Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasiarzynka wrote:Mam szybkie pytanie - insulinę na zapas miałam trzymać w lodówce, a tą aktualnie wstrzykiwaną w temp pokojowej. Wczoraj mi się skończyła a zapomniałam wyjąć z lodówki kolejną aby odtajała. 2 minuty temu wyjęłam dopiero z lodówki jak sobie uświadomiłam błąd. I teraz pytanie - orientujecie się co się stanie jak wstrzyknę sobie zimną? Nie zadziała? Nie wiem co mam robić, kurcze . Dałam doopy .
Kasiarzynka lubi tę wiadomość
-
Ja może nie napiszę czegoś odkrywczego ale... pomagam rodzicom w przeprowadzce (układałam wczoraj z mamą rzeczy w szafkach głównie ubrania- no nie jest to ciężka robota). O 14 zjadłam obiad (ok 30g brązowego ryżu i do tego potrawka z kurczaka) i zaraz po tym przez godzinę składałam rzeczy i wkładałam do szafek. Cukier po godzinie 82 mg%. W życiu po obiedzie tak nie miałam. I to chyba recepta dla mnie żeby po jedzeniu się ruszać, może nie jakoś intensywnie ale coś robić. Dziś po śniadaniu (jogurt naturalny plus płatki owsiane plus truskawki- na 3 WW) usiadłam doopą przy kompie i cukier 141mg%. Coś czuję że pies się ucieszy bo oprócz spacerów 3 z panem będzie miał 3 z panią (po każdym głównym posiłku )
Ja też się zasadzam na pizzę domową z mąki razowej z dużą ilością sera i warzyw. Cisto mega płaskiekapturnica lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCzarownica u mnie po zjedzeniu takiego śniadania również cukier byłby wysoki bo po prostu mój organizm tak rano nie toleruje nabiału.
Ruch po każdym posiłku jest jak najbardziej na miejscu
Trzymam kciuki za wszystkie słodkie mamusie, oby po urodzeniu cukrzyca poszła w niepamięć.0na88, ivuszka, Kasiarzynka, Smartunia, kapturnica lubią tę wiadomość
-
a jak jest z krzywa po porodzie ? bo na poczatku mi diabetolozka mowiła ze 6 tyg po porodzie powinnam ja zrobic , a ostatnio mi powiedziala ze sie zmieniło i jak skoncze karmic piersia to mam wykonac to badanie
Angel84 - my trzymamy kciuki mocno za Ciebie ! duzo slodyczy w zyciu i precz cukrzycy !
-
Angel- no to chyba mój też się obraził na nabiał. A pomysłów na śniadanie brak, już nie mogę patrzeć na to chrupkie pieczywo. Za mięsem (wędlinami nie przepadam . Może ryba to będzie jakieś rozwiązanie? chyba żeby jakiś naleśnik z mąki żytniej czy inne dziwadło np. z owocami?
-
nick nieaktualnyNo mój maluszek to uparty jak ojciec nic go nie wygoni. Wszystko próbowałam sex, pranie, mycie okien a on jak siedział tak siedzi.
Co do krzywej to diabetolog powiedział że przez pierwszy tydzień 4x dziennie badać cukier. Na czczo norma 100, po posiłku 2 godziny norma 140. Krzywą mam zrobić 6-8 tygodni po urodzeniu.
Co do śniadań to na pierwsze jem kromkę z warzywami, a na drugie różnie jajo, naleśniki z twarogiem i owocami, chleb z twarogiem i szczypiorkiem.Kasiarzynka, kapturnica lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyczarownica_tea wrote:Angel- dzięki, spróbuje jutro z naleśnikiem . Zupa pomidorowa też jest be bo pomimo spaceru 30 minut z psem cukier 163mg% jak na razie rekordowy
-
czarownica_tea wrote:
Ja też się zasadzam na pizzę domową z mąki razowej z dużą ilością sera i warzyw. Cisto mega płaskie
Z serami z gatunku dojrzewających podobno trzeba uważac , bo na niektorych żółte działaja wyskokowo.
U mnie pierwsze sniadanie musi byc symboliczne , male , bez nabiału , raczej z warzywam bo cukier by poszybował.Za to drugie sniadanie juz moge zjesc znacznie wieksze i nabiał bez problemu nie podnosi cukru.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2015, 14:41
-
angel-84 wrote:ale zaprawiałaś czymś zupę i z czym ją jadłaś? ja zawsze po pomidorówce z brązowym ryżem lub brązowym makaronem miałam góra 110.
-
U mnie pierwsze śniadanie też symboliczne - mała kromka chleba żytniego, jakaś wędlina lub ser żółty, jajko na twardo, do tego sałata, pomidor. Na drugie śniadanie jem 2 kromki do tego owoc (np pół jabłka, czereśnie). Ja aktualnie mam dużą potrzebę jedzenia mięsa, jak nigdy Dzisiaj miałam na obiad pieczoną wołowinę z 4 łyżkami kaszy gryczanej (rozgotowała mi się) i sałatką grecką z 2/3 sałaty i cukier 87 Aż się zdziwiłam!
Smartunia lubi tę wiadomość
-
Angel- czysty wywar (po ugotowaniu warzywa i skrzydełka z kurczaka wyjęte), dodany przecier pomidorowy 450 g na 3 l wywaru. Niczym nie zabielana z 30 g makaronu razowego.
Ja łykam rano na czczo Letrox na tarczycę i śniadanie mogę zjeść po 30 minutach. I to nie tak, że się nim objadam jak głupia. Dziś zjadłam 10g płatków (1 WW) do tego truskawki na 1 WW i mały jogurt naturalny (wybieram jak najmniej słodzone czyli ten w 125g miał 0,75 WW) czyli wyszło mi 2,75 WW (a moja dietetyk zaleca 4 WW na śniadanie)i cukier do kitu. Chyba na serio muszę odstawić nabiał i jeść go dopiero na II śniadanie. Jutro spróbuje pieczywo chrupkie z warzywami
Apaczka- ja miałam w zeszłym tygodniu bitki wołowe 2 dni z rzędu bez sosu jadłam i cukier też dobry. Coś ta wołowina dobrze działaWiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2015, 17:21
-
czarownica_tea wrote:Angel- czysty wywar (po ugotowaniu warzywa i skrzydełka z kurczaka wyjęte), dodany przecier pomidorowy 450 g na 3 l wywaru. Niczym nie zabielana z 30 g makaronu razowego.
Ja łykam rano na czczo Letrox na tarczycę i śniadanie mogę zjeść po 30 minutach. I to nie tak, że się nim objadam jak głupia. Dziś zjadłam 10g płatków (1 WW) do tego truskawki na 1 WW i mały jogurt naturalny (wybieram jak najmniej słodzone czyli ten w 125g miał 0,75 WW) czyli wyszło mi 2,75 WW (a moja dietetyk zaleca 4 WW na śniadanie)i cukier do kitu. Chyba na serio muszę odstawić nabiał i jeść go dopiero na II śniadanie. Jutro spróbuje pieczywo chrupkie z warzywami
Apaczka- ja miałam w zeszłym tygodniu bitki wołowe 2 dni z rzędu bez sosu jadłam i cukier też dobry. Coś ta wołowina dobrze działa
Wymienniki wymiennikami a organizm nie wie co to i robi swoje ja też w zaleceniach mam, że na pierwsze śniadanie 3 WW. Już to widzękapturnica, 0na88 lubią tę wiadomość
-
Zapomniałam zmierzyć na czczo dziś, ale na śniadanie dwie bułki z serem i Prince Polo małe, bo miałam ciśnienie na słodkie i 110 po 1h, jeee
0na88, Smartunia lubią tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
witam się nieśmiało...
tydzień temu zrobiłam krzywą cukrowa i wyniki:
na czczo 91
po 1h 181
po 2h 127
od wtorku mam glukometr, i katastrofa, cukier na czczo wczoraj 100 a dzis 105:( nie wiem juz co zle robie:(w ciagu dnia po posilkach jest wszystko ok. tylko ten na czczo i po 1 sniadaniu w granicach 130. moze jakies koncepcje macie?