X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • emilkazozz Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka, powiem Ci, że podziwiam siłę przebicia- musiałaś nieźle truć, ze puścili cię do domu! A byłaś na diecie czy na insulinie? jestem ciekawa czy to ma jakieś znaczenie

f2w3vfxms6mp9lea.png

• Izulla81 Ekspertka

Wysłany: 19 września 2016, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka najlepszego z okazji pierwszego tygodnia!!!

Mój maluch dzisiaj pojechał ze spaniem... Musiałam go budzić o 5 rano bo tak mnie cyce bolały. Nie wiem o co chodzi...

żabka04 lubi tę wiadomość

qb3c9vvjjupev46c.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emilka
    w moim szpitalu insulina nie miała znaczenia
    ale prawdopodobnie dlatego, że u nas nie ma diabetologa i teoretycznie "sama" musiałam sobie radzić (i inne cięzarne)
    mój gin był bardzo zdziwiony moimi pytaniami odnosnie porodu w moim szpitalu, bo dla niego cukrzyca to nie taka patologia

emilkazozz lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka
    Ja bylam na insulinie i sadze ze niemialo to znaczenia bo u mnie tez nie ma diabetologa w szpitalu takze tak jak Kamcia bylam skazana na siebie. Mialam juz tak dosc szpitala ze uciekalam z niego i wchodzilam na 6 do domu po schodach w ta i spowrotem zeby szybciej urodzic ale niepomoglo;) z okien szpitala widzialam okna w domu takze tymbardziej bylo mi smutno. Po ich cudownym jedzeniu gdzie dawali mi kaszke na mleku na sniadanie badz biale pieczywo skakalu mi cukry ostro i robilam jazdy ze mnie wykoncza predzej niz zdaze urodzic codziennie chodzilam do lekarki i wkoncu dla swietego spokoju mnie puscila ale musialam co 2 dni na ktg chodzic przez to tetno dziecka no i sie potem okazalo ze zanika bo jest pepowina owiniety. Boje sie ze pod koniec znowu bedzie chciala mnie lekarka dac na patologie i sie powtorzy wszystko ale jeszcze duzo czasu do porodu takze bede sie martwic troszke pozniej;)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zaczelo sie od 3 dni dopada mnie wiekszy glod i juz niewiem co mam zrobic:( co bym niezjadla to cukier na 130 i wiecej skacze (regularnie mierze teraz po wszystkim) zjadlam rosolek dodalam jedna jednostke i cukier ok ale ja znow jestem glodna przexiez niemoge ciagle sie faszerowac insulina:/

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • agusza Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka, jak widać będziesz musiała się 'faszerować' insuliną do wszystkiego co zjesz. W ciąży siada trzustka, nic na to nie poradzisz a przecież głodna być nie możesz. Uszy do góry, leć na konsultacje do diab jak Ci tak skacze po wszystkim.

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
    Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj agusza :) ale ten czas leci :) który to juz u ciebie tydzień?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2016, 13:05

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusza a to tak mozna?? W poniedzialek ide do diablo to wypytam. A Ty jak bralas insuline? Do jakich posilkow i ile razy dziennie??

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka_lutowa wrote:
    Agusza a to tak mozna?? W poniedzialek ide do diablo to wypytam. A Ty jak bralas insuline? Do jakich posilkow i ile razy dziennie??
    Ja w pierwszej ciąży brałam do głównych posilkow. 2 śniadanie, obiad i kolacja. Te mniejsze posiłki bez insuliny. Razem dziennie miałam 21. Nocnej 31 na koniec ciąży. Rano mnie trzymała jeszcze nocna więc śniadanie mogłam zjesc normalne. I tak jak pisałam jadłam trochę mierzylam po godzinie i jadłam drugi raz jeśli to było coś co podnosiło cukier czyli weglowodany. Maka, chleb, owoce. A na posiłki bez insuliny brałam warzywa + mięso/ryby/jaja. Może napisz nam przykładowy dzień co jesz, może trzeba to trochę zmodyfikować. :-)

Nitka_lutowa lubi tę wiadomość

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • agusza Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej :) my jesteśmy w 28tc :) jeszcze trochę ciąży przed nami mam nadzieję. Mieliśmy przygodę ze szpitalem w czwartek, bo jakieś dziwne bóle i skurcze się zaczęły. Dali nam sterydy po których do teraz cukier wariuje jak tylko może.. Ale jutro mam diab to może coś mi mądrego tam podpowiedzą :)

Nitka, ja od kiedy dowiedziałam się o chorobie (grubo ponad rok temu) to insulinę daję do wszystkiego. Nawet warzywa muszę liczyć w posiłku. Jestem na pompie więc nie mam insuliny nocnej tylko z pompy leci tzw baza 24h.

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W 1 ciazy mialam do glownych posilkow i teraz tez niewiedzialam ze mozna czesciej dawac insuline. Do tej pory sobie radzilam ale teraz czuje ze czesciej potrzebuje zjesc i to jest problem. Jesli chodzi o moje posilki to sniadanie 2-3 kromki chleba z szynka i warzywem albo parowki i cukry sa ok pozniej jadlam kolo 12 zupe i czasem musialam dac 1 jednostke do zupy ale teraz musze zjezc 10-11 jeszcze cos i wlasnie niewiem co pozniej obiad cukry ok no i podwieczorek zazwyczaj niejadlam nic albo cos niewielkiego owoc albo jogurt ale teraz jest problem bo skacze mi bardziej cukier po podwieczorku wczoraj po jablku mialam 150:/ potem kolacja kanapki rybka salatka roznie i cukry ok

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusza
    No to potwierdzam ze czas leci i u ciebie bliżej niż dalej ale dzieciątko witamy za co najmniej 10 tygodni :)

agusza lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agusza Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka, jakiekolwiek owoce odstaw po godzinie 15 już najlepiej. Jak już to jedz je rano :)
    Mi diab odradzała zupy w ogóle ale to z racji tego ze ciężko je dobrze policzyć (tzn nakładając ją nie zawsze tak samo trafisz z ilością WW na 100g)

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i glodna przed snem jestem gdzie wczesniej tego niemialam to zaczne jesc kanapke jeszcze przed snem i napewno insuline nocna bede musiala zwiekszyc przez to. Akurat to bedzie plus bo moze ranne cukry spadna a i nocne beda dobre...

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta zupa to akurat maly pikus ale musze kombinowac pomiedzy zeby cos zjesc glodna niechodzic i zeby cukry byly ok. Jak zjem maly jogurt naturalny to sie nic nienajem bo zaraz znowu bede glodna jak doloze owoc do tego to znowu mi skoczy na 140 wiec tez bez sensu:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2016, 13:46

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka_lutowa wrote:
    Ta zupa to akurat maly pikus ale musze kombinowac pomiedzy zeby cos zjesc glodna niechodzic i zeby cukry byly ok. Jak zjem maly jogurt naturalny to sie nic nienajem bo zaraz znowu bede glodna jak doloze owoc do tego to znowu mi skoczy na 140 wiec tez bez sensu:/

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj chcialam edytowac a mi sie nie to wcisnelo:)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • agusza Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka_lutowa wrote:

Nitka, to musisz pogadać z diab o 'pozwolenie' na insulinę do każdego posiłku. Inaczej nie da rady moim zdaniem bo ciągle będziesz albo głodna albo cukry będą duże. Nie ma co się bać dużych dawek czy częstszych bo to maluchowi nie szkodzi z Ty będziesz spokojniejsza, najedzona i z dobrymi cukrami :)

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusza to mi sie podoba i oby diablo tez tak powiedziala bo chodze i tylko mysle o zarciu i zarciu i tak w kolko i co by zjesc zeby byly dobre cukry i patrzy na mnie wszystko po kolei i rozum mowi niejedz tego skoczy cukier, a zoladek jedz jedz bo bede burczec z glodu i tak sie bije sama ze soba... ;)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale naskrobalyscie :-)

Nie było mnie bo mieliśmy gości.

Mały dostał zapas pampersow 3 i chusteczek pampersa:-)
    Będzie na zaś:-)
    Babcia już jest :-)

Dzięki dziewczyny:-)

U mnie przy wyrzutach cukru po wszystkim diablo kazała brać insulinę przed posiłkiem i dawki dobrala odpowiednio do pory posiłku wg dzienniczka.
    Plus ewentualnie korygować miałam po posiłku jeszcze.
    Jeśli jesteś głodna to masz jeść i insulina się ratować tak jak ja.

W szpitalu to prawda cukry są w kosmosie pomimo diety wg specjalistów dietetyków Hahahahha
    Ja musiałam się ratować insulina oni tylko notowali i twierdzili że nie mają na to wpływu bo posiłki tworzy spec dietetyk hahahha

‹‹ 1177 1178 1179 1180 1181 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ