X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukrzyca ciążowa
Odpowiedz

Cukrzyca ciążowa

Oceń ten wątek:
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit zgadzam się ze wszystkim co napisałaś w 100 %, tylko w nocy jest dla mnie wszystko o wiele bardziej przerażające. Poza tym musimy ściągać z łóżka moją mamę, żeby z brzdącem została.
    Z synem wody odeszły po 24 a urodził się po 6: 00
    Teraz np mogłoby się zacząć koło 18, a zakończyć max o 22 :D :D O taka opcja też jest fajna. I nocka przespana i nie trzeba nikogo ściągać z łóżka :D

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jedyne czym chce się serio, serio najeść ( w delikatnym tego słowa znaczeniu ), to frytki i nic na to nie poradzę. Wiem, wiem niezdrowe itd. No cóż za tyle dni zdrowej diety należy mi się :D

74dix1hpmwypzcju.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justice wrote:
    Faktycznie Rosolina:) Co my tak wszystkie w te środy;) Też gratuluję:)

Dominika ja zacznę 33 tydzień ciąży 26.04 - to chyba Wasz termin, co?:)
    Tak to nasz termin :D Ale mam nadzieję tu zaglądać, choć pewnie nie tak jak teraz, chyba że spokojną kluseczkę urodzę :D

h4py1w9.png
  • tini tini Przyjaciółka

Wysłany: 1 marca 2017, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie odnośnie cukrzycy ciążowej. Jestem w 18 tc, lekarz zlecił badanie obciążenia glukozą (75g). Wyszło na czczo 93,7, po 1h -109,30, po 2h -72,80. Wysłał mnie do poradni cukrzycowej, bo glukoza na czczo jest za wysoka. Troszkę się zdziwiłam/przestraszyłam, czy to dużo odbiega od normy? Inny lekarz przy wcześniejszym wyniku 94,9 powiedział, że w normie, a ten mniejszy uważa za wysoki. Jak to było u Was? Czy długo czekałyście do poradni czy lepiej iść prywatnie do lekarza, który pracuje w poradni? Z góry dziękuję za wszelkie info.

• Dominika89 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka ja też chce jeść po prostu. Wstać rano i zjeść tosta, albo białą bułkę z serem i kakao. Po prostu nie myśleć o pomiarach cukru. Nie mówię, że rzucę się nie wiem na co, ale chce po prostu wejść do kuchni otworzyć lodówkę i nie myśleć jaki będzie cukier tylko jak to będzie smaczne i na co mam ochotę :D

Mój mąż wczoraj jadł pizze i tak pięknie pachniała, ale dobrze że byłam po obiedzie :D

aaaa w ogóle to się wam przyznam :D Byłam wczoraj na ostatkach w kafeteri i wzieliśmy z mężem pucharek lodowy jeden na dwoje i zjadłam trochę lodów trochę owoców i czułam się jak w niebie, a cukier też ok :D A śmiać mi się chciało bo przed ciążą potrafiłam zjeść cały i było ok, a teraz mi za słodko. To są plusy, że "czuję" ten cukier i się nie opycham :D

h4py1w9.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi sie marzą pieeeroooogiiii. Ruskie w dodatku ehhh... i pączki ...mmmmm
    Wiolad teraz wiem juz na pewno ze mnie wyprzedzisz, u mnie nic zupełnie sie nie dzieje i cos mi mówi ze tą ciążę jeszcze przenosze. Tyle ze jak mały dalej bedzie tak rósł to skończę cesarką czego sobie zupelnie nie życzę hehe.

A mówiłam Wam ze będzie Bartuś? Juz postanowione, mialam czekac do porodu ale jednak sie zdecydowalismy ;-) Podoba Wam sie?

Dominika89 lubi tę wiadomość

96xftgp.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tini tini wrote:
    Dziewczyny mam pytanie odnośnie cukrzycy ciążowej. Jestem w 18 tc, lekarz zlecił badanie obciążenia glukozą (75g). Wyszło na czczo 93,7, po 1h -109,30, po 2h -72,80. Wysłał mnie do poradni cukrzycowej, bo glukoza na czczo jest za wysoka. Troszkę się zdziwiłam/przestraszyłam, czy to dużo odbiega od normy? Inny lekarz przy wcześniejszym wyniku 94,9 powiedział, że w normie, a ten mniejszy uważa za wysoki. Jak to było u Was? Czy długo czekałyście do poradni czy lepiej iść prywatnie do lekarza, który pracuje w poradni? Z góry dziękuję za wszelkie info.
    Na czczo jest norma do 92 więc masz niewielkie przekroczenie, ale masz. Moim zdaniem ogarniesz to dietą spokojnie :) Zadzwoń do swojej poradni cukrzycowej i zapytaj o terminy bo w każdym mieście jest inaczej. teoretycznie jako ciężarna nie możesz czekać, ale praktycznie jest różnie :)

h4py1w9.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka123 wrote:
    A mi sie marzą pieeeroooogiiii. Ruskie w dodatku ehhh... i pączki ...mmmmm
    Wiolad teraz wiem juz na pewno ze mnie wyprzedzisz, u mnie nic zupełnie sie nie dzieje i cos mi mówi ze tą ciążę jeszcze przenosze. Tyle ze jak mały dalej bedzie tak rósł to skończę cesarką czego sobie zupelnie nie życzę hehe.

A mówiłam Wam ze będzie Bartuś? Juz postanowione, mialam czekac do porodu ale jednak sie zdecydowalismy ;-) Podoba Wam sie?
    Kredka jak urodze zjem kilo pierogów ruskich choćby nie wiem co :D

Bartuś pięknie :D :D

h4py1w9.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kredka śliczne imię. Mi też się bardzo podoba, ale niestety w rodzinie juz jeden Bartuś jest.

Witaj tin tin wśród słodkich mamusiek i rozgość się. Niestety przekroczenie chociażby jednego pomiaru kwalifikuje nas do słodkich mamusiek.
    Nie wiem jak jest u Ciebie w mieście, ale u mnie w poradni diabetologicznej ciężarne mają terminy natychmiastowe, nie muszą czekać.
    U mnie przekroczenie było tylko po godzinie niewielkie.

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pociesze Cię tak jak Dominika, że większość z nas ogarnia wszystko dietą i nie ma problemu. Pozwalamy sobie nawet na małe grzeszki. Służymy radą w razie pytań i możliwości :)

74dix1hpmwypzcju.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tini tini. No faktycznie na czczo masz przekroczony i jak kazda z nas na poczatku swojej drogi bedziesz sobie wmawiala ze ktos sie pomylił, ze zjadlas cos nie tak i ze tej cukrzycy nie ma. Ale powiem Ci ze to nie ma sensu, lepiej idz prywatnie do poradni, dostaniesz glukometr, jakies wytyczne i wtedy zobaczysz jak tam Twoje cukry będą sie sprawowaly. Nie ma co sie zapierac, sprawdz to dla dobra dziecka. Cukrzyca to nic strasznego, ma swoje plusy. Wiele z nas miało podobne wyniki krzywej do Twoich a jednak ta cukrzyca jest i nic na to nie poradzimy. Smialo pisz, pytaj o cokolwiek, postaramy sie pomóc. I glowa do gory ;-)

96xftgp.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam straszny okres wyparcia pomimo kosmicznej krzywej, ale daje radę dietą :D Fakt, że robiąc badanie nie byłam zdrowa, ale to nie ważne już teraz :) Tini Tini dasz radę :D

h4py1w9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2017, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 02:02

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2017, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2021, 02:02

• Wiolad Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boli mnie znowu tak okresowo brzuch. Tak cmi lekko. Oby tylko dotrwać do wizyty piątkowej. Hmmmm chyba pójdę umyć włosy i ogolę sie dzisiaj tak na wszelki.

74dix1hpmwypzcju.png
  • Wiolad Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justice nie znałam. Jak często wasze dzidzie mają czkwaki. Moje od jakichś 3 tyg. codziennie. A od około tygodnia nawet i 3razy dziennie je zauważam.

74dix1hpmwypzcju.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolad Ty nam tu jeszcze urodzisz :D Ale swoją drogą ciąża już donoszona prawda?

Justice nie znam takiej rymowanki, ale może Kredka podświadomie chce zjeść pączka i dlatego Bartuś hihi :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2017, 12:34

Justice lubi tę wiadomość

h4py1w9.png
  • Kredka123 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justice tego nie slyszalam... heheh fajna rymowanka ;-) To mnje tylko utwierdza w wyborze tego imienia. Tak mi sie w ciąży te pączki marzą ze syn musi mieć imię na cześć Tłustego Czwartku ;-)
    A Baruś od Bartosza raczej.

Wiolaaad poczekaj na mnieeee ;-) Nie zostawiaj mnie :-( buuuuuu...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2017, 12:35

Dominika89, Justice lubią tę wiadomość

96xftgp.png
  • Dominika89 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolad moja ma bardzo rzadko i nie wiem do końca czy to czkawka. Ale nie nie nie. nie przejmuję się kolejną rzeczą :D

h4py1w9.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 1 marca 2017, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolad wrote:
    Spirit zgadzam się ze wszystkim co napisałaś w 100 %, tylko w nocy jest dla mnie wszystko o wiele bardziej przerażające. Poza tym musimy ściągać z łóżka moją mamę, żeby z brzdącem została.
    Z synem wody odeszły po 24 a urodził się po 6: 00
    Teraz np mogłoby się zacząć koło 18, a zakończyć max o 22 :D :D O taka opcja też jest fajna. I nocka przespana i nie trzeba nikogo ściągać z łóżka :D
    A no to tak, z opieka nad dzieckiem jest już problem. Ja zamykam drzwi i mogę iść ;)

2017 #1
    2019 #2
    :D
‹‹ 1456 1457 1458 1459 1460 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ