Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny słuchajcie. Ja jestem jeszcze nieobyta. Dzisiaj pierwszy raz miałam zrobioa hemoglobine glikowana i przy normie 4,8%-5,9% u mnie wyszło 4,4%
W googlach nie mogę doczytać nic o zaniżonym poziomie, bo wszędzie tylko o podwyższonym piszą. Co to znaczy? -
Near, jak dostaniesz glukometr będziesz wiedziała co możesz jeść i może nie będzie tak źle
Ja jeszcze testuję, do lekarza dopiero w przyszłym tygodniu, ale miałam wcześniej glukometr i okazuje się, że nawet domowe ciasto od czasu do czasu mogę, bo jeśli się trochę poruszam, to cukier w porządku
No i ja też jestem wegetariankąWkurza mnie ta cukrzyca, to pilnowanie pór jedzenia i wymyślanie co by tu zjeść, a później pilnowanie pory mierzenia cukru, ale da się przeżyć
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2016, 20:07
Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc) -
Near mi się wydaje,że gin jedynie da Ci skierowanie do diabo, a diabo da Ci glukometr.ka byłam u rodzinnego od którego dostałam właśnie skierowanie do diabo,bo do gina wizytę miałam dwa tyg.później. fakt,że do diabo na NFZ musiałam czekać 2,5tyg.więc skończyłam i tak na wizycie prywatnej u diabo,która dała mi glukometr i receptę na paski.14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm)
-
milmarta wrote:Dziewczyny słuchajcie. Ja jestem jeszcze nieobyta. Dzisiaj pierwszy raz miałam zrobioa hemoglobine glikowana i przy normie 4,8%-5,9% u mnie wyszło 4,4%
W googlach nie mogę doczytać nic o zaniżonym poziomie, bo wszędzie tylko o podwyższonym piszą. Co to znaczy?
miałam 4,6 potem 4,7 i na końcu ciązy 4,6
I WSZYSTKO W PORZADKU -
Milmarta chyba mi nie uwierzyłaś jak na grudniowkach napisałam, że to wina większej ilości płynów w organizmie. Pytałam o to kiedyś lekarza, więc to nie mój wymysł tylko informacje u źródła
możesz być spokojna.
Cukrzyca t1, OPI, ChGB
Agusza.
Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości -
Czyli jednak nie pozostaje nic innego jak czekać
Teraz robie sobie zupki z warzyw mrożonych z soczewicą i modle się, żeby to za dużo nie było ;/
Już nie wspomnę, że nie wiem jaki chleb mogę ;/
Dobrze chociaż, że już wiem żeby rezygnować z jogurtów i mleka rano. Nie wiem jeszcze jak z truskawkami i malinami na internecie różnie piszą eh ;/
Dzięki za info dziewczyny, w grupie zawsze trochę raźniej -
Near- podobno maliny i truskawki mozna
ale ja na Twoim miejscu bez glukometru jadlabym ich malutko, tylko dla smaku. ja zanim dostalam glukometr tez robilam wszystko na czuja. a i tutaj sie sporo dowiedzialam. u mnie najgorzej wyglada sprawa z chlebem, bo nawet po zytnim mi mocno wywala. ale stawiam na to, ze jeszcze mi sie cukry nie uregulowaly dlatego tak jest. poki co, ograniczam ilosciowo chleb. a najwazniejsze i tak jest jedzenie regularne- co 2-3h. do tego duuuza ilosc warzyw. u mnie super do obiadu sprawdza sie kiszona kapusta. dzis ze spora iloscia frytek z piekarnika i spora piersia z kurczaka z papirusa fajnie mi cukier zbiła. wiec do kazdego posilku polecam warzywa, a zwlaszcza kiszonki i duuuza ilosc wody z cytryna po posilku. plus oczywiscie ruch. bedzie dobrze, glowa do gory!
-
Dziewczyny, miałam dziś test tolerancji glukozy 75g. Pomóżcie mi zinterpretować wynik. Wizytę mam dopiero w następny piątek i bardzo się martwię. Poziom na czczo 76, po godzinie 108 a po 2 godzinach 155. Martwi mnie ten wynik 155. Myślicie że mam cukrzycę?
-
Near wrote:Yaay czyli jednak jestem uratowana
Na internecie pisze raz, że można a raz, że absolutnie żadnych owoców -_-
orientujecie się może czy ciecierzyca ma niski ig?
Owoce można ale w małych ilościach i najpóźniej do 17. A ciecierzyca ma IG 35:)Cukrzyca t1, OPI, ChGB
Agusza.
Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości -
Czerniawa, trzeci wynik masz przekroczony,niby niedużo, ale jednak. Ja też tak miałam. Sądzę, że to cukrzyca. Skonsultuj się jak najszybciwj z ginem i poszukaj diabetologa.
Poczatkujace dziewczyny, nie martwcie się. Ja w ciągu pierwszych 3-4 tygodni mialam sporo przekroczen, potem się unormowalo. Musicie popróbować, co Wam służy, bo każdy organizm jest inny.
WróżkaZielona lubi tę wiadomość
-
Czarniawa, ja po dwóch godz.też miałam nieduże przekroczenie, bo było 158, a jest do 153. Na czczo i po godz.wyniki okey, ale i tak dostałam glukometr i muszę przestrzegać dietki. Także lepiej skonsultuj wyniki z lekarzem.14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm)
-
agusza wrote:Milmarta chyba mi nie uwierzyłaś jak na grudniowkach napisałam, że to wina większej ilości płynów w organizmie. Pytałam o to kiedyś lekarza, więc to nie mój wymysł tylko informacje u źródła
możesz być spokojna.
Dzis mini sukces, na czczo 83! Znaczy chyba insulina działa -
Dzięki dziewczyny. Przeraża mnie ta wiadomość. Kurczę, jestem w 2 ciąży w która zaszlam po 3 latach od pierwszej. I różnica jest niesamowita. W tej pierwszej żadnych powikłań a teraz co chwilę jakieś niespodzianki
eh. Byle się doczolgac jeszcze te 3 miesiące...