X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Bergamota Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diatomka - moja koncepcja na cukry na czczo to mini posiłeczek ok godz 2:30 w nocy, tj np. 3 łyżeczki jogurtu naturalnego z wiórkami kokosowymi, albo chleba na 2 kęsy z masłem orzechowym (bez cukru i soli z orzechów ziemnych). Ostatnia kolacja o godz 20:30 - 21 i po tym jakaś herbatka ziołowa (o 22:30 zazwyczaj już jestem w łóżku). Pierwsze śniadanie jem ok 6:30 rano i to tylko 1 kromeczka z masłem lub oliwą i do tego siemię lniane i pomidor lub ogórek - to tak na rozruch bo jakbym zjadła obfite to cukry mur beton 140 przynajmniej :D Drugie śniadanie jem już obfite (płatki górskie na mleku z owocami, omlet z białek na mące jaglanej lub owsianej z owocami i gorzką czekoladą, albo jajka na miękko i tost plus warzywa...)
    Musisz pokombinować trochę :) Tak na prawdę moje sposoby mogą a nie muszą zadziałać na Tobie :)

0na88 lubi tę wiadomość

<3 SYNEK FLORIAN <3
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zastanawiam sie jeszcze nad nabiałem czy moze odstawic twarog chudy i jogurt naturalny...tak to juz mi tylko warzywa i chleb zostanie.

no i zmierzylam godzine po obiedzie 130:( a mialam dokladnie to samo co wczoraj... jedynie jogurt do picia naturalny innej firmy byl, ilosci wszytsko to samo. i wczoraj po tym obiedzie byl 118.

na drugie snaidanie dzis zjadlam szklanke truskawek. wczoraj do drugiego sniadania zjadlam brzoskwinie. czy te truskawki dzis mogly sie przelozyc na obiad az tak?

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diatomka szkoda rezynowac z jogurtow czy twarogow - ja na pierwsze sniadanie w ogole nabialu nie tykam , ale za to wlaczam do II sniadania i cukry ok . Jogurty , maslanki , kefiry - lacze z owocami , czy nawet z obiadem ( typu jajko ziemniaki i kefir )

a co jadlas na obiad ? bo jogurt naturalny to tak naprawde bialko , nie powinien Ci po nim cukier skakac bo to zrodlo bialka a nie cukrow - predzej szukalabym przyczyny w zbyt duzej ilosc ziemniakow , makaronu , kasz , ryzu czy chlebie. Ewentualnie po szalonej kawie z mlekiem ktora zawsze mi cukier wywali do kolosalnych rozmiarow.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2015, 16:45

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2015, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona88 na obiad zjadlam ok 50g kaszy gryczanej nie rozgotowanej, 4 pulpeciki z miesa z szynki, garsc rukoli z tarata surowa marchewka, i pomidor z jogurtem. mysle ze moze kwestia ilosci. bo jeszcze 3 godziny po oobiedzie mialam cukier 105! dopiero po lichym podwieczorku przed kolacja mialam 95. po kolacji 125.ale zjadlam do kolacji 4 truskawki.

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • czarownica_tea Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2015, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiejszy dzień zaczęłam od rekordowego 117 na czczo :(. Ręce mi opadają. Kolacja była taka jak zawsze i cukier po kolacji był dobry. O 21:30 zjadłam jedną kromkę z serem a rano taka niespodzianka. Na szczęście idę dziś na 9:15 do internisty po skierowanie do diabetologa. Bo widzę, że sam dietetyk tu nie pomoże :/

dxomcwa16q3sloop.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2015, 06:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarownica, może powinnaś ostatni posiłek zjeść po północy?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2015, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi dietetyk mówił żeby nie jeść wieczorem żółtego sera jeśli rano są wysokie cukry. No ale 117 to sporo i nie wiem czy to tylko wina sera :-/

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2015, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam się

wkurzylam sie na te dwa cukry na czczo z wczoraj i przedwczoraj i zwyczajnie nie zjadlam kolacji o 22 , ostatni posilek ( 2 kanapki) byl o 20.15 i co? cukier rano 90. wniosek taki ze nie moge jesc tego poznego posilku bo wtedy mam cukry ponad 100.
    i z automatu po sniadanku godzine cukier 105 a nie jak wczoraj 135!

no i nie zjadlam twarogu na kolacje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2015, 09:04

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2015, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    apaczka oczywiscie nic tlustego na noc! zadnych serow czy zoltych czy topionych czy plesniowych. tluszcz tez przeklada sie na poziom cukru.

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • czarownica_tea Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2015, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to u mnie w zaleceniach właśnie plasterek sera. Ehhhh. Ale ja myśle ze to nie wina sera tylko coraz bardziej sie rozjeżdżam. Byłam dzis u internisty i mam skierowanie do lekarza diabetologa. Udało sie zapisać na jutro bo ktoś odwołał wizyte. Przez tydzień schudłam kilogram :(

kapturnica, 0na88 lubią tę wiadomość

dxomcwa16q3sloop.png
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2015, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarownica_tea wrote:
    No to u mnie w zaleceniach właśnie plasterek sera. Ehhhh. Ale ja myśle ze to nie wina sera tylko coraz bardziej sie rozjeżdżam. Byłam dzis u internisty i mam skierowanie do lekarza diabetologa. Udało sie zapisać na jutro bo ktoś odwołał wizyte. Przez tydzień schudłam kilogram :(
    Ja tez mam zalecenie sera zoltego na kolacje.

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2015, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diatomka tluszcze sa wskazane powoduja ze glukoza wolniej sie wchłania - ja tez mam zalecenie na kolacje albo żółty ser , albo nawet serek topiony np z kawałkiem kajzerki , czy moge pozwolic sobie na mleko.

kapturnica lubi tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2015, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarownica_tea wrote:

Ja jestem po szkoleniu na Karowej i tam babka mówiła żeby z serem żółtym uważać i nie jeść właśnie na ten ostatni posiłek jeśli ktoś ma problemy z porannymi cukrami. U mnie na szczęście na czczo max 84 więc na noc pozwalam sobie na szklankę mleka 2% (inka lub kakao) i kromkę chleba z domowym dżemem. Poza tym niestety teraz jem dosyć mało nabiału a szkoda bo bardzo lubię. Trzymam kciuki za Twoją wizytę, fajnie, że udało się tak szybko!

diatomka lubi tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 19 czerwca 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apaczka a ten domowy dżem nie podnosi za dużo cukru??
    Dziewczyny napiszcie proszę co jecie na podwieczorek i kolacje bo normalnie ostatnio mam brak pomysłów co bym nie zjadła to cukry wysokie :(

201509057452.png
  • apaczka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2015, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie nie - mam ok 100 po godzinie bo podejrzliwa jestem i czasem mierzę. Ale ja go bardzo cienko smaruję tylko żeby poczuć troszkę smak.

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    po obiedzie po godzinie cukier 108 wiec mysle ze jest ok .
    ciekawa jestem czy przez kilka dni te cukry beda sie trzymaly tak jesli bede sie stosoawc do zalecen.
    wtedy na wizycie 30 czerwca pojde juz z ksiazeczka z pomiarami z poltora tygodnia.

dziewczyny myslicie ze powinnam powtorzyc krzywa cukrowa? bo jezeli bede miala te cukry w normie to powtorze.

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 19 czerwca 2015, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja może też spróbuje domowego dżemika :)?

apaczka lubi tę wiadomość

201509057452.png
  • ivuszka Przyjaciółka

Wysłany: 19 czerwca 2015, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ehh mam dość codziennie mam przekroczony cukier albo na obiad albo podwieczorek. Normalnie już nie daje rady tym cukrom. Zjadłam na obiad pół torebki ryżu i 2 kotleciki z piersi z cukinią pieczone w piekarniku i 2 ogórki małosolne i 4 jed insuliny i cukier 139, kotlety jadłam zimne czy to może mieć jakis wpływ??
    A powiedzcie mi czy jak mam taki cukier to moge dać sobie np 2 jedn insuliny żeby to dziadostwo obniżyć???

201509057452.png
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2015, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj zrobiłam moje ulubione placuszki z banana :). Nie robiłam ich odkąd jestem na diecie i powiem szczerze, że nawet banana za bardzo nie jadłam przez ten czas.
    Z ciekawości sprawdziłam cukier, po godzinie 84, zaskoczyłam się bardzo ;)
    Może ktoś chciałby przetestować, to podaję przepis:
    1 banan
    70 g twarogu
    1 jajko
    2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej
    Wszystko zmieszać i smażyć :)

0na88, czarownica_tea, kapturnica lubią tę wiadomość

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2015, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diatomka wrote:
    po obiedzie po godzinie cukier 108 wiec mysle ze jest ok .
    ciekawa jestem czy przez kilka dni te cukry beda sie trzymaly tak jesli bede sie stosoawc do zalecen.
    wtedy na wizycie 30 czerwca pojde juz z ksiazeczka z pomiarami z poltora tygodnia.

dziewczyny myslicie ze powinnam powtorzyc krzywa cukrowa? bo jezeli bede miala te cukry w normie to powtorze.

Ja mam od miesiąca wszystkie w normie, największy max. po jakimś obiedzie 110, diabetolog nic mi nie mówił o powtarzaniu krzywej, hm...

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
‹‹ 117 118 119 120 121 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ