X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 grudnia 2016, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczynam dziś piec ciasta. Chyba jestem masochistką, bo jedno z nich to pijana śliwka i zawiera suszone śliwki nasączane rumem.

• milagro Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2016, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eleria zjadłabym taką pijana śliwka :P

Dziewczyny mam pytanko czy odczuwacie jakoś fizycznie ze cukier wam się podnosi? Bo ja zauważyłam ze jak cukier jest ponad norme to serce mi szybciej bije i jakoś tak mi słabo. Wczoraj zjadłam trochę gorzkiej czekolady na deser i już przez resztę dnia źle się czułam i cukry mi szalaly. Tez mialam jakieś ciasto robić ale zrezygnowałam.

Tosiu czekamy na Ciebie :)
    hchys65g0858ajku.png
    30 tc - 1430g 34tc- 2182g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 grudnia 2016, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    milargo, ja czuję, jak mi się cukier podnosi po czymś słodkim, po prostu czuję szczęście i błogość :P Ale serio, to nic z objawów, jakie opisałaś.

A jakby ktoś chciał zrobić kiedyś pijaną śliwkę to polecam przepis:
    http://www.mojewypieki.com/post/pijana-sliwka

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2016, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milagro jak mam wysoki cukier to w lrzelyku robi sie sucho baaardzo chce mi sie pic a jak spada zabardzo to zaczynam sie dziwnie czuc rece zaczynaja latac i szczeka i wiem ze jest ok 50-60 wtedy...

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2016, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewzynki Slodkie moje Drogie Mamusie zycze Wam zdrowych spokojnych Swiat w dwupakach, cukrow w normie przy dobrych posilkach. Samych szczesliwych chwil w gronie kochajacych osob, malo bolesnych porodow i pieknych Dzieciaczkow :**** oczywiscie juz rozpakowanym Mamusia i ich Dzieciatka rowniez:)
    Anita;)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2016, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierdziele dziewczyny co ja wlasnie przyzylam masakra! Wyobrazcie sobie ze dzis od rana do wieczora siedzialam w kuchni i gotowalam ale nie podjadalam i pilnowalam posilkow i insuliny o 22 padlam do lozka i zasnelam w moment jak dziecko i przed chwila obudzilam sie w dziwnym stanie cala mokra i w rekach przechodzily mi tzw mrowki chcialam zasnac ale Maly tak mnie kopal ze wstalam zmierzyc cukier a tam 40! I jak na zlosc w domu ani coli ani nic do picia takiego zeby szybko podniesc cukier i co rzucilam sie na szafke ze slodyczami bo juz mialam mroczki przed oczami zjadlam 6 kostek czekolady i wafelka i po 5 min wzroslo na 50 i zaczelam czuc takie uczucie jak mi spada cukier (choc wlasnie rosl) teraz minelo jakies 15min cukier 79 takze idzie do gory ale az sie boje zasnac na nowo :/ niezycze tego nikomu to jest ooookrrrooopne uczucie:/

Aha i zaczely mnie lapac skurcze odrazy brzuch co chwile jak kamien gdzie wczesniej bylo ok ciekawe jaki to ma zwiazek jedno z drugim...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2016, 23:41

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 grudnia 2016, 00:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka, no masakra! A cukru zwykłego nie miałaś w domu? Jesteś z kimś w domu, kto może cię trochę popilnować?

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 24 grudnia 2016, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odzywam sie z rana zeby bylo wiadomo ze wszystko ok. Elaria mam zwykly cukier w domu:) ale blizej mi bylo siegnac do czekolady akurat i przyszla mi do glowy pierwsza po coli;) Maz i mlody spali a ja glukometr mialam w kuchni i poszlam tam zmierzyc i sie wszystko dzialo... i patrz niby nic czowiek niezrobil w sensie sie nienalatal km tylko w kuchni dreptal caly dzien a tak to wplynelo na cukry:/ kolacje zjadlam dosc pozno i cukier byl 112 i nagle tak gwaltownie spadl ... czyli ta nocna insulina dziala szybciej niz po 4h dopiero, bo po podaniu minelo 1,5h jak wpadlam hipoglikemie. Ufff straszne stan oby sie niepowtorzyl nigdy

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 24 grudnia 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny Wesołych, Zdrowych i Pogodnych Świąt!

h4py1w9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 grudnia 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego, co najlepsze, drogie słodkie mamusie!

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 grudnia 2016, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tam świąteczne cukry, dziewczyny? Wczoraj po Wigilii nawet nie mierzyłam, dziś przed 6 rano miałam 99, ale poszłam potem jeszcze dospać i jak wstałam o 9, to było 90. Za to resztę dnia się pilnuję, jem głównie ryby, mięso, warzywa, bez chleba i wszystko w normie. Na ciasto pozwoliłam sobie tylko wczoraj, a dziś już jestem grzeczna :P

• Allmita Autorytet

Wysłany: 25 grudnia 2016, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie cukry po wigilii ok...:) jadlam wlasciwie wszystko procz ciasta no i pierogi z uszkami byly z maki razowej....cukier 114 po wigilii, po kolacji podobny...specjalnie wigilię zrobilismy wcześniej zeby byl to taki jakby bardziej obiad..
    Ale oprocz tego swieta takie se bo pod konoec ciazy mam duzo stresow...takie tam nieporozumienia z mężem...:( bardzo mnie stresuja takie sytuacje, a tu tak blisko do porodu.....

https://www.maluchy.pl/li-72886.png
    https://www.maluchy.pl/ci-73456.png
  • milagro Autorytet

Wysłany: 25 grudnia 2016, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się świątecznie :) U mnie cukry też dobrze, wczoraj na wigilli zjadłam barszczyk z jednym uszkiem :D ful kapusty i ryby no i skusiłam się na racuszka i cukier 105 ;) Dzis tez troche pojadlam, (ztych niedozwolonych rzeczy to flaczki i serniczka kawałek) i podobnie ;) Ale jakoś szybko się najadam :) Jakbym nie była na diecie to bym pewnie siedziała i jadła a tak muszę godz odczekać chociaż żeby cukry zmierzyć :D

hchys65g0858ajku.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2016, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No witam sie na swietach donrze ze juz minely 1kg na plusie przez te 3dni ale niewiem czy to nie maly urosl bo juz tak bolesnie sie wypita kopie i wogole ze masakra... cukry nocne totalnie mi sie rozjechaly po tej hipoglikemi niemoge ich ustawic:/ boje sie dac za duzo insuliny zeby nie polecialy w dol i po troszku daje do gory i wciaz za malo:/ wizyte mam dopiero w nowym roku takze musze walczyc sama narazie

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 grudnia 2016, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rano mam cukry lekko powyżej 90, za to po posiłkach w normie. Nie było tak źle ze świętami. Nawet sałatkę warzywną zjadłam, ale bez ziemniaków (za to z fasolą) i mało było w niej marchewki. Ciasta, które napiekłam i spróbowałam w Wigilię w następnych dniach rozdałam rodzinie, tylko kilka kawałków zostawiłam dla męża. W lodówce mam jeszcze sporo ryb w różnych postaciach, a to mogę jeść bez obawy.

• marzusiax Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2016, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny Wy bardziej wprawione jesteście w bojach cukrowych. Wiem, że normą są cukry po posiłku do 120. A jaka jest dolna granica normy? W wigilie tak się pilnowałam, że dorobiłam się cukru 60. Nogi mi się trzęsły i szybko poratowałam się pepsi. Oczywiście wpadłam w taką histerię, że może coś się dziecku stało, że z płaczem pojechałam na IP. W szpitalu bez problemu mnie zbadali, i na przyszłość powiedzieli, że 60 to nie najgorszy cukier. Jak miałam ten cukier 60 to miałam wrażenie, że zjeżdżam już, to jak to nie najgorszy cukier?

f2wl9vvjip8wdzqr.png1usawn15ypoqzu4l.png
    Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 grudnia 2016, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy najgorszym straciłabyś przytomność i mogłabyś umrzeć :( Dbaj o siebie!

Ja niekiedy po jedzeniu mam w okolicach 90+, zwłaszcza, jeśli są to same ryby z warzywami, albo mięso z warzywami, bez śmietany/ jogurtu i ziemniaków, chleba itp. Na czczo mój najniższy cukier był 76, ale miałam też wówczas bardzo dużo ketonów. Chyba taka moja uroda, że na czczo mam cukier ok 90. Mam nadzieję, że na razie nie będzie to problemem dla diab i nie przepisze mi za tydzień insuliny.

• marzusiax Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2016, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak miałam cukry naczczo 90-93 to dostałam insulinę. Doszłam do 6jednostek na noc i jak na razie ani razu nie miałam 90+. To chyba zależy od lekarza. Dla mojego takie cukry na czczo to problem. Za dnia zdarzają mi się sporadycznie skoki i co tydzień podnosi mi o 1 jednostkę. Nie obawiaj się insuliny. Mnie od razu znikły ketony bo w końcu mogłam dojeść. Jak jesteś w stanie wyregulować posiłkami to super. Ja zaczęłam słabnąć, bo musiałam głodować aby mieć cukry ok a mimo to na czczo miałam 90+.

Ten cukier 60 miałam 2godziny po wigili. Dobrze, że nie w nocy, że mogłam zareagować.

f2wl9vvjip8wdzqr.png1usawn15ypoqzu4l.png
    Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele...
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2016, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po posilku cukier powinien byc 90-120. Znam stany niedocukrzenia nic fajnego trzeba niedopuszczac do takich stanow i czescie jesc jesli sie zdazaja.

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • milagro Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2016, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzu współczuję stresu i to w święta. Dobrze ze pojechalas na ip zawsze lepiej sprawdzić. Ja krótko zmagam się z cukrzycą ale już wiem że z rana nie mogę dużo zjeść za to na noc mogę sobie pofolgowac, oczywiście bez przesady ;) I czasem jak wyjdzie mi niższy cukier po posilku to zaraz coś przekaszam np.mandarynke.

Mam pytanie, czy gin może wypisać receptę na paski? Czy tylko diabo i rodzinny?

hchys65g0858ajku.png
‹‹ 1261 1262 1263 1264 1265 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ