Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
emilka
w moim szpitalu insulina nie miała znaczenia
ale prawdopodobnie dlatego, że u nas nie ma diabetologa i teoretycznie "sama" musiałam sobie radzić (i inne cięzarne)
mój gin był bardzo zdziwiony moimi pytaniami odnosnie porodu w moim szpitalu, bo dla niego cukrzyca to nie taka patologiaemilkazozz lubi tę wiadomość
-
Emilka
Ja bylam na insulinie i sadze ze niemialo to znaczenia bo u mnie tez nie ma diabetologa w szpitalu takze tak jak Kamcia bylam skazana na siebie. Mialam juz tak dosc szpitala ze uciekalam z niego i wchodzilam na 6 do domu po schodach w ta i spowrotem zeby szybciej urodzic ale niepomoglo;) z okien szpitala widzialam okna w domu takze tymbardziej bylo mi smutno. Po ich cudownym jedzeniu gdzie dawali mi kaszke na mleku na sniadanie badz biale pieczywo skakalu mi cukry ostro i robilam jazdy ze mnie wykoncza predzej niz zdaze urodzic codziennie chodzilam do lekarki i wkoncu dla swietego spokoju mnie puscila ale musialam co 2 dni na ktg chodzic przez to tetno dziecka no i sie potem okazalo ze zanika bo jest pepowina owiniety. Boje sie ze pod koniec znowu bedzie chciala mnie lekarka dac na patologie i sie powtorzy wszystko ale jeszcze duzo czasu do porodu takze bede sie martwic troszke pozniej;) -
Dziewczyny zaczelo sie od 3 dni dopada mnie wiekszy glod i juz niewiem co mam zrobic:( co bym niezjadla to cukier na 130 i wiecej skacze (regularnie mierze teraz po wszystkim) zjadlam rosolek dodalam jedna jednostke i cukier ok ale ja znow jestem glodna przexiez niemoge ciagle sie faszerowac insulina:/
-
Nitka, jak widać będziesz musiała się 'faszerować' insuliną do wszystkiego co zjesz. W ciąży siada trzustka, nic na to nie poradzisz a przecież głodna być nie możesz. Uszy do góry, leć na konsultacje do diab jak Ci tak skacze po wszystkim.Cukrzyca t1, OPI, ChGB
Agusza.
Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości -
Nitka_lutowa wrote:Agusza a to tak mozna?? W poniedzialek ide do diablo to wypytam. A Ty jak bralas insuline? Do jakich posilkow i ile razy dziennie??
Nitka_lutowa lubi tę wiadomość
-
Hej hej
my jesteśmy w 28tc
jeszcze trochę ciąży przed nami mam nadzieję. Mieliśmy przygodę ze szpitalem w czwartek, bo jakieś dziwne bóle i skurcze się zaczęły. Dali nam sterydy po których do teraz cukier wariuje jak tylko może.. Ale jutro mam diab to może coś mi mądrego tam podpowiedzą
Nitka, ja od kiedy dowiedziałam się o chorobie (grubo ponad rok temu) to insulinę daję do wszystkiego. Nawet warzywa muszę liczyć w posiłku. Jestem na pompie więc nie mam insuliny nocnej tylko z pompy leci tzw baza 24h.Cukrzyca t1, OPI, ChGB
Agusza.
W 1 ciazy mialam do glownych posilkow i teraz tez niewiedzialam ze mozna czesciej dawac insuline. Do tej pory sobie radzilam ale teraz czuje ze czesciej potrzebuje zjesc i to jest problem. Jesli chodzi o moje posilki to sniadanie 2-3 kromki chleba z szynka i warzywem albo parowki i cukry sa ok pozniej jadlam kolo 12 zupe i czasem musialam dac 1 jednostke do zupy ale teraz musze zjezc 10-11 jeszcze cos i wlasnie niewiem co pozniej obiad cukry ok no i podwieczorek zazwyczaj niejadlam nic albo cos niewielkiego owoc albo jogurt ale teraz jest problem bo skacze mi bardziej cukier po podwieczorku wczoraj po jablku mialam 150:/ potem kolacja kanapki rybka salatka roznie i cukry ok
-
Nitka, jakiekolwiek owoce odstaw po godzinie 15 już najlepiej. Jak już to jedz je rano
Mi diab odradzała zupy w ogóle ale to z racji tego ze ciężko je dobrze policzyć (tzn nakładając ją nie zawsze tak samo trafisz z ilością WW na 100g)Nitka_lutowa lubi tę wiadomość
Cukrzyca t1, OPI, ChGB
Agusza.
Ta zupa to akurat maly pikus ale musze kombinowac pomiedzy zeby cos zjesc glodna niechodzic i zeby cukry byly ok. Jak zjem maly jogurt naturalny to sie nic nienajem bo zaraz znowu bede glodna jak doloze owoc do tego to znowu mi skoczy na 140 wiec tez bez sensu:/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2016, 13:46
-
Nitka_lutowa wrote:Ta zupa to akurat maly pikus ale musze kombinowac pomiedzy zeby cos zjesc glodna niechodzic i zeby cukry byly ok. Jak zjem maly jogurt naturalny to sie nic nienajem bo zaraz znowu bede glodna jak doloze owoc do tego to znowu mi skoczy na 140 wiec tez bez sensu:/
-
Nitka_lutowa wrote:Ta zupa to akurat maly pikus ale musze kombinowac pomiedzy zeby cos zjesc glodna niechodzic i zeby cukry byly ok. Jak zjem maly jogurt naturalny to sie nic nienajem bo zaraz znowu bede glodna jak doloze owoc do tego to znowu mi skoczy na 140 wiec tez bez sensu:/
Nitka, to musisz pogadać z diab o 'pozwolenie' na insulinę do każdego posiłku. Inaczej nie da rady moim zdaniem bo ciągle będziesz albo głodna albo cukry będą duże. Nie ma co się bać dużych dawek czy częstszych bo to maluchowi nie szkodzi z Ty będziesz spokojniejsza, najedzona i z dobrymi cukramiNitka_lutowa lubi tę wiadomość
Cukrzyca t1, OPI, ChGB
Agusza.
Agusza to mi sie podoba i oby diablo tez tak powiedziala bo chodze i tylko mysle o zarciu i zarciu i tak w kolko i co by zjesc zeby byly dobre cukry i patrzy na mnie wszystko po kolei i rozum mowi niejedz tego skoczy cukier, a zoladek jedz jedz bo bede burczec z glodu i tak sie bije sama ze soba...
-
nick nieaktualnyAle naskrobalyscie
Nie było mnie bo mieliśmy gości.
Mały dostał zapas pampersow 3 i chusteczek pampersa:-)
Będzie na zaś
Babcia już jest
Dzięki dziewczyny:-)
U mnie przy wyrzutach cukru po wszystkim diablo kazała brać insulinę przed posiłkiem i dawki dobrala odpowiednio do pory posiłku wg dzienniczka.
Plus ewentualnie korygować miałam po posiłku jeszcze.
Jeśli jesteś głodna to masz jeść i insulina się ratować tak jak ja.
W szpitalu to prawda cukry są w kosmosie pomimo diety wg specjalistów dietetyków Hahahahha
Ja musiałam się ratować insulina oni tylko notowali i twierdzili że nie mają na to wpływu bo posiłki tworzy spec dietetyk hahahha
Nitka_lutowa lubi tę wiadomość