X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2016, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ale ja jestem zakret hehehe jestem z synem wlasnie na treningu mierze cukier po sniadaniu a tu 140.. o co chodzi se mysle jakim cudem po sniadaniach mam niecale 100 zawsze i se uswiadomilam ze 1wszy raz niewzielam insuliny przed sniadaniem poprostu o niej zapomnialam:) jak ja moglam zapomniec nie wiem serio od 5tc ja biore i dzis poprostu zapomnialam:)

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2016, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh.. ja się szykuję na insulinę. Na czczo coraz częściej przekraczam 90. Np. wczoraj ok 23 zjadłam 1 mandarynkę, godzinę później poszłam spać i spałam 9,5 godziny. Rano miałam masę ketonów w moczu, a cukier 92.
    Jak popatrzę na swoje obserwacje sprzed miesiąca, mało kiedy po posiłkach przekraczałam 100, a teraz coraz częściej mam w granicach 115. A przecież jem mniej np. chleba.
    Już się kłuję clexane, co nie jest miłe. A wstrzykiwanie insuliny boli?

• milagro Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2016, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh te cukry poranne to nas wykańcza :D

Elaira ja już insulinę mam wykupiona na wszelki wypadek i jak miałam próbne kłucie to bezbolesne. Wydaje mi się ze clexa jest gorsza. Insulina to taki pen ze wstrzykiwaczem pyk i po bolu.Ja też całą ciaze na zastrzykach z progesteronu ;)
    A moje poranne cukry od wizyty się uspokoily. Jem pół kromki chleba dużo sałatki i wędlina lub jajko i lekko ponad 100. No i jem dużo wcześniej teraz te sniadania bo wcześniej i o 9-10 się zdarzało więc może dlatego tak skakał cukier.

Tosiu czekamy na Ciebie :)
    hchys65g0858ajku.png
    30 tc - 1430g 34tc- 2182g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jem śniadania maksymalnie po 30 min od wstania, bo jeszcze biorę na czczo lek na tarczycę i muszę odczekać te 30 minut. Najlepiej, jak wstanę na siku nad ranem, to już wtedy biorę lek, wówczas śniadanie jem jak najszybciej, bo na czczo mnie mdli.

• Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2016, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria wrote:
    Ja jem śniadania maksymalnie po 30 min od wstania, bo jeszcze biorę na czczo lek na tarczycę i muszę odczekać te 30 minut. Najlepiej, jak wstanę na siku nad ranem, to już wtedy biorę lek, wówczas śniadanie jem jak najszybciej, bo na czczo mnie mdli.
    A cukier na czczo mierzysz przed wzięciem tabletki czy już po. Bo ja z własnego doświadczenia powiem bo biorę Letrox 125 że tabletka podnosi cukier i to sporo. :-)

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png

Wysłany: 17 grudnia 2016, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do zastrzyków z insuliny. Nocna wstrzykuje się w udo. I powiem wam że jak mam nową igłę to jest ok. Ale muszę wymienić co 2/3 dni. Niektórzy wymieniają codziennie ale mój diabetolog powiedział że nie ma takiej potrzeby.

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2016, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biorę Euthyrox 50. Mierzę przed wzięciem go, o ile biorę go z po wstaniu rano, ale zwykle staram się wziąć w nocy, jak wstanę siku, bo rano na czczo okropnie mnie mdli i często na czczo wymiotuję, jak szybko czegoś nie zjem.

• Agusienka1985 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2016, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Dziewczyny, zaglądam tutaj czasami, bo sama miałam cukrzyce ciążowa.

Elaria, czy Twoje cukry sa naprawdę aż tak wysokie na czczo, zeby brać insulinę? Ja miałam podobny problem i tez cukry na czczo powyżej 90, z tym ze na późniejszym etapie ciazy.

moze warto przyjąć postawę wyczekującą aż okaże sie jak dziecko rośnie, o ile sa ta lekkie przekroczenia. W moim przypadku od wprowadzenia diety zaczął spadać w centylach. Świadomie nie brałam insuliny z powodu cukrów na czczo, gdyż coraz większe dawki nie dawały efektów... Moje dziecko urodziło sie z waga 3270. Zastanawiam sie, ile by ważył,gdybym codziennie wstrzykiwała te insulinę...

Rozważ to tym bardziej, jesli tak jak u mnie coraz wiecej dawek nie daje efektów. Porozmawiaj z dobrym diabetologiem.

zauwazylam korelacje miedzy zażywaniem magnezu a poziomem cukru rano, nie wiem czemu, ale wydaje mi sie, ze magnez mi obniżał. Brałam magne b 6.

Wstrzykiwanie (zrobiłam to pare razy) nie boli. Możesz lekko szukać igiełką najlepszego miejsca.

relganliumoc9u3n.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2016, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusienka, dziękuję za odzew.
    Na razie nie mam przepisanej insuliny. Byłam w tym tygodniu u diabetologa, stwierdziła, że zarówno mój spadek wagi, jak i obecność ketonów w moczu świadczy, że cukry mam coraz wyższe bynajmniej nie od tego, że folguję sobie z dietą (bo się jej trzymam) i powiedziała, że następna wizyta ma być za 3 tygodnie, akurat po Nowym Roku wypadnie, a wtedy być może już będzie konieczna insulina.

Wysłany: 17 grudnia 2016, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria, to spróbuj w tym czasie z magnezem na noc.

Cukry na czczo to tak naprawdę ciężki temat i dieta ciezko je uregulować :( insulina niestety tez niełatwo, stad dochodzi do absurdów, ze aby dojść do normy (89) z np 94 trzeba przyjmować duze dawki np 20. Mi z dnia na dzień te cukry na czczo sie nagle poprawiły, gdybym brała insulinę moze bym nawet nie wiedziała.

Tez miałam ketony w moczu b. często.

Zrobisz jak uważasz ... oczywiście nie jestem lekarzem, ale chciałam podzielić sie doświadczeniem.

relganliumoc9u3n.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2016, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jako sceptyk odnośnie suplementów diety, nigdy nie brałam magnezu. Zawsze byłam zdania, że dobrze skomponowana dieta pozwala uniknąć niedoborów. Niestety, okazało się, że mam niedobór wit D3, więc zaczęłam ją przyjmować po poronieniu.
    Może coś jest na rzeczy z tym magnezem. Nie wiedziałam, że ma coś wspólnego z cukrzycą.
    O ile wiem, przy niedoborach magnezu występują skurcze mięśni, drganie powiek itd. Ja nie mam takich objawów. Będę u gina we wtorek, to zapytam czy i ile magnezu przyjmować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2016, 23:00

Wysłany: 17 grudnia 2016, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria, ja. Miałam skurcze i zadna dieta nie pomagała, dopiero ten konkretny magnez. Widocznie w moim przypadku był jakimś katalizatorem, ale moze to tylko zbieg okoliczności.
    Ja te jestem sceptykiem, również w kwestii leków i norm, stad wlasnie moj post. U mnie zmiana nastąpiła z dnia na dzień, gdy tylko zaczęłam zażywać. Wiec nie musisz długo próbować, a nie zaszkodzi.
    Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2016, 21:42

relganliumoc9u3n.png
  • agusza Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2016, 06:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka_lutowa wrote:
    Ales Ty dzielna:*** to ostro widze... ja planuje sn ale jak wyjdzie to sie okaze;) ja piernicze ze 120 na 10 tak nagle szok normalnie... zadbaj o siebie bo kto bedzie o Brzdaca dbal jak mama z cukrami u lekarza wyladuje;) niezapominaj o sobie no;) a co teraz lekarz mowil o kp i cukrach ma jakis zwiazek??

Przy kp cukry mocno lecą w dół. Muszę sprawdzać cukier przed i po cycku a czasem też w trakcie i dopijam sokami jak za nisko :) no i do karmienia startuję z cukrem jak do wysiłku fizycznego czyli około 140-150 :)

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
    Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2016, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ja pitole Agisza co Ty mowisz szok normalnie... kurcze nawet nie wiedzialam ze to az tak wplywa... to dziedziatko az tak wysysa heh niesamowite:)

Ja wczoraj z okazji wyjatkowego dnia pozwolilam sobie na kawalek ciasta chalwowego a nawet dwa:D zaraz po obiedzie i cukier mialam 109:):):):):):):):) ale bylo pyyyyyyyszne mnnnnniam uwielbiam:)

agusza lubi tę wiadomość

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 grudnia 2016, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś cukier 94 na czczo, i czemu? Przed snem zjadłam pół kromki razowca, bo tak zaleciła diab na zbicie porannych ketonów. Cały dzień po posiłkach cukry miałam dobre, a rano taka kicha. Skąd to się bierze?

• milagro Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria a moze spobuj w nocy ok 3-4 zbadac jak cukier czy za bardzo nie spada. Mi tak diabo kazała bo mowila ze czyms ten poranny skok musi byc spowodowany.

Tosiu czekamy na Ciebie :)
    hchys65g0858ajku.png
    30 tc - 1430g 34tc- 2182g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 grudnia 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie trochę poczytałam internet i dowiedziałam się, że może mam hipoglikemię nocną i ona powoduje hiperglikemię na czczo.

Bede badac cukry w nocy, żeby diab miała obeaz sytuacji, jak do niej pojadę po nowym roku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2016, 12:31

Wysłany: 18 grudnia 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria wrote:
    Właśnie trochę poczytałam internet i dowiedziałam się, że może mam hipoglikemię nocną i ona powoduje hiperglikemię na czczo.

Bede badac cukry w nocy, żeby diab miała obeaz sytuacji, jak do niej pojadę po nowym roku.
    Ja tylko napisze że z tego co czytałam to jest tak że czasem nie ma się wpływu na poranne cukry. Zmienia się skład mikrobiomu w jelitach kobiet ciężarnych i dlatego w okolicach połowy ciąży wzmożoną jest produkcja cukrow. Ma to związek z działaniem łożyska które właśnie w okolicach połowy ciąży jest w pełni wykształcone. Może trzeba będzie wprowadzić drobny posiłek w nocy. Jak byłam w poradni diabetologicznej to wiem że dziewczyny będące tylko na diecie miały zalecony posiłek 2-3 w nocy.

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 grudnia 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to już są szczyty! Wstawać, by sobie podejść :D Hahaha!

• Czarniawa Koleżanka

Wysłany: 18 grudnia 2016, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak mi się cukry na czczo zaczęły pogarszac (mialam 89-90) to jadlam o 23, tuż przed spaniem, pół kajzerki z żółtym serem. I się unormowalo. Przeczytałam w poradniku żeby tak robić.

‹‹ 1258 1259 1260 1261 1262 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ