X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane mam dla was patent na coś słodkiego :) Smakija. Normalnie po godzinie po niej miałam 118-120, a dziś dosypałam 1/3 łyżeczki cynamonu i 101 :) Zwykła smakija śmietankowa :) Smacznego :P

h4py1w9.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynamom zbija cukier. Ja dodaje do płatków owsianych :-) i np do kawy. Z reszta do roznych rzeczy dodaje, bo bardzo lubię cynamon:-)

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezeli krzywa robi sie miedzy 24-28 tyg., a np dziewczyna zrobila w 24 lub 25, to dajmy na to, ze krzywa wyszla podwyzszona, ale niby w normie. A jakbu zrobila w 27 to np mogła juz wyjść zle. Sa dziewczyny, ktore krzywej nie maja, bo nie dały rady. A np cukier na czczo jest ok. Wtedy cukrzyca nie wychodzi i nic nikomu sie nie dzieje,a my ze strachu sie trzesiemy o kilka przekroczen.

74dix1hpmwypzcju.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co myślicie o tym, żeby każda ciężarna dostawała glukometr i mierzyła bez krzywej? Co tylko my się mamy męczyć ehh :D

h4py1w9.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uwazam, ze prawdziwa cukrzyca to taka jaką miala np Nitka.
    Kark wyrzuty sumienia, bo po big wyżerce miała ledwp 130 pare. A w UK 140 po 2 h. Wiem ze piszę to już drugi raz, ale jestem w szoku :-)

Elaria lubi tę wiadomość

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika myślę, że wyszloby, ze co druga ma cukrzycę. Serio.

karolyn lubi tę wiadomość

74dix1hpmwypzcju.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolad widziałam na facebooku laskę która teź w Polsce miała taką normę, bo dał jej taką diabetolog UWAGA dlaczego?? Bo miała hemoglobinę glikowaną poniżej 5. A dla innych diabetologów hemoglobina glikowana to w ogóle bez sensu badanie. Tego się nie da ogarnąć :) a i z dzieckiem tej dziewczyny wszystko ok :)

h4py1w9.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolad dobrze mówisz. Krzywą miała ale wyszla dobrze. Lekarz powiedział ze za wcześnie zrobiona i nie wykrylo cukrzycy.
    A jeszcze mam do Ciebie pytanko odnośnie tego GBS. Prywatnie chodzilas czy na NFZ? Nie wiem czy za to sie placi? Czy moj lekarz sam to wezmie do analizy czy ja mam gdzies zanieść. .. i w ktorym tygodniu sie to robi?

96xftgp.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolad wrote:
    Dominika myślę, że wyszloby, ze co druga ma cukrzycę. Serio.

Dokładnie! A tak to ta krzywa widać nie zawsze jest miarodajna, szczególnie jeśli ktoś miał przekroczenie np tylko na czczo powiedzmy 94, a jest niby do 92. A ten na czczo same wiemy że jest taki jak wiatr zawieje :)

h4py1w9.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do cynamonu to przeciez w ciąży zabroniony. Mnie tu nastraszyly ze białej morwy nie mozna a same żrą cynamon hehehe. Ot kumpele ;-)

Dominika89 lubi tę wiadomość

96xftgp.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka zabroniony??? Ja nic nie wiem? Nawet w takiej ilości?

h4py1w9.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit chodziłam prywatnie a teraz z ubezpieczenia z pracy. Patyczkiem pobiera z pochwy i okolic odbytu. Pewnie sama bedziesz musiała do lab. zawiezc. W poprzedniej ciąży sama wiozlam, a teraz zostawiam u gin.bo tam z lab. przyjeżdżają. Wynik jest po około tygodniu. W piątek będę mieć pobierany.
    Troche to wkurzajace z ta cukrzycą. I gdzie tu odzwierciedlenie. Moja kuzynka po godIe 200 po 2 250 i tu rozumiem diagnoza cukrzyca, ale w niektórych przypadkach powinno sie inaczej podchodIc. Dominika a u mnie np hemoglobina 4,5 wyszła - co za peszek.

74dix1hpmwypzcju.png
  • Carolina Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny zaraz będę przeliczyć :)

Jeszcze raz jak jest w uk

Ja mam mierzyć 4 razy dziennie
    w tym raz naczczo i 3 razy po głównych 3 posiłkach śniadanie pierwsze obiad i kolacja
    Godzinę po zjedzeniu mam mierzyć
    Tak jak Justice pisze uważam, że powinna również mierzyć kiedy uważam, że powinnam aby zapanować nad tym co mi wolno jeść co lepiej unikać

U mnie stwierdzono cukrzyce ponieważ miałam wynik 140 ( 7.8 ) po 2 godzinach od wypicie pol litra lactuloze

Normy w uk kształtują się tak

Naczczo 100
    Godzina po posiłku 140

Także u mnie wyszło na równi 140 i stąd kontrola cukru

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2017, 14:59

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

27 tydzień 800g szczęścia <3
    34 tydzien i 4 dni 2kg szczęścia <3
    35 tydzien i 4 dni 2072g szczęścia <3
    36 tydzien i 4 dni 2477g szczescia <3
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynamom można. Pytałam nawet gin.

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynamon można. Pierwsze słyszę. Nawet gin. kiedyś pytałam.

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej ciąży siedziałam na necie i schizowalam sie wszystkim. Teraz nie czytam, nie przeglądam. Jestem spokojnieksza. Jak mam pytanie pytam gin. :-) W poprzedniej ciąży taki schizol byłam, że dziewczyny niemalże każda potrawę goglowalam, czy mogę w ciąży. Przez 9 miesiecy nie jadłam lodów, bo nie bylo napisane, mleko pasteryzowane. A w tej jak.jadłam wszystko, to bach cukrzyca - ironia losu :-)

Dominika89 lubi tę wiadomość

74dix1hpmwypzcju.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika89 wrote:
    Wiolad widziałam na facebooku laskę która teź w Polsce miała taką normę, bo dał jej taką diabetolog UWAGA dlaczego?? Bo miała hemoglobinę glikowaną poniżej 5. A dla innych diabetologów hemoglobina glikowana to w ogóle bez sensu badanie. Tego się nie da ogarnąć :) a i z dzieckiem tej dziewczyny wszystko ok :)
    Widać dotarliśmy do takiej odnogi medycyny w której nic nie ma sensu :D

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit tak właśnie :) Ale ogólnie w medycynie nic nie jest takie samo. Niektórzy leczą tak inni inaczej. Życie, a my małe trybiki :)

h4py1w9.png
  • karolyn Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika a 8 miesiac nie czasem odn32 tyg czyli za tydzien?;)

Moja gin nie zlecila mi hemoglobiny glikowanej. Ponoc wg niej to badanie nic nie wnosi.

Bolalo mnie dzis po spacerze z synem lekko okresowo. Zazylam scopolan, magnez polozylam sie i przeszlo choc nadal lekko czuje jakby boki:/ macie tak?

q5Anp2.pngT2kLp2.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2017, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolyn wrote:
    Dominika a 8 miesiac nie czasem odn32 tyg czyli za tydzien?;)

Moja gin nie zlecila mi hemoglobiny glikowanej. Ponoc wg niej to badanie nic nie wnosi.

Bolalo mnie dzis po spacerze z synem lekko okresowo. Zazylam scopolan, magnez polozylam sie i przeszlo choc nadal lekko czuje jakby boki:/ macie tak?

Belly pokazuje mi dziś 8 miesiąc :D

Mnie czasem też boli, ale poleżę i jest ok :)

h4py1w9.png
‹‹ 1393 1394 1395 1396 1397 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ