X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • czarownica_tea Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2015, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odkryłam, że nie mogę duszonych pomidorów. Świeże mogę. Wysokie cukry mam po mięsie duszonym z warzywami. Mogę zjeść np uduszone mięso (dziś kawałek żeberek) a do tego ugotowane warzywa i cukier mam dobry. A jak uduszę to w jednym garze np. kurczak i warzywa to cukier beznadziejny.

Boję się tej jutrzejszej wizyty chociaż moja internistka mówi, że te cukry nie są jakieś wyjątkowo wysokie i że widziała gorsze (no cóż to mnie nie pociesza)

dxomcwa16q3sloop.png
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2015, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ona ja kombinuje z owocami, jak mi jakos ujdzie to sprobuje placuszka.
    a na podwieczorek zrobilam sobie kanapke i koktajl z truskawek i mleka sojowego,poozniej sie okazalo ze truskawki byly poslodzone cukrem takze tego;)
    i cukier po godzinie 122. duzo nie duzo . jak ma sie do 120 utrzymywac.

zla jestem na te normy. czemu po godzinie sie mierzy ten cholerny cukier. gdyby po dwoch to nie ma problemu:(

ivuszka a jaki ryz jadlas? dziki ma najnizszy indeks glikemiczny i kwestia czy nie rozgotowalas go.

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2015, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej! ja dzisiaj po wizycie i usg i troche jestem przerażona :/ mały waży już ponad 2 kg aaaaa a to dopiero 30t3d a ja nadal mam na minusie od wagi początkowej 9kg i waga już od jakiegoś czasu się nie rusza a dziecko rośnie jakbym drożdżami karmiła ehhh ciekawe czy to wina cukrzycy czy taka jego natura że po prostu duży będzie :) ostatnio diete faktycznie troche zaniedbałam, cukry po kolacji najgorsze były ... ale od jutra wracam do większego trzymania diety i mam nadzieję że mały przystopuje trochę z tym przybieraniem na wadze ...
    a słyszałyście może o tym że od brania witamin dzieci tak rosną ? wiecie może ile w tym prawdy ?

udało się w <3 9 <3 msc s
    SYNEK :*Patryk :* ur. 22.08.15 3170g 57cm 10 pkt :)
    relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2015, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarownica u mnie i maama i tesciowa( obie pielegniarki typowo majace kontakt z cukrzyca od daaawna) plus sasiadka laborantka z 20 letnim stazem pracy, robia oczy jak mowie jakie mam cukry i ze to zle.
    juz mamie zapowiedzialam ze pewnie po wizycie 30czerwca wroce z insulina skoro cukry mam ok 90 na czczo i czasem po posilku troche powzyej 120 ale nie duzo.
    najgorsze jest to ze osoba dorosla nie w ciazy w zyciu na podstawie tych wynikow nie miala by stwierdzonej cukrzycy:(

kapturnica lubi tę wiadomość

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2015, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aska no niestety tez slyszlam o tym ze od witamin rosna dzieciaczki, ale cukrzyca ma tez ogromny wplyw , jak nie wiekszy:( u mnie mala miala dotychczas prawidlowa wage. na ostatnim usg w 23 tyg wazyla niecale 600g. a teraz usg wypada mi dopiero 3 lipca jakos w 29 tyg.

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2015, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie córcia w 30t 4d ważyła 1750g i to 50 centyl,2 kg to sporo ale przecież to waga szacunkowa +\- :-) Niestety normy dla ciężarnych są restrykcyjne ale wynikają zapewne z badań i obserwacji, że wyższe glikemie są już dla plodu szkodliwe. Równie dobrze można powiedzieć, że przecież np nasze mamy nie miały takich badań i jakoś żyjemy ale ja jestem zdania, że warto się przemęczyc te parę miesięcy na diecie czy z insuliną skoro robimy to nie dla siebie tylko dla naszych dzieci :-) tylko niech mi kiedyś córa papierosa zapali, ja się tu dla niej tak poświęcam ;-)

kapturnica, 0na88 lubią tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png

Wysłany: 20 czerwca 2015, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mama 26 lat temu miała na 100% cukrzycę w ciąży (mój brat jako wcześniak w 8 miesiącu urodził się 3600 g, jakby go donosiła byłby 4 z dużym hakiem). Niestety dziś walczy z cukrzycą, miała dużą nadwagę ale od kiedy jest na lekach (6lat) jest szczupła i dobrze się czuje. Mnie też oj powiem bez ogródek wkurza ta dieta niemiłosiernie bo zjadłabym coś dobrego np. jagodziankę z kawą ale wiem że robię to dla Małej i dla siebie. Musimy się wspierać i podtrzymywać na duchu bo inaczej sfiksujemy :P

Apaczka- moja Paskudka w 30t4d- 1593g i też 50 centyl :)

Trzymajcie kciuki za wizytę u diabetologa :)

0na88, apaczka, diatomka lubią tę wiadomość

dxomcwa16q3sloop.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2015, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarownica_tea moja mama tez miala cukrzyce jak byla ze mna w ciazy ( wtedy musiala radzic sobie sama , zadnych glukometrow , lekarzy , nic. ) urodzilam sie w 8 miesiacu z waga 3800 . Teraz sama mam cukrzyce ( mam nadzieje ze tylko ciazowa) i u mnie z kolei dziecko jest sredniaczkiem . Tez jestem zdania ze kiedys nie kladlo sie natakich naciskow na glikemie i wszyzstko bylo dobrze - zreszta cholera , musi byc dobrze ! :)

moja 31 ty 1 d wazyla 1600 g.

czarownica_tea lubi tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2015, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh ja też obstawiam, że i moja rodzicielka miała cukrzycę ciążowa - trójka dzieci ponad 4 kg. Zastanawiajaco podobne te nasze historie, nie sądzę, że to zbieg okoliczności :-)

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2015, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dzis z ciekawosci zerknelam na wyniki cukru z poprzedniej ciazy 4 lata temu i co 62 , 57... zreszta ja zawsze takie niskie cukry mialam.
    takze ewidentnie cos jest na rzeczy ze mam nagle po 90,nigdy tak nie mialam.

ciekawa jestem cukru po obiedzie, zjadlam 120g piersi pieczonej , cukinie pieczona i fasolke szparagowa bez zasmazki.

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png

Wysłany: 20 czerwca 2015, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mojej mamy ewidentnie cukrzyca była w drugiej ciąży. W pierwszej ze mną ani dużo nie przytyła ani ja nie byłam wielka (urodziłam się w 41 tc 3700 czyli dość przeciętnie).
    Wróciłam od diabetologa bogatsza w insulinę Humulin N- 2j na noc i 2j przed śniadaniem. Pani doktor stwierdziła, że za bardzo przycinam węglowodany i mam ketony w moczu bo się głodzę. Kazała więcej jeść i w razie czego zwiększyć insulinę. Dostałam też te paski do mierzenia ketonów w moczu. Także przed mną pierwsze wkłucie wieczorne :/

dxomcwa16q3sloop.png
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2015, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarownica a jakie cukry mialas na noc i na czczo? tzn po kolacji?

podejrzewam ze tez , moze nie ze sie glodze, ale czuje ssanie w zoladku z godzine po jedzeniu, najchetniej poszlabym cos zjesc.
    zrobie mocz w tym tyg , zobacze jaki wynik.

po obiedzie cukier 98. zjadlam wiec 2 wafelki i kostke czekolady. cukier po godzinie 119.

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2015, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarownica_tea wrote:
    U mojej mamy ewidentnie cukrzyca była w drugiej ciąży. W pierwszej ze mną ani dużo nie przytyła ani ja nie byłam wielka (urodziłam się w 41 tc 3700 czyli dość przeciętnie).
    Wróciłam od diabetologa bogatsza w insulinę Humulin N- 2j na noc i 2j przed śniadaniem. Pani doktor stwierdziła, że za bardzo przycinam węglowodany i mam ketony w moczu bo się głodzę. Kazała więcej jeść i w razie czego zwiększyć insulinę. Dostałam też te paski do mierzenia ketonów w moczu. Także przed mną pierwsze wkłucie wieczorne :/

Teraz się przynajmniej najesz :) Będzie dobrze!

9f7jpx9i1ln9kxb1.png

Wysłany: 20 czerwca 2015, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diatomka- te po kolacji raczej dobre do 130 max. Poranne nawet 117, rzadko <90 (dziś wyjątkowo 76), po śniadaniu nawet 160 (zredukowałam śniadanie do jednej dykty a pani doktor mówi, że to niedobrze, śniadanie ma być podstawą).
    Humulin jest długo działająca więc tą nocną będę robić ok 22 i ma zabezpieczyć cukier na czczo. A ta przed śniadaniem, najbardziej śniadanie ale też resztę dnia. Jak nadal te na czczo będą >90 to dokręcam jedną jednostkę co 3-4 dni. Oczywiście dieta obowiązuje. Min to 16 WW na dobę max 21. Z czego śniadanie ma być bazą na cały dzień :)

dxomcwa16q3sloop.png
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2015, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarownica, hhmmmm. ja mam po sniadaniu po poltorej kromki chleba, z wedlina i np caly pomidor do 110 raz 113. nie widze u siebie problemu procz tego ze nie udalo mi sie zejsc rano ponizej 90. a nie chodzi o to zebym glodna spac przeciez szla.
    zaszalam na kolacje i zjadlam sledzika i 2 kromki chleba z pomidorem. no ciekawa jestem ranka:)

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png

Wysłany: 21 czerwca 2015, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diatomka- no to ja po śniadaniu czego bym nie zjadła to cukier do bani :( i ten na czczo do bani :(

dxomcwa16q3sloop.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2015, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj mialam kryzys ,

po obiedzie u rodzicow:
    po dwoch ziemniakach , troszke salatki z jajkiem , mieso w sosie i 6j insuliny = cukier 170 a zmierzylam chyba po 1,5 godziny bo zapomialam... po 1h mialam pewnie z 200.

Rece opadaja czasami , wczoraj nie dosc ze pogoda paskudna , humor pod psem to jeszcze ten cukier az sie poplakalam , rodzice tylko sie przejeli okropnie ..nie potrzebnie ich
    zestresowalam ( oboje starsi ludzi , problemy z cisnieniem) a ja plakalam i nie moglam sie uspokoic - hormony?

do tego wszystkiego zjadlam wczoraj pozno kolacje , bo wrocilam kolo 22 - i dzis pierwszy raz problem z cukrem na czczo tzn. 110 .

Mam naprawde juz kuzwa dosc tej cukrzycy :/

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Blondik Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2015, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczynym proszę o poradę :0 odebrałam wyniki krzywej cukrowej: na czczo 61,4, po 2h (75 glukozy) 74. martwi mnie ten niski cukier, na czco ponizej normy. dzis zmierzylam na czczo i mam 74.
    czy taki wynik swiadczy o jakiejs odmianie cukrzycy?

8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2015, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny trzymam mocno kciuki za wasze cukry, aby były cały czas w normie oraz kciuki zaciskam też za Was abyście się nie podawały i walczyły z tym cholerstwem

Ja wierzę w to że po porodzie ( tak tak ciąglę w dwupaku jestem ) cukier pójdzie w niepamięć. :)

Smartunia, apaczka, 0na88 lubią tę wiadomość

• Smartunia Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2015, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angel-84 ale temu Twojemu maluszkowi wygodnie tam u Ciebie :) ale kiedyś się musi wyprowadzić z brzucha...:)

201507044662.png
‹‹ 118 119 120 121 122 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ