Nieudane IVF? Czas na nowy plan.

Zatrzymaj się zanim spróbujesz kolejny raz. Zyskaj ekspercką analizę dotychczasowego leczenia i konkretne zalecenia. Wróć silniejsza.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • milmarta Ekspertka

Wysłany: 25 września 2016, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które miały cukrzycę ciążową, braly insulinę i juz urodzily-jak to jest potem? Odstawia się z dnia na dzień po porodzie? Trzeba nadal trzymać dietę i regularnie jeść? Mierzyć glukometrem? Robic znowu krzywą cukrową? A jak to się wszystko ma do karmienia piersią?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 września 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    milmarta
    ja miałam tylko nocną insuline, ostatni raz wzięłam noc przed cc (w szpitalu)
    po ciązy diabetolog nie kazała mi mierzyć cukrów
    dieta tak-by nie przytyć ;)
    krzywa cukrowa 6-8 tyg po porodzie

to sa wytyczne mojej diab

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • twardan Autorytet

Wysłany: 25 września 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja nie miałam insuliny, ale po ciąży mam trzymać dietę, mierzyć na czczo co drugi dzień, raz w tygodniu mierzyć po posiłkach. A w szpitalu po porodzie musiałam mierzyć cukier co 2h przez cały dzień i jeszcze dodatkowo 2h po posiłkach, bo miałam bardzo, bardzo wysoki.

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 września 2016, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja w szpitalu miałam niskie cukry ale z racji cc byłam długo bez posiłków
    szpital robił mi codziennie profil(ale mialam posiniaczone palce)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2016, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnia insulinę nocna wzięłam na noc przed porodem a w dniu porodu wzięłam przed posiłkiem (śniadanie) tj. 7:00 a o 10:00 dali wyrok na porodowke marsz!:-)

Po porodzie kazali mierzyć i podawać tylko cztery razy dziennie.
    Po powrocie do domu mam mierzyć wg diablo.
    O insulinie zapominamy bo już jej mam nie podawać.
    Krzywa po porodzie zrobić 6-8 tygodni.

Na chwilę obecną zmierzylam raz na czczo bo była okazja?
    Tak to zapominam.
    Po posiłku marne szanse żebym zmierzylam bo cały czas coś podzeram taka głodna jestem.

A słodycze to teraz pochłaniam dla mnie mogą tylko one istnieć.

twardan lubi tę wiadomość

• domi05 Autorytet

Wysłany: 25 września 2016, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)
    Poznałam właśnie mamę dwunastoletniego chłopca, który od 4 lat zmaga się z cukrzycą typu 1. Jest na pompie...
    My tutaj nie wytrzymujemy i łapiemy doła przez te kilka miesięcy a on nie może zjeść tego co jego rówieśnicy w szkole :(

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 25 września 2016, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po porodzie insuliny nie dawała w ogóle. Ostatnia była nocna w przeddzień cesarki.
    Po porodzie krzywą 6-12 tygodni po porodzie, mój gin mówił że najlepiej nie wcześniej niż 2 miesiące po porodzie, bo jeszcze się hormony stabilizują

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 25 września 2016, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do diety, to diety cukrzycowej się nie trzyma, żeby późniejsze wyniki krzywej były wiarygodne, można mierzyć cukry jak paski zostaną. na czczo (do 100) i 2 godziny po posiłku (do 140) ja mierzyłam kilka razy, uwierzcie, potem nie ma kiedy pomyśleć o łazience czy zjedzeniu a co dopiero o mierzeniu;p

tb732n0a0czusv9c.png
  • twardan Autorytet

Wysłany: 26 września 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi dokładnie nie ma czasu nawet pomyśleć o mierzeniu. Ile razy nastawiałam sobie budzik po 2h od jedzenia, ale to i tak nie zdało egzaminu, bo zawsze coś trzeba było przy małym zrobić akurat w tym czasie :) Ja dietę mam trzymać, bo u mnie cukrzyca była już przed ciążą, więc teraz też krzywej nie robię. Na razie póki cukry ok to obejdzie się bez leków. Mam nadzieję, bo zażywałam metforminę i nie wspominam tej przygody zbyt dobrze :(( problemy żołądkowe, niedocukrzenia).
    Masz rację Domi ciężko jest żyć z tą chorobą, zwłaszcza dzieciom. Dorosły jakoś sobie to wytłumaczy, może zrozumie.

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • Endżusia Koleżanka

Wysłany: 26 września 2016, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, pomocy! Trzymałam cały czas dietę i cukry były ok, a od wczoraj rano cukier mi oszalał. Na czczo 120 i wgl nie spada, tylko rośnie. Dziś to samo. Boję się cokolwiek zjeść, a wizyta u diabetologa na jutro...

2nn3k0s3ymojkd1v.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 września 2016, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    endzusia
    nie mam pojęcia co ci poradzić
    cukrzyca ciązowa ma to do siebie, ze hormony na cukry działaja, a twoja ciąza rosnie
    bardzo dobrze, ze jutro masz wizytę

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agusza Autorytet

Wysłany: 26 września 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endzusia, napisz co jadłaś na kolację i jeszcze posiłek wcześniej w dniu poprzedzającym te 120 na czczo. I jakie masz wyniki po posiłkach. Po każdym tak Ci skacze? Jesteś na insulinie?

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
    Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości
  • Endżusia Koleżanka

Wysłany: 26 września 2016, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podwieczorek - brzoskwinia z połową jogurtu naturalnego - cukier godzinę po 105.
    Na kolację zjadłam 2 wasa z domową pastą jajeczną z szczypiorkiem - cukier godzinę po 124. Następnego dnia na czczo 120... I od tamtej pory nie pojawia się poniżej tej wartości. A było już dobrze i cukry po posiłkach były góra 117, a na czczo 88. Na razie nie było insuliny

2nn3k0s3ymojkd1v.png
  • agusza Autorytet

Wysłany: 26 września 2016, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endzusia, jeśli pasta jajeczna była z majonezem to on mógł się przyczynić do tego cukru rano.. Najważniejsze żeby między posiłkami Ci spadało.

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
  • Endżusia Koleżanka

Wysłany: 26 września 2016, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko właśnie nie spada, cały czas się utrzymuje na 120 i wyżej. No trudno, jutro wizyta u diabetologa i pewnie będzie insulina :(

2nn3k0s3ymojkd1v.png
  • Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 26 września 2016, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endżusia wrote:
    Tylko właśnie nie spada, cały czas się utrzymuje na 120 i wyżej. No trudno, jutro wizyta u diabetologa i pewnie będzie insulina :(
    O której jadlas ostatni posiłek?
    Na tym etapie ciąży cukrzyca przyspiesza i czasem niestety sama dieta nie wystarcza. To jest poza zasięgiem twojego organizmu. Więc nie stresuje się branie insuliny to nie koniec świata. A do czasu wizyty u lekarza sugerowalqbym bardziej restrykcyjne diete cukrzycowa. Widocznie twój organizm zmniejszył tolerancję na wegle. Jogurt z brzoskwiniami to może być już zdecydowanie za dużo. Ja np. Nie mogę wogole jeść owoców takich jak brzoskwinie czy nektarynki.

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • agusza Autorytet

Wysłany: 26 września 2016, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym owoce na podwieczorek to zły pomysł a jeszcze połączone z jogurtem to już w ogóle.
    Jak cukry masz takie wysokie to postaraj się do wizyty ograniczyć mocno węglowodany. To rozwiązanie tylko na chwilę bo mało zdrowe ale może cukier spadnie. I obserwuj czy nie ma ketonów. :)

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 26 września 2016, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweet mialas racje moj blad moja wina... odebralam dzis wynik moczu i wszystko ok. Nastepnym razem bede kazde badanie dokladniej przeprowadzac;)

A moze wiecie dziewczyny czy moge miec potwierdzenie z punktu honorowego dawcy krwi o grupie krwi ale na panienskie nazwisko?? Chcialam dzis przy okazji zrobic a to 42zl a tam gdzie oddawalam krew wydrukowali mi potwierdzenie takie tylko niemoga zmienic danych dopiero przy oddawaniu krwi:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2016, 16:16

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Izulla81 Ekspertka

Wysłany: 26 września 2016, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka ja na grupę krwi dostałam skierowani od ginki nic nie płaciłam. Z tego co wiem to jest obowiązkowe w ciąży. Chyba że chodzisz prywatnie to pewnie będziesz musiała na własna rękę.

qb3c9vvjjupev46c.png
  • Isia86 Autorytet

Wysłany: 26 września 2016, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka_lutowa, ja dokładnie jestem w takiej sytuacji, jak Ty i nie musiałam robić żadnych badań na grupę krwi. Poza tym przecież w dowodzie mamy wpisane nazwisko panieńskie w razie gdyby ktoś się czepił, że inne nazwisko ;)

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
    9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm :))
‹‹ 1187 1188 1189 1190 1191 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ