Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny które miały cukrzycę ciążową, braly insulinę i juz urodzily-jak to jest potem? Odstawia się z dnia na dzień po porodzie? Trzeba nadal trzymać dietę i regularnie jeść? Mierzyć glukometrem? Robic znowu krzywą cukrową? A jak to się wszystko ma do karmienia piersią?
-
Hej, ja nie miałam insuliny, ale po ciąży mam trzymać dietę, mierzyć na czczo co drugi dzień, raz w tygodniu mierzyć po posiłkach. A w szpitalu po porodzie musiałam mierzyć cukier co 2h przez cały dzień i jeszcze dodatkowo 2h po posiłkach, bo miałam bardzo, bardzo wysoki.twardan
Piotruś jest już z nami
Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
-
nick nieaktualnyJa ostatnia insulinę nocna wzięłam na noc przed porodem a w dniu porodu wzięłam przed posiłkiem (śniadanie) tj. 7:00 a o 10:00 dali wyrok na porodowke marsz!
Po porodzie kazali mierzyć i podawać tylko cztery razy dziennie.
Po powrocie do domu mam mierzyć wg diablo.
O insulinie zapominamy bo już jej mam nie podawać.
Krzywa po porodzie zrobić 6-8 tygodni.
Na chwilę obecną zmierzylam raz na czczo bo była okazja?
Tak to zapominam.
Po posiłku marne szanse żebym zmierzylam bo cały czas coś podzeram taka głodna jestem.
A słodycze to teraz pochłaniam dla mnie mogą tylko one istnieć.
twardan lubi tę wiadomość
-
Co do diety, to diety cukrzycowej się nie trzyma, żeby późniejsze wyniki krzywej były wiarygodne, można mierzyć cukry jak paski zostaną. na czczo (do 100) i 2 godziny po posiłku (do 140) ja mierzyłam kilka razy, uwierzcie, potem nie ma kiedy pomyśleć o łazience czy zjedzeniu a co dopiero o mierzeniu;p
-
Domi dokładnie nie ma czasu nawet pomyśleć o mierzeniu. Ile razy nastawiałam sobie budzik po 2h od jedzenia, ale to i tak nie zdało egzaminu, bo zawsze coś trzeba było przy małym zrobić akurat w tym czasie
Ja dietę mam trzymać, bo u mnie cukrzyca była już przed ciążą, więc teraz też krzywej nie robię. Na razie póki cukry ok to obejdzie się bez leków. Mam nadzieję, bo zażywałam metforminę i nie wspominam tej przygody zbyt dobrze
( problemy żołądkowe, niedocukrzenia).
Masz rację Domi ciężko jest żyć z tą chorobą, zwłaszcza dzieciom. Dorosły jakoś sobie to wytłumaczy, może zrozumie.twardan
Piotruś jest już z nami
Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
-
Endzusia, napisz co jadłaś na kolację i jeszcze posiłek wcześniej w dniu poprzedzającym te 120 na czczo. I jakie masz wyniki po posiłkach. Po każdym tak Ci skacze? Jesteś na insulinie?Cukrzyca t1, OPI, ChGB
Agusza.
Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości -
Podwieczorek - brzoskwinia z połową jogurtu naturalnego - cukier godzinę po 105.
Na kolację zjadłam 2 wasa z domową pastą jajeczną z szczypiorkiem - cukier godzinę po 124. Następnego dnia na czczo 120... I od tamtej pory nie pojawia się poniżej tej wartości. A było już dobrze i cukry po posiłkach były góra 117, a na czczo 88. Na razie nie było insuliny -
Endżusia wrote:Tylko właśnie nie spada, cały czas się utrzymuje na 120 i wyżej. No trudno, jutro wizyta u diabetologa i pewnie będzie insulina
Na tym etapie ciąży cukrzyca przyspiesza i czasem niestety sama dieta nie wystarcza. To jest poza zasięgiem twojego organizmu. Więc nie stresuje się branie insuliny to nie koniec świata. A do czasu wizyty u lekarza sugerowalqbym bardziej restrykcyjne diete cukrzycowa. Widocznie twój organizm zmniejszył tolerancję na wegle. Jogurt z brzoskwiniami to może być już zdecydowanie za dużo. Ja np. Nie mogę wogole jeść owoców takich jak brzoskwinie czy nektarynki. -
Poza tym owoce na podwieczorek to zły pomysł a jeszcze połączone z jogurtem to już w ogóle.
Jak cukry masz takie wysokie to postaraj się do wizyty ograniczyć mocno węglowodany. To rozwiązanie tylko na chwilę bo mało zdrowe ale może cukier spadnie. I obserwuj czy nie ma ketonów.Cukrzyca t1, OPI, ChGB
Agusza.
Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości -
Sweet mialas racje moj blad moja wina... odebralam dzis wynik moczu i wszystko ok. Nastepnym razem bede kazde badanie dokladniej przeprowadzac;)
A moze wiecie dziewczyny czy moge miec potwierdzenie z punktu honorowego dawcy krwi o grupie krwi ale na panienskie nazwisko?? Chcialam dzis przy okazji zrobic a to 42zl a tam gdzie oddawalam krew wydrukowali mi potwierdzenie takie tylko niemoga zmienic danych dopiero przy oddawaniu krwi:/Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2016, 16:16
-
Nitka_lutowa, ja dokładnie jestem w takiej sytuacji, jak Ty i nie musiałam robić żadnych badań na grupę krwi. Poza tym przecież w dowodzie mamy wpisane nazwisko panieńskie w razie gdyby ktoś się czepił, że inne nazwisko14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm)