrow po 1,5H ? bo idac tym tokiem to juz wiadomo czemu norma po 2h jest 140 po jedzeniu ( nie dla ciezarnych ) .
0na88 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny a czy kiełbasa Śląska z grilla zjedzona o godz 19 mogła mieć wpływ na cukier na czczo ? Po tym zjadłam o 21 kanapki takie jak zwykle i przed snem mała kanapkę i jogurt naturalny jak co dzień I ha zawsze miałam cukier trochę powyżej 90 no ale dziś miałam 109 tragedia nigdy nie był on aż tak wysoki
-
kapturnica wrote:Magnum i podobne lody maja duzo skladnikow (oraz tluszcz) , wiec to powoduje ,ze cukier nie skoczy wysoko bo go tluszcz przychamuje . I lepiej wlasnie zjesc loda ze smietana niz wodnego czy sorbeta sklepowego , w skladzie ktorego przedewszystkim cukier i to zaraz na 1szym lub 2gim miejscu w skladzie.
Ja dzis zjadlam loda w kubeczku i po godzinie cukier 101 .Dzien wczesniej sorbeta na patyku (gramaturowo o polowe mniejszego ) i cukier 112 byl wiec znaczna roznica.
Dobrze wiedzieć, ja dziś zjadłam trochę loda, wafelka i miło się zaskoczyłam, bo po godzinie cukier 92. Było pyszne, ale jak Apaczka wspomniała powyżej - potwierdzam, organizm się odzwyczaja, miesiąc nie jadłam nic słodkiegokapturnica, 0na88, Smartunia, apaczka lubią tę wiadomość
majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
-
Mnie przed wprowadzeniem insuliny nie brano do szpitala, w poradni mi trochę powiedziano co i jak i tyle. Ja też miałam takie cukry i mi włączono insulinę ale może dlatego że w południe nie mogłam sobie poradzić z cukrami i na to głw dostałam insuline a na te ranne to może dostałam tak już przy okazji.
Mam pytanko czy jecie jajka sadzone?? Bo ja dziś zjadłam: ziemniaczki, fasolka szparagowa i to jedno jajko i cukier 154 az sie przeraziłam. Nie wiem czy to jest to jajko winowajcą. Jajecznicę smażoną jem i cukier max do 100 a tu taka niespodzianka, ehhh. -
ivuszka wrote:
Mam pytanko czy jecie jajka sadzone?? Bo ja dziś zjadłam: ziemniaczki, fasolka szparagowa i to jedno jajko i cukier 154 az sie przeraziłam. Nie wiem czy to jest to jajko winowajcą. Jajecznicę smażoną jem i cukier max do 100 a tu taka niespodzianka, ehhh.
Ja jadam jajko sadzone i cukry zawsze ok Moim zdaniem to może być wina fasolki - gotowana. Ostatnio jadłam 2 jajka sadzone, 3 młode ziemniaki, fura mizerii i cukier 88.ona. lubi tę wiadomość
-
andziaok3 wrote:Dziewczyny!
czy mając na czczo cukry w granicach 90-94 będę musiała brać insulinę na noc? cukry po posiłkach mieszczą się w granicy 80-117, więc ok.
A! i czy trzeba iść na szpitala przed ewentualnym wprowadzeniem insuliny?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 07:01
-
Ja też mam cukry na czczo oscylujące w okolicy 94-98 i jeszcze nie dostałam insuliny. To z ciekawostek dropsa po zdrowym obiedzie: 30 g brązowego ryżu i kurczak z warzywami cukier- 143mg%, po sałatce greckiej i jednym kawałku pizzy z da grasso (ciężko gotować w trakcie przeprowadzki )- 117 mg% i bądź tu mądry
kapturnica, isssi lubią tę wiadomość
-
cześć Dziewczyny
mam do Was prośbę o pomoc, wizytę u gin mam za tydzień a to są moje wyniki krzywej:
Glukoza na czczo we krwi żylnej
Glukoza (jedn. SI) 4,9 mmol/l norma 3,8 - 5,5
Glukoza (jedn. tradyc.) 88 mg/dl norma 70 - 99
Glukoza po 75g glukozy - oznaczenie po 1h
Glukoza (jedn. SI) 7,3 mmol/l
Glukoza (jedn. tradyc.)132 mg/dl (tu nie mam norm)
no i chyba teraz pod górkę
Glukoza po 75g glukozy - oznaczenie po 2h
Glukoza (jedn. SI)9,0 mmol/l
Glukoza (o) 163 mg/dl (też nie mam podanych norm)
Czy możecie mi powiedzieć czy mam się martwić? biorę już zastrzyki codziennie z clexane i mam nadzieję że nie będę musiała brać kolejnego zastrzyku .
Pozdrawiam Was wszystkie
edit: nie wiem czy to ma znaczenie ale dodam jeszcze, że badania na czczo cukru miałam wcześniej też w normie i w moczu też brak glukozy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 18:37
-
ola.321 no ta glukoza po 2h nie jest niestety dobra .
Wg norm PTD i PTG diagnoza cukrzycy wyglada tak :
Na czczo Po 1 godz. Po 2 godz.
>92-125 mg/dl ≥180 mg/dl >153-199 mg/dl
wiec tak jak sie spodziewasz po 2h jest troche za duzo - u mnie bylo identycznie , choc ja mialam ponad 170.
Co do cukrow na czczo - ja caly czas mam je w normie ,ani razu ich nie przekroczylam - gdyby nie krzywa nie wiedzialabym ze mam cukrzyce. Jednak w ciagu dnia po posilkach cukry mam za wysokie.
Na poczatku nie bedziesz musiala sie kluc ( lub wcale) - ja dlugo walczylam sama dieta , na koncowce dostalam insuline ale tez nie narzekam , ba ! moge zjesc wiecej a zastrzyku nie czuc w ogole.
Bedzie dobrze ! uszy do gory !Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 19:29
ola.321, kapturnica, czarownica_tea lubią tę wiadomość
-
Ona88 - czyli muszę się psychicznie nastawić na dietę i mierzenie cukru pewnie , miałam nadzieję że chociaż to mnie ominie. Trochę mi się płakać chce , tyle leków biorę już teraz i na dodatek jeszcze cukrzyca. No ale dobrze że wiem, dieta też mi na dobre wyjdzie .
Dziękuję za odp -
Dawka na noc wczoraj 22 jednostki i wreszcie dzis rano cukier na satysfakcjonujacym poziomie 74.Najnizszy jaki mialam kiedykolwiek w ciagu ostatniego miesiaca
Zrobilam eksperyment . Zjadłam loda z lidla copa ballino cos takiego nazwa ,smak tiramisu , z ciastkiem na dolem w kubeczku.Po godzinie cukier 94 Po 2h godzinach 87 Ja nie ogarniam tego czasem .Słodkie powinno cukier podniesc do gory przeciez jak nie po godzinie to po dwoch z tego co wiem .A moj skoczyl mniej niz po kromce chleba z maslem i wedlina .
Czarownica chyba spr jak bedzie u mnie po pizzy tylko ,ze ja zrobie swoja domowa ,zeby wiedziec co w niej siedzi