Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Aguś26 wrote:A jak zjecie coś z grzeszkow próbowaliście mierzyć cukier po 1,5 godz bo ja np po cieście po godz miałam 104 a pi 1,5 godz 139... dlatego w mojej poradni karza mierzyć po 1,5 godz bo wtedy może być większy
Ja dzisiaj zgrzeszyłam i zrobiłam tak jak napisałaśZjadłam na podwieczorek Magnum migdałowe (w całości z polewą), mały kawałek ciasta z truskawkami i małą kawę z mlekiem... chyba nie muszę mówić, że moja potrzeba słodkiego została całkowicie zaspokojona
Cukier po godzinie 110 a po 1.5 96To oczywiście nie znaczy, że od teraz będę tak robić codziennie, powiem szczerze, że tak się najadłam aż mam dość
Jednak organizm odzwyczaja się od słodkiego. Na diecie jestem od miesiąca i schudłam 1.5 kg a malutka ma wagę w okolicach 50 centyla
Jestem zadowolona!
kapturnica, Kasiarzynka, .ona., czarownica_tea lubią tę wiadomość
-
Magnum i podobne lody maja duzo skladnikow (oraz tluszcz) , wiec to powoduje ,ze cukier nie skoczy wysoko bo go tluszcz przychamuje . I lepiej wlasnie zjesc loda ze smietana niz wodnego czy sorbeta sklepowego , w skladzie ktorego przedewszystkim cukier i to zaraz na 1szym lub 2gim miejscu w skladzie.
Ja dzis zjadlam loda w kubeczku i po godzinie cukier 101 .Dzien wczesniej sorbeta na patyku (gramaturowo o polowe mniejszego ) i cukier 112 byl wiec znaczna roznica. -
0na88 wrote:a jakie masz normy dla cukrow po 1,5H ? bo idac tym tokiem to juz wiadomo czemu norma po 2h jest 140 po jedzeniu ( nie dla ciezarnych ) .
0na88 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny a czy kiełbasa Śląska z grilla zjedzona o godz 19 mogła mieć wpływ na cukier na czczo ? Po tym zjadłam o 21 kanapki takie jak zwykle i przed snem mała kanapkę i jogurt naturalny jak co dzień I ha zawsze miałam cukier trochę powyżej 90 no ale dziś miałam 109 tragedia nigdy nie był on aż tak wysoki
-
kapturnica wrote:Magnum i podobne lody maja duzo skladnikow (oraz tluszcz) , wiec to powoduje ,ze cukier nie skoczy wysoko bo go tluszcz przychamuje . I lepiej wlasnie zjesc loda ze smietana niz wodnego czy sorbeta sklepowego , w skladzie ktorego przedewszystkim cukier i to zaraz na 1szym lub 2gim miejscu w skladzie.
Ja dzis zjadlam loda w kubeczku i po godzinie cukier 101 .Dzien wczesniej sorbeta na patyku (gramaturowo o polowe mniejszego ) i cukier 112 byl wiec znaczna roznica.
Dobrze wiedzieć, ja dziś zjadłam trochę loda, wafelka i miło się zaskoczyłam, bo po godzinie cukier 92. Było pyszne, ale jak Apaczka wspomniała powyżej - potwierdzam, organizm się odzwyczaja, miesiąc nie jadłam nic słodkiegokapturnica, 0na88, Smartunia, apaczka lubią tę wiadomość
majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
-
Mnie przed wprowadzeniem insuliny nie brano do szpitala, w poradni mi trochę powiedziano co i jak i tyle. Ja też miałam takie cukry i mi włączono insulinę ale może dlatego że w południe nie mogłam sobie poradzić z cukrami i na to głw dostałam insuline a na te ranne to może dostałam tak już przy okazji.
Mam pytanko czy jecie jajka sadzone?? Bo ja dziś zjadłam: ziemniaczki, fasolka szparagowa i to jedno jajko i cukier 154 az sie przeraziłam. Nie wiem czy to jest to jajko winowajcą. Jajecznicę smażoną jem i cukier max do 100 a tu taka niespodzianka, ehhh. -
ivuszka wrote:
Mam pytanko czy jecie jajka sadzone?? Bo ja dziś zjadłam: ziemniaczki, fasolka szparagowa i to jedno jajko i cukier 154 az sie przeraziłam. Nie wiem czy to jest to jajko winowajcą. Jajecznicę smażoną jem i cukier max do 100 a tu taka niespodzianka, ehhh.
Ja jadam jajko sadzone i cukry zawsze okMoim zdaniem to może być wina fasolki - gotowana. Ostatnio jadłam 2 jajka sadzone, 3 młode ziemniaki, fura mizerii i cukier 88
.ona. lubi tę wiadomość
-
andziaok3 wrote:Dziewczyny!
czy mając na czczo cukry w granicach 90-94 będę musiała brać insulinę na noc? cukry po posiłkach mieszczą się w granicy 80-117, więc ok.
A! i czy trzeba iść na szpitala przed ewentualnym wprowadzeniem insuliny?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 07:01
-
Ja też mam cukry na czczo oscylujące w okolicy 94-98 i jeszcze nie dostałam insuliny. To z ciekawostek dropsa po zdrowym obiedzie: 30 g brązowego ryżu i kurczak z warzywami cukier- 143mg%, po sałatce greckiej i jednym kawałku pizzy z da grasso (ciężko gotować w trakcie przeprowadzki
)- 117 mg% i bądź tu mądry
kapturnica, isssi lubią tę wiadomość
-
cześć Dziewczyny
mam do Was prośbę o pomoc, wizytę u gin mam za tydzień a to są moje wyniki krzywej:
Glukoza na czczo we krwi żylnej
Glukoza (jedn. SI) 4,9 mmol/l norma 3,8 - 5,5
Glukoza (jedn. tradyc.) 88 mg/dl norma 70 - 99
Glukoza po 75g glukozy - oznaczenie po 1h
Glukoza (jedn. SI) 7,3 mmol/l
Glukoza (jedn. tradyc.)132 mg/dl (tu nie mam norm)
no i chyba teraz pod górkę
Glukoza po 75g glukozy - oznaczenie po 2h
Glukoza (jedn. SI)9,0 mmol/l
Glukoza (o) 163 mg/dl (też nie mam podanych norm)
Czy możecie mi powiedzieć czy mam się martwić? biorę już zastrzyki codziennie z clexane i mam nadzieję że nie będę musiała brać kolejnego zastrzyku.
Pozdrawiam Was wszystkie
edit: nie wiem czy to ma znaczenie ale dodam jeszcze, że badania na czczo cukru miałam wcześniej też w normie i w moczu też brak glukozy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 18:37
-
ola.321 no ta glukoza po 2h nie jest niestety dobra .
Wg norm PTD i PTG diagnoza cukrzycy wyglada tak :
Na czczo Po 1 godz. Po 2 godz.
>92-125 mg/dl ≥180 mg/dl >153-199 mg/dl
wiec tak jak sie spodziewasz po 2h jest troche za duzo - u mnie bylo identycznie , choc ja mialam ponad 170.
Co do cukrow na czczo - ja caly czas mam je w normie ,ani razu ich nie przekroczylam - gdyby nie krzywa nie wiedzialabym ze mam cukrzyce. Jednak w ciagu dnia po posilkach cukry mam za wysokie.
Na poczatku nie bedziesz musiala sie kluc ( lub wcale) - ja dlugo walczylam sama dieta , na koncowce dostalam insuline ale tez nie narzekam , ba ! moge zjesc wiecej a zastrzyku nie czuc w ogole.
Bedzie dobrze ! uszy do gory !Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 19:29
ola.321, kapturnica, czarownica_tea lubią tę wiadomość
-
Ona88 - czyli muszę się psychicznie nastawić na dietę i mierzenie cukru pewnie
, miałam nadzieję że chociaż to mnie ominie. Trochę mi się płakać chce
, tyle leków biorę już teraz i na dodatek jeszcze cukrzyca. No ale dobrze że wiem, dieta też mi na dobre wyjdzie
.
Dziękuję za odp -
Dawka na noc wczoraj 22 jednostki i wreszcie dzis rano cukier na satysfakcjonujacym poziomie 74.Najnizszy jaki mialam kiedykolwiek w ciagu ostatniego miesiaca
Zrobilam eksperyment . Zjadłam loda z lidla copa ballino cos takiego nazwa ,smak tiramisu , z ciastkiem na dolem w kubeczku.Po godzinie cukier 94Po 2h godzinach 87
Ja nie ogarniam tego czasem .Słodkie powinno cukier podniesc do gory przeciez jak nie po godzinie to po dwoch z tego co wiem .A moj skoczyl mniej niz po kromce chleba z maslem i wedlina .
Czarownica chyba spr jak bedzie u mnie po pizzy tylko ,ze ja zrobie swoja domowa ,zeby wiedziec co w niej siedzi