X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • milagro Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2016, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i juz po wizycie. Podobno nie ma tragedii tylko te 3 ostatnie wyniki po sniadaniu "dziwne". Mam co dwa dni dzwonic do dr i podawac jej poranne wyniki. Jak znowu beda ponad norme to insulina na noc. Zreszta juz kazała mi ją wykupic, wiec zaopatrzona w pena juz jestem. Do tego mam badac cukier o 3-4 w nocy czy aby nie jest za niski, bo czyms tym skok poranny musi byc spowodowany. Dała mi jeszcze nr do dietetyczki bo ona z dietą nie pomoze. Zresztą jak sie okazało ta dr to bardziej endokrynolog niż diabetelog.
    Jutro sprobuje rano pol kromki, a jak dalej cukier bedzie wysoki to w niedziele sama sałatka z miechem ;)

Dzięki za porady i wsparcie dziewczyny :) Na pewno skorzystam z waszych propozycji.
    Sweet jajek niestety moj ogarnizm nie toleruje wiec musze je ograniczac.
    Zobaczymy w najgorszym wypadku bede brac ta insuline i wtedy chociaz spokojnie zjem snadanie.

Near a co do cholestazy. Nie masz mozliwosci zadzwonic do swojego gina i sie zapytac jak te wyniki?

Tosiu czekamy na Ciebie :)
    hchys65g0858ajku.png
    30 tc - 1430g 34tc- 2182g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2016, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Near wrote:

Elaria a wędzone można w ciąży? tego co słyszałam to ryb chyba raczej nie, nie wiem jak z kurczakiem

Ja jem wędzone na gorąco, mięso takiej np. makreli jest właściwie ugotowane, to samo pierś z kurczaka. Wiecie, powiem wam coś, może uznacie mnie za nieodpowiedzialną, ale śledzie marynowane jem. Nie jem surowego mięsa, surowych jaj. Ale śledziki -pycha!

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acha, Sweet, jak się czyta internet, to można faktycznie dojść do wniosku, że grożą nam i naszym ciążom i dzieciom same nieszczęścia. Bo większość kobiet, które urodzą bez powikłań wcale nie pisze o tym w necie. Na net częściej wchodzą takie, które mają problemy, na coś chorują, poroniły itd... szukają pomocy, wsparcia i tak dalej.
    Jestem na wątku na ovu, na poronieniach (trafiłam tam właśnie, jak poroniłam) i po jakimś czasie nabrałam przekonania, że zajście w ciążę to jakiś cud, że donoszenie to drugi cud, że częściej kończy się katastrofą niż sukcesem. Ale przecież to nieprawda, wystarczy rozejrzeć się wokół i zobaczyć, ile chodzi kobiet z brzuszkiem, z wózkami, z maluchami. Oczywiście nie wiemy, czy któraś z nich nie przechodziła przez jakieś problemy, może to jej pierwsze dziecko po 3 poronieniach, albo dziecko cudem uratowano przy porodzie. Ale statystyka jest taka, że większość, znakomita większość ciąż, porodów jest bez problemowych, co najwyżej z niedogodnościami.

Nitka_lutowa, Kredka123, marzusiax, milagro, Impresja lubią tę wiadomość

• Sweet_CupCake Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2016, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria wrote:
    Ja jem wędzone na gorąco, mięso takiej np. makreli jest właściwie ugotowane, to samo pierś z kurczaka. Wiecie, powiem wam coś, może uznacie mnie za nieodpowiedzialną, ale śledzie marynowane jem. Nie jem surowego mięsa, surowych jaj. Ale śledziki -pycha!
    Ja też jem śledzie marynowane i matjasy. Ale nie jakoś często. Wydaje mi się że jak ze wszystkim trzeba z głową do wszystkiego podchodzic.

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png

Wysłany: 15 grudnia 2016, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj zahaczam do ikei po drodze od lekarza i mam zamiar zjeść ciastko czekoladowe. Trzymajcie kciuki żeby nie wywalilo 200 ale nie moge sobie odmówić skoro za dwa tygodnie poród. :-)

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2016, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria pieknie napisalas:) ja jestem optymistka i jak ktos zaczyna opowiesci ze z tym czy tamtym dzieckiem bylo cos nie tak to ucinam w polowie i mowie ze ja rodze tylko i wylacznie zdrowe piekne dzieci i innych sobie niezycze i tak bedzie i koniec kropka. Nie przyjmuje do siebie czarnych scenariuszy bo mi sie nie maja prawa wydazyc no:) juz wystarczy ze mam cukrzyce i sie z nia meczyc bede do konca zycia takze wystarzy mi nieszczesc;)

Elaria lubi tę wiadomość

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2016, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweet_CupCake wrote:
    Dzisiaj zahaczam do ikei po drodze od lekarza i mam zamiar zjeść ciastko czekoladowe. Trzymajcie kciuki żeby nie wywalilo 200 ale nie moge sobie odmówić skoro za dwa tygodnie poród. :-)
    Masz na myśli tę babeczkę z czekoladą w środku i kruszonką na wierzchu? Dałabym się za nią pokroić.

Nitka, właśnie, limit problemów masz już wyczerpany!

• marzusiax Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2016, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria podpisuje się obiema rękami pod tym co napisałaś!!!! OF jest specyficznym miejscem, gdzie jest niewiele kobiet w "cukierkowym błogosławionym stanie". Bo skoro jest ok to po co szukać wsparcia w forum? Sama w poprzedniej ciąży nie czytałam żadnych forum, bo kiedy bym nie weszła to była ogólna histeria i wzajemne nakręcanie się na problemy. Na mój miesięcznym wątek w ogóle się nie udzielam, bo pewnie zasiałabym panikę swoim podpisem, a po co? Mam wrażenie, że pisząc tutaj też u ciebie zsiałam ziarno niepokoju :( No ale co ja zrobię jak od historii nie ucieknę...

f2wl9vvjip8wdzqr.png1usawn15ypoqzu4l.png
    Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele...
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2016, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pieknie napisane Elaria. Dobrze to ujelas. Ja tak sie potrafie nakrecic czytając fora ze moj lekarz kazał mi odciąć internet bo juz nie moze mnie sluchac ;-) Nie ma co czytac i sie nakrecac bo zazwyczaj z tych naszych zmartwien sprawdza sie 1% a reszta to tylko niepotrzebny stres :-)

96xftgp.png

Wysłany: 15 grudnia 2016, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria wrote:
    Masz na myśli tę babeczkę z czekoladą w środku i kruszonką na wierzchu? Dałabym się za nią pokroić.

Nitka, właśnie, limit problemów masz już wyczerpany!
    No właśnie To Ciacho! Ale dzisiaj był kiermasz świąteczny więc zaszalelismy z mężem. Za 29,99 jesz ile chcesz. Wiec oczywiście napalilam się jak szczerbaty na suchary że się objem. No i wiecie było kilka zestawów to sobie myślę na początek wezmę pierogi z kapustą karpia i warzywa gotowane barszcz z uszkami i mus czekoladowy. To miał być początek. Nie iec zjadłam połowę. Drugie pół ryby i warzyw mój dwulatek, dwie łyżki musu i skończyło mi się miejsce w brzuchu. No mówię Wam aż mi żal było. Gdyby nie to że normalnie nabijam się z ludzi którzy żarcie wynoszą to bym sobie jeszcze coś zapakowala. No i cukier 127. Za to mój mąż wziął sobie pozostałe trzy zestawy plus sałatki, zupw grzybowa i ciacho także zdecydowanie zjadł za nas troje albo i czworo. :-P

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • agusza Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2016, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, trochę mnie tu nie było a teraz wpadłam się pochwalić że 6 grudnia przyszedł na świat nasz wspaniały synek Emil :) 53cm i 3490g najczystszej miłości :) to grzeczne dzieciątko,ładnie śpi i je :) trochę tylko ulewa ale panujemy nad sytuacją :)

Dla tych z was, które bardzo przejmują się przekroczeniami to powiem tyle - z moja cukrzycą typu 1 nie było dnia bez przekroczenia w granicach 150.. niestety mimo usilnych starań nie udało mi się panować nad chorobą w 100% tak, jakbym chciała.. a Emilek urodził się zdrowy jak byk :) nie za duży, nie za mały z cukrami w porządku :) myślę że naszym dzieciom bardziej szkodzą nasze nerwy niż te cukry nieszczęsne czasem za wysokie.
    Pozdrawiamy :)

Czarniawa, Elaria, Allmita, Nitka_lutowa, kamciaelcia, Impresja, twardan lubią tę wiadomość

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
    Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości

Wysłany: 15 grudnia 2016, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusza gratulacje! Emilku daj odpocząć mamie! <3

agusza lubi tę wiadomość

l22nmg7yew3bwguf.png

atdchdgeen28u873.png
  • Czarniawa Koleżanka

Wysłany: 15 grudnia 2016, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gatulacje Agusza :-) dziś jest dzień dobrych wiadomości :-) Zdróweczka!

agusza lubi tę wiadomość

• Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nareszcie Agusza odezwalas sie:) gratuluje kochana!!:**** czyli jednak Emil bardzo ladne imie:) super ze masz juz swoje malenstwo ze soba:))))

Napisz Kochana jak wygladal porod z cukrzyca w sensie czy mierzyli Ci cukier kiedy bralas ostatnio insuline czy nocna tez i wogole jesli znowu tu zagladniesz;)

agusza lubi tę wiadomość

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa Agusza i powiedz prosze jak to wyglada po porodzie z insulina.. czy tak radykalnie zmniejszylas dawki czy jak to bylo??

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusza
    tule
    aż mi się łezka zakrecila :)
    Zdrówka i radości wam życzę
    dałaś rade!

agusza lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Anabelinda Nowa

Wysłany: 16 grudnia 2016, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też kupuję ksylitol z Sante, bardzo dobre rozwiązanie dla osób, które chcą ograniczyć cukier w diecie.

• agusza Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję :)
    Nitka, przy porodzie był mój mąż i gdy ja już nie dawałam rady to on mi mierzył cukier. Położne raczej się tym mało przejmowały. Cały czas byłam podpieta do swojej pompy tylko miałam zmniejszoną bazę na 50% a później na 30%.
    Ja nie biorę insuliny nocnej no bo mam ciągły wlew w pompie ale moim zdaniem powinnaś nocną normalnie wziąć. Będziesz rodzić przez cc? Ja rodziłam naturalnie ale poród był indukowany najpierw z marnym skutkiem więc nie było wiadomo kiedy urodzę to mogłam jeść normalnie wszystko z insuliną (zaczęli wywoływać o 10 rano w poniedziałek a urodziłam we wtorek o 23.10 dopiero).
    A jeśli chodzi o dawki to na koniec ciąży dobowo brałam około 120j a po porodzie cukry maksymalnie w dół i najpierw przez dobrą dobę jadłam wszystko bez insuliny a teraz przyjmuję około 10j. Nie, nie pomyliłam się :) tylko 10j ;) czyli tyle ile przed ciążą. Wiadomo że łapie cukry ponad 200 ale to dlatego że nic nie ważę i liczę WW na oko. Trochę minie zanim się z tym ogarnę. Nocą z kolei mam często cukry w okolicach 40... no ale najpierw Emil, on jest najważniejszy :) ze sobą dojdę do ładu później :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2016, 17:02

Nitka_lutowa lubi tę wiadomość

Cukrzyca t1, OPI, ChGB
    Agusza.
    Emil - 06.12.2016r - 53cm i 3490g miłości
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ales Ty dzielna:*** to ostro widze... ja planuje sn ale jak wyjdzie to sie okaze;) ja piernicze ze 120 na 10 tak nagle szok normalnie... zadbaj o siebie bo kto bedzie o Brzdaca dbal jak mama z cukrami u lekarza wyladuje;) niezapominaj o sobie no;) a co teraz lekarz mowil o kp i cukrach ma jakis zwiazek??

agusza lubi tę wiadomość

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusza
    inspirujesz mnie. Powodzenia słodka kobito

agusza lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1257 1258 1259 1260 1261 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ