Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Mi gin na moje wyniki moczu i morfologii, gdzie w moczu ketonow 150, więc dużo za dużo, napisał,że wyniki nie odbiegają znacząco od normy i nie ma konieczności odbycia dodatkowej wizyty... może uważa,że mam tyle tłuszczu w sobie,że przyda się żeby organizm go spalił...
A diabo mam za tydzień dopiero, ciekawe co on powie...14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm)
-
Near na to wychodzi, bo jak byłam u innego gin na usg III trym.to gin sam powiedział,że oni - lekarze, lubią jak kobieta ma cukrzycę ciążowa,bo bardziej o siebie dba...I weź tu z takim rozmawiaj...14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm)
-
Isia86 wrote:Near na to wychodzi, bo jak byłam u innego gin na usg III trym.to gin sam powiedział,że oni - lekarze, lubią jak kobieta ma cukrzycę ciążowa,bo bardziej o siebie dba...I weź tu z takim rozmawiaj...
hehe cos w tym jest...bo od kiedy jestem na tej diecie, to wbrew pozorom jem bardziej urozmaicone posiłki, w ogóle lepsze jakościowo produkty, całkiem nie jem słodyczy..
, włączyłam produkty których wczesniej nawet nie jadłam typu: otręby czy ser żółty...
ja też uważam że te ketony to niezbyt dobrze...i wg mnie tez niezbyt dobrze że jsteś głodna non stop-tak nie powinno być...Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2016, 16:37
https://www.maluchy.pl/li-72886.png
https://www.maluchy.pl/ci-73456.png -
Moja dieta z kolei jest w miarę uboga, ponieważ boje się coś nowego zjeść i zobaczyć, że mi cukier bardzo podskoczył np. ;/ Codziennie to samo jest chociaż bezpieczne
Moja diabetolog mówiła, że jak chce to sobie sałatę mogę w międzyczasie podjadać haha.... tylko ona nie ma zielonego pojęcia ile ja jem kcal w ciągu dnia i co- dla niej ważne jest tylko, że 6 posiłków to za dużo... nie wiem czy to jest dobre podejście.
-
Mój diab mówił że nie wolno być głodnym i że nie powinno być ketonow. Już chyba o tym pisałam, że według niego lepiej jeść więcej i jeżeli to wywala cukier to brać więcej insuliny ale przynajmniej nie mieć ketonow. Lepiej mieć insulinę niż ketony. I nie być głodnym!
-
Sweet_CupCake wrote:Kai gratulacje! Ale mialas nosa z tą cholestazą! A coś oprócz swedzenia było objawem?
-
no...a ja sie wczoraj pochwaliłam-choc pisałam że nie chce zapeszać....i co???..zapeszyłam..
dzis po drugim sniadaniu-cukier 130(mierzony drugi raz 125)-wiec tak czy siak poza norme....może to wina nowego chleba, nowej galantynki świeżo ugotowanej przez mame(wolałabym nie-bo mamie bedzie przykro..
,albo tego że wczoraj wieczorem zjadłam za dużo parówek, albo tego że na noc zjadłam za mało...któż to wie...
https://www.maluchy.pl/li-72886.png
https://www.maluchy.pl/ci-73456.png -
Kai wrote:Nic. Absolutnie. Nawet swędzenie było mało dokuczliwe,choć charakterysyczne (wnętrza dłoni,podeszwy stóp,swedzenie głównie nocą). Podobno 1 na 100 kobiet w ciąży w Polsce ma cholestaze,więc nie sądziłam,że mnie utrafi. Ponadto ja miałam ostry stan. Kolezanka ginekolog mi powiedziała,że takich wyników jeszcze nie widziała. Więc dziewczyny,pamiętajcie. Jakby Was tak zaczęło swedziec, od razu zrobie sobie proby watrobowe. Dodam,że ja nie bylam wcale w grupie ryzyka.
-
Dziewczyny tak tylko chciałam napisać, że mi często zdarzają się wyniki powyżej 120. Przynajmniej raz dziennie, ale nie więcej niż 140 i mój lekarz uważa że nie jest to powód do zmartwień. Trzeba jeść i nie można chodzić głodnym bo to gorzej działa na dziecko. A dodatkowo stres tylko podnosi cukier. Także naprawdę wrzuć cie na luz. Co mają powiedzieć dziewczyny z cukrzycą typu jeden które mają wyniki po 200. To jest dopiero zmartwienie.
-
Ja już po badaniach dzidzia waży 1200 g (u mnie jest 30 tydz). Gin mówi, że terapia cukrzycowa daje rade i młody nie jest za duży
Generalnie wszystko jest ok, więc mogę głodzić się dalej xd hehe nie no żartuje oczywiście
Mam tylko pić dużo wody z cytryną, żeby wypłukać te ketony a tak to jest ok. Powiedzcie mi dziewuszki, a wizyta w ciąży (nie zależnie od cukrzycy) u okulisty jest chyba obowiązkowa? Czy tylko w jakiś przypadkach??
-
Near ja u okulisty byłam na początku ciąży, w 9 tc, zalecili mi ją w poradni cukrzycy dla kobiet w ciąży, mój gin nic takiego nie zalecał. Okulistka zbadała mi dno oka, stwierdziła, że nie ma przeciwwskazań do naturalnego porodu, dno oka nie jest zmienione przez cukrzycę i tyle. Ale czy wizyta u okulisty w normalnej ciąży jest konieczna to szczerze nie wiem.twardan
Piotruś jest już z nami
Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
-
Aaa dziewczyny jeszcze takie pytanko KTG to gdzie się robi u kardiologa,ginekologa czy jeszcze gdzie indziej??? Mi gin powiedział, że po podajże następnej wizycie bede musiała robic ktg co tydzien ciekawe ile ze mnie ściągną kasiory
Teraz następna wizyta za niecałe 3 tyg też od 30 tygodnia miałyście tak często wizyty u gina???
-
Near ja tez bylam na poczatku ciazy u okulisty na badaniu dna oka i zaraz przyjsc pod koniec roku jeszcze raz ale u mnie rowniez cukrzyca od poczatku. Ja ktg mialam w szpitalu i przychodzilam co 2gi dzien pod koniec ciazy ale tetno bylo nietakie dlatego kazali mi lazic a wizyty u gina normalnie co miesiac byly do konca.