Cukrzyca ciążowa
-
WIADOMOŚĆ
-
Jezeli krzywa robi sie miedzy 24-28 tyg., a np dziewczyna zrobila w 24 lub 25, to dajmy na to, ze krzywa wyszla podwyzszona, ale niby w normie. A jakbu zrobila w 27 to np mogła juz wyjść zle. Sa dziewczyny, ktore krzywej nie maja, bo nie dały rady. A np cukier na czczo jest ok. Wtedy cukrzyca nie wychodzi i nic nikomu sie nie dzieje,a my ze strachu sie trzesiemy o kilka przekroczen.
-
Wiolad widziałam na facebooku laskę która teź w Polsce miała taką normę, bo dał jej taką diabetolog UWAGA dlaczego?? Bo miała hemoglobinę glikowaną poniżej 5. A dla innych diabetologów hemoglobina glikowana to w ogóle bez sensu badanie. Tego się nie da ogarnąć
a i z dzieckiem tej dziewczyny wszystko ok
-
Wiolad dobrze mówisz. Krzywą miała ale wyszla dobrze. Lekarz powiedział ze za wcześnie zrobiona i nie wykrylo cukrzycy.
A jeszcze mam do Ciebie pytanko odnośnie tego GBS. Prywatnie chodzilas czy na NFZ? Nie wiem czy za to sie placi? Czy moj lekarz sam to wezmie do analizy czy ja mam gdzies zanieść. .. i w ktorym tygodniu sie to robi? -
Wiolad wrote:Dominika myślę, że wyszloby, ze co druga ma cukrzycę. Serio.
Dokładnie! A tak to ta krzywa widać nie zawsze jest miarodajna, szczególnie jeśli ktoś miał przekroczenie np tylko na czczo powiedzmy 94, a jest niby do 92. A ten na czczo same wiemy że jest taki jak wiatr zawieje -
Spirit chodziłam prywatnie a teraz z ubezpieczenia z pracy. Patyczkiem pobiera z pochwy i okolic odbytu. Pewnie sama bedziesz musiała do lab. zawiezc. W poprzedniej ciąży sama wiozlam, a teraz zostawiam u gin.bo tam z lab. przyjeżdżają. Wynik jest po około tygodniu. W piątek będę mieć pobierany.
Troche to wkurzajace z ta cukrzycą. I gdzie tu odzwierciedlenie. Moja kuzynka po godIe 200 po 2 250 i tu rozumiem diagnoza cukrzyca, ale w niektórych przypadkach powinno sie inaczej podchodIc. Dominika a u mnie np hemoglobina 4,5 wyszła - co za peszek. -
Dzięki dziewczyny zaraz będę przeliczyć
Jeszcze raz jak jest w uk
Ja mam mierzyć 4 razy dziennie
w tym raz naczczo i 3 razy po głównych 3 posiłkach śniadanie pierwsze obiad i kolacja
Godzinę po zjedzeniu mam mierzyć
Tak jak Justice pisze uważam, że powinna również mierzyć kiedy uważam, że powinnam aby zapanować nad tym co mi wolno jeść co lepiej unikać
U mnie stwierdzono cukrzyce ponieważ miałam wynik 140 ( 7.8 ) po 2 godzinach od wypicie pol litra lactuloze
Normy w uk kształtują się tak
Naczczo 100
Godzina po posiłku 140
Także u mnie wyszło na równi 140 i stąd kontrola cukru
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2017, 14:59
-
W pierwszej ciąży siedziałam na necie i schizowalam sie wszystkim. Teraz nie czytam, nie przeglądam. Jestem spokojnieksza. Jak mam pytanie pytam gin.
W poprzedniej ciąży taki schizol byłam, że dziewczyny niemalże każda potrawę goglowalam, czy mogę w ciąży. Przez 9 miesiecy nie jadłam lodów, bo nie bylo napisane, mleko pasteryzowane. A w tej jak.jadłam wszystko, to bach cukrzyca - ironia losu
Dominika89 lubi tę wiadomość
-
Dominika89 wrote:Wiolad widziałam na facebooku laskę która teź w Polsce miała taką normę, bo dał jej taką diabetolog UWAGA dlaczego?? Bo miała hemoglobinę glikowaną poniżej 5. A dla innych diabetologów hemoglobina glikowana to w ogóle bez sensu badanie. Tego się nie da ogarnąć
a i z dzieckiem tej dziewczyny wszystko ok
2017 #1
2019 #2
-
Dominika a 8 miesiac nie czasem odn32 tyg czyli za tydzien?
Moja gin nie zlecila mi hemoglobiny glikowanej. Ponoc wg niej to badanie nic nie wnosi.
Bolalo mnie dzis po spacerze z synem lekko okresowo. Zazylam scopolan, magnez polozylam sie i przeszlo choc nadal lekko czuje jakby boki:/ macie tak? -
karolyn wrote:Dominika a 8 miesiac nie czasem odn32 tyg czyli za tydzien?
Moja gin nie zlecila mi hemoglobiny glikowanej. Ponoc wg niej to badanie nic nie wnosi.
Bolalo mnie dzis po spacerze z synem lekko okresowo. Zazylam scopolan, magnez polozylam sie i przeszlo choc nadal lekko czuje jakby boki:/ macie tak?
Belly pokazuje mi dziś 8 miesiąc
Mnie czasem też boli, ale poleżę i jest ok