X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondik ja w poprzedniej ciazy mialam cukry niskie takie jak Ty i bylo dobrze.

Takze ja po kolacji wczoraj o 20.30 -sledz w oleju caly sloiczek i dwoe kromki chelba z pomidorem cukier po godz 110, a dzis na czczo 91:)

Powtarzam w takim razie krzywa w czwartek.
    Fakt nie schodzi mi ponizej 90 ale zjem dzis pol kromki mniej na kolacje i zobaczymy.

Czarownica skoro Ty po dykcie masz takie cukry to moje sniadania to wypas przy Twoich

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel_84 - bierz sie kochana za mycie okien , chodzenie po schodach , albo meza troche pomecz :) zdaj relacje jak bedzie po wszystkim

tzn. oczywiscie po porodzie :)

Smartunia lubi tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • czarownica_tea Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2015, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zeby miec dobre cukry powinnam sie odżywiać energia kosmiczna. Od wczoraj jem grahamke i cukier niewiele bardziej do doopy. Daje czas insulinie. Przynajmniej nie chodzę głodna

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2015, 15:05

dxomcwa16q3sloop.png
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2015, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarownica widze przepasc jednak w naszym jedzeniu a Twoje cykry szaleja:( tyle ze Ty jestes o miesiac starszej ciazy , kto wie czy mi sie tak nie pochrzani za jakis czas . I zobacz zupelnie nie masz wplywu na to:(

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2015, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po grahamce miałam cukier 144, najlepszy dla mnie chleb to żytni lub razowy.

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2015, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0na88 wrote:
    Angel_84 - bierz sie kochana za mycie okien , chodzenie po schodach , albo meza troche pomecz :) zdaj relacje jak bedzie po wszystkim

tzn. oczywiscie po porodzie :)
    wszystko bylo masowanie sutków, seksik,mycie okien wieszanie firanek, po schodach chodze kilka razy dzienne bo mieszkam w domku no nic trzeba byc cierpliwym.

Dzisiaj poszalałam zjadłam 3 kawalki pizzy, i 2 lody.No cóż juz jestem po terminie wiec jestem rozgrzeszona

Smartunia, czarownica_tea, diatomka, .ona., 0na88 lubią tę wiadomość

Wysłany: 21 czerwca 2015, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mogę żytniego bo latam do kibla co 15 minut w wiadomym celu :/. Grahamkę pozwoliła diabetolog i się nią najadam. Powiedziała, że pierwsze dni mogą być cukry dziwne bo organizm się przyzwyczaja do większej ilości jedzenia i insuliny. Mam 3 tygodnie na pozbieranie tego do kupy. Za 3 tygodnie wizyta. Dziś po obiadku: ziemniaki (2WW), kalafior- na parze i jajo sadzone (bez tłuszczu) cukier 128mg%. Jestem zadowolona bo się najadłam a cukier niezły :)

dxomcwa16q3sloop.png
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2015, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja zaszalalam 2 kromki razowego z wedlina, ppol pomidora , 3 rzodkieeki i pol jogurtu naturalnego. I big milk smietankowy ( byl okroppny bo ja jestem fanka bambino w czekoladzie)... Cukier po godz 119 wiec do przezycia

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2015, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel a te cukry Ci sie ustabilizowaly na koniec ciazy?

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2015, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondik wrote:
    dziewczynym proszę o poradę :0 odebrałam wyniki krzywej cukrowej: na czczo 61,4, po 2h (75 glukozy) 74. martwi mnie ten niski cukier, na czco ponizej normy. dzis zmierzylam na czczo i mam 74.
    czy taki wynik swiadczy o jakiejs odmianie cukrzycy?

Ja czesto mam 60-70 na czczo (norma jest od 60) i to jest ok. Wydaje mi sie, ze Twoje wyniki sa w porzadku.

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • ewa13 Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca 2015, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny mam pytanie jestem na diecie i przyjmuje insulinę 4 razy na dziec ale martwi mnie moja waga bo schudłam juz 4 kg i nic nie przybiera na wadze.Zaczęłam dzisiaj 23 tydzien czy to normalne ze waga mi spada .

Będzie synek f2w3rjjg1dn3otbk.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2015, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa13 ja jak przeszłam na dietę schudłam 2,5kg prawie 3 w sumie...i od tego czasu moja waga stoi w miejscu...;) może minimalnie wzrasta...;) ogólnie w całej ciąży mam 3-4 kg na plusie...:)

201507044662.png

Wysłany: 22 czerwca 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również na diecie (insulina od 2 dni) i też schudłam. Od początku ciąży mam w porywach 1,5 kg na plusie.

Ja wreszcie nie chodzę głodna, dzięki Bogu za insulinę :)

0na88 lubi tę wiadomość

dxomcwa16q3sloop.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2015, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dziewczyny ile w sumie na dobe przyjmujecie dawek insuliny ?

bo ja teraz 5j przed sniadaniem i 8j przed obiadem - podejrzewam ze znow bede musiala podniesc dawke bo cos te cukry teraz rosna.... i zastanawiam sie jaka jest gorna granicy przyjmowania insuliny na dobe ? . Szukalam nawet po internecie ale nic nie znalazlam na ten temat. :/

Wagowo ja przytylam do tego momentu 4 kg , gdyby nie cukrzyca i dieta pewnie mialabym juz + 30 bo kocham jesc i kocham slodkie :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2015, 11:25

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Smartunia Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2015, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona88 ja łącznie przyjmuję insuliny doposiłkowej i nocnej w sumie 29 jednostek a to po tym jak ostanio mi zmniejszyła insulinę przed śniadaniem o 2 jednostki ;) także spokojnie...:)

0na88 lubi tę wiadomość

201507044662.png
  • ewa13 Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę przed śniadaniem 5 przędu obiadem 2 i przed kolacja 2 na noc 6 j ale co chwile mi dodaje bo cukry skaczą .Mnie martwi ta waga moja bo nic nie tyje tylko spada ale morfologie nam dobra.

0na88 lubi tę wiadomość

Będzie synek f2w3rjjg1dn3otbk.png
  • myssss Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2015, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny. Jestem w 10 tyg. Tydzień temu zrobiłam badanie ogólne moczu i znalazły sie w nim bakterie wiec lekarz kazał mi powtórzyć. Za kilka dni powtorzylam badanie i dzisiaj odbieram wynik a tam glukoza w moczu w stężeniu 656 mg/dl!!! W poprzednim badaniu glukoza nieobecna :( bardzo sie martwię tym wynikiem. Czy powinnam natychmiast udać się do lekarza? Czy zanim pójdę do lekarza powtórzyć jeszcze badanie moczu? Rozumiem ze mój wynik wskazuje na cukrzyce ciazowa? ;( dodam jeszcze ze glukoza na czczo wyszla mi w normie.

gyxwqps6hogdm1kg.png

Wysłany: 22 czerwca 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysss- powtórz badanie moczu (tylko szybko)bo może to być błąd laboratoryjny (oczywiście nie musi) a ketony miałaś w moczu?? Jeśli powtórzy się glukoza w moczu to natychmiast do lekarza. Na podstawie samego (jednego) wyniku moczu w którym jest glukoza (we krwi masz stężenie prawidłowe) nie rozpoznaje się cukrzycy. Nie mniej jednak jeśli glukoza powtórzy się w kolejnym badaniu moczu szybciutko do lekarza.

Nie ma górnej dawki insuliny, cukrzycy nie w ciąży biorą czasem i 3x40j. Ja mam na razie 4j ale długo działającej :)

0na88 lubi tę wiadomość

dxomcwa16q3sloop.png
  • myssss Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2015, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarownica_tea wrote:
    Mysss- powtórz badanie moczu (tylko szybko)bo może to być błąd laboratoryjny (oczywiście nie musi) a ketony miałaś w moczu?? Jeśli powtórzy się glukoza w moczu to natychmiast do lekarza. Na podstawie samego (jednego) wyniku moczu w którym jest glukoza (we krwi masz stężenie prawidłowe) nie rozpoznaje się cukrzycy. Nie mniej jednak jeśli glukoza powtórzy się w kolejnym badaniu moczu szybciutko do lekarza.

Nie ma górnej dawki insuliny, cukrzycy nie w ciąży biorą czasem i 3x40j. Ja mam na razie 4j ale długo działającej :)

Dzieki za odpowiedź. Jutro powtórzę badanie. Ketony nieobecne.

gyxwqps6hogdm1kg.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2015, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa13 wrote:
    Ja biorę przed śniadaniem 5 przędu obiadem 2 i przed kolacja 2 na noc 6 j ale co chwile mi dodaje bo cukry skaczą .Mnie martwi ta waga moja bo nic nie tyje tylko spada ale morfologie nam dobra.

Ewa123 a nie masz tych paskow ketodiastix ? co sprawdzasz glukoze i ketony ?

bo jak nie masz ketonow w moczu a maluch wg badan USG przybiera prawidlowo to nie ma sie czym martwic. Tak mi tlumaczyli , bo ja najpierw chudlam na diecie a pozniej dlugo stalam w miejscu - ale maluch przybieral - widocznie wystarcza mu to co zabiera z nas.

czarownica_tea, ewa13 lubią tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
‹‹ 119 120 121 122 123 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ