X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lutego 2017, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 02:33

Dominika89 lubi tę wiadomość

• Spirit Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika89 wrote:
    Spirit też tego nie czaje. Tym bardziej, że różni lekarze i różne normy. Niektórzy do 100 to absolutnie nie dają insuliny, bo twierdza, że to wręcz szkodzi, a inni przy 91 panika i insulina. Ja tego nie ogarniam. A ile jest dziewczyn co biorą dużo jednostek i mimo to maja wysokie cukry na czczo. Dla mnie to czarna magia :)
    No bo na logikę skoro niektórym mówią żeby mierzył też cukier w nocy to równie dobrze można zamiast insuliny kanapkę w środku nocy zalecic...

Ja sobie przy lekkim przekroczeniu nie dam wcisnąć insuliny bo uważam ze to jednak ingerencja w organizm. Co innego hak przekroczenia są ogromne to trzeba sobie pomóc, a tak to organizm się nastawi ze dostaję insulinę więc ma wakacje i potem po porodzie Co? Ciężki powrót do pracy?:p

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justice widzę, że u nas poczęcia odbyły się w środę tylko w innych tygodniach heheh bo Ty dziś 23, a ja 31 tydzień zaczynam heheh :) Gratulacje :P

h4py1w9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lutego 2017, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit czytałam kiedyś artykuł diabetologa i mówił, że do 100 absolutnie nie powinno się dawać insuliny. A kiedyś dziewczyny na facebooku pisały, że endokrynolodzy nawet do 103-105 nie zajecają, a to w sumie oni są od hormonów. A no i oczywiście znów większość świata ma do 95-100, tylko my w tyle.
    Ale żeby nie było ja nikogo nie potępiam, bo każdy postępuje wg właśnej woli :)
    Ja przeważnie mam do 90, ale jak się zdarzy do 95 to zero paniki :)

h4py1w9.png
  • Rosolina Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serio Dominika? Do 100 nawet maja normy? I na prawdę jesli miałaś ponad 90, nie dali Co insuliny? Ale utrzymywało Ci sie przez kilka dni czy po prostu czasami sie zdarzało? Chodziłaś w krk prywatnie do jakiegos lekarza?

p19uqqmzk4ecto70.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosolina dac mi dał, ale miałam tyle szczęścia nie szczęścia nie wiem, że czekałam w aptece bardzo długo na insuline bo jej nie było. Poza tym byłam wtedy bardzo chora, katar itp. I nagle kupiłam insulinę, a tu cukier rano 84, 87 i tak dalej... Unormował się może ze strachu :) I insulina leży. Teraz przeważnie mam poniżej 90 i diabetolog mówił, że jeśli przez minimum 5 dni będę miała powyżej to insulinę mam sobie włączyć, ale mam np 87,83, 85, 91, 87, 85 i tak w kółko. Dziś rekord 94, ale nie zjadłam nic około 23 i jest efekt. Dziś już nie popełnię tego błędu :)

h4py1w9.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no i zanim mi dał insulinę to miałam chyba 2 tygodnie powyżej 90, albo 3 nie pamiętam dokładnie. Ale byłam wtedy chora bardzo :)

h4py1w9.png
  • Carolina Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale naprodukowalyscie :)
    Ja dopiero zaczęłam a nie ogarniam
    Po śniadaniu które było ubogie i zdrowe miałam podobny wynik do wczorajszego po zjedzeniu słodkości i niezdrowogo zarelka

Musze znaleźć skalę porównawcza wyników uk-pl bo tak nie mam nawet jak podawać co po czym miałam :)

Mnie jak na złość strasznie ciągnie do słodkiego :( tylko z tym nie jest łatwo mi walczyć a tak cała dieta jest ok :) glodna nie chodzę i to najważniejsze

Dziewczyny czy któraś znajdzie czas żeby mi napisać jakie odpowiedniki są w pl
    Do ilu można mieć naczczo i ile po godzinie ?
    Ja mam tylko robić 4 razy dziennie w tym razem naczczo i 3 razy dziennie po godzinie jak zjem główny posiłek ;)

Wy macie jakie zalecenie ile razy dziennie po jakim czasie?
    Czy robicie jak uważacie?
    Ja musze zadzwonić do diabetologa zapytać czy muszę się w 100% sugerować tym co mam w książeczce bo mój glukometr jest rejestrowany i po 2 tyg będą zrzucac to do bazy danych więc jak będę robić dodatkowo mogę im namieszać wynikami
    Tak samo jak maz chciał sobie zrobić ale obawiam się, że późnej się nie połapia w wynikach

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

27 tydzień 800g szczęścia <3
    34 tydzien i 4 dni 2kg szczęścia <3
    35 tydzien i 4 dni 2072g szczęścia <3
    36 tydzien i 4 dni 2477g szczescia <3
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit nie pytałam, czemu ma czczo przekroczenie jest gorsze i jaki to ma wpływ, az tak nie chce tej cykrzycy zrozumieć. A i najlepsze jak moja diab. do mnie z hasłem, mogłaby Pani trochę przytyć. Pomyślałam sobie tylko - przejdź babo na taką dietę i zacznij tyc, ciekawe jak Ci pójdzie.
    Justice nprma, to norma.
    Ja dzisiaj też już tylko po 3 głównych i na czczo mierze i tak juz zostawie, chyba ze zaczeloby sie cos dziać.
    I powiem, ze fajnie, nie czuje sie taka zwiazana z tym gluko :-D

74dix1hpmwypzcju.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolina w Polsce na czczo do 90, po godzinie do 140.
    Ja mierzę 4 razy dziennie. Chyba, że sie czegoś najem to mierzę częściej, ale mi nikt nie podłącza glukometru do komputera :) Jeśli chodzi o przelicznik to wpisz w google przelicznik mmol na mg i tam wpisujesz. Twoje to mmol :) A generalnie to Twoj wynik mnożysz razy 18 i wychodzi nasz.

Ja mierzę na czczo, po snaidaniu, obiedzie i kolacji. Co do godzin posiłków to różnie.

h4py1w9.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolad wrote:
    Spirit nie pytałam, czemu ma czczo przekroczenie jest gorsze i jaki to ma wpływ, az tak nie chce tej cykrzycy zrozumieć. A i najlepsze jak moja diab. do mnie z hasłem, mogłaby Pani trochę przytyć. Pomyślałam sobie tylko - przejdź babo na taką dietę i zacznij tyc, ciekawe jak Ci pójdzie.
    Justice nprma, to norma.
    Ja dzisiaj też już tylko po 3 głównych i na czczo mierze i tak juz zostawie, chyba ze zaczeloby sie cos dziać.
    I powiem, ze fajnie, nie czuje sie taka zwiazana z tym gluko :-D

Mój diabetolog mówi, że jeśli zacznę przekraczać przy mniejszych posiłkach czyli 2 sniadanie, podwieczorek to to na pewno też zacznie wychodzić przy głównych posiłkach które z założenia są większe. mówił, że nie ma siły, żeby tam przekraczać a tu nie. No chyba, że na podwieczorek bym torty jadła hehe :)

h4py1w9.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolina z pierwszym śniadaniem kazda miała problem. Niestety I musi być raczej mniej obfite a tak w zasadzie mniej pieczywa. Np u mnie 1 sniadanie: kromka chleba żytniego z masłem jajko lub 2 parówk,1/3 ogórka zielonego, sałata, kawałek papryki, 4 pomidorki koktajlowe. Jak jajko to zazwyczaj troche majonezu, zielona cebulka, herbata. Musiałabys znaleźć w necie przelicznik. W książeczkę wpisuje 4 wyniki, a dla siebie wpisywalam po kazdym posilku, zeby wiedziec co mi służy, a co nie. Oficjalne zalecenie to do 120 godzinę po posiłku. Maja wejść nowe l, które dopuszczają 140 po godzinie,jednak nie każdy diabetolog daje takie zalecenia. Na czczo dopuszczaja do 90 u nas.

74dix1hpmwypzcju.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lutego 2017, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Wiolad Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carolina, to fajne normy u was, jeżeli masz mierzyć dopiero 2 h po posiłku. U nas 2 godziny po posiłku mierzą normalni cukrzycy tzn. nieciazowi. Tez bym tak chciała :-)

74dix1hpmwypzcju.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 lutego 2017, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Wiolad Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jeżeli normy w UK takie fajne, to jak widać nie ma co panikowac jeżeli którejś zdarzy sie po godzinie przekroczenie. 140 po 2 h to u mnie nie ma cukrzycy.

74dix1hpmwypzcju.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolad wrote:
    Dziewczyny jeżeli normy w UK takie fajne, to jak widać nie ma co panikowac jeżeli którejś zdarzy sie po godzinie przekroczenie. 140 po 2 h to u mnie nie ma cukrzycy.
    Nie wiem czy którakolwiek ma przy takiej normie ;)

h4py1w9.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez sie zastanawiam jak to 2 h po posilku. Carolina a moze pisałaś o obciążeniu glukozą ze mialas wynik po 2 h? Czy chodzi o codzienne mierzenie cukru po posiłkach?

Wlasnie dzwonil moj kolega , urodzilo mu sie dziecko. Zonka miala cesarke ze wzglegu na kregoslup. Okazało sie ze mały ważył 4500g. Lekarz stwierdził ze miala cukrzyce ciążowa i dlatego tak duze dziecko. Jak to jest ze my sie boimy każdego przekroczenia a są kobietki co w ogóle nie wiedzą że mają cukrzycę i rodzą zdrowe dzieci. ... ???

96xftgp.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka, a to w Polsce? Nie miała krzywej? a może po prostu krzywa ok, a dziecko tak po prostu duże. Przecież dzieci są różne. ja już nic nie kumam :)

h4py1w9.png
‹‹ 1392 1393 1394 1395 1396 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ