Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Nitka trzymajcie się tam. Mam nadzieję ze jeszcze w dwupaku trochę pobedziecie i cukry się uspokaja a maluszek jeszcze trochę masy nabierze. Trzymam za Was mocno kciuki
Najważniejsze ze będziecie pod dobrą opieką.
Elaria ale ochoty mi narobiłaś na nutelle : D Chyba jutro kupię i zrobię testNitka_lutowa lubi tę wiadomość
Tosiu czekamy na Ciebie
30 tc - 1430g 34tc- 2182g -
Kurde Nitka trzymaj się! Mam nadzieje ze wszystko będzie dobrze.
Ja nutelle Lubie tylko z białą bułeczka bo tak prosto z łyżki to by mnie chyba zmulilo, wole czekoladę ale jak mnie kiedyś przycisnie to niewykluczam ☺Nitka_lutowa lubi tę wiadomość
-
Dzieki Kochane za wsparcie;* juz sie powoli oswajam z mysla o kolejnym cc choc tak bardzo chcialam rodzic sn:( juz ogarnelam opieka na caly tydzien dla starszaka wszystko spakowane rano zaprowadze mlodego do przedszkola maz przyjedzie z nocki i na IP:/ bede sie odzwywac napewno bede miala duuuuzo czasu przez caly tydzien:/ a zeby smieszniej bylo dzis caly dzien ksiazkowe cukry... niesamowite ehhh
-
Dziewczyny... potrzebuje jeszcze raz rady... zrobiłam test obciążenia glukoza po 2h wyniki:
Na czczo: 90, po 2 h 126. Dostałam skierowanie do poradni, bo pierwsze badanie wyszło tragicznie: 108. Jestem juz zarejestrowana na nastepny czwartek. Jak te wyniki wyglądają? SlysZalam, ze glukoza na czczo powinna byc niższa dla nas. -
nick nieaktualnyRosolina, trochę dziwne, że masz krzywą 2 punktową, czyli na czczo i po 2 godzinach. Powinno się robić 3 punktową: na czczo, po godzinie i po dwóch. I wówczas, gdy choć jeden wynik jest przekroczony to orzeka się cukrzycę ciążową.
Cytuję: Po zajściu w ciążę każda kobieta powinna być diagnozowana w kierunku zaburzeń tolerancji glukozy, dlatego podczas pierwszej wizyty u ginekologa zleca się pomiar stężenia glukozy na czczo. Jeżeli wynik jest prawidłowy, należy wykonać między 24. a 28. tygodniem ciąży test diagnostyczny, polegający na obciążeniu 75 g glukozy.
Obecnie PTD zaleca wykonywanie 3-punktowego testu obciążenia glukozą (wcześniej wykonywano 2-punktowy). Na podstawie wyników tego testu cukrzycę ciążową rozpoznaje się, gdy spełnione jest co najmniej jedno z 3 niżej przedstawionych kryteriów:
stężenie glukozy w osoczu na czczo od 92 do 125 mg/dl (5,1-6,9 mmol/l)
stężenie glukozy po 60 minutach ≥180 mg/dl (10,0 mmol/l)
stężenie glukozy po 120 minutach od 153 do 199 mg/dl (8,5-11,0 mml/l)
http://www.mp.pl/cukrzyca/lista/104976,zmiana-kryteriow-rozpoznania-cukrzycy-ciazowejRosolina lubi tę wiadomość
-
Kurwa dziewczyny na bnak mnie potna;( spac niemoge z tych nerwow co chwile sie budze nastawilam na 2,30 budzik ale o 2 stwierdzilam ze zrobie pomiar a tu 48!! I zas za malo jak to zobaczy jutro lekarka to powie ze czekamy az zadzialaja sterydy i tniemy;( musze zmniejszyc znowu insuline zaczynam potrzebowac mniejszych dawek bynjamniej nocnych...
-
nick nieaktualnyNitka, no insulina w nocy spada ci na łeb na szyję. Trzeba wybrać mniejsze zło. A jak się czujesz przy tak niskim cukrze? Bo ja tylko raz w życiu miałam hipoglikemię, jak się za młodu szalenczo odchudzałam, tzn. eliminacja węgli. Dopadło mnie na ulicy, uczucie takie, jakbym miała zwymiotować i mieć biegunkę jednoczesnie, do tego zimne poty, zawroty głowy. Wpadłam do pierwszego sklepiku i pożarłam słodki baton i poczułam, jak mi życie wraca. Od tamtej pory zmądrzałam.
-
Nitka Kochana może tak będzie lepiej, bo przy takich skokach cukru byś tylko zestresowana chodziła, a tak to będziesz spokojna ze dzidzi juz te skoki ni zagrażają. Jest malutki, ale zobaczysz szybko nadrobi i będziesz na to inaczej patrzeć. W tV był program o maluszkach po 500 600g i wszystko ok, a u Ciebie jest juz kawał mężczyzny ☺☺ trzymajcie się cieplutko :*
Nitka_lutowa lubi tę wiadomość
-
Elaria dzis poczulam tylko glod i to mnie martwi ze nieczuje juz jak leci:( a tak to robilo mi sie albo goraco i energi dostawalam albo slabo i zimne poty i zaraz rece szczeka zaczynaly drzec i juz wiedzialam ze jest zle...
Kai no sama rekonwalescencje zle wsponinam i to zakladanie wenflonu cholernie bolalo:/ zreszta czuje sie niespelniona nierodzac naturalnie i chcialam to przezyc jak prawdziwa kobieta-matka. No tak se ubzduralam poprostu... ide do przedszkola i zaraz na szpital odezwe sid jak bedzie chwila buziaki 3majcie kciuki (boje sie ze te sterydy tez beda bolec)
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyNikta, bidulo, przez ten stres też mogą cukry szaleć.
Sterydy są jak inne zastrzyki w tyłek - chwilę boli, potem jest ok. Miałam z synem 2 dawkiTylko z tego co kajrzę to trzeba coś tam odczekać, żeby działały.
Elaria, nutella... Jak Ty kobieto kusisz!
Rosolina, Elaria dobrze napisała. Wg mnie diabetolog raczej da Ci skierowanie na krzywą (bo 2 punkty nie tworzą krzywej tylko prostą) i wtedy będzie wiadomo co i jak. Aktualne wyniki są ok, ale nie wiadomo co jest po 1h, a większość z nas miała właśnie z tym problem.
Nitka_lutowa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Kurcze... przechwalilam te swoje cukry. Rano wstalam wczesniej bo dzis polozna przychodzi, glodna bylam jak wilk, poszlam zmierzyc cukier a tam 94
Pierwszy raz mam skok na czczo. Myslicie ze cos sie zaczyna pieprzyc po tym 31 tc? Dominika to chyba Ty cos pisalas zeto jakis przelom? Nie wiem, moze sie stresuje tą położną. .. kurczo oby to bylo jednorazowe.
Nitka kochana, trzymaj sie. Jakos to bedzie, nie nastawiaj sie na nic czy to cc czy sn wazne zeby dziecko bylo zdrowe. Wezmiesz w ramionka i zapomnisz o wszystkim. Pamietaj ze jestesmy z Tobą calymi serduchamiNitka_lutowa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNitka, rozumiem rozczarowanie. Chcialas sn, a moze byc cc. Powiem Ci, ze i przy sn moga ci wenflon zalozyc, zeby jakis lek podac, plyny, albo glukoze. Przy bolu sn wenflon to jak ukaszenie komara. Z drugiej strony nawet rodzac sn nie ma pewnosci, ze nie skonczy sie naglym cc. Planowane cc to przynajmniej jakies wieksze bezpieczenstwo.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny