X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isia chyba kazda ma;)
    I napewno niezaszkodzi niemartw sie.

Dorinka jaki on slodziutki swietny chlopczyk rosnie:) Piotrusia Kamci to czesciej widze bo wrzuca fotki a Ty ukrywasz cos maluszka;)

Dziewczyny dajcie jakis pomysl na obiad bo juz mi sie skonczyly. Cukry mam coraz gorsze insuliny laduje 6 przed obiadem i czasem 4-5 po :/ niewiem co sie dzieje tatnio ale dotychczasowe dania mi niesluza:/

Dorinka lubi tę wiadomość

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • twardan Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinko super! Ale rośnie Krystianek, jest tylko tydzień starszy od Piotrusia, a widać różnicę. My w czwartek idziemy na szczepienie, to i się zważymy. I też będziemy powoli rozszerzać dietę :) Na razie pijemy sok z jabłka :)

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z Emilka dietę rozszerzalam jak miała 3.5 miesiąca. U nas słoiki dominowały. Ach leniwa matka :)

Zatem Dorinko
    Życzę Ci super zabawy z nowym jedzonkiem. Ja to lubiłam :D a Krystianek co raz fajniejszy I ładniejszy. To już duży chłopak o.O
    zdrówka dla maluszka a dla mamy radości! !

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwoniłam do poradni diab
    Mam przyjechać (w sumie bez rejestracji )i będę traktowana jak ciężarna tzn bez kolejki
    ale jeszcze nie wiem kiedy wyrusze

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Czarniawa Koleżanka

Wysłany: 24 października 2016, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isia, miałam w sobotę bo byłam u rodziców. Zjadłam krokiety na obiad i po godz cukier 155. Czułam się okropnie! Strasznie chciało mi się spać a potem pić. Spadło dopiero po 2 godzinach. Także mam za swoje... a co do słodyczy to używam zamienników cukru - ksylitol i syrop z agawy w niewielkich ilościach. Dzięki temu mogę zrobić ciasto marchewkowe albo z fasoli lub dodać trochę do naleśników pelnoziarnistych.
    Nitka, na obiad zamieniam ryz/kasza peczak/gryczana z mięsem (kurczak/indyk) usmażone/uduszone na oleju kokosowym i warzywa - kalafior/brokul. Dzis zrobilam sos grzybowy ze śmietaną i też spoko. Albo mieszanka chińska z sosem sojowym i kurczakiem też dobry cukier mam po tym. Generalnie tez dużo zielonego albo kiszonego i jest ok. No ale ja żadna ekspertka nie jestem. Dopiero 1 mc na diecie.
    Dorinka, cudny Twój olbrzym :-)

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarniawa ja na diecoe juz 6m-c dlatego juz wszystko mi totalnie zbrzydlo:/ jeszcze troche musze sie przemeczyc, a chcialabym w koncu zjesc cos normalnego bez wysokich cukrow potem i bez insuliny przed ochhh coz za marzenie;P a jeszvze gdzie niepojde wszedzie domowe ciasto na stole i jeszcze wku....jace komentarze "Jezu jakie pyszne to ciasto" wrrrr

Ehh robie sie strasznie nerwowa przez to niejedzienie tego co chce musze sie opanowac...

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • twardan Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka dobrze Cię rozumiem, mnie najbardziej wkurzały komentarze mojej teściowej typu: "jeden pączek ci nie zaszkodzi", gdzie ja uwielbiam właśnie pączki :)

twardan
    Piotruś jest już z nami :)
    Aniołek zawsze w sercu * 6 tc- 7.05.2015
    zem3sg18rbl77sd8.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka postaram sie poprawic i częściej jakims zdjeciem zarzucić :)
    Co do obiadow to ja ci raczej nie doradze bl sama prawie cala ciaze przelecialam na makaronie pełnoziarnistym z warzywami, sosie miesnym i surowce oraz.....pieczonych udkach i surowkach :)
    Juz wymiotowalam tym wszystkim. Sera żółtego i wedliny to wogole smaku nie czulam taki to było jalowe. A teraz o dziwo jem to samo (mimo ze sie zarzekalam ze nie tkne) i jest pyyyszne ;)
    Co do podejscia rodziny do mojej cukrzycy to przeszlam gehenne. Bylam traktowana jak ktos kto wymyślił sobie problem zeby sie z tym obnoscic (cokolwiek mialoby to znaczyc).
    Dziewczyny moga kojarzyc o co chodzi ale mojej ciotki wpitajacej na moich oczach babeczki calej oblanej blyszczacym lukrem i ciągłych teksow "o Boze niebo w gębie, napewno nie chcesz? Ja bym na twoim miejscu zjadla" to nie zapomne nigdy (urodziny chrzesnicy).

No wiec my po co kilku lyzeczkach dyni :D
    Ubaw byl po pachy :D Maly mial mine jakbym go conajmniej tym otruc chciala :D

Dziewczyny szczerze to nie ogarniam tego rozszerzania.
    Przejrzalam notatki:
    2tyg podawac pojedyncze warzywa
    2 tyg mieszac warzywa, robic zupki warzywne
    2tyg warzywa lub zupki z dodtakiem miesa lub ryb, wprowadzać owoce 1 lyzeczka i wprowadzac do zupek 0.5zoltka (do obiadkow dawac 1lyzeczke oliwy z oliwek)
    Po 2 miesiacach do zupek dodawac 1łyżeczkę
    W większych sklepach (nie mowiac juz o moim miescie) nie moglam dostać nic wiecej jak marchewke, brokuł i dynie.
    Czyli reszte robic sama czy jechac caly czas na tym samym?
    I zastanawiam sie gdzie kupic warzywa. W warzywniaku (niby bardziej swojskie ale wiadomo skad to maja jak nikt kontrolo nie robi) czy np z biedry mrożone lub świeże (niby hurtowe ale moze bardziej je kontrolują?)?
    I kolejna zmylka lekarki.
    Polecila mi kupowac produkty Bobovity. Dala mi ich broszuki z produktami. No więc przeglądam a tam po 4 miesiacu: marchewkowa z ryzem (ona pierwszy zagestnik kazala mi dawac po 2 miesiącach jako ta kaszke manna).
    Po 4 tyg kazala laczyc warzywa i mięso oraz ryby a w broszurce "krem z warzyw i tunczyka", "warzywa z delikatna wołowinka", "ziemniaki z kurczakiem i kabaczkiem" powyzej 6 miesiąca Sa tez inne polecane po 5 miesiacu ake czym one sie roznia od tych po 6?
    No i zglupialam
    Kierować sie jej zaleceniami czy broszurka i etykieta na sloiczkach?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2016, 21:36

3i49o7esw7obg123.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorinko
    Żadnego schematu nie stosowałam :) ŻADNEGO :) na sloikach mi pisali od którego miesiąca :) przecież na pojedynczym warzywie każdy by się znudził :) może źle robiłam ale małej służyło :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Isia86 Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka u mnie obiady to też raczej monotonia :/ choć ostatnio zrobiłam pulpeciki z mięsa mielonego z indyka w sosie pomidorowym z przecieru pomidorowego + kasza gryczana i cukier super. Poza tym to u mnie króluje ryba dorsz/łosoś z piekarnika, czasami smażona na oleju kokosowym. Czasami naleśniki zrobię takie z mąki razowej lub orkiszowej. Także też szału u mnie nie ma z obiadami ;)

Czarniawa, ja też piekę sobie ciasto marchewkowe, albo ciasteczka razowe i dodaje właśnie cukier z brzozy, ale dziś miałam taką pokusę na coś słodkiego sklepowego i masz! cukier wywaliło... :| teraz znów z m-c będzie spokoju do następnej pokusy ;) dobrze, że do końca zostało niecałe 2 m-ce :)))

co do komentarzy innych to ja przestałam praktycznie gdziekolwiek chodzić w odwiedziny żeby nie narażać siebie na takie właśnie uwagi. dziś wróciłam od teściowej... wczoraj na kolację cały stół zawalony tym co oczywiście nie mogę jeść, jedynie czym mogłam się poczęstować to... pomidory... ehhh, ale dobrze, że wzięłam swoje jedzenie ze sobą, bo wiedziałam, że na nią nie ma co liczyć ;)

tak sobie myślę, że chyba przez tą wczorajszą kolację u niej miałam takiego doła, że dziś się skusiłam na słodycze...

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
    9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm :))
  • Near Ekspertka

Wysłany: 24 października 2016, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dziewczyny w końcu zrobiłam tą morfologie i badanie moczu, za 3 dni mam wizyte u gina.

Co ciekawe:

Leukocyty 11: (norma 4-10)
    Neutrofile 7,91: (norma 2-7)
    Niedojrzałe granulocyty: 0,04 (norma 0,00-0,03)
    Ketony: obecne

Jak myślicie powinnam się martwić? :(

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie tak zauwazylam ze mam takie chwile kryzysu cukrowego co jakis czas, w sensie obrazam sie na cukrzyce rzucam glukometrem i krzycze ze jej nienawidze mam dosc i chce zeby sobie poszla i malo sie nie poplacze ze zlosci, i chyba mi to dobrze robi bo potem z pokora przyjmuje w siebie kolejne nudne w kolko te same pokarmy i ciesze sie ze to tylko cukrzyca ale moj robaczek jest zdrowy i jakos dam rade te kolejne miesiace i bedzie taka mala a zarazem ogromna placzaca nagroda:)

Pozytywne myslenie to chyba polowa sukcesu ehhh ale my sie laski nameczymy:/

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Near juz mi sie nie chce wstawac po swoje wyniki i patrzrc dokladnie ale tez mam przekroczenia to norma w ciazy takze niepatrz na normy dla wszystkich poza ciezarnymi;) jedynie te ketony niedobrze ze obecne ale wiecej powiedza dziewczyny na ten temat ja ich nigdy niemialam

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 24 października 2016, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do obiadu polecam intensywny spacer 1,5h przed a następnie wielka miska sałaty rzymskiej, pomidory i jakieś warzywa, jakieś nasiona, dwa jajka na twardo, grillowania pierś z drobiu i sos nawet z majonezem i śmietaną. Sałatka była taka ze nie mogłam jej do jeść a mój cukier po jej to 75 :-P Wiec bez spaceru na pewno byś się zamieściła w 120. :-) A ja nocnej insuliny mam już 34. Więcej niż na finiszu pierwszej ciazy. Katastrofa. I musiałam zmienić godzinę wstrzyksięcia na 23.30 bo wcześniej i tak za każdym razem wychodził mi rano o 8 za duży cukier.

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Iva79 Autorytet

Wysłany: 25 października 2016, 06:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak juz wczesniej dziewczyny pisaly w Niemczech normy cukru sa naczczo 95 po 1h 140 wiec mozna sobie wiecej pozwolic. Ja mam glownie zle wyniki naczczo, bo wlasnie ciagle blisko 95. Jem prawie wszystko tylko w malych ilosciach. Np. gotuje ziemniaki i kalafior lub brokula I zgniatam to razem z maslem lub smietana , schabowy tylko w jajku , pychotka , choc w panierce tez jadlam i cukier ok , prawie wszystkie zupy co robie a ok, cukry do 120. Kurczak pieczony, pol torebki ryzu i marchewka z jabkliem tez ok. Czesto ide na kawke do kawiarenki I dostaje tam ciasteczko takie malutkie I tez jest ok ,raz podjadlam troche lodow z deseru meza i tez po godz cukry byly ok :) Codziennie do kawy zjadam ciasteczko takie wielozborzowe 1 szt ma 2 g cukru lub 1,2 kosteczki gorzkiej czekolady, i jest ok a moje potrzeby zaspokojone :) jem tez na sniadanie platki owsiane dodaje orzechy I suszone sliwki 3-5 szt (zatwardzenia). Czesto zjadam jablko, czasami pomarancza, nie jest najgorzej.
    Jak mnie dopada glod cukrowy to wlasnie robie ciasto marchewkowe lub czekoladowe oba ok nie podnosza cukru :)

zem3o7es4lhz362l.png
    zem3x1hpn1yi29v5.png
  • Isia86 Autorytet

Wysłany: 25 października 2016, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iva a podzielisz się przepisem na ciasto czekoladowe? :)
    ale fajnie 140 po godzinie po posiłku :) ciekawe czemu u nas tak nie ma... :/

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
    9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm :))
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 25 października 2016, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweet a bierzesz insunile przedposilkowa?? Ja mam wrazenie ze jesli jej niewezme to i tak cukry takie same beda ale boje sie sprobowac... laduje jej coraz wiecej i wiecej i jak jest zly cukier po posilku to dostrzykne i ide na spacer a zdazalo sie ze niemialam przy sobie insuliny zeby dostrzyknac po posilku i spadal w tym samym tepie...

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 25 października 2016, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cos nam dziewczyny sie nieodzywaja Kai no ma teraz zajecie Mikolajek zajmuje czas;) a Agusza Domi co z Wami?? Zabka Ty tez dawno nic nie pisalas jak Robercik??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2016, 09:07

żabka04 lubi tę wiadomość

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Iva79 Autorytet

Wysłany: 25 października 2016, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepis wzielam z tej stronki:
    http://durszlak.pl/przepis/ciasto-czekoladowe-bez-cukru-specjal-dla-cukrzykow?c=tag&t=ciasto-dla-cukrzykow
    Rozne kombinacje robie np. tylko 2 lyzeczki cukru zamiast 16 stawii , troszke nie mam zaufania do stawii w ciazy. Ze stawii tez robilam ale nie 16 lyzeczek tylko 2-3 , rodzynki sa dla mnie tutaj elementem slodkim :) dzis tez chyba zrobie sobie I wrzuce do foremki muffinkowej , a dla meza kilka muffinek z gotowej paczki. Ja nie moge to chociaz on niech podje, pewnie sie I tak skusze na pol muffinki . Zakupilam takie opakowanie z najmniejsza zawartoscia cukru 10g na muffinke. Po jedzonku spacerek najlepiej i cukry schodza :) Poza tym pol muffinki to jak 2 ciasteczka wielozborzowe, a po nich cukry mam ok :) tak sobie proboje zastapic slodkosci :) Mam nadzieje, ze po ciazy nie bede miala cukrzycy i bede juz zawsze uwazac na cukry. Stwierdzam , ze cukry sa pyszne , ale za duzo tego jest , pol marketu przechodze , bo tam wszystko z duza zawartoscia cukru I weglowodanow. 3-5 rzedow roznych slodyczy , przesada . Troche mnie wkurza , ze nikt nie mysli o cukrzykach i nie produkuje produktow dla nich. Jest kupa kawiarenek , ale wszystko pokryte w cukrze, a fajnie by bylo do kawy jakas wielozborzowa buleczke kupic z kawaleczkiem jablka np. Raz kupilam bulke wielozborzowa to babka na mnie spjrzala , a ja sobie mysle, ze malo ludzi wie , ze jest cos takiego jak cukrzyca ciazowa, ale nie bede sie tlumaczyc , ze nie moge tych slodkosci. Zreszta taka bula kosztuje tyle co poczek, sa zazwyczaj 2 kasy 1 do piekarni 2 do kawiarenki i w kawiarence bulke zamawialam stad te zdziwienie chyba. Ale jak sie nie wezmie z domu kanapki lub jablka to ciezko cos zdrowego kupic na miescie. Jak wy sobie radzicie?

zem3o7es4lhz362l.png
    zem3x1hpn1yi29v5.png
  • Dorinka Autorytet

Wysłany: 25 października 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja wam dam jeszcze moj sprowadzony przepis na ciasto:
    100g gorzkiej czekolady
    100g mlecznej czekolady
    200g masla (ja dalam 50g)
    90g cukru (ja dawalam 30- 40g ksylitolu)
    8g cukru waniliowego
    6 jajek
    1 lyzka maki pszennej
    Czekolady i maslo rozpuscic w kapieli wodnej. Jajka ubic z cukrem i cukrem waniliowym na biala mase. Dodac stopiona czekolade i maslo, a takze przesiana make. Wymieszac i przelac do formy.
    Piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 20-22 minuty.
    Wyjac z piekarnika, nawet jesli srodek wydaje sie nieupieczony, i pozostawic do ostygniecia.
    Forma kwadratowa.
    Dzielilam na 16kawalkow.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 października 2016, 11:18

3i49o7esw7obg123.png
‹‹ 1215 1216 1217 1218 1219 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ