X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2015, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka wrote:
    Mam szybkie pytanie - insulinę na zapas miałam trzymać w lodówce, a tą aktualnie wstrzykiwaną w temp pokojowej. Wczoraj mi się skończyła a zapomniałam wyjąć z lodówki kolejną aby odtajała. 2 minuty temu wyjęłam dopiero z lodówki jak sobie uświadomiłam błąd. I teraz pytanie - orientujecie się co się stanie jak wstrzyknę sobie zimną? Nie zadziała? Nie wiem co mam robić, kurcze :/ . Dałam doopy :/ .
    Zadziala.Ale bedzie bolec 8) Szczypac

Kasiarzynka lubi tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś 85 na czczo i 115 po 1h jedzeniu mleka z lanymi kluskami. Coś sporo. Zawsze po mleku mam mniej.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • czarownica_tea Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja może nie napiszę czegoś odkrywczego ale... pomagam rodzicom w przeprowadzce (układałam wczoraj z mamą rzeczy w szafkach głównie ubrania- no nie jest to ciężka robota). O 14 zjadłam obiad (ok 30g brązowego ryżu i do tego potrawka z kurczaka) i zaraz po tym przez godzinę składałam rzeczy i wkładałam do szafek. Cukier po godzinie 82 mg%. W życiu po obiedzie tak nie miałam. I to chyba recepta dla mnie żeby po jedzeniu się ruszać, może nie jakoś intensywnie ale coś robić. Dziś po śniadaniu (jogurt naturalny plus płatki owsiane plus truskawki- na 3 WW) usiadłam doopą przy kompie i cukier 141mg%. Coś czuję że pies się ucieszy bo oprócz spacerów 3 z panem będzie miał 3 z panią (po każdym głównym posiłku :D)

Ja też się zasadzam na pizzę domową z mąki razowej z dużą ilością sera i warzyw. Cisto mega płaskie :)

kapturnica lubi tę wiadomość

dxomcwa16q3sloop.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarownica u mnie po zjedzeniu takiego śniadania również cukier byłby wysoki bo po prostu mój organizm tak rano nie toleruje nabiału.

Ruch po każdym posiłku jest jak najbardziej na miejscu :)

Trzymam kciuki za wszystkie słodkie mamusie, oby po urodzeniu cukrzyca poszła w niepamięć.

0na88, ivuszka, Kasiarzynka, Smartunia, kapturnica lubią tę wiadomość

• Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2016, 15:22

kapturnica lubi tę wiadomość

wnidtv73dpzdszlc.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jak jest z krzywa po porodzie ? bo na poczatku mi diabetolozka mowiła ze 6 tyg po porodzie powinnam ja zrobic , a ostatnio mi powiedziala ze sie zmieniło i jak skoncze karmic piersia to mam wykonac to badanie :/

Angel84 - my trzymamy kciuki mocno za Ciebie ! duzo slodyczy w zyciu i precz cukrzycy !

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png

Wysłany: 17 czerwca 2015, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel- no to chyba mój też się obraził na nabiał. A pomysłów na śniadanie brak, już nie mogę patrzeć na to chrupkie pieczywo. Za mięsem (wędlinami nie przepadam :(. Może ryba to będzie jakieś rozwiązanie? chyba żeby jakiś naleśnik z mąki żytniej czy inne dziwadło np. z owocami?

dxomcwa16q3sloop.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2015, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mój maluszek to uparty jak ojciec nic go nie wygoni. Wszystko próbowałam sex, pranie, mycie okien a on jak siedział tak siedzi.

Co do krzywej to diabetolog powiedział że przez pierwszy tydzień 4x dziennie badać cukier. Na czczo norma 100, po posiłku 2 godziny norma 140. Krzywą mam zrobić 6-8 tygodni po urodzeniu.

Co do śniadań to na pierwsze jem kromkę z warzywami, a na drugie różnie jajo, naleśniki z twarogiem i owocami, chleb z twarogiem i szczypiorkiem.

Kasiarzynka, kapturnica lubią tę wiadomość

Wysłany: 17 czerwca 2015, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel- dzięki, spróbuje jutro z naleśnikiem :). Zupa pomidorowa też jest be bo pomimo spaceru 30 minut z psem cukier 163mg% jak na razie rekordowy :/

dxomcwa16q3sloop.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 czerwca 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarownica_tea wrote:
    Angel- dzięki, spróbuje jutro z naleśnikiem :). Zupa pomidorowa też jest be bo pomimo spaceru 30 minut z psem cukier 163mg% jak na razie rekordowy :/
    ale zaprawiałaś czymś zupę i z czym ją jadłaś? ja zawsze po pomidorówce z brązowym ryżem lub brązowym makaronem miałam góra 110.

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarownica_tea wrote:

Ja też się zasadzam na pizzę domową z mąki razowej z dużą ilością sera i warzyw. Cisto mega płaskie :)

Z serami z gatunku dojrzewających podobno trzeba uważac , bo na niektorych żółte działaja wyskokowo.

U mnie pierwsze sniadanie musi byc symboliczne , male , bez nabiału , raczej z warzywam bo cukier by poszybował.Za to drugie sniadanie juz moge zjesc znacznie wieksze i nabiał bez problemu nie podnosi cukru.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2015, 14:41

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angel-84 wrote:
    ale zaprawiałaś czymś zupę i z czym ją jadłaś? ja zawsze po pomidorówce z brązowym ryżem lub brązowym makaronem miałam góra 110.
    Ja pomidorowa(lekko zabielana smietana ) po prostu sobie wypijam , bez dodatku ryzu czy makaronow .Moze nie zapycha na dlugo ale cukier jest bardzo niski.W sumie nie probowalam z ryzem lub makaronem jak sie zachowa ale nie przepadam za ryzem brazowym.

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie pierwsze śniadanie też symboliczne - mała kromka chleba żytniego, jakaś wędlina lub ser żółty, jajko na twardo, do tego sałata, pomidor. Na drugie śniadanie jem 2 kromki do tego owoc (np pół jabłka, czereśnie). Ja aktualnie mam dużą potrzebę jedzenia mięsa, jak nigdy ;) Dzisiaj miałam na obiad pieczoną wołowinę z 4 łyżkami kaszy gryczanej (rozgotowała mi się) i sałatką grecką z 2/3 sałaty i cukier 87 :) Aż się zdziwiłam!

Smartunia lubi tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png

Wysłany: 17 czerwca 2015, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel- czysty wywar (po ugotowaniu warzywa i skrzydełka z kurczaka wyjęte), dodany przecier pomidorowy 450 g na 3 l wywaru. Niczym nie zabielana z 30 g makaronu razowego.

Ja łykam rano na czczo Letrox na tarczycę i śniadanie mogę zjeść po 30 minutach. I to nie tak, że się nim objadam jak głupia. Dziś zjadłam 10g płatków (1 WW) do tego truskawki na 1 WW i mały jogurt naturalny (wybieram jak najmniej słodzone czyli ten w 125g miał 0,75 WW) czyli wyszło mi 2,75 WW (a moja dietetyk zaleca 4 WW na śniadanie)i cukier do kitu. Chyba na serio muszę odstawić nabiał i jeść go dopiero na II śniadanie. Jutro spróbuje pieczywo chrupkie z warzywami :)

Apaczka- ja miałam w zeszłym tygodniu bitki wołowe 2 dni z rzędu bez sosu jadłam i cukier też dobry. Coś ta wołowina dobrze działa :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2015, 17:21

dxomcwa16q3sloop.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2015, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarownica_tea wrote:
    Angel- czysty wywar (po ugotowaniu warzywa i skrzydełka z kurczaka wyjęte), dodany przecier pomidorowy 450 g na 3 l wywaru. Niczym nie zabielana z 30 g makaronu razowego.

Ja łykam rano na czczo Letrox na tarczycę i śniadanie mogę zjeść po 30 minutach. I to nie tak, że się nim objadam jak głupia. Dziś zjadłam 10g płatków (1 WW) do tego truskawki na 1 WW i mały jogurt naturalny (wybieram jak najmniej słodzone czyli ten w 125g miał 0,75 WW) czyli wyszło mi 2,75 WW (a moja dietetyk zaleca 4 WW na śniadanie)i cukier do kitu. Chyba na serio muszę odstawić nabiał i jeść go dopiero na II śniadanie. Jutro spróbuje pieczywo chrupkie z warzywami :)

Apaczka- ja miałam w zeszłym tygodniu bitki wołowe 2 dni z rzędu bez sosu jadłam i cukier też dobry. Coś ta wołowina dobrze działa :P

Wymienniki wymiennikami a organizm nie wie co to i robi swoje ;) ja też w zaleceniach mam, że na pierwsze śniadanie 3 WW. Już to widzę ;)

kapturnica, 0na88 lubią tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png

Wysłany: 17 czerwca 2015, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja się właśnie uczę co mój organizm na tą całą dietę :P

apaczka lubi tę wiadomość

dxomcwa16q3sloop.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomniałam zmierzyć na czczo dziś, ale na śniadanie dwie bułki z serem i Prince Polo małe, bo miałam ciśnienie na słodkie i 110 po 1h, jeee :D

0na88, Smartunia lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja trzy młode ziemniaki , 3 kawałki karczku w sosie kminkowym , duza porcja mlodej kapusty zasmazanej i cukier.....100 :)

no ok , przed obiadem 5 j insuliny - ale dla kapusty mogłabym i 20 jednostek wciagnac :)

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 18 czerwca 2015, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam dośc wczoraj zjadłam na kolacje 2 kromeczki wasa z serem do tego pomidor i cukier 118 a dzis to samo na powiedzmy obiad i cukier 127 ehhh masakra

201509057452.png
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam się nieśmiało...
    tydzień temu zrobiłam krzywą cukrowa i wyniki:
    na czczo 91
    po 1h 181
    po 2h 127

od wtorku mam glukometr, i katastrofa, cukier na czczo wczoraj 100 a dzis 105:( nie wiem juz co zle robie:(w ciagu dnia po posilkach jest wszystko ok. tylko ten na czczo i po 1 sniadaniu w granicach 130. moze jakies koncepcje macie?

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
‹‹ 116 117 118 119 120 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ