X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Allmita Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niektore dziewczyny jedza na ostatnia kolacje mleko...np z płatkami czy owsianke..ja jedzcze tak nie jadlam ale chyba niedlugo sprobuje bo wyjatkowo chce mi sie mleka..mi tam chleb akurat nie przeszkadza-na cale szczęście jestem maniakiem chlebowym..znudzil mi sie tyłka ten poranny-bo rano jem tylko wieloziarnisty zytni taki z torebki..a pozniej w ciagu dnia to juz rozny-byleby batdziej zytni..na kolacje zazwyczaj jem jedna kromke plus ser żółty lub serek typu almette i do tego owoc-najczesciej pomelo, grapefruit

https://www.maluchy.pl/li-72886.png
    https://www.maluchy.pl/ci-73456.png
  • milagro Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za rady :)
    Z tym ruchem to może i prawda bo po obiedzie zazwyczaj mam sporo latania i ten cukier zawsze jest niższy, czasem taki ja na czczo.

Marzusiax do tej pory jadłam śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacje i posilek nocny. Moze zrobie tak jak radzisz i zobaczymy co z tego wyjdzie.

A badacie cukier po kazdym posilku czy tylko po tych 3 głównych? Bo mi moj gin zalecil tylko po tych 3.

Wesola_borowka ja przed snem jem własnie kanapke z serem i wedlina i pomidorem zazwyczaj, ale to dlatego ze to najszybciej zrobic ;P
    Może np. ciemny ryż albo makaron z tunczykim i ogorkiem mogłabys sprobowac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2016, 16:46

Tosiu czekamy na Ciebie :)
    hchys65g0858ajku.png
    30 tc - 1430g 34tc- 2182g
  • Allmita Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja badam cukier prawie po kazdym posilku....ale czasem opuszczam rozne pomiary bo to akurat zapomnialam, to gdzies bylam gdzie nie moglam mierzyc..
    Ja mam w sumie minimum 7 posilkow a bywa ze i do 10 dobijam..;)

• Kredka123 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziweczyny pomocy. Mam problem z cukrami na czczo, ciagle są w granicach 61-69. Jem przed snem dwie kanapki z ciemnym chlebem i wedliną, juz nawet warzyw nie daje zeby dluzej sie cukier utrzymywal ale nic to nie daje. Wstaje po siodmej, mierze i lecę cos zjesc. Martwie sie ze w nocy ten cukier mi spada jeszcze bardziej... juz nie wiem co ja robie zle :-/ Myslicie ze takie cukry mogą byc tez niebezpieczne dla maluszka?

96xftgp.png
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka to zjedz przed snem bulke pszenna z zoltym serem i zobacz jakie beda cukry i zmierz se miedzy 2-4 rano bo niskie cukry to tez niedobrz dla dziecka. Jak czasem sie zdazy to nic sie niestanie takze spokojnie. Musisz przed snem zjesc cos co utrzyma sie dluzej albo moze sprobuj platki z mlekiem musisz poprobowac.

Milagro ruch zazwsze obniza cukier takze jak najwiecej spaceruj. Zazwyczaj z rana po sniadaniu sa najwyzsze cukry i najlepiej podzielic i nawet co godzine jesc kromeczke. Najlepiej mierzyc na poczatku po kazdym posilku a jak juz sie nauczysz ze po tym czy tamtym ci nieskacze miedzy posilkami to se odpuscic mierzenie. Bezpiecznie mozna zjesc np 2 jaja na twardo albo pol puszki tunczyka i po tym nieskoczy cukier.

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • marzusiax Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mierzę tyle razy ile posiłków : śniadnie1 i 2, lunch, obiad, podwieczorek, kolacja 1 i 2.

Allmita też mam dość tego pakowanego chlebka z biedronki. A próbowałaś ten nie żytni? Chociaż tyle, że jak nim zaczynam dzień to potem jest nienajgorzej.

Skusiłam się mc donalda i mi cukier dobił do 180. Diabetolog jutro dostanie zawału jak to zobaczy

A mogły byście wymienić jakie pieczywo Wam siada? Coś mi się cukry pogarszają po 100% żytnim chlebie. No chyba że chleb posmarowany serem białym daje wyższy cukier jak posmarowany masłem.

f2wl9vvjip8wdzqr.png1usawn15ypoqzu4l.png
    Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele...
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzusiax mi na sniadanie niesluzy zaden chleb jedynie na kolecje sobie pozwalam jesli chodzi o ser bialy do poludnia odradzam podnosi cukier nabial w kazdej postaci lepiej na kolacje niepowinno Ci podniesc...

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nitka a po tej pszennej bułce nie bede miala znowu za wysokiego cukru? Zeby nie zadzialalo w odwrotną strone. Mleka nie moge bo mi po nim niedobrze :-(

Marzusiax. Ja jem chleb razowy ale z piekarni. Uwazaj na pieczywo z biedronki.Naczytalam sie o tym ze niby gleboko mrożone i jedzie do nas z chin, nie wiem czy to prawda ale wole nie jesc polproduktow. Tyle ze to chyba sie tyczy tych chlebow wypiekanych na miejscu.

96xftgp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka, ja sobie myślę, że musiałabyś zjeść na noc coś, co będzie uwalniało dłuugo te cukry. Może właśnie owsiankę na mleku, ale nie błyskawiczną. Niedawno czytałam, że te płatki niebłyskawiczne są lepsze dla diabetyków. Z resztą są też płatki żytnie, orkiszowe i różne inne. Mówię o tych do gotowania z pełnego ziarna, a nie do zalewania typu kukurydziane, bo po tych to szybki skok i szybki spadek. Ja chyba sobie coś takiego dziś skombinuję na kolację, może zostawię do odgrzania rano. Posłodzę w miseczce, ksylitolem.

Ja mierzę cukry na czczo i po 3 głównych posiłkach. Rzadko bardzo mierzę po innych rzeczach, jak już to kiedy zgrzeszę i chcę się przekonać, jaki będzie cukier.

• Kredka123 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elaria. Może sie przelamie i spróbuję te mleko, chociaz nie wiem czy mi to przejdzie. Piszesz ze slodzisz ksylitolem? To mozna tego uzywac? Chociaz bym sobie słodki kisiel zrobila :-)

96xftgp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2016, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można płatki ugotować na wodzie nawet :-)

Ksylitol jest absolutnie bezpieczny :) Pytałam specjalnie o to diabetolog. Ma indeks glikemiczny 8, dla porównania cukier ma 70! I przy jego trawieniu nie wydziela się insulina. Smak ma właściwie identyczny, jak cukier biały, bez żadnych dziwnym posmaków. Tylko trochę inaczej (jakby mokrzej) rozpuszcza się na języku. W ogóle jest często dodawany do past do zębów, bo zwalcza bakterie nazębne.
    Pozyskuje się go z drewna brzozy. Chińczycy robią go z kolb kukurydzy. Ponoć lepszy (ekologicznie) jest ten fiński, z drewna brzozy. W smaku oba są identyczne. Fiiński jest trochę droższy.
    http://www.slodkie-zdrowie.pl/pl/search?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=ksylitol&submit_search=

U mnie w domu tylko ja go używam i do tego tylko czasem do posłodzenia herbaty czy kawy. 25 zł/kg wydaje się drogo, ale skoro tylko ja go używam, to kilo mam na ponad miesiąc. Mniej niż złotówka dziennie. Do przeżycia.

• Kredka123 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja od 5 miesięcy marzę o tym kislu i takim ryzu zapiekanym z jablkami, ale nie jem bo sie boje posłodzic. Boooze dziewczyny jak dobrze Was miec :-):-) Jutro lece kupic ksylitol :-)
    Elaria. Obojetnie jaki kupię? Czy sa jakies podroby, cos na co mam uważać?

96xftgp.png
  • milagro Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O mam ksylitol w domu, z wczesniejszej diety mi został ;) Miałam komus oddac a tu się okazuje, że sie przyda. Kredka ja w lidlu kupilam z firmy sante :)
    Ryż z jablkiem tez bym zjadła ale to chyba ryzykowne danie co?

Marzusiax ja narazie szukam odpowiedniego chleba. Obecnie mam orkiszowy i roznie to bywa. A probowalyscie chlebow dla diabetykow ? Podobno sa takie

Tosiu czekamy na Ciebie :)
    hchys65g0858ajku.png
    30 tc - 1430g 34tc- 2182g
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milagro. Ja jem ryz basmati, diabetolog mi taki zalecil i poki co cukry o nim ok. Dzis na obiad zjadlam prawie calą torebkę plus kurczak z wazywami w sosie sojowym. Wiec jak go zapieke tez powinno byc ok.
    Co do chlebow dla diabetyków to ponoc sa w ciazy niewskazane ze wzgledu na obnizoną zawartość węglowodanów.

96xftgp.png
  • Allmita Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzusiax ja akurat pakowane pieczywo kupuje w auchanie lub altim..rozne firmy ake uważnie czytam skład i raczej wybieram ten zytni..patrzr tez zeby nie bylo jakis slodow, platkow ziemniaczanych w skladzie itp...

marzusiax lubi tę wiadomość

• Czarniawa Koleżanka

Wysłany: 14 grudnia 2016, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jem chleb dla diabetyków z niskim ig. Na zalecenie diabetologa z resztą.

• Allmita Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam cjyba lekka postac cukrzycy i generalnie malo problematyczna wiec musze tylko patrzrc zeby chleb byl batdziej zytnni...taki od 80%

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2016, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka, z podróbami się nie spotkałam. Właściwie w każdym hipermarkecie na dziale z ekologiczną żywnością jest dostępny ksylitol.
    Ja ostatnio kupiłam w Biedronce, widziałam też w Lidlu. Zazwyczaj mają tam ksylitol chiński. Puryści wolą fiński, brzozowy, ale mi to wszystko jedno.

Chleb to albo pakowany z Biedronki, albo z miasta z dobrej piekarni prawdziwy razowy, na zakwasie, tylko z mąki żytniej razowej.

marzusiax lubi tę wiadomość

• marzusiax Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorwałam żytni zakwas z piekarni i upiekłam chleb 100% żytni. Pojadłam i cukier rewela. Obawiam się że to efekt odbicia z południa po mc donaldzie. Jak by siadał to mogę polecić przepis. O dziwo nie wyszedł zakalec. Calkiem smaczny.

Obecnie próbowałam wiele chlebków żytnich i ile rodzaji jadłam tyle miałam różnych reakcji. Strasznie oszukują na piekarniach. Często gęsto nawet nie ma składów na chlebkach

f2wl9vvjip8wdzqr.png1usawn15ypoqzu4l.png
    Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele...
  • Nitka_lutowa Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka niektorym tak zalecaja diabetolodzy Sweet tak jakdla jesli sie niemyle i kladla sie spac... albo pol bulki z miodem u mnie niestety sie niesprawdzilo ale kazda cukrzyca inna i trzeba wlasnie kombinowac;) ja niemoge sie pozbyc wysokich cukrow na czczo w nocy mam ok a rano wywala po 20-30 wiecej:/ i nic z tym niemoge zrobic...

f2wle6ydavw81p8v.png
    f2wle6yd8ecbz5a5.png
‹‹ 1255 1256 1257 1258 1259 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ