X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • milmarta Ekspertka

Wysłany: 25 września 2016, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które miały cukrzycę ciążową, braly insulinę i juz urodzily-jak to jest potem? Odstawia się z dnia na dzień po porodzie? Trzeba nadal trzymać dietę i regularnie jeść? Mierzyć glukometrem? Robic znowu krzywą cukrową? A jak to się wszystko ma do karmienia piersią?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 września 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    milmarta
    ja miałam tylko nocną insuline, ostatni raz wzięłam noc przed cc (w szpitalu)
    po ciązy diabetolog nie kazała mi mierzyć cukrów
    dieta tak-by nie przytyć ;)
    krzywa cukrowa 6-8 tyg po porodzie

to sa wytyczne mojej diab

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • twardan Autorytet

Wysłany: 25 września 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja nie miałam insuliny, ale po ciąży mam trzymać dietę, mierzyć na czczo co drugi dzień, raz w tygodniu mierzyć po posiłkach. A w szpitalu po porodzie musiałam mierzyć cukier co 2h przez cały dzień i jeszcze dodatkowo 2h po posiłkach, bo miałam bardzo, bardzo wysoki.

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 września 2016, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja w szpitalu miałam niskie cukry ale z racji cc byłam długo bez posiłków
    szpital robił mi codziennie profil(ale mialam posiniaczone palce)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2016, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnia insulinę nocna wzięłam na noc przed porodem a w dniu porodu wzięłam przed posiłkiem (śniadanie) tj. 7:00 a o 10:00 dali wyrok na porodowke marsz!:-)

Po porodzie kazali mierzyć i podawać tylko cztery razy dziennie.
    Po powrocie do domu mam mierzyć wg diablo.
    O insulinie zapominamy bo już jej mam nie podawać.
    Krzywa po porodzie zrobić 6-8 tygodni.

Na chwilę obecną zmierzylam raz na czczo bo była okazja?
    Tak to zapominam.
    Po posiłku marne szanse żebym zmierzylam bo cały czas coś podzeram taka głodna jestem.

A słodycze to teraz pochłaniam dla mnie mogą tylko one istnieć.

twardan lubi tę wiadomość

• domi05 Autorytet

Wysłany: 25 września 2016, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)
    Poznałam właśnie mamę dwunastoletniego chłopca, który od 4 lat zmaga się z cukrzycą typu 1. Jest na pompie...
    My tutaj nie wytrzymujemy i łapiemy doła przez te kilka miesięcy a on nie może zjeść tego co jego rówieśnicy w szkole :(

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 25 września 2016, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po porodzie insuliny nie dawała w ogóle. Ostatnia była nocna w przeddzień cesarki.
    Po porodzie krzywą 6-12 tygodni po porodzie, mój gin mówił że najlepiej nie wcześniej niż 2 miesiące po porodzie, bo jeszcze się hormony stabilizują

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 25 września 2016, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do diety, to diety cukrzycowej się nie trzyma, żeby późniejsze wyniki krzywej były wiarygodne, można mierzyć cukry jak paski zostaną. na czczo (do 100) i 2 godziny po posiłku (do 140) ja mierzyłam kilka razy, uwierzcie, potem nie ma kiedy pomyśleć o łazience czy zjedzeniu a co dopiero o mierzeniu;p

tb732n0a0czusv9c.png
  • twardan Autorytet

Wysłany: 26 września 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi dokładnie nie ma czasu nawet pomyśleć o mierzeniu. Ile razy nastawiałam sobie budzik po 2h od jedzenia, ale to i tak nie zdało egzaminu, bo zawsze coś trzeba było przy małym zrobić akurat w tym czasie :) Ja dietę mam trzymać, bo u mnie cukrzyca była już przed ciążą, więc teraz też krzywej nie robię. Na razie póki cukry ok to obejdzie się bez leków. Mam nadzieję, bo zażywałam metforminę i nie wspominam tej przygody zbyt dobrze :(( problemy żołądkowe, niedocukrzenia).
    Masz rację Domi ciężko jest żyć z tą chorobą, zwłaszcza dzieciom. Dorosły jakoś sobie to wytłumaczy, może zrozumie.

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • Endżusia Koleżanka

Wysłany: 26 września 2016, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, pomocy! Trzymałam cały czas dietę i cukry były ok, a od wczoraj rano cukier mi oszalał. Na czczo 120 i wgl nie spada, tylko rośnie. Dziś to samo. Boję się cokolwiek zjeść, a wizyta u diabetologa na jutro...

2nn3k0s3ymojkd1v.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 26 września 2016, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    endzusia
    nie mam pojęcia co ci poradzić
    cukrzyca ciązowa ma to do siebie, ze hormony na cukry działaja, a twoja ciąza rosnie
    bardzo dobrze, ze jutro masz wizytę

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agusza Autorytet

Wysłany: 26 września 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endzusia, napisz co jadłaś na kolację i jeszcze posiłek wcześniej w dniu poprzedzającym te 120 na czczo. I jakie masz wyniki po posiłkach. Po każdym tak Ci skacze? Jesteś na insulinie?

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
    Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości
  • Endżusia Koleżanka

Wysłany: 26 września 2016, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podwieczorek - brzoskwinia z połową jogurtu naturalnego - cukier godzinę po 105.
    Na kolację zjadłam 2 wasa z domową pastą jajeczną z szczypiorkiem - cukier godzinę po 124. Następnego dnia na czczo 120... I od tamtej pory nie pojawia się poniżej tej wartości. A było już dobrze i cukry po posiłkach były góra 117, a na czczo 88. Na razie nie było insuliny

2nn3k0s3ymojkd1v.png
  • agusza Autorytet

Wysłany: 26 września 2016, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endzusia, jeśli pasta jajeczna była z majonezem to on mógł się przyczynić do tego cukru rano.. Najważniejsze żeby między posiłkami Ci spadało.

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
  • Endżusia Koleżanka

Wysłany: 26 września 2016, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko właśnie nie spada, cały czas się utrzymuje na 120 i wyżej. No trudno, jutro wizyta u diabetologa i pewnie będzie insulina :(

2nn3k0s3ymojkd1v.png
  • Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 26 września 2016, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endżusia wrote:
    Tylko właśnie nie spada, cały czas się utrzymuje na 120 i wyżej. No trudno, jutro wizyta u diabetologa i pewnie będzie insulina :(
    O której jadlas ostatni posiłek?
    Na tym etapie ciąży cukrzyca przyspiesza i czasem niestety sama dieta nie wystarcza. To jest poza zasięgiem twojego organizmu. Więc nie stresuje się branie insuliny to nie koniec świata. A do czasu wizyty u lekarza sugerowalqbym bardziej restrykcyjne diete cukrzycowa. Widocznie twój organizm zmniejszył tolerancję na wegle. Jogurt z brzoskwiniami to może być już zdecydowanie za dużo. Ja np. Nie mogę wogole jeść owoców takich jak brzoskwinie czy nektarynki.

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • agusza Autorytet

Wysłany: 26 września 2016, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym owoce na podwieczorek to zły pomysł a jeszcze połączone z jogurtem to już w ogóle.
    Jak cukry masz takie wysokie to postaraj się do wizyty ograniczyć mocno węglowodany. To rozwiązanie tylko na chwilę bo mało zdrowe ale może cukier spadnie. I obserwuj czy nie ma ketonów. :)

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 26 września 2016, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweet mialas racje moj blad moja wina... odebralam dzis wynik moczu i wszystko ok. Nastepnym razem bede kazde badanie dokladniej przeprowadzac;)

A moze wiecie dziewczyny czy moge miec potwierdzenie z punktu honorowego dawcy krwi o grupie krwi ale na panienskie nazwisko?? Chcialam dzis przy okazji zrobic a to 42zl a tam gdzie oddawalam krew wydrukowali mi potwierdzenie takie tylko niemoga zmienic danych dopiero przy oddawaniu krwi:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2016, 16:16

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Izulla81 Ekspertka

Wysłany: 26 września 2016, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka ja na grupę krwi dostałam skierowani od ginki nic nie płaciłam. Z tego co wiem to jest obowiązkowe w ciąży. Chyba że chodzisz prywatnie to pewnie będziesz musiała na własna rękę.

qb3c9vvjjupev46c.png
  • Isia86 Autorytet

Wysłany: 26 września 2016, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka_lutowa, ja dokładnie jestem w takiej sytuacji, jak Ty i nie musiałam robić żadnych badań na grupę krwi. Poza tym przecież w dowodzie mamy wpisane nazwisko panieńskie w razie gdyby ktoś się czepił, że inne nazwisko ;)

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
    9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm :))
‹‹ 1187 1188 1189 1190 1191 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ