Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Dominika89 wrote:Spirit też tego nie czaje. Tym bardziej, że różni lekarze i różne normy. Niektórzy do 100 to absolutnie nie dają insuliny, bo twierdza, że to wręcz szkodzi, a inni przy 91 panika i insulina. Ja tego nie ogarniam. A ile jest dziewczyn co biorą dużo jednostek i mimo to maja wysokie cukry na czczo. Dla mnie to czarna magia
Ja sobie przy lekkim przekroczeniu nie dam wcisnąć insuliny bo uważam ze to jednak ingerencja w organizm. Co innego hak przekroczenia są ogromne to trzeba sobie pomóc, a tak to organizm się nastawi ze dostaję insulinę więc ma wakacje i potem po porodzie Co? Ciężki powrót do pracy?:p2017 #1
2019 #2
-
nick nieaktualny
-
Spirit czytałam kiedyś artykuł diabetologa i mówił, że do 100 absolutnie nie powinno się dawać insuliny. A kiedyś dziewczyny na facebooku pisały, że endokrynolodzy nawet do 103-105 nie zajecają, a to w sumie oni są od hormonów. A no i oczywiście znów większość świata ma do 95-100, tylko my w tyle.
Ale żeby nie było ja nikogo nie potępiam, bo każdy postępuje wg właśnej woli
Ja przeważnie mam do 90, ale jak się zdarzy do 95 to zero paniki -
Rosolina dac mi dał, ale miałam tyle szczęścia nie szczęścia nie wiem, że czekałam w aptece bardzo długo na insuline bo jej nie było. Poza tym byłam wtedy bardzo chora, katar itp. I nagle kupiłam insulinę, a tu cukier rano 84, 87 i tak dalej... Unormował się może ze strachu
I insulina leży. Teraz przeważnie mam poniżej 90 i diabetolog mówił, że jeśli przez minimum 5 dni będę miała powyżej to insulinę mam sobie włączyć, ale mam np 87,83, 85, 91, 87, 85 i tak w kółko. Dziś rekord 94, ale nie zjadłam nic około 23 i jest efekt. Dziś już nie popełnię tego błędu
-
Ale naprodukowalyscie
Ja dopiero zaczęłam a nie ogarniam
Po śniadaniu które było ubogie i zdrowe miałam podobny wynik do wczorajszego po zjedzeniu słodkości i niezdrowogo zarelka
Musze znaleźć skalę porównawcza wyników uk-pl bo tak nie mam nawet jak podawać co po czym miałam
Mnie jak na złość strasznie ciągnie do słodkiegotylko z tym nie jest łatwo mi walczyć a tak cała dieta jest ok
glodna nie chodzę i to najważniejsze
Dziewczyny czy któraś znajdzie czas żeby mi napisać jakie odpowiedniki są w pl
Do ilu można mieć naczczo i ile po godzinie ?
Ja mam tylko robić 4 razy dziennie w tym razem naczczo i 3 razy dziennie po godzinie jak zjem główny posiłek
Wy macie jakie zalecenie ile razy dziennie po jakim czasie?
Czy robicie jak uważacie?
Ja musze zadzwonić do diabetologa zapytać czy muszę się w 100% sugerować tym co mam w książeczce bo mój glukometr jest rejestrowany i po 2 tyg będą zrzucac to do bazy danych więc jak będę robić dodatkowo mogę im namieszać wynikami
Tak samo jak maz chciał sobie zrobić ale obawiam się, że późnej się nie połapia w wynikach -
Spirit nie pytałam, czemu ma czczo przekroczenie jest gorsze i jaki to ma wpływ, az tak nie chce tej cykrzycy zrozumieć. A i najlepsze jak moja diab. do mnie z hasłem, mogłaby Pani trochę przytyć. Pomyślałam sobie tylko - przejdź babo na taką dietę i zacznij tyc, ciekawe jak Ci pójdzie.
Justice nprma, to norma.
Ja dzisiaj też już tylko po 3 głównych i na czczo mierze i tak juz zostawie, chyba ze zaczeloby sie cos dziać.
I powiem, ze fajnie, nie czuje sie taka zwiazana z tym gluko -
Carolina w Polsce na czczo do 90, po godzinie do 140.
Ja mierzę 4 razy dziennie. Chyba, że sie czegoś najem to mierzę częściej, ale mi nikt nie podłącza glukometru do komputeraJeśli chodzi o przelicznik to wpisz w google przelicznik mmol na mg i tam wpisujesz. Twoje to mmol
A generalnie to Twoj wynik mnożysz razy 18 i wychodzi nasz.
Ja mierzę na czczo, po snaidaniu, obiedzie i kolacji. Co do godzin posiłków to różnie.
-
Wiolad wrote:Spirit nie pytałam, czemu ma czczo przekroczenie jest gorsze i jaki to ma wpływ, az tak nie chce tej cykrzycy zrozumieć. A i najlepsze jak moja diab. do mnie z hasłem, mogłaby Pani trochę przytyć. Pomyślałam sobie tylko - przejdź babo na taką dietę i zacznij tyc, ciekawe jak Ci pójdzie.
Justice nprma, to norma.
Ja dzisiaj też już tylko po 3 głównych i na czczo mierze i tak juz zostawie, chyba ze zaczeloby sie cos dziać.
I powiem, ze fajnie, nie czuje sie taka zwiazana z tym gluko
Mój diabetolog mówi, że jeśli zacznę przekraczać przy mniejszych posiłkach czyli 2 sniadanie, podwieczorek to to na pewno też zacznie wychodzić przy głównych posiłkach które z założenia są większe. mówił, że nie ma siły, żeby tam przekraczać a tu nie. No chyba, że na podwieczorek bym torty jadła hehe -
Carolina z pierwszym śniadaniem kazda miała problem. Niestety I musi być raczej mniej obfite a tak w zasadzie mniej pieczywa. Np u mnie 1 sniadanie: kromka chleba żytniego z masłem jajko lub 2 parówk,1/3 ogórka zielonego, sałata, kawałek papryki, 4 pomidorki koktajlowe. Jak jajko to zazwyczaj troche majonezu, zielona cebulka, herbata. Musiałabys znaleźć w necie przelicznik. W książeczkę wpisuje 4 wyniki, a dla siebie wpisywalam po kazdym posilku, zeby wiedziec co mi służy, a co nie. Oficjalne zalecenie to do 120 godzinę po posiłku. Maja wejść nowe l, które dopuszczają 140 po godzinie,jednak nie każdy diabetolog daje takie zalecenia. Na czczo dopuszczaja do 90 u nas.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Tez sie zastanawiam jak to 2 h po posilku. Carolina a moze pisałaś o obciążeniu glukozą ze mialas wynik po 2 h? Czy chodzi o codzienne mierzenie cukru po posiłkach?
Wlasnie dzwonil moj kolega , urodzilo mu sie dziecko. Zonka miala cesarke ze wzglegu na kregoslup. Okazało sie ze mały ważył 4500g. Lekarz stwierdził ze miala cukrzyce ciążowa i dlatego tak duze dziecko. Jak to jest ze my sie boimy każdego przekroczenia a są kobietki co w ogóle nie wiedzą że mają cukrzycę i rodzą zdrowe dzieci. ... ???