Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja odkryłam, że nie mogę duszonych pomidorów. Świeże mogę. Wysokie cukry mam po mięsie duszonym z warzywami. Mogę zjeść np uduszone mięso (dziś kawałek żeberek) a do tego ugotowane warzywa i cukier mam dobry. A jak uduszę to w jednym garze np. kurczak i warzywa to cukier beznadziejny.
Boję się tej jutrzejszej wizyty chociaż moja internistka mówi, że te cukry nie są jakieś wyjątkowo wysokie i że widziała gorsze (no cóż to mnie nie pociesza) -
ona ja kombinuje z owocami, jak mi jakos ujdzie to sprobuje placuszka.
a na podwieczorek zrobilam sobie kanapke i koktajl z truskawek i mleka sojowego,poozniej sie okazalo ze truskawki byly poslodzone cukrem takze tego;)
i cukier po godzinie 122. duzo nie duzo . jak ma sie do 120 utrzymywac.
zla jestem na te normy. czemu po godzinie sie mierzy ten cholerny cukier. gdyby po dwoch to nie ma problemu:(
ivuszka a jaki ryz jadlas? dziki ma najnizszy indeks glikemiczny i kwestia czy nie rozgotowalas go. -
hej! ja dzisiaj po wizycie i usg i troche jestem przerażona mały waży już ponad 2 kg aaaaa a to dopiero 30t3d a ja nadal mam na minusie od wagi początkowej 9kg i waga już od jakiegoś czasu się nie rusza a dziecko rośnie jakbym drożdżami karmiła ehhh ciekawe czy to wina cukrzycy czy taka jego natura że po prostu duży będzie ostatnio diete faktycznie troche zaniedbałam, cukry po kolacji najgorsze były ... ale od jutra wracam do większego trzymania diety i mam nadzieję że mały przystopuje trochę z tym przybieraniem na wadze ...
a słyszałyście może o tym że od brania witamin dzieci tak rosną ? wiecie może ile w tym prawdy ? -
czarownica u mnie i maama i tesciowa( obie pielegniarki typowo majace kontakt z cukrzyca od daaawna) plus sasiadka laborantka z 20 letnim stazem pracy, robia oczy jak mowie jakie mam cukry i ze to zle.
juz mamie zapowiedzialam ze pewnie po wizycie 30czerwca wroce z insulina skoro cukry mam ok 90 na czczo i czasem po posilku troche powzyej 120 ale nie duzo.
najgorsze jest to ze osoba dorosla nie w ciazy w zyciu na podstawie tych wynikow nie miala by stwierdzonej cukrzycy:(kapturnica lubi tę wiadomość
-
Aska no niestety tez slyszlam o tym ze od witamin rosna dzieciaczki, ale cukrzyca ma tez ogromny wplyw , jak nie wiekszy:( u mnie mala miala dotychczas prawidlowa wage. na ostatnim usg w 23 tyg wazyla niecale 600g. a teraz usg wypada mi dopiero 3 lipca jakos w 29 tyg.
-
U mnie córcia w 30t 4d ważyła 1750g i to 50 centyl,2 kg to sporo ale przecież to waga szacunkowa +\- Niestety normy dla ciężarnych są restrykcyjne ale wynikają zapewne z badań i obserwacji, że wyższe glikemie są już dla plodu szkodliwe. Równie dobrze można powiedzieć, że przecież np nasze mamy nie miały takich badań i jakoś żyjemy ale ja jestem zdania, że warto się przemęczyc te parę miesięcy na diecie czy z insuliną skoro robimy to nie dla siebie tylko dla naszych dzieci tylko niech mi kiedyś córa papierosa zapali, ja się tu dla niej tak poświęcam
kapturnica, 0na88 lubią tę wiadomość
-
Moja mama 26 lat temu miała na 100% cukrzycę w ciąży (mój brat jako wcześniak w 8 miesiącu urodził się 3600 g, jakby go donosiła byłby 4 z dużym hakiem). Niestety dziś walczy z cukrzycą, miała dużą nadwagę ale od kiedy jest na lekach (6lat) jest szczupła i dobrze się czuje. Mnie też oj powiem bez ogródek wkurza ta dieta niemiłosiernie bo zjadłabym coś dobrego np. jagodziankę z kawą ale wiem że robię to dla Małej i dla siebie. Musimy się wspierać i podtrzymywać na duchu bo inaczej sfiksujemy
Apaczka- moja Paskudka w 30t4d- 1593g i też 50 centyl
Trzymajcie kciuki za wizytę u diabetologa0na88, apaczka, diatomka lubią tę wiadomość
-
Czarownica_tea moja mama tez miala cukrzyce jak byla ze mna w ciazy ( wtedy musiala radzic sobie sama , zadnych glukometrow , lekarzy , nic. ) urodzilam sie w 8 miesiacu z waga 3800 . Teraz sama mam cukrzyce ( mam nadzieje ze tylko ciazowa) i u mnie z kolei dziecko jest sredniaczkiem . Tez jestem zdania ze kiedys nie kladlo sie natakich naciskow na glikemie i wszyzstko bylo dobrze - zreszta cholera , musi byc dobrze !
moja 31 ty 1 d wazyla 1600 g.czarownica_tea lubi tę wiadomość
-
ja dzis z ciekawosci zerknelam na wyniki cukru z poprzedniej ciazy 4 lata temu i co 62 , 57... zreszta ja zawsze takie niskie cukry mialam.
takze ewidentnie cos jest na rzeczy ze mam nagle po 90,nigdy tak nie mialam.
ciekawa jestem cukru po obiedzie, zjadlam 120g piersi pieczonej , cukinie pieczona i fasolke szparagowa bez zasmazki. -
U mojej mamy ewidentnie cukrzyca była w drugiej ciąży. W pierwszej ze mną ani dużo nie przytyła ani ja nie byłam wielka (urodziłam się w 41 tc 3700 czyli dość przeciętnie).
Wróciłam od diabetologa bogatsza w insulinę Humulin N- 2j na noc i 2j przed śniadaniem. Pani doktor stwierdziła, że za bardzo przycinam węglowodany i mam ketony w moczu bo się głodzę. Kazała więcej jeść i w razie czego zwiększyć insulinę. Dostałam też te paski do mierzenia ketonów w moczu. Także przed mną pierwsze wkłucie wieczorne -
czarownica a jakie cukry mialas na noc i na czczo? tzn po kolacji?
podejrzewam ze tez , moze nie ze sie glodze, ale czuje ssanie w zoladku z godzine po jedzeniu, najchetniej poszlabym cos zjesc.
zrobie mocz w tym tyg , zobacze jaki wynik.
po obiedzie cukier 98. zjadlam wiec 2 wafelki i kostke czekolady. cukier po godzinie 119. -
czarownica_tea wrote:U mojej mamy ewidentnie cukrzyca była w drugiej ciąży. W pierwszej ze mną ani dużo nie przytyła ani ja nie byłam wielka (urodziłam się w 41 tc 3700 czyli dość przeciętnie).
Wróciłam od diabetologa bogatsza w insulinę Humulin N- 2j na noc i 2j przed śniadaniem. Pani doktor stwierdziła, że za bardzo przycinam węglowodany i mam ketony w moczu bo się głodzę. Kazała więcej jeść i w razie czego zwiększyć insulinę. Dostałam też te paski do mierzenia ketonów w moczu. Także przed mną pierwsze wkłucie wieczorne
Teraz się przynajmniej najesz Będzie dobrze! -
diatomka- te po kolacji raczej dobre do 130 max. Poranne nawet 117, rzadko <90 (dziś wyjątkowo 76), po śniadaniu nawet 160 (zredukowałam śniadanie do jednej dykty a pani doktor mówi, że to niedobrze, śniadanie ma być podstawą).
Humulin jest długo działająca więc tą nocną będę robić ok 22 i ma zabezpieczyć cukier na czczo. A ta przed śniadaniem, najbardziej śniadanie ale też resztę dnia. Jak nadal te na czczo będą >90 to dokręcam jedną jednostkę co 3-4 dni. Oczywiście dieta obowiązuje. Min to 16 WW na dobę max 21. Z czego śniadanie ma być bazą na cały dzień -
czarownica, hhmmmm. ja mam po sniadaniu po poltorej kromki chleba, z wedlina i np caly pomidor do 110 raz 113. nie widze u siebie problemu procz tego ze nie udalo mi sie zejsc rano ponizej 90. a nie chodzi o to zebym glodna spac przeciez szla.
zaszalam na kolacje i zjadlam sledzika i 2 kromki chleba z pomidorem. no ciekawa jestem ranka:) -
Ja wczoraj mialam kryzys ,
po obiedzie u rodzicow:
po dwoch ziemniakach , troszke salatki z jajkiem , mieso w sosie i 6j insuliny = cukier 170 a zmierzylam chyba po 1,5 godziny bo zapomialam... po 1h mialam pewnie z 200.
Rece opadaja czasami , wczoraj nie dosc ze pogoda paskudna , humor pod psem to jeszcze ten cukier az sie poplakalam , rodzice tylko sie przejeli okropnie ..nie potrzebnie ich
zestresowalam ( oboje starsi ludzi , problemy z cisnieniem) a ja plakalam i nie moglam sie uspokoic - hormony?
do tego wszystkiego zjadlam wczoraj pozno kolacje , bo wrocilam kolo 22 - i dzis pierwszy raz problem z cukrem na czczo tzn. 110 .
Mam naprawde juz kuzwa dosc tej cukrzycy
-
dziewczynym proszę o poradę :0 odebrałam wyniki krzywej cukrowej: na czczo 61,4, po 2h (75 glukozy) 74. martwi mnie ten niski cukier, na czco ponizej normy. dzis zmierzylam na czczo i mam 74.
czy taki wynik swiadczy o jakiejs odmianie cukrzycy? -
nick nieaktualnyDziewczyny trzymam mocno kciuki za wasze cukry, aby były cały czas w normie oraz kciuki zaciskam też za Was abyście się nie podawały i walczyły z tym cholerstwem
Ja wierzę w to że po porodzie ( tak tak ciąglę w dwupaku jestem ) cukier pójdzie w niepamięć.Smartunia, apaczka, 0na88 lubią tę wiadomość