X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2016, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wszystko w porządku. :-) Nadal w dwupaku. Ogarniam świąteczne menu i zakupy razem z dwulatkiem więc mam urwanie dupy jednym słowem :-) Hahaha. ;-)

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2016, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to dobrze ze w dwupaku:) a jak cukry?? Ja mam to szczescie ze mlodego do przedszkola oddaje i z glowy;) ja mam takie etapy raz jest super przez tydzien z cukrami a raz tragedia przez tydzien ehhhh jeszcze 2 miechy zleci szybko juz teraz;)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2016, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika89 wrote:
    No ja mam na czczo 90-95 i nigdy odkąd mierzę (czy teraz czy sporadycznie kiedyś) czy też miałam jakieś badania przed ciążą czy do pracy nie miałam mniej i teraz też tak mam. Może taka moja uroda:) Ale skoro i tak się w nocy budzę to sprawdzę cukier o 2-3 i zobacze co tam słychać. Z tą kromką próbowałam 4 dni temu i miałam 92, a dzięń wcześniej 95. A jak tak mocno spada w nocy to o tej 2 coś zjeść?

Dominika, normy dla ciężarnych (i ogólnie dla chorych na cukrzycę) są inne niż dla reszty ludzkości. Dla ciężarnych na czczo norma to do 90 (gdzieś czytałam, że 92), natomiast dla reszty ludzkości 99. Ja zawsze miałam bliżej 99 niż 90, a poniżej 90 nigdy.
    Natomiast brzuchatki godzinę po posiłku mogą mieć nie więcej niż 120, natomiast reszta ludzkości (mówię o zdrowych ludziach) ma normę po godzinie mniej niż 160, a dwie godziny po posiłku mniej niż 140. Czyli, jak widać my się musimy bardziej pilnować.

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2016, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój cukier dziś na czczo przyprawił mnie o zawrót głowy (99). Nie mogę chyba tak eksperymentować, choć sama nie wiem bo od dwóch dni mam okropne zapalenie gardła i katar, momentami chyba gorączke i nie wiem czy to nie zaburza pomiarów...

h4py1w9.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2016, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika choroba podnosi cukry a mierzylas w nocy?

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2016, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mierzyłam i był dokładnie o 2.10 taki sam jak o 8.10... Co do jednostki:)

h4py1w9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 grudnia 2016, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś przeżyłam również szok :-) Wczoraj zjadłam burgera z grillowanym kurczakiem i odrobinę frytek skubniętych mężowi. Ledwo to w siebie wepchałam. To było w galerii handlowej, nawet glukometru nie miałam, cały dzień poza domem spędziłam. Koło północy zjadłam kromkę chleba z żółtym serem, a dziś na czczo 85! A po śniadaniu 98. Szok!
    Czyżby dieta - cud? ;-)

ps. Dominika, w czasie choroby też miałam wyższe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2016, 09:27

Nitka_lutowa lubi tę wiadomość

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2016, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria zazdroszczę:) Ja póki co od rana w ogóle nie mam ochoty jeść i wcisnęłam w siebie jedną kanapkę z przymusu. Muszę się jakoś podleczyć, ale czym? Mogę brać chyba tylko witaminę C... Podejdę do apteki po bezukrowe tabletki na gardło o ile takie istnieją:)

Edit: po małej kanapce takiej jak zwykle bywało 103 teraz 123:( chyba naprawdę jestem chora:(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2016, 10:02

h4py1w9.png
  • marzusiax Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria ja też wczoraj skusiłam się na mcDonalda, przy zakupach i cukry były ok. Widać latanie z zakupami to też rodzaj sportu :)

Nitka_lutowa lubi tę wiadomość

f2wl9vvjip8wdzqr.png1usawn15ypoqzu4l.png
    Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele...
  • milagro Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj za to skusiłam się na krokieta na kolację i cukier 102 :) za to zauważyłam że jak po śniadaniu biegam po domu to mam wyższy cukier niż jak poleze ;) Całkiem inaczej niż powinno być.
    Dominika a udało Ci się umówić do tego diabo na NFZ? A na przeziębienie prenalen tylko nie wiem jak po nim z cukrami;)

Tosiu czekamy na Ciebie :)
    hchys65g0858ajku.png
    30 tc - 1430g 34tc- 2182g
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2016, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umówiłam się na 2 stycznia zobaczymy co mi powie. A mi dziś cukry latają... jak diabetolog patrzy na wyniki z okresu przeziębienia? Czepia się czy trochę inaczej?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2016, 13:04

h4py1w9.png

Wysłany: 22 grudnia 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka_lutowa wrote:
    No to dobrze ze w dwupaku:) a jak cukry?? Ja mam to szczescie ze mlodego do przedszkola oddaje i z glowy;) ja mam takie etapy raz jest super przez tydzien z cukrami a raz tragedia przez tydzien ehhhh jeszcze 2 miechy zleci szybko juz teraz;)
    Wczoraj miałam ostatnia wizytę u diablo. Powiedział że teraz to cukry nie są już tak istotne pod koniec ciąży i jeśli zdarza mi się mieć raz dwa razy dziennie więcej niż 120 a często nawet do 150 przynajmniej raz to nic sie nie dzieje. Byleby nie często. Co do cukrów na czczo, mam utrzymać stałą ilość insuliny 48j nawet jak będę mieć na czczo do 120. Jeśli zaś będzie spadać mam zmniejszać. W wigilię mam jeść normalnie wszystko, tylko się nie objadać. Zmierzyć cukier na wieczór. Przed CC wziąć połowę jednostek na noc godzinę po ostatnim posilku. Czyli pewnie koło 18:00. Także moje drogie życzę Wam wytrwałości w święta bo ja zamierzam spróbować wszystkiego zwłaszcza że za parę dni to będę miała dopiero restrykcyjna dietę :-)

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2016, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweet to fajnie juz wiesz jak dzialac przed cc z insulina... ja rowniez zamierzam "zapomniec" glukometra w swieta ale za to dowalic troszke wiecej insuliny i pojesc to i tamta odpuszczajac ciasta i pierogi.

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png

Wysłany: 22 grudnia 2016, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O nie. Ja to wszystko mogę odpuścić ale nie pierogi! :-)

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 grudnia 2016, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kilka dni temu zjadłam 4 ruskie ze skwarkami i miałam cukier 110.

• Czarniawa Koleżanka

Wysłany: 22 grudnia 2016, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, chce się podzielić z Wami ze dziś o 6 rano urodziłam syna. Poród zaczął się odejściem wód tuż przed północą. Synek waży 3200 g i ma 52 cm. Poród ekspresowy ale bardzo bolesny. Na szczęście bez nacięcia. Czekam na wyniki badań i mam nadzieję ze wkrótce napiszę Wam że synuś jest zdrowy i w Wigilię już będziemy w domu.

Nitka_lutowa, Elaria, kark, marzusiax, milagro, twardan lubią tę wiadomość

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2016, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarniawa to super gratulacje dla Was;* ale fajnie Maluszek bedzie z Wami na swieta:) cieszcie sie soba sciskam mocno:)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 grudnia 2016, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarniawa, gratki!

Dominika, mi starsznie cukry skakały ostatnio przy przeziębieniu, ale zaznaczyłam sobie, że wtedy byłam chora, powiedziałam diabetologowi przy wizycie i nic się nie czepiał, wręcz ominął te dane, na resztę patrzył :)
    Prenalenu nie bierz, bo ma chyba na pierwszym miejscu w składzie cukier XD Czosnek, cebula i cytryna na surowo do wszystkiego co jesz, a do popijania mikstury z imbiru świżego i cyrtyny.
    U mnie nawet mój sok malinowy domowej roboty podnosił cukier, a był praktycznie bezcukrowo robiony w lecie :/

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2016, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czerniawa gratulacje ogromne!

Kark dzięki za odpowiedź bo dziś czuje się okropnie jutro idę do lekarza rodzinnego żeby mnie osluchał dokładnie bo wyjeżdżam na Święta. A dziś cukier żyje swoim życiem obok mnie nie znamy się.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2016, 22:00

h4py1w9.png
  • milagro Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2016, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czerniawa gratulacje :D Zdrówka dla mamy i synka ;)

Tosiu czekamy na Ciebie :)
    hchys65g0858ajku.png
    30 tc - 1430g 34tc- 2182g
‹‹ 1260 1261 1262 1263 1264 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ