Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Blondik ja w poprzedniej ciazy mialam cukry niskie takie jak Ty i bylo dobrze.
Takze ja po kolacji wczoraj o 20.30 -sledz w oleju caly sloiczek i dwoe kromki chelba z pomidorem cukier po godz 110, a dzis na czczo 91:)
Powtarzam w takim razie krzywa w czwartek.
Fakt nie schodzi mi ponizej 90 ale zjem dzis pol kromki mniej na kolacje i zobaczymy.
Czarownica skoro Ty po dykcie masz takie cukry to moje sniadania to wypas przy Twoich -
nick nieaktualny0na88 wrote:Angel_84 - bierz sie kochana za mycie okien , chodzenie po schodach , albo meza troche pomecz zdaj relacje jak bedzie po wszystkim
tzn. oczywiscie po porodzie
Dzisiaj poszalałam zjadłam 3 kawalki pizzy, i 2 lody.No cóż juz jestem po terminie wiec jestem rozgrzeszonaSmartunia, czarownica_tea, diatomka, .ona., 0na88 lubią tę wiadomość
-
Ja nie mogę żytniego bo latam do kibla co 15 minut w wiadomym celu . Grahamkę pozwoliła diabetolog i się nią najadam. Powiedziała, że pierwsze dni mogą być cukry dziwne bo organizm się przyzwyczaja do większej ilości jedzenia i insuliny. Mam 3 tygodnie na pozbieranie tego do kupy. Za 3 tygodnie wizyta. Dziś po obiadku: ziemniaki (2WW), kalafior- na parze i jajo sadzone (bez tłuszczu) cukier 128mg%. Jestem zadowolona bo się najadłam a cukier niezły
-
Blondik wrote:dziewczynym proszę o poradę :0 odebrałam wyniki krzywej cukrowej: na czczo 61,4, po 2h (75 glukozy) 74. martwi mnie ten niski cukier, na czco ponizej normy. dzis zmierzylam na czczo i mam 74.
czy taki wynik swiadczy o jakiejs odmianie cukrzycy?
Ja czesto mam 60-70 na czczo (norma jest od 60) i to jest ok. Wydaje mi sie, ze Twoje wyniki sa w porzadku.
majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
-
A dziewczyny ile w sumie na dobe przyjmujecie dawek insuliny ?
bo ja teraz 5j przed sniadaniem i 8j przed obiadem - podejrzewam ze znow bede musiala podniesc dawke bo cos te cukry teraz rosna.... i zastanawiam sie jaka jest gorna granicy przyjmowania insuliny na dobe ? . Szukalam nawet po internecie ale nic nie znalazlam na ten temat.
Wagowo ja przytylam do tego momentu 4 kg , gdyby nie cukrzyca i dieta pewnie mialabym juz + 30 bo kocham jesc i kocham slodkieWiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2015, 11:25
-
Cześć Dziewczyny. Jestem w 10 tyg. Tydzień temu zrobiłam badanie ogólne moczu i znalazły sie w nim bakterie wiec lekarz kazał mi powtórzyć. Za kilka dni powtorzylam badanie i dzisiaj odbieram wynik a tam glukoza w moczu w stężeniu 656 mg/dl!!! W poprzednim badaniu glukoza nieobecna bardzo sie martwię tym wynikiem. Czy powinnam natychmiast udać się do lekarza? Czy zanim pójdę do lekarza powtórzyć jeszcze badanie moczu? Rozumiem ze mój wynik wskazuje na cukrzyce ciazowa? ;( dodam jeszcze ze glukoza na czczo wyszla mi w normie.
-
Mysss- powtórz badanie moczu (tylko szybko)bo może to być błąd laboratoryjny (oczywiście nie musi) a ketony miałaś w moczu?? Jeśli powtórzy się glukoza w moczu to natychmiast do lekarza. Na podstawie samego (jednego) wyniku moczu w którym jest glukoza (we krwi masz stężenie prawidłowe) nie rozpoznaje się cukrzycy. Nie mniej jednak jeśli glukoza powtórzy się w kolejnym badaniu moczu szybciutko do lekarza.
Nie ma górnej dawki insuliny, cukrzycy nie w ciąży biorą czasem i 3x40j. Ja mam na razie 4j ale długo działającej0na88 lubi tę wiadomość
-
czarownica_tea wrote:Mysss- powtórz badanie moczu (tylko szybko)bo może to być błąd laboratoryjny (oczywiście nie musi) a ketony miałaś w moczu?? Jeśli powtórzy się glukoza w moczu to natychmiast do lekarza. Na podstawie samego (jednego) wyniku moczu w którym jest glukoza (we krwi masz stężenie prawidłowe) nie rozpoznaje się cukrzycy. Nie mniej jednak jeśli glukoza powtórzy się w kolejnym badaniu moczu szybciutko do lekarza.
Nie ma górnej dawki insuliny, cukrzycy nie w ciąży biorą czasem i 3x40j. Ja mam na razie 4j ale długo działającej
Dzieki za odpowiedź. Jutro powtórzę badanie. Ketony nieobecne. -
ewa13 wrote:Ja biorę przed śniadaniem 5 przędu obiadem 2 i przed kolacja 2 na noc 6 j ale co chwile mi dodaje bo cukry skaczą .Mnie martwi ta waga moja bo nic nie tyje tylko spada ale morfologie nam dobra.
Ewa123 a nie masz tych paskow ketodiastix ? co sprawdzasz glukoze i ketony ?
bo jak nie masz ketonow w moczu a maluch wg badan USG przybiera prawidlowo to nie ma sie czym martwic. Tak mi tlumaczyli , bo ja najpierw chudlam na diecie a pozniej dlugo stalam w miejscu - ale maluch przybieral - widocznie wystarcza mu to co zabiera z nas.czarownica_tea, ewa13 lubią tę wiadomość