X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2017, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 02:00

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2017, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• marzusiax Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki wielkie za odpowiedzi. Nic takiego się nie stało tylko liczyłam na szybsze rozwiązanie ciąży a dziś usłyszałam, że dopiero w 39tc i troche mnie to rozstroiło. Jestem pewna, że do 38tc natura sama zacznie od mojego stresu, a jednak obawiam się sn bo jestem po cc. Z dzieckiem na szczęscie wszystko ok. Waży 2400 więc też ok. Przepływy ok. Wiem, że w poradni patologi ciąży takich ja to jestwiele, ale liczyłam na chodź odrobinę zrozumienia :( Wstać musiałam o 5:00, żeby popakować się na wizytę do innego miasta no i wszystko chyba się zzłożyło na te moje cukry. Po kolacji ok więc może się uspokoiło. Dziękuje za troskę :*

f2wl9vvjip8wdzqr.png1usawn15ypoqzu4l.png
    Krzyś [*] 38tc 13.01.2015 - maleńka duszyczka a brakuje tak wiele...
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzusiax Matusiak a może Ty wcale nie będę dziesz musiała czekać, tylko natura odpowiednio wcześnie sama za Ciebie problem rozwiąże. Waga dziecka super !

marzusiax lubi tę wiadomość

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do nerwów, to jak najbardziej rozumiem. Mnie w ciąży drobnostki doprowadzaja do szału. Nastawialas się na coś zupełnie innego.

74dix1hpmwypzcju.png
  • marzusiax Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heleneczka wrote:
    O, to całkiem długo, a ja się zawsze tak stresuję i te paski marnuję, bo za mała kropla albo dłonie mi się spocą, i ta krew mi się rozmaże na palcu :( Ale dziś wyjęłam pasek i jak chciałam włożyć jeszcze raz, to mi wyszedł komunikat, że wyjęto i włożono zużyty pasek, a zużyty nie był.
    Mnie się tak zdarza jak mam spocone ręce albo nie do końca wytarte z wody. On wtedy myśli, że pasek był używany

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2017, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2017, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde dziewczyny zauważcie ze my się ciągle o coś martwimy... To w gruncie rzeczy wpływa na stres i cukry. Jak ja zazdroszczę tym "bez cukrzycy" tego spokoju ducha i wolnej głowy. My musimy ciągle o czymś myśleć i się zastanawiać czy dobrze robimy. Czytałam na Fejsie ze jakas dziewczyna po posiłkach ma max 100 cukier (nie ma takich zaleceń po prostu tak) i teraz w 31 tc wyszło ze dziecko nawet 3 tyg za małe i się zastanawia czy to nie przez to. A inna mimo cukru w normie ma duże dziecko i diabetolog każe jej trzymać max 110.
    Ja rozumiem cukry ale przecież dzieci też są różne i jedne mimo braku cukrzycy będą duże a inne nawet z cukrzyca będą malutkie. To jest tak skomplikowane i przerażające ze w sumie nic o tym nie wiemy. Mierzymy te cukry i staramy się a i tak jest różnie. Mnie pociesza tylko nasza Nitka ze skoro ona miała taką prawdziwa cukrzycę i z dzidzia ok to i u nas będzie ok :)

h4py1w9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2017, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wcale nie wchodzę na żadne cukrzycowe grupy na fejsie, ani na inne fora. W ogóle mało myślę o cukrzycy, a mam ją stwierdzoną od 12 tc tylko na podstawie wyniki na czczo 94, bo po obciążeniu było git, od tego czasu dieta, rygorystyczna przez 2 miechy, po tym czasie insulina (mała dawka!) i odżyłam, więc już w ogóle mi ta cukrzyca jedzeniowo życia nie uprzykrza, a wręcz pomaga mi się nie roztyć, więc w sumie jestem za nią wdzięczna, a jeszcze bardziej będę wdzięczna, jak po porodzie mi nie zostanie.
    Generalnie, jak na coś mam bardzo wielką ochotę to to zjem, ale małą ilość. I mierzę po godzinie, bo tak mi kazano. Skoki mają wszyscy, to jest w końcu wpisane w naszą ludzką fizjologię, grunt, żeby trzustka dawała radę poradzić sobie ze skokiem we właściwym czasie do właściwej wartości. Mój mąż nie ma cukrzycy, a ma po posiłkach wyższe cukry ode mnie, ale nie przekracza norm dla zdrowego człowieka i wcale się tym cukrem nie przejmuje.

• Spirit Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 03:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi samą dietą bardzo nie przeszkadza, ale jednak fakt mierzenia cukrów i tego ze wcześniej ba zwolnieniu żyłam bez zegarka, a teraz muszę patrzeć czy minęła godzina i trzeba zmierzyć, czy przerwa w jedzeniu nie jest zbyt dlyfa/krotka sprawia ze jednak o tym myślę. Wcześniej jedzenie było gdzieś z boku, teraz siła rzeczy trz3va się ba nim vardziej skupic

karolyn lubi tę wiadomość

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2017, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 02:01

• Kredka123 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justice nie stresuj sie tak bardzo. Jakbys miala prawdziwą cukrzyce sprzed ciazy to by Ci krzywa wyszla ponad 200. Teraz tez bys miala wysokie cukry i nie obyloby sie bez insuliny. Tak mi lekarz powiedzial, wiec ja sie już tak nie martwie ;-)

A ja juz mam po dziurki w nosie zarowno diety jak i mierzenia, pilnowania czasu, kłucia paluchow i wszystkiego co jest zwiazane z tą cholerną cukrzycą. Nie żale sie bo nie o to chodzi ze ja biedna czy cos. Wiem ze robie to dla dziecka i musze dac rade ale chcę juz urodzic i normalnie jesc. Chcę pierogow, nalesnikow, makaronu i pączka. Chce sie obudzić i wypic kawkę a nie leciec i komponować zdrowe śniadanko. Chce zjesc na te sniadanie nalesniki, placuszki z jablkami albo co innego na słodko. Ogólnie rzecz biorąc mam dosyc ;-)

96xftgp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2017, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2017, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2017, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Kredka123 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justice ja zaczęłam z wagą 60kg. W ciąży w Itrymestrze schudlam do 55kg. Częściowo przez mega mocne dwumiesieczne wymioty, częściowo przez diete cukrzycowa. Pozniej juz zaczelam pomalutku przybierać i wygladac jak człowiek. Obecnie waze 63kg.
    Dodam ze wzrostu mam 165, jakie mialam BMI to nie wiem ;-)

96xftgp.png
  • marzusiax Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się obawiam, że po porodzie przytyje, bo zacznę nadrabiać to jedzonko, którego mi teraz nie wolno :( Nie jestem chuda więc każdy kg więcej to nic dobrego :( A diety? Ćwiczenia? Zbyt wielkim leniem jestem :( Teraz wyglądam w miarę ok bo brzuch rośnie a dupa nie :) Jak któraś pisze że na moim etapie przytyła 12kg to ja się ciesze w myślach i wręcz dziękuje za cukrzyce i dietę :) Więc dziewczyny cieszmy się, bo kto jak kto ale my nie będziemy miały co zrzucać po ciąży :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2017, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Kredka123 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeraża mnie wizja ćwiczeń po porodzie. Nie bedzie to latwe, moje mięśnie to juz tylko wspomnienie. Jestem w szoku ile trzeba cwiczyc zeby tych mięśni nabrac a jak niewiele czasu potrzeba zeby cialo zrobilo sie jak flak. Boje sie ze po porodzie zejdzie ze mnie z 8kg, bo mały waży juz pewnie kolo 4. I co ze mnie zostanie... jak tu wrocic do formy. To naprawde nie bedzie takie proste. A brak czasu, zmęczenie, niewyspanie na pewno mi w tym nie pomogą. Dobrze ze choc silną wolę cwiczylam przez tyle miesiecy hahaha ;-)

96xftgp.png
  • milagro Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka ja też waze 63 obecnie i mam taki sam wzrost jak Tu ;) tylko zaczynałam z 52 czyli mam +11 kg ale i tak wiem ze po porodzie większość spadnie. Ja ćwiczyć nie lubię tzn mam słomiany zapał :D

Tosiu czekamy na Ciebie :)
    hchys65g0858ajku.png
    30 tc - 1430g 34tc- 2182g
‹‹ 1454 1455 1456 1457 1458 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ